חדשות היום

אקתון 2019 בשיתוף זרוע היבשה ואגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה

בימים אלה מתקיים מרתון האקתון של זרוע היבשה ואגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה, בו החיילים עם הרעיונות החדישים והיעלים ביותר מפתחים את רעיונותיהם במשך יומיים בעזרת כלים אשר מספקים להם, במטרה להביא לפיתוח רעיונות חדשים בצה”ל מפרי יוזמות החיילים.

רב סרן טל לייבוביץ’ רמ”ד פט”ל-  (פתרונות טכנולוגיים ליבשה) הוא  מפקד אירוע האקתון הגדול אשר מתקיים בימים אלה. על תפקידו הוא מתחיל ומספר: “כבר משבוע הבא אני עובר לתפקיד חדש כראש ענף לוחמה תת קרקעי בחט”ל (החטיבה הטכנולוגית ליבשה) אבל  כרגע אני בתפקיד ראש מדור פט”ל (פתרונות טכנולוגיים ליבשה). במסגרת תפקידי, הקמנו יחד עם מחלקת אמל”ח (אמצעי לחימה) של זרוע היבשה את מעבד החדשנות אשר במסגרתו אנחנו מקדמים רעיונות טכנולוגיים, מיוזמות ועד למוצרים מבצעיים, זה מתחבר עם אירוע האקתון אשר קיימנו ביומיים האחרונים,  במטרה לעודד יזמים בתוך זרוע היבשה ואט”ל (אגף הטכנולוגיה ולוגיסטיקה) ובכלל בצה”ל.

זוהי השנה השנייה של קיום מרתון האקתון בצה”ל, יוזמה אשר התחילה שנה שעברה עם צוות מהחט”ל, מחלקת אמל”ח וענף פיתוח ארגוני באט”ל בשיתוף עם מפקדת זרוע היבשה. על חשיבות האירוע רב סרן לייבוביץ’ מספר:

“האירוע הזה חשוב מכמה סיבות: קודם כל יש לנצל את היזמים שקיימים בזרוע עם הרעיונות הטובים, כאלה שאין להם איך להתקדם עם החלומות הגדולות והיוזמות הגדולות,  במטרה לנצל את חוכמת ההמונים כדי להביא יכולות מבצעיות בצה”ל.

שנית, זהו דבר היוצר שינוי בתרבות הארגונית המאפשרת שיטות עבודה חדשות ותהליכי פיתוח מהירים, האירוע גם בסופו של דבר מחבר בין אנשים מרחבי צה”ל עם רצון משותף לעבוד. היו כאן צוותים מכמה יחידות אשר עבדו יחד בצורה מופלאה, זה כיף לראות”.

כמפקד האירוע, על טל מוטלת אחריות רבה ושיתוף פעולה נרחב” :תחילה, אספנו יזמים מזרוע היבשה, לאחר מכן, קיימנו ועדה עם ראש אט”ל במטרה להביא יזמים שישתתפו באירוע. לאחר מיונים שקיימנו, אספנו את כל הצוותים אשר משתתפים באקתון, וחיברנו אליהם אנשים המתעסקים בתחומי הטכנולוגיה השונים. האירוע נעשה בשיתוף עם החברה “מייקרוסופט” אשר חיברו לאירוע את האתר “ריאקטור” אשר מוכן לאירועים מהסוג הזה, וכך ארגנו יחד את האקתון אשר נמשך ביומיים אלה. באמת המטרה היא שכמה שיותר מהרעיונות הטובים, יתקדמו הלאה ויפותחו בצה”ל. באקתון של שנה שעברה היו רעיונות אשר הצלחנו להתקדם איתם בצורה יפה ואף הבאנו אותם לפעילויות מבצעיות ראשונות בצה”ל”.

טל מסכם את האירוע ואומר: “המטרה היא לעודד תרבות אחרת בזרוע היבשה ואט”ל, תרבות של חדשנות ויזמות, תרבות בה אנשים מהשטח עם רעיונות טובים יגיעו עם אותם הרעיונות למפקדים הבכירים ביותר ובסופו של דבר, יתקיימו בפועל. הייתי אומר שהאירוע הוכיח לי שיש רצון ויש יכולת לאנשים בזרוע היבשה מכל הדרגים- מראש אט”ל ועד החיילים, לקחת חלק בתהליכים כאלה ולעבוד בצורות חדשות וחדשניות, זה מה שרצינו להשיג בסופו של דבר”.

סמ”ר ניתאי קלוגר, משתתף באירוע האקתון הגדול ונבחר מבין עשרות חיילים להיות חלק מן האירוע עם האפליקציה בפיתוח שלו: “ירח מלא”, הוא מספר על האקתון מנקודת מבטו.

ניתאי התחיל את דרכו בשריון ולאחר מכן המשיך לקורס מפקדים, וכיום הוא מפקד בקורס מפקדים כמש”ק הדרכה. אז איך ניתאי מתקשר לטכנולוגיה וחדשנות ואיך הגיע למרתון האקתון? על כך הוא מספר:

“תמיד התעניינתי בהנדסת תוכנה, למדתי את המקצוע עוד מהתיכון, לא ממש יצא לי לממש את התתחביב לדבר שהוא מעבר  ולאחר שקיבלנו בכלל מפקדת זרוע היבשה בתפוצה כלל צה”לית, אני וחבר טוב חשבנו עם מה נתחרה או  איזה רעיון או המצאה נוכל להביא, הלכנו למיונים כדי לנסות את מזלנו והתקבלנו. חשבנו על הרעיו שלנו מאוד בגדול לפני האקתון, ובעקבותו, התחלנו לפתח אותו בעזרת הכלים שמביאים לנו במהלכו, למשל הביאו לכאן מהנדסים אשר עוזרים לנו לפתח את היוזמה שפיתחנו במהלך התהליך הזה- מערכת “ירח מלא”. לפתח ולהגשים את מה שחשבנו עליו כבר תקופה בעזרת צה”ל, זו הזדמנות מדהימה”.

“מערכת ירח מלא היא מטרת אימונים חדשה שתשמש לאימונים וצרכים מבצעיים בעתיד. המערכת מתוכננת להפוך לאפליקציה אשר נותנת אינדיקציה בזמן אמת האם הפגז פגע במטרה. כיום אתה לא יודע אם פגעת במטרה  בזמן שאתה יורה פגז ומה שקורה זה שהאפליקציה מודיעה לך הודעה בזמן אמת אם פגעת במטרה או לא, דבר המסייע לאימון ומקצר הליכים.

הסקתי את המסקנה שיש פער מסוים במהלך התפקיד שלי הצוות שלי כמעט ולא ירו על מטרות נ”ט (טיל שמטרתו היא להשמיד בעיקר טנקים אך גם כלים משוריינים אחרים), למה זה קרה בעצם? כי המטרות פגיעה הן מעין לוח פלסטיק שנהרס אחרי פגיעה אחת וקשה להציב אותן גם בשטח. זה יצר בעיה כי נ”ט הינו הדבר המסכן את הטנק בלחימה וזה אבסורד הדבר שעלול להוות סיכון לחיילים, אין אימון כמו שצריך לפני לחימה.  וזה משהו שרציתי לתקן, האפליקציה יכולה לחסוך זמן חשוב גם בזמן אמת, כך שלאחר פגיעה אתה מיד מקבל הודעה אם פגעת במטרה או לא, מה שמאפשר לאימון יותר איכותי ומכין ללחימה מבצעית”.

“מה שמדהים באקתון זה שיש חבורה מאוד גדולה של אנשים שמתחלקת לכל קצוות הצבא מלוחמים ועד יחידות מובחרות, כולם אנשים יצירתיים בטירוף וזה כיף לראות את כמות היצירתיות והרצון לתרום ולחדש במשך יומיים.  לראות שמשלבים אנשים כמוני עם חלומות גדולים ונותנים לי להביא את הרעיונות שלי לידי מימוש, מרגיש שיש כאן סביבה אזרחית לסטראטאפ, משהו מקצועי וגדול. רגע שזכור לי הוא שהיה לנו לילה לבן באקתון ובמשך לילה שלנו הצוותים עבדו עד הבוקר, וזו היה אווירה מדהימה, דבר שאני לא אשכח, אני ממש שמח שאני פה וחלק מהדבר העצום הזה”.

רע”ן מחקרים צבאיים במחלקת אמל”ח, סגן אלוף יניב מינקוב אשר היווה כחלק מהצוות המארגן באקתון  בתור נציג של מחלקת אמל”ח מזרוע היבשה אני והצוות שמזרוע היבשה ואט”ל מספר גם כן על האירוע הגדול:

 “אני מהנדס ממחלקת אמל”ח כך שתפקידי בפרט באקתון הוא אחריות על הצד הטכנולגי, לסנן פרויקטים, לחבר ביצועיסטים, לבדוק מה ניתן לבצע במסגרת האקתון ומה לא, אני גם אחראי על מיתוג האקתון וחיבור גורמים אזרחיים לתמיכה בקיומו”.

עבור סא”ל מינקוב, האקתון הוא אירוע בעל חשיבות רבה:  “החשיבות היא עצם העובדה שאנחנו מאפשרים לכל אחד שיש לו רעיון טוב/ פתרון לפערים ובעיות שהוא רואה לנכון לא משנה מה תפקידו, דרגתו או מה ההכשרה שהוא עבר, אנחנו אפשרנו להם את הצגת הרעיון, הדגמתו וחשיפתו מול הגורמים הבכירים. כך נתנו להם את ההרגשה שהם יכולים להיות שותפים לפיתוח טכנולוגיות חדשות בצה”ל. באקתון נתנו להם את הזמן , המשאבים הטכנולוגיים, המקום והחיבור בין יוזמי הרעיון לבין האנשים בעלי הידע הרלוונטי על מנת להדגים את הרעיון. הדבר שמחבר בין כולם הינו המשימה בלבד, לא הארגון, התפקיד או הדרגות”.

    “רגע זכור בשבילי הוא לראות את מובילת אחד הפרויקטים שהתחרו באקתון מציגה את הפרויקט עליו היא עובדת לבכירים, כאשר אחד הבכירים שאל אותה אם היא לא הייתה אמורה להיות כעת ביום שיבוצים לקידום והיא ענתה לו שהיא וויתרה על זה כדי לעשות דברים שהיא מאמינה בהם כאן ועכשיו , ובגלל זה היא החליטה להגיע לפלטפורמת האקתון. היא יודעת שהקידום יגיע בהמשך, כרגע יש לה הזדמנות להביא ליכולת ביטוי ומימוש את הפרויקט בו היא מאמינה”.

“אנחנו זורעים זרעים של שינוי במבחינה ארגונית , זאת רק ההתחלה אבל אני מרגיש שרתמנו אנשים לתוך העשייה והאמונה שכל אחד יכול לשנות ועכשיו יש לנו עוד הרבה שגרירים שימשיכו אותנו”.


תמונות: ממהלך האקתון. קרדיט: דובר צה”ל

 

 

תגובות סגורות