Yan Vainter, Freescale Israel
מוסדות הבריאות הממשלתיים מסכימים שנושאים הקשורים בבריאות הציבור הפכו לחשובים יותר, בעיקר בשל גידול בהיקף האוכלוסייה המתבגרת, גידול בעלויות הבריאות ובשל הקושי הקיים אצל המבוטחים לקבל את הפיצוי הכספי שמגיע להם מחברות הביטוח.
על פי נתונים סטטיסטיים של ארגון הבריאות העולמי [WHO], מחלות לב וכלי דם ומחלת הסוכרת נמצאות בין הסיבות העיקריות לתחלואה, ותסמינים רפואיים הקשורים בריאות, כגון אסתמה ומחלת ריאות חסימתית כרונית [COPD] מתפשטים במהירות בגלל שכיחות העישון, גורמים סביבתיים וגורמי סיכון גנטיים. ואולם באופן לא סביר לחלוטין, עדיין איננו רואים שבדיקות הסקירה, כגון מדידת כושר נשימה [ספירומטריה] ומדידת כמות החמצן בדם [אוקסימטריה] – המשקפות את מצב הריאות של המטופלים – נערכות באופן רגיל ושכיח במשרדי הרופאים או ברשות הפרט, באמצעות מכשירי בדיקה שהמטופלים יכולים לרכוש בקלות, כגון מד סוכר [גלוקומטר] ומכשירי מעקב אחר לחץ דם.
החברות המייצרות ציוד רפואי נוכחו לדעת ששוק הציוד הרפואי הביתי והנייד מתפתח והולך, בעיקר בגלל דרישתם של מטופלים ורופאים המבקשים מתקנים ניידים וקלים לשימוש, שישמשו לביצוע סקירות בבית, בדרך של שגרה, ושניתן יהיה להשיגם במחיר סביר לכל נפש. בניסיון לפתור את הסוגיה הזו, מציעה חברת Freescale Semiconductor תכנון לדוגמה שיפעל בדומה לתחנת מידע (“קיוסק”) וינחה לפתרונות פשוטים וקלים לשימוש, עבור ביצוע מרחוק של פעולות מעקב רפואי [Telemonitoring], שניתן יהיה לרכוש אותם במחיר סביר, והם יעזרו לרופאים להשגיח לנתח ולהעריך את המטופלים, שבהם אובחנו אירועים פתולוגיים שכיחים ביותר.
הבעיות הכרוכות בתסמינים רפואיים אלו נעוצות בעובדה שהמטופלים זקוקים להשגחה קבועה, ולמעקב שמתבצע בקלות אחר התסמינים הרפואיים וסימני חיוניות, שכן אחרת, לא ניתן יהיה לאבחן את הסיבוכים החמורים שמאיימים על מחלות אלו כגון הפרעות בקצב הלב, תת סוכר בדם [היפוגליקמיה], בצקת ועוד.
ברוב המקרים, סיבוכים חמורים אלו מופיעים בלא כל התרעה ומעמידים בסיכון את בריאותו של המטופל. תחנת המידע הרפואית עוקבת אחר הגורמים (פרמטרים) האלו ומשתמשת בדרכי תקשורת ניידים ובמסדי נתונים, כדי לתעד את כל הנתונים ולהתריע על מצבי חירום אפשריים.
ההתקנים השכיחים ביותר שעוזרים להגיע להשגחה כזו הם מכשיר למדידת סוכר [גלוקומטר], מכשיר למדידת לחץ–דם, מכשיר לביצוע בדיקת א.ק.ג., מכשירים שעוקבים אחר קצב פעימות הלב, מאזניי שקילה ביתיים, מכשירים למדידת חמצן בדם עורקי, מד כושר נשימה [ספירומטר] ומד חום [תרמומטר]. השילוב שלהם במערכות של קישוריות ושל טכנולוגיית המידע ברמה רפואית מתאימה עוזר להפחית ולמנוע את הסיבוכים המהותיים.
בימים אלו מתפתח מחקר כדי להוכיח זאת.
המטרה
ברצוננו להעריך כיצד תחנת המידע הרפואית – הנעזרת בסרטון וידאו שמציג הנחיות קלות לביצוע בסגנון צעד–אחר–צעד, במערכת למעקב אחר מטופלים, ובמכשיר לטיפול רפואי אישי בחיבור USB מהסוג המקובל ברפואה הציבורית בארצות המתפתחות [PHDC] – יכולה לעזור לנו בשיפור גורמי האיכות של ההשגחה הרפואית בקרב אוכלוסייה כללית.
לצורך מקרה–לדוגמה, בחרנו לבחון קבוצה מדגמית של קבוצת אוכלוסייה שכללה 67 אנשים שעברו כבר בדיקה של רופא משפחה. השווינו את ההבחנות של רופא המשפחה לתוצאות שהתקבלו מתחנת המידע הרפואית שהפיקה את הבחנותיה בעזרת מכשירי בדיקה נוספים, וכן השווינו את הזמן שנדרש לכל אחד מהם כדי לקבל את הפרמטרים המסוימים האלו לגבי המטופל.
השיטה
התקנו תחנת מידע רפואית, שאותה הצבנו תחת פיקוח של רופא משפחה, והזמנו אנשים לעבור בדיקות כדי להפיק את הפרמטרים המסוימים בעזרת המכשירים הבאים:
– מאזניים לשקילה
–חיישן על–קולי (ultrasonic) לגובה
–מד חום
–מכשירי מעקב אחר לחץ דם (סיסטולי, דיאסטולי, ולחץ דם עורקי ממוצע)
–מעקב אחר קצב הלב
–בדיקת אלקטרוקרדיוגרמה (מוליך 1 – במישור העובר בין שתי הידיים) [EKG DI]
–בדיקת רווית החמצן בדם – סטורציה בדופק הפריפרי [פ’ אוקסימטריה)
–מכשיר לבדיקת סוכר בדם
–בדיקת יכולת נשימה (אסתמה) – בעזרת ספירומטר (זרימה ונפח בריאות)
כמו כן, התקנו בתחנת המידע ממשק שחש במגע ומאפשר למשתמש לדלג בין מצבי הפעולה השונים ולחטא בקלות את האזור בתום השימוש שלו במתקן, פעולה שלא יכולה הייתה להתבצע בעזרת לחצנים מכניים, אשר בקצותיהם נשארים גורמים פתוגניים, כגון חיידקים ונגיפים.
ובנוסף, תחנת המידע כוללת גם קורא כרטיס מגנטי המשמש לזיהוי המטופל ולתיעוד הרישומים האלקטרוניים של המטופל, בצד הנתונים הבאים:
–שדות לזיהוי פרטים אישיים [ID] (שם פרטי, שם משפחה, תאריך לידה, מין המטופל, מספר טלפון, עיסוק)
–מחלות תורשתיות קודמות שידועות (גידולי רקמות, מחלות לב וכלי דם, מחלות ניווניות כרוניות, מחלת כליות, אסתמה, הפרעות במערכת העצבים וכיו”ב)
–תסמינים רפואיים [פתולוגיים] אישיים שידועים (בעיות רפואיות, ניתוחים, דלקות, תסמינים אחרים)
–תסמינים אישיים ידועים שאינם רפואיים [לא–פתולוגיים]: (סוג דם, התמכרות לאלכוהול, התמכרות לעישון, שימוש בסמים, אלרגיות)
לאחר שהמטופל יזוהה באמצעות הכרטיס המגנטי, נבצע מדידה של הפרמטרים הבאים:
–רמות סוכר בדם, לחץ דם סיסטולי, לחץ דם דיאסטולי ולחץ דם ממוצע עורקי, משקל, גובה, יחס משקל–גובה [BMI], טמפרטורת הגוף, קצב הלב, א.ק.ג. DI, רווין חמצן בדם עורקי [SaO2], ערכי שיא בזרימת אוויר בנשיפה ובנשימה, ונפח אוויר בריאות – נשימה ונשיפה.
לאחר שיודפס דף תוצאות הבדיקות, ומסד נתונים מרחוק יתעדכן עם הנתונים האלו, תתבצע אבחנה. אם בתחנת המידע יאובחן פרמטר משמעותי או קריטי, היא תיזום שליחה של הדוח למספר טלפון סלולרי, אשר יכול להיות של הרופא המטפל או של מוקד טלפוני של טכנולוגיית המידע [IT].
סרטון וידאו בסגנון צעד–אחר–צעד מציג כיצד יש לבצע את הבדיקות האלו, כך שללא עזרה כלשהי של צוות רפואי, המשתמש יהיה יכול להפיק תדפיס ולבצע את הבדיקה. הכלי תומך בשלוש שפות – אנגלית, ספרדית ויפנית – שבהן המשתמש יכול לראות ולשמוע את ההדרכה להשגת הפרמטרים האמורים. ברור שההתנסות הראשונה תיארך זמן רב יותר, שכן יהיה צורך להתוודע לציוד הבדיקה ולמכשירי העזר ולאופן השימוש בהם, אך בפעמים הבאות, המשתמש לא יצטרך אפילו לשמוע או לראות את סרטון ההנחיות, ולכן אנו מציעים למטופלים גם ממשק על צג.
כדי ליצור מצב נוח לשימוש, ניתן להפריד את החלק העיקרי של תחנת המידע ולקבל מכשיר נייד לחלוטין שמתאים לשימוש בייתי, ומכשיר שניתן להפעילו במתח דרך חיבור USB. אפשרות זו נועדה לשימוש בבית או במתקנים מרוחקים, שבהם הרופא המטפל לא נמצא כל הזמן בסביבה הקרובה.
התוצאות
בתחנת המידע הרפואית התקבלו התוצאות המתוזמנות הבאות:
על פי מחקר אחר הזמן הממוצע הדרוש להערכת מצבו של מטופל בחדר מיון היה בין 18 דקות ל–25 דקות. מכאן שיש הקטנה משמעותית בזמן שהיה דרוש למערכת שלנו כדי להפיק את כל התוצאות, לעדכן אותן במסד הנתונים ולשלוח אותן לטלפון סלולרי.
תוצאה 1: בעזרת שימוש בתחנת המידע הרפואית, ביצוע הערכה ראשונה, שכללה תוצאות של בדיקות מערכת לב וכלי דם, בדיקת ריאות, סוכרת וסימני חיוניות, התקצרה מ– 18 דקות ל– 7 דקות, לרבות קבוצה שלמה של בדיקות בסיסיות שבוצעו.
המערכת ניתחה קבוצה מבין אוכלוסייה בגילים שבין 25 ל– 48 ואבחנה את התסמינים הבאים, אשר לא אובחנו במשרדו של הרופא המטפל במהלך ביצוע ההערכה הרפואית הראשונה:
–מקרה אחד של מטופל עם פעימה מוקדמת בחדרי הלב (Ventricular Extra Systole)
–מקרה אחד של הפרעת קצב לב איטית (Bradycardia) הקשורה לספורטאים מקצועיים
–חמישה מקרים של מטופלים בעלי לחץ דם גבוה. (לפי הדוח השביעי של הוועדה הלאומית המשותפת בנושא מניעה, גילוי, הערכה וטיפול בלחץ דם גבוה – JNC VII – אבחון של לחץ דם גבוה חייב להתבצע לאחר שלוש קריאות נפרדות, שבהן הפרמטרים הסיסטולי או הדיאסטולי – או שניהם –נמצאים מעל 140/90 מ”מ-כספית, לכן לא סיפקנו אבחון חד–משמעי, וכך עשה גם הרופא המטפל בפעם הראשונה.)
–מקרה אחד של אפשרות לסינדרום מטבולי
–ארבעה מטופלים עם אינדקס טבק גבוה ונפח ריאות מוקטן ושיאי זרימת אוויר מרביים
–41 מטופלים עם יחס משקל–גובה לא תקין
על בסיס הניתוחים יכולנו:
1.להקטין את הזמן הדרוש לביצוע הערכה ראשונה של מטופל.
2.למנוע התפתחות של מחלות ניווניות כרוניות, למנוע השמנת יתר, ולטפל בתסמינים רפואיים הכרוכים במחלות לב וכלי דם ובמחלות ריאה.
3.לערוך אבחון מוקדם של מחלות לב וכלי דם, הפרעות הקשורות בחילוף חומרים ותסמינים רפואיים הקשורים בריאה, כגון מחלת ריאות חסימתית כרונית [COPD].
מסקנות
פתרונות של מעקב רפואי דרך תקשורת [Telemonitoring Solution] צריכים לשלב טווח רחב של מכשירים רפואיים על מנת להגיע לפונקציונליות הדרושה על ידי הרופא המטפל, ולהרחיב את הטווח של אבחון מוקדם או תסמינים רפואיים וסימנים רפואיים שיכולים להתריע על סיבוכים חמורים במטופלים שנמצאים במעקב בבית (המשתמשים במכשיר במצבו הנייד) או במקומות אסטרטגיים במיוחד כגון קניונים (המשתמשים בתחנת המידע הרפואית).
לצורך כך, טכנולוגיה מהשורה הראשונה כגון מעבדי מיקרו בשילוב מערכת אנלוגית שצורכים הספק נמוך, כמו למשל, הרכיבים של 8 סיביות 9S08MM ושל 32 סיביות MCF51MM של Freescale, שמאפשרים למתכנן להגיע לחישת מגע במכשיר נייד (עם ייחוס לתוכנת חישת מגע) ולתקשורת ברמה רפואית (על פי קווי ההנחיה Contiua Health alliance TM) עם ספריות שניתן להוריד אותן בלא תשלום כספי, אפשרו לנו ליצור את הפתרון הזה. פתרון זה יאפשר את יצירת הפתרונות הממוקדים ברפואה מונעת, אשר בסופו של דבר תקטין את הסיבוכים החמורים של המטופלים ותפחית את העלויות הקשורות בטיפול בהם, ובכך לאפשר למוסדות בריאות ולחברות ביטוח להשקיע במניעה את הכסף ששימש לטיפולים.