מהפיכת הדור הרביעי והאבזרים הניידים מכניסה את שוק תשתיות התמסורת האלחוטית למסלול צמיחה המורגש לרוחבה של תעשיית ההייטק הישראלית
מאת: אבנר גדות
כאשר ענקיות התקשורת הסלולרית מתגוששות ביניהן על השליטה בשוק האבזרים הניידים, וחברות כמו אפל וסמסונג מוציאות דגמים חדשים ותובעות אחת את השנייה בבתי המשפט בעולם כדי לחסום שווקים פוטנציאליים כמו במשחק איקס-דריקס-מיקס ענק – ספקיות התקשורת מביטות לאחור – ובודקות בדאגה את תשתיות התקשורת שלהן.
אחד מצווארי הבקבוק הגדולים ביותר של הרשתות הניידות כיום מצוי במערך התמסורת האלחוטי. מדובר בתחום שנחשב כאחד מהיציבים בשוק התקשורת. תשתיות התמסורת (Backhaul) אחראיות על הקישור האלחוטי שבין התאים הסלולרים לבין מרכז הרשת. מסורתית, מדובר בשוק של “ברזלים”. משדרי ומקלטי מיקרוגל גדולים הממוקמים באתרים סטטיים ומקושרים אל אנטנות מיקרוגל גדולות.
צוואר הבקבוק מתרחב
אלא שהופעתם הפתאומית של האבזרים הניידים דוגמת סמארטפונים וטאבלטים כנתח השוק הצומח ביותר בתעשייה, לצד כניסת טכנולוגיות הדור הרביעי, הכניסו את שוק ה-Backhaul העולמי לתזזית. להערכת חברת המחקר Dell’Oro Group, היקף המכירות בשוק התמסורת האלחוטית מנקודה לנקודה, המבוסס בעיקר על מערכות תקשורת אלחוטיות בין התאים הסלולריים לבין מרכזי הרשת, צמח ב-9% ברבעון האחרון של שנת 2011.
מתוך שלושת הטכנולוגיות המרכזיות בתחום – TDM, Packet ו-Hybrid – הציג תחום ה-TDM את הצמיחה הגדולה ביותר, של 20% ברבעון. סגן נשיא למחקרים בתחום המיקרוגל בחברה, ג’ימי יו, מעריך ששוק תמסורת המיקרוגל צמח שיעור דו-ספרתי בכל הרבעונים בשנת 2011. בסך הכל, סופקו באותה שנה 1.4 מיליון משדרים/מקלטים, המייצרים כ-700 אלף קישורי מיקרוגל. החברה מאמינה שהצמיחה בתחום רחוקה מלהסתיים, ובשנת 2012 יצמח השוק העולמי ב-13%. החברה צופה ששוק התמסורת האלחוטית ימשיך לצמוח לפחות עד לשנת 2016 בעקבות תהליך התקנת תאים חדשים במסגרת ההיערכות של המפעילים הסלולריים לאספקת שירותי הדור הרביעי כמו HSPA+ ו-LTE. מכיוון שהתהליך כולל שינוי שיטת התמסורת מרשתות מבוססות מיתוג לרשתות מבוססות חבילות (Packet-based), לתהליך תהיה השפעה גם על תשתיות הנטוורקינג, אשר יתבססו יותר על מתגים ונתבים מסוג IP/MPLS במקום על המערכות הוותיקות מסוג ATM ו-TDM.
טיפוס במעלה התדר
חברת המחקר האמריקאית-קנדית Maravedis מעניקה לתחזית מספרים ברורים יותר: שוק ציוד התמסורת האלחוטית יצמח להיקף של כ-12 מיליארד דולר עד לשנת 2016, בהשוואה לכ-4.7 מיליארד דולר ב-2010. מעניין לציין שגם השוק הזה נמצא בתהליכי שינוי טכנולוגיים, כאשר המגמה המרכזית היא מעבר מתדרי המיקרוגל המסורתיים בטווח התדרים 25-30GHz, לכיוון של הגלים המילימטריים בתדרי 60GHz ואפילו למעלה מהם.
הדבר נובע מהצורך בהתקנת תאים סלולריים קטנים באזורי אורבניים ובקמפוסים גדולים, כדי להבטיח נגישות תקשורתית בהן לא יכולת מערכות המיקרוגל לשמור על קו ראייה. בשנת 2016 גם יושלם המעבר לתשתיות מבוססות חבילות, והן צפויות לתפוס כ-90% מהמכירות של ציוד תמסורת אלחוטי. תהליכים אלה הורגשו היטב גם בתעשיית הישראלית, ודחפו מספר עיסקות מיזוגים ורכישות, ואפילו כניסה לתחומים חדשים.
מאחורי עיסקת ברודקום פרוביג’נט
בחודש מרץ 2011 רכשה חברת ברודקום את חברת פרוביג’נט (Provigent) הישראלית תמורת 313 מיליון דולר. פרוביג’נט היא חברת פאבלס (Fabless) שהוקמה בשנת 2000 ומפתחת שבבים (System on Chip) עבור מערכות תקשורת אלחוטיות. היא פועלת בשוק התקשורת הניידת, התקשורת האלחוטית הנייחת, רשתות אלחוטיות פרטיות ותשתיות התקשורת הסלולרית, עבור יצרניות פתרונות Backhaul.
ביוני 2010 היא חתמה על הסכם אסטרטגי עם חברת BridgeWave Communications שנועד לסייע ל-BridgeWave להתאים את פתרונות המיקרוגל שלה לצורכי הרשתות הסלולריות מהמדור הרביעי, כדי להגיע ליכולת אספקת רוחב פס של 1GHz.
חברת ברודקום הינה ספקית מרכזית של פתרונות איתרנט (Ethernet) עבור תשתיות תקשורת אלחוטיות. העיסקה פותחת בפניה גם את שוק המיקרוגל. ברודקום נחשבת לאחת מחברות הפאבלס הגדולות בעולם. היא מעסיקה כ-6,800 עובדים, מתוכם 4,800 בארה”ב.
גם חברת ECI טלקום הרחיבה בשנה שחלפה את פעילותה בתחום הצומח, והחלה באמצע 2011 לספק פתרונות קישוריות אלחוטית מלאים במסגרת משפחת מוצריBG-Wave, המיועדת לספק פתרונות לקישוריות התאים ברשתות LTE מהדור הרביעי.
היא הכריזה על מערכת BGW-OE המבוססת על הספקטרום הסטנדרטי של שידורי מיקרוגל, לצד מערכות חדשות מסדרת All-Outdoor Radio הפועלות בתדרי 71-76GHz ו-81-86GHz, שגם הן מיועדות לספק קצב העברת נתונים של 1Gbps. החברה הודיעה שהמערכות החדשות משלימות את חבילת המוצרים שלה לתקשורת אלחוטית בין מרכזי הרשת הסלולרית (Wireless Backhaul Solution) – ובכך הכריזה למעשה שהיא מתחרה ישירה של חברת סרגון הישראלית.
סרגון: המיזוג שהצליח
סרגון, כמובן, היא הכוכבת הגדולה של תחום ה-Bachhaul בתעשייה הישראלית. החברה מתמקדת אך ורק באספקת פתרונות Backhaul מלאים לספקיות תשתיות תקשורת בעולם. בחודש ינואר 2011 היא רכשה את חברת Nera Networks AS מהעיר ברגן בנורווגיה, תמורת 48.5 מיליון דולר. אומנם זו לא עיסקה גדולה במונחי אקזיט ישראלים, אולם היא הפכה את סרגון לחברה גלובלית המעסיקה כ-1,300 עובדים ברחבי העולם.
כעבור שנה התברר שההחלטה היתה נכונה: ברבעון האחרון של 2011 צמחו מכירות החברה ב-77% והסתכמו ב-118.5 מיליון דולר. בסיכום שנתי השיגה סרגון היקף מכירות של 445.3 מיליון דולר, המייצג צמיחה של כ-78% בהשוואה לשנת 2010.
נשיא ומנכ”ל סרגון, עירא פלטי, אמר שהמיזוג עם נרה הושלם. “אנו מאמינים כי ההחלטה שקיבלנו להיות הראשונים למנף את הסבב האחרון של המיזוגים בתעשייה, יובילו אותנו לצמיחה במכירות ובנתח שלנו בשוק פתרונות ה-Backhaul האלחוטיים”. החברה מאמינה שלמרות המשבר הכלכלי, היא תמשיך לצמוח: “התחזית שלנו ל-2012 היא צמיחה של 10-12%, ושיפור הדרגתי בתוצאות העסקיות. היעד שלנו לסוף שנת 2012 הוא להציג שיעור רווח גולמי של כ-35% וריווחיות תפעולית של כ-8-9%”.
מעניין לציין שהחשיבות הגוברת של תשתיות ה-Backhaul משפיעה גם על תעשיית החלל הישראלית. כך למשל, כאשר שוגר לחלל הלוויין עמוס-5 בחודש דצמבר האחרון, הודיעה חברת חלל (Spacecom) שלצד שירותי התקשורת המסורתיים שהוא יספק, כמו שידורי טלוויזיה ישירות לבתים פרטיים, שירותי תקשורת לרשתות VSAT ושירותי תקשורת טלפונית – היא תספק באמצעותו גם שירותי תמסורת בין התאים ברשתות סלולריות הפועלות באזור הכיסוי של הלוויין באפריקה.