חדשות היום
חדשות אלקטרוניקה

“סולאר דקתלון”: נבחרת ישראל בבנייה ירוקה תכננה בית שמייצר יותר אנרגיה משהוא צורך

באוגוסט 2013 תתקיים בסין, תחרות “הסולאר דקתלון” (Solar Decathlon) היוקרתית, בה יתחרו נבחרות של מוסדות אקדמאיים מ- 20 מדינות על תואר אלופת הבנייה האקולוגית. נבחרת של סטודנטים וחוקרים משנקר, המסלול האקדמי המכללה למנהל, אוניברסיטת ת”א והמרכז האקדמי ויצ”ו חיפה תצא לסין עם בית ירוק חדשני, מתוצרת כחול לבן. ההישג המרכזי: יחידת דיור שתייצר יותר אנרגיה מזו הדרושה כדי לחיות בהבחזית הבנייה הירוקה: “נבחרת ישראל בבנייה ירוקה” נערכת בימים אלו לתחרות “הסולאר דקתלון” (Solar Decathlon), היוקרתית, הנחשבת למובילה בעולם הבנייה הירוקה. הפרוייקט החדשני מוצג בימים אלו, ברמת התכנון, בתערוכת בוגרי המחלקה לעיצוב פנים מבנה וסביבה בשנקר.

 התחרות, שבשנים הקודמות התקיימה בארה”ב, תתקיים השנה לראשונה בסין. ההיערכות הישראלית לתחרות החלה כבר לפני שנה, כאשר ד”ר יוסי קורי מהמחלקה לעיצוב פנים, מבנה וסביבה בשנקר בשיתוף עם אדריכל חן שליטא יצאו ב”קול קורא” לגיבוש נבחרת סטודנטים שישתתפו בתחרות.

 לד”ר יוסי קורי וחן שליטא, המנחים האקדמאים של הפרויקט, הצטרפו סטודנטים ללימודי אדריכלות, לימודי הסביבה ולימודי עיצוב ממספר מוסדות מובילים.  למשימה נרתם גם ראש המחלקה ללימודי חוץ בשנקר,  עודד חי, שמוביל את הפרויקט כמנהל אדמיניסטרטיבי.

 הצוות החל להציג קונספטים בהם שולבו גם טכנולוגיות ירוקות של חברות ישראליות, עד שבחודשים האחרונים קיבל הודעה רשמית על קבלתו לתחרות כאחת מ- 20 הנבחרות. “עצם ההשתתפות היא כבר זכייה” אומר ד”ר יוסי קורי מהמחלקה לעיצוב פנים, מבנה וסביבה בשנקר, “מדובר בתחרות יוקרתית מאוד, שהיא למעשה אולימפיאדת הבנייה הירוקה. יצרנו למעשה מעין ‘נבחרת ישראל’ בבנייה ירוקה כאשר גם משרד התשתיות הצטרף כשותף במימון הפרויקט”, לצד נבחרת ישראל, יתחרו גם צוותים ממצרים, איראן וטורקיה.

הנבחרת הישראלית תכננה יחידת מגורים בגודל של כ-85 מ”ר, אשר מתוכננת באופן מודולרי כך שניתן להכפיל את גודלה בעתיד מול התרחבות המשפחה.

 הבשורה המרכזית של “הבית הירוק” הישראלי, שמאחוריה עומד הישג ענק, היא עצמאות אנרגטית. הבית הירוק יהיה עצמאי לחלוטין מבחינה אנרגטית – ולמעשה, ייצר יותר חשמל ממה שיצרוך בפועל.

התכנון והעיצוב של הבית התבסס על עקרונות הבניה הים תיכונית, כשהוא כולל בין היתר אלמנטים כמו חצר משותפת המתוכננת לשמש בעתיד כחצר של כמה מבנים, על מנת לייצר צפיפות מתאימה של מגורים ברי קיימא ב”שכונה ירוקה”.

במסגרת בניית הבית נעשה שימוש בטכנולוגיות ישראליות מתקדמות, שחלקן יוצגו לעולם לראשונה במסגרת התחרות. למשל, משולבת בבית טכנולוגיה חדשנית של חברת  פיתגורס הישראלית, שמייצרת זיגוג לחלונות המשולב בתאים פוטו-וולטאים, כך שניתן לראות דרך השמשות תוך כדי שהן מייצרות אנרגיה.

הבית הירוק מגיע לשיאים חדשים של יעילות  בבידוד ובבניה מתועשת, בעזרת שימוש בפלדה דקת דופן של חב’ אינדן הישראלית.

תחרות הסולאר דקטלון, כוללת 10 קטגוריות עליהן מתחרות הנבחרות השונות. הנבחרות נדרשות לייצר מבנה אמיתי אשר מייצר יותר חשמל מאשר הוא צורך בפועל, בר השגה מבחינת עלות ייצור,  מושך ונאה מבחינת התכנון האדריכלי ונוח למגורים, שהתנאים הפנימיים בו הולמים מבחינה בריאותית ונוחים מבחינת אוורור וטמפרטורה, מבנה המייצר אנרגיה לשימוש עצמי הכולל אפשרויות בישול, ניקיון ובידור, וכמובן כולל מים זורמים נקיים – קרים וחמים.

בימים אלו מחפשים מובילי הנבחרת ספונסרים מסחריים שייקחו חסות על הפרויקט, שעלותו כמיליון ₪. עד עתה מכללת שנקר ומשרד התשתיות השקיעו כל אחד 150,000 ש”ח, וועדת התחרות העולמית העניקה לצוות 100,000 דולר.

תגובות סגורות