חדשות היום
אלווריון WiFi

אלווריון מתרחבת לתחום ה-WiFi

אלווריון WiFi מאת: אריק וינשטיין. רשתות התקשורת בכלל והרשתות הסלולריות בפרט מתמודדות עם עומסי תעבורה ההולכים וגדלים וזאת מכמה סיבות – שימוש ההולך וגדל בטלפונים חכמים ומחשבי לוח שהופכים להיות דרכי גישה מרכזיות לרשת האינטרנט, היישומים שהופכים להיות יותר עשירים במדיה כמו ווידאו וגם השימוש ההולך וגדל במחשוב ענן ובמודל (Software As A Service). במחקר שנעשה לאחרונה נמצא כי בפעם הראשונה הובילו הטלפונים החכמים במספר החיבורים לנקודות גישה (hotspot connections), יותר ממספר ההתחברויות של מחשבים ניידים ושל מחשבי לוח – דבר שממחיש את מגמת הגידול בשימוש בטלפונים החכמים כאמצעי גישה לרשת. כיווני גידול אלו מחייבות את המפעילים ויצרני הציוד לחפש פתרונות יצירתיים שיאפשרו להגדיל את קיבול הרשתות ולשמור על חווית משתמש ברמה גבוהה. מגמה זו לא פוסחת גם על המפעילים הסלולריים שלא מסתפקים רק בטכנולוגיות הדור הרביעי כמו LTE ומתכוונים להשקיע בטכנולוגיות נוספות – שבין המובילות שבהן היא
ה- (Next Gen Hotspot). תקן מבוסס WiFi זה מאפשר למשתמשים להיכנס ולגלוש בצורה מאובטחת בנקודות גישה ציבוריות בצורה שקופה ללא הצורך בתהליך login, וזאת בהסתמך על הסכמים של המפעיל הסלולארי שלהם בנקודות גישה אלו. השימוש ב-WiFi יאפשר “לקרקע” תעבורה ישירות מהטלפונים החכמים לרשת הקווית שלא דרך הרשת הסלולארית – ובכך להוריד ממנה עומסי תעבורה גדולים. ניתן לומר שתעשיית הטלקום מראה גישה חיובית יותר כלפי שילוב WiFi ברמת התשתית במיוחד במתחמים ציבוריים ומרכזי ערים תוך נכונות להשקיע בטכנולוגיה זו.
על רקע המגמה הזו, שממחישה עד כמה טכנולוגיית הסלולאר וה-WiFi הם טכנולוגיות משלימות, ניתן לראות את רכישת חברת Wavion על ידי אלווריון לפני קרוב לשנה. מתי וקס ממייסדי חברת Wavion וכיום ה-CTO של אלווריון הציג לניו-טק את הכיוונים החדשים אליהם מכוונת אלווריון ע”י שילוב טכנולוגיית
ה-WiFi במוצרי החברה.
אלווריון התחילה את דרכה ב-1993 כמיזוג בין שתי חברות שפעלו בתחום
ה-: BreezCOM ו-Floware Wireless Systems. אלווריון הייתה בין הראשונות לפתח טכנולוגיות ומוצרים ל-Wireless LAN ע”פ תקן IEEE 802.11 והייתה בין החברות המשפיעות על התקן. החברה טוענת כי השיגה בזמנו שיא עולמי של ערוץ תקשורת המבוסס על Wireless LAN בטווח של 310 ק”מ בין תחנה קרקעית לבלון מזג אויר. בתחילת שנות האלפיים החלה החברה בפעילות פיתוח גם סביב תקן IEEE802.16x לפיתוח תקשורת רחבת פס אלחוטית לרשתות WAN נייחות
(שמאוחר יותר נודע כ-WiMAX). פעילות זו קיבלה גיבוי חזק ע”י חברת Intel שנכנסה לתחום תוך כדי דחיפת תקן 802.16e להתקנים ניידים מבוססי WiMAX.
Wavion שנוסדה בשנת 2000 פיתחה תחנות בסיס ל-WiFi לשימוש חוץ (outdoor) עבור רשתות Metro ואזורים כפריים בהם אין תשתית קווית. התחנות תומכות בתקני 802.11n בתחומי תדרים 2.4GHz ו-5GHz שהם תחומי תדר חופשיים וכן בתחום 700MHz שהוא ברישיון. תחנות הבסיס של Wavion (משפחת WBSx) משתמשות בטכנולוגיות עיצוב אלומות (beam forming) מתקדמות. גם Wavion, בדומה לאלווריון כיוונה בתחילת דרכה לכיוון תקן 802.16 אך לאחר זמן קצר החליטה לעבור לפיתוח טכנולוגיות ומוצרים מבוססי WiFi.
מתי וקס: “הכניסה של Intel לתחום ה-WiMAX תוך כדי יצירת אקוסיסטמה רחבה, כולל שת”פ הדוק בין אינטל לאלווריון נתנה דחיפה חזקה לתחום
ה-WiMAX, במיוחד לגרסה הניידת שלו (802.16e) שהיוותה בסיס טכנולוגי פוטנציאלי ל-4G. הבעיה הייתה שטכנולוגיה זו “איימה” על מפעילים ויצרנים בתחום הרשתות הסלולריות שהעדיפו לקדם את ה-LTE כבסיס ל-4G ובכך גרמו לאי קליטתה של טכנולוגיית ה-WiMAX בשוק הנייד. WiMAX כפתרון לתקשורת רחבת פס ברשתות נייחות עדיין מהווה פתרון מצוין, במיוחד באזורים בה אין תשתית קווית כמו בהודו, אפריקה ודרום אמריקה, ובהם אלווריון ממשיכה בפעילותה”.
מתי וקס הוא בעל דוקטורט מאוניברסיטת סטנפורד ובעל תואר Fellow בארגון IEEE. את שירותו הצבאי עשה ביחידת 8200, ולאחר לימודיו עבד ברפא”ל קרוב לעשרים שנה, כאשר במסגרת זו הוביל את פעילות המחקר ופיתוח במערכי אנטנות חכמות ליישומים צבאיים, תפקיד במסגרתו קיבל את פרס בטחון ישראל. עם פרישתו מרפא”ל הקים את Wavion שפיתחה טכנולוגיה המבוססת מערכי אנטנות חכמות ועיצוב אלומות ליישומי תקשורת אזרחיים.
מה הביא את תקן 802.11x למקום המרכזי בו הוא נמצא מעבר ליישומי רשת ביתית או משרדית?
“מה שמיקם את טכנולוגיית WiFi במקום מרכזי בתעשיית הטלקום היו בהחלט הטלפונים החכמים. טלפונים אלו הם צרכני מידע גדולים וגרמו לרשתות ה-2G/3G להיסתם. חברת AT&T הייתה בין הראשונות להבין, כאשר החלה בהפצת האייפון בארה”ב, שהרשת הסלולרית לא תעמוד בעומסי התעבורה החדשים ושנדרשים פתרונות משלימים כדי לחלק את העומסים. יכולתם של הטלפונים החכמים להשתמש באופציית ה-WiFi מאפשרת לנתב את התעבורה ישירות לרשת האינטרנט שלא דרך הרשת הסלולרית. יתרון נוסף ל-WiFi הוא פס תדרים רחב יותר לעומת התדרים הסלולאריים – 80MHz לעומת 20MHz, דבר שמאפשר להעביר יותר מידע. נקודה אחת יותר רגישה ב-WiFi שהוא פועל בתחום תדרים ללא רישיון (unlicensed frequency) לעומת תדרים ברישיון שבהם פעילה הרשת הסלולארית – דבר שחושף את הערוץ ליותר הפרעות, בתחום זה הטכנולוגיה של אלווריון מביאה כמה שיפורים כמו השימוש ב-Beam forming חכם. בשורה התחתונה – טכנולוגיית ה-WiFi הפכה להיות מרכזית לא רק כחיבור אלחוטי למשתמשי קצה (last mile) במקומות נידחים בהם אין תשתית קווית, כי אם במרכזי הערים בהם צפיפות המשתמשים היא גבוהה מאד, ורבים מהמפעילים רואים בה אופציה מובילה בתחום ה- 3G Offloading.”
מה היתרון של ה-WiFi לעומת אלטרנטיבות אחרות כמו ה-Femtocell (תחנות בסיס זעירות ברשת הסלולרית)?
“ה-Femtocell תוכננה במקור כדי לספק כיסוי סלולרי במקומות בהם אין כיסוי של הרשת, ובשלב יותר מאוחר ראו בה כאופציה נוספת להורדת העומס מהרשת הסלולארית. עד עכשיו לא נראה שפתרון זה תפס בין היתר בגלל שפריסה רחבה שלהן בדירות ובמשרדים יוצרת בעיה בתכנון התדרים הסלולאריים – דבר שמתבטא בהפרעות הדדיות בין התחנות ודורש ניהול חכם יותר של הרשת. ה-WiFi לעומת זאת מביא משאבי ספקטרום חדשים שלא חופפים לתדרי הסלולארי.”
מה היישומים הנוספים שרואים באלווריון לטכנולוגיית ה- WiFI?
“יש מגוון רחב של יישומים שניתן לממש בהתבסס על טכנולוגיה זו: אחד מהם הוא היכולת לבצע איכון שלא על סמך GPS כי אם על סמך רשת ה-WiFI, דבר שמאפשר התמצאות במקומות סגורים בהם אין קליטת GPS“.
תחום נוסף אותו בוחנת אלווריון לפיתוח יישומים עתידיים הוא תחום התדרים שנקרא White Spaces. מדובר בתחום 200-700MHz שנעשה בו שימוש לשידורי טלוויזיה אנלוגית, שידורים שהולכים ויוצאים משימוש. ארה”ב הייתה בין הראשונות להחליט שתחום תדרים זה יהיה פתוח לשידורים ללא רישיון וזאת בתנאי שהשידורים החדשים לא יפריעו לשידורי טלוויזיה שעדיין קיימים בו. קדמה להחלטה זו ההתלבטות באם למכור את התדרים הללו עבור רשתות הסלולריות תחת רישיון – אך לבסוף הוחלט להשאיר אותם ללא רישיון עבור השוק החופשי. באלווריון מאמינים כי כמו שה-WiFi צמח והתפתח בתחומי תדר ללא רישיון, גם תחום ה-White Spaces יהווה כר פורה ליישומים אלחוטיים – העתיד יגיד….

תגובות סגורות