חדשות היום

הפלוס ב-Cortex

  אמיר שרמן, ארו ישראל

באמת שאינני מבין את מקבלי ההחלטות בחברות שכבר משתמשים במעבדי ARM מסוג CortexMx כגון CortexM3  הפופולארי וכמו כן CortexM4 החדש יותר עם יכולות ה-DSP וה-FloatingPoint כאשר יש לאותם מנהלים גם דרישות פיתוח לפרוייקטים אחרים שהצורך הוא יותר פשוט ולכן אוטומטית הם בוחרים מעבדי 8bit או 16bit. פשוט יותר לעבור ולבחור במעבדים היותר זולים מבין ARM, עם ליבת CortexM0 והליבה החדשה ביותר שנקראת “פלוס” CortexM0+.

(ראה תמונה מספר 1)

שותפי חברת

ARM בינהם חברות Semiconductors רבות סימנו מספר קריטריונים ביישומים תובעניים שלא ניתן לטפל על ידי פתרונות של הליבות הקיימות. אחת הדרישות הבכירות היה להשיג עוצמה נמוכה עוד יותר וחיסכון באנרגיה גדול יותר. על מנת לספק את הדרישות הללו ליבת CortexM0+ עוצבה מחדש לחלוטין מהיסוד תוך שמירה על מערך הוראות מלא עם תאימות ניפוי שגיאות. בפעם הראשונה, ARM יצרו מעבד עם צינור בעל 2 Pipeline לשיפור הביצועים, תוך שמירה על תדר מקסימאלי. התוצאה הכללית היא מאוד מעודדת. בהשוואה למעבד CortexM0 הקיים, CortexM0+ צורך רק שני שליש מההספק הדינמי  בעת הרצת לולאות Dhrystone.

כמו בשנת 2008 שהשוק התחיל להיות מוצף בפתרונות מצויינים של חברות ה- Semiconductors עם מעבדי CortexM3 כגון: STMicroeletronics ,NXP, ולאחר מכן  Atmel  ו-TexasInstruments  אחרי רכישת LuminaryMicro גם היום השוק צורך יותר ויותר דרישות למעבדים זולים כאשר הפריצה החלה עם ההשקות הראשונות של מעבדי CortexM0 של חברת NXP עם משפחת ה-LPC1000, חברת Nuvoton והשנה גם ST  נכנסה לתמונה עם משפחת ה-STM32F05x שכוללת מעבדים מרובי טכנולוגיה עם פריפריה רחבה אנלוגית ודיגיטלית באריזות קטנות עד ל-TSSOP20. חברת EnergyMicro שמתמחה במעבדי ARM עם ליבות Cortex עם צריכת אנרגיה נמוכה גם כן משתתפת בחגיגת מעבדי CortexM0 עם ה-ZeroGecko וכן גם חברת TOSHIBA אשר הוציאה לשוק מספר רכיבי M0. אבל לאחרונה הגיעו 2 הכרזות משמעותיות כאשר האחרונה הוצגה בתערוכת האלקטרוניקה במינכן בנובמבר.

ההכרזה הראשונה הגיעה מכיוון חברת Freescale שעוברת שינוי בהתמקדות לשוק המיקרו בקרים ומיקרו מעבדים והוצאה לשוק של משפחת ה-KinetisL מבוססי ליבת CortexM0+ שמבוסס על CortexM0 המוצלח, תומך במערכת הוראות מלאות ותאימות כלי התוכנה תוך המשך צמצום צריכת האנרגיה וביצועים הולכים וגוברים.  שטח הסיליקון הקטן במיוחד, צריכת חשמל נמוכה וקוד מינימאלי מאפשר למפתחים להשיג ביצועים גבוהים בתצורת 32bit.

משפחת ה- KL מגיעה עם ליבת CortexM0+ בתדר שעון של 48Mhz עם מרחב זיכרון Flash מ-8K עד 256Kbyte וזיכרון RAM מ1Kbyte עד 32Kbyte. מגוון רחב של התקני פריפריה הכוללים מספר לא מצומצם של התקני תקשורת טוריים UARTS ,SPI ,I2C וגם USBOTG שעובדים עם ה DMA. כמו כן בלוק יעודי ל-Touch ה- (TouchSenseInterface) וגם ממירים ADC ברזולוציה 12bit ו-16bit וכמו כן DAC ברזולוציה של 12bit. אבל עיקר המשפחה מתמקד ביכולות צריכת ההספק המזעריים ויכולות מעבר ממצב אחד למשנהו כדי ליצור דפוס דל הספק הכולל 11 מצבים.כדי להתחיל לפתח ולהקל בפשטות Freescale בשיתוף פעולה עם Element14 הוציאה לשוק עם ערכת ה-Freedom הכולל בורד קטן ופשוט עם MKL25Z128VL4  הכולל 128KFlash  בתדר של 48Mhz עם תמיכת USB ,MMA8451 מד תאוצה, ו-CapacitiveTouchSlider. גישה לכל יציאות ה-I/O ודוגמאות קוד רבות התומכות בכלל ה-IDE’s (IntegratedDevelopmentEnvironments) כיום הכוללת תמיכה במערכת ההפעלה של Freescale הנקראת MQX וDebugBuild-In (ראה תמונה מספר 3)

חברת NXP הכריזה ממש עכשיו בתערוכת אלקטרוניקה במינכן על משפחת ה-LPC800 החדשה מבוססת גם כן על ליבת CortexM0+ מבית ARM כאשר NXP  פונה אחרת מחברת Freescale לעולם ה-LowestCost שמאופיין בעיקר על ידי מעבדי 8bit שעיקר מטרתם הוא פעולות בודדות של תקשורת או עיבוד קל במחיר זול במיוחד. NXP גם מתמקדת בתחילה באריזות הקטנות ביותר DIP8 שנועד בעיקר לפיתוח, TSSOP16/20 וגם SO20 במחיר התחלתי של 0.39$. (תמונה מספר 4)

אחד ההתקנים המיוחדים ברכיב הינו ה-SCT – stateconfigurabletimer אשר יכול להיות מותאם אישית כדי לענות על הדרישות של יישומים הספציפיים של המשתמש. תצורת SCT  הבסיסית היא פשוט שני PWMs 16-bit,  עם 4 כניסות ו-4 יציאות. ה-SCT יכול לספק כמעט כל סוג או פונקצית PWM אפשרי.

 800 – פשוט כ-8bit תוך מתן הגמישות של 32bitLPC

 800LPC – הוא אבן הבניין היסודית ביותר למהנדסים משובצים ליש בארגז הכלים שלהם.

  LPC800 – הוא הרחבה של המשפחה שלנו LPC1100 – הסדרה הפופולרית ביותר.

800LPC- הוא מבוסס על  CortexM0+ 30MHz

800 LPC- השקת דגמים בחודש דצמבר, עם ייצור מלא מתחילת פברואר 2013.(תמונה מספר 5)

חברת ארו ישראל תחל מחודש דצמבר בביצוע של מספר ימי עיון המבוססים על המעבדים החדשים מבית Freescale ו-NXP הכוללים הסברים יעודיים על ליבת CortexM0+ וכוללים גם התנסות מעשית HandsOn על משפחות אלה.

לפרטים נוספים בקרו באתר הבית של Arrow.

תגובות סגורות