שיתוף הפעולה כולל פיתוח ארכיטקטורה חדשנית להעברת נתונים, מבוססת על סיבי סיליקון אופטיים, אשר צפויה לשנות מהותית את חוות השרתים ומרכזי הנתונים בעתיד. אינטל כבר סיפקה ללקוחותיה מערכות לדוגמה הפועלות במהירויות של עד 100 גיגה ביט לשנייה (Gbps)חברת אינטל (Intel) מכריזה על שיתוף פעולה עם פייסבוק (Facebook) במטרה לפתח את הדור הבא של מערכות במרכזי נתונים, שיהוו בין היתר בסיס לרשת החברתית הגדולה בעולם. כחלק משיתוף פעולה זה חשפו החברות אב טיפוס פיזי, שנבנה על ידי Quanta Computer, הכולל ארכיטקטורה חדשה וחדשנית של אינטל. אב הטיפוס נועד להמחיש את הפוטנציאל של טכנולוגיית פיצול שרתים מבחינת העלות הכוללת, התוכן והאמינות. מודל אב הטיפוס הפיזי תומך במעבדי Intel® Xeon וכן בדור המעבדים הבא בטכנולוגיית מערכת-על-שבב מדגם Intel Atom (שם קוד Avoton).
“אינטל ופייסבוק משתפות פעולה בפיתוח ארכיטקטורת שרתים מפוצלת חדשה למרכזי נתונים”, אמר ג’סטין רטנר, מנהל טכנולוגיה ראשי של אינטל, בהרצאה שנתן ב- ב Summit בסנטה קלרה, קליפורניה. “הארכיטקטורה המפוצלת, הכוללת את ארכיטקטורת Photonic החדשה של אינטל, מבוססת על סיבי סיליקון אופטיים (iSiPh) של אינטל ברוחב פס של 100 גיגה ביט לשנייה (Gbps). היא תאפשר לחסוך בכמות הכבלים, להגדיל את רוחב הפס, להאריך את הטווח ולחסוך משמעותית בחשמל, בהשוואה לעורקי הנתונים העכשוויים המבוססים על כבלי נחושת”.
“אנחנו נרגשים מהגמישות שהטכנולוגיות האלה מביאות לזירת החומרה ואיך טכנולוגיית הסיליקון הפוטוני תאפשר לנו לחבר באופן פנימי משאבי חומרה”, אמר פרנק פרנקובסקי, יו”ר ארגון Open Compute וסגן נשיא לתכנון חומרה בחטיבת האספקה של פייסבוק.
רטנר אמר שהארכיטקטורה החדשה מתבססת על יותר מעשר שנות מחקר לפיתוח סיבים אופטיים המבוססים על סיליקון זול (Silicon Photonics), שיאפשרו אינטגרציה מלאה בין התקנים, תוך הגברת המהירות וחיסכון באנרגיה ברמות ללא תקדים. “טכנולוגיית הסיליקון הזול היא גישה חדשה לשימוש באור לייזר להעברת כמויות עצומות של נתונים במהירויות גבוהות מאד ותוך השקעת מעט מאד אנרגיה,” אמר רטנר. “במקרה הנוכחי, הנתונים מועברים על-גבי סיב אופטי דק במקום שימוש באותות חשמליים על-גבי כבלי נחושת”.
אינטל פיתחה את טכנולוגיית סיבי הסיליקון החדשנית בשנתיים האחרונות, ולאחר שהוכח כי היא מתאימה לייצור המוני, היא מוצגת כעת ללקוחות גם מערכת פיזית לדוגמה.
מאחר ולטכנולוגיית Silicon Photonics יש יתרונות משמעותיים מבחינת העלות בהשוואה לטכנולוגיות אופטיות ישנות; כמו מהירויות תעבורה גדולות יותר, אמינות משופרת ויכולות למדרוג המערכות – חברות המפעילות חוות שרתים או מרכזי נתונים (דוגמת פייסבוק) יכולות לבטל צווארי בקבוק תוך חיסכון משמעותי בעלויות תפעוליות, במרחב פיזי ובאנרגיה, ולהחליף מספר רב של כבלים בכבל אופטי יחיד.