חדשות היום

APC ומרכז המחשבים הירוק- כך חוסכים בתשתיות IT

שניידר אלקטריקמאת: דורון קרופמן, APC שניידר אלקטריק, ישראל. המודעות המתחזקת לעליות הישירות והעקיפות של מרכזי המחשבים, DataCenter, יצרה דרישה למומחים ולטכנולוגיות מתקדמות של ניהול הספק, קירור ובקרה סביבתית. זו כבר לא בעיה נדירה למצוא מרכזי מחשבים בהם הצפיפות הגיעה לכך שבעיית הקירור היא המעיקה ביותר על המנמ”ר. מרכזי המחשבים תוכננו לפי עומס חום של 4-5 קילוואט למ”ר. הן רשת החשמל שאמורה לספק את הזרם המיוצב למחשבים, והן צנרת מיזוג האוויר שצריכה לסלק את החום שנוצר במחשבים, לקחו בחשבון עומס כזה ולא את הנסיקה שחלה בעשור האחרון בעומסים. כדי לחסוך בעלויות כ”א ונדל”ן הארגונים דורשים ממחלקות ה-IT, לא לצאת מהמרכזים הישנים ולא להוסיף מתקנים חדשים. כתוצאה מכך הצפיפות גדלה בפי 10 ויותר בפרמטר של יחידות CPU למטר רבוע שטח רצפה. ככל שיצרני המעבדים משתדלים להקטין את צריכת החשמל כל שבב שלעצמו, בסך הכל רף הקירור עלה ל-10 עד 20 קילוואט למטר מרובע. בצפיפות זו לא נותר מקום נוסף לפריסת מערכת קירור אינטנסיבית ואף המקום מתחת לרצפה הצפה די מלא. יש צורך בגישה חדשה, אנליטית ומתוחכמת, כדי לפתור את בעיות ה-Datacenter החדש.
Schneider Electric היא אחת מהחברות הגדולות ורבות המוניטין בתעשיית החשמל המסורתית. מכירותיה בשנת 2011 הסתכמו ב-23 מיליארד אירו, כ-30 מיליארד דולר והיא מעסיקה מעל 120 אלף עובדים ב-100 ארצות. בשנת 2007 צירפה שניידר אלקטריק את APC לקבוצה הגלובאלית בתור הזרוע שמתמחה בטכנולוגיות הייחודיות למרכזי מחשבים. APC, חברה אמריקאית ותיקה הובילה בעולם כולו את נושא ניהול אספקת הזרם למערכות מחשבים, עם דגש על מערכות “אל פסק” UPS וטיוב זרם, Electrical Supply Conditioning, הרכישה הגיעה בדיוק בזמן המתאים בכדי להגיב על הדרישה הגוברת לאופטימיזציה של צריכת החשמל. מקומות רבים נתקלים בבעיית אספקת זרם נוספת משום שתשתיות רשת החשמל לא מוכנות לכך. במיוחד במרכזי הערים הגדולות דוגמת מנהטן וה-City של לונדון, בהם רשמת החשמל היא בכבלים תת קרקעיים ואין מקום בצינורות להוסיף עוד כבלים. כדי למדוד את היעילות האנרגטית של מרכזי המחשבים פותח מדד PUE, שערכו מבטא את היחס בין סך ההספק הנצרך ב-Datacenter להספק הנדרש עבוד ציוד ה-IT נטו. לדוגמה, אם המחשבים צורכים 20kW, אבל מונה החשמל מראה צריכה כולל של 30kW, כלומר 50% יותר, אזי ערך ה-PUE הוא 1.5. באירופה מכרזים רבים נקבעים על פי המחויבות ל-PUE נמוך, שהופך לשיקול מרכזי יותר מאשר המחיר. שניידר אלקטריק לדוגמה זכתה במכרז בניית ה-Datacenter בעיריית אמסטרדם משום שהייתה היחידה שהתחייבה לקיום PUE של 1.2.

חיסכון דרמטי בעליות החשמל
החיסכון מבחינת הלקוח הוא דרמטי. במרכז מחשבים בינוני שצורך בממוצע כ-100 קילוואט להפעלת המחשבים נטו, קירור קונבנציונאלי ידרוש עוד כ-80 קילוואט. במהלך שנה שלמה, 8,760 שעות, צריכת החשמל לקירור תגיע לכ-700 אלף קילוואט שעה, שמחירם יכול להגיע עד 100 אלף דולר. מערכות הקירור המתקדמות של APC מסדרת InRow עם קירור בנוזל המיוחד R134a, יכולות להוריד את חשבון החשמל ב-60 אלף עד 75 אלף לשנה. בשיטה זו לא נדרש מעבר לחדר חדש והתקנת מערכת חדשה כמעט ולא נגרמת הפרעה לשטף העבודה, משום שהיא משתמשת בחלל העליון לצורך פיזור נוזל הקירור בין הארונות. אין צורך בפתיחת הרצפה הצפה. הצנרת העליונה גם לא דורשת תקרה גבוהה במיוחד, משום שהיא יכולה להתפרס על המעברים בין שורות הארונות. הנוזל שמשמש לקירור, R134a, אינו מסוכן לאדם או למחשבים, הוא ידידותי לסביבה ולא פוגע באוזון, ובכל מקרה לאור נסיוננו העשיר, עוד לא נתקלנו במקרה של דליפה, אך גם אם כזו תתרחש היא אינה מסוכנת. המערכת משיגה את יעילותה המרשימה הודות לבקרה נקודתית בכל נקודה קריטית – היא מודדת את הטמפרטורה על פני כל מעבד ומתאימה את מהירות סיבובי המאווררים לכל אחד לחוד ולשימוש במנועי AC ואינוורטרים כדי לכוון את הפסק הקירור בין אפס למאה אחוז ללא אובדן אנרגיה. בסך הכל יחידת קירור עילי אחת מסוגלת לספוג עד 160 קילוואט, ההספק האופייני ל-Datacenter, עם 10 עד 20 ארונות גדושים בשרתים. במרכזים גדולים יותר אפשר כמובן להתקין יותר ממערכת אחת.
חברת APC פיתחה כלים הנדסיים מקוונים לתכנון מערכת ההספק והקירור, אותם היא מעמידה בחינם לרשות המתכננים באתר החברה, בישראל עובדת APC עם שותפים עסקיים מקומיים דוגמת בינת מגלקום בכדי לפתור בעיות של לקוחות ספיציפיים. הכלים המקוונים נגישים גם ללקוחות הסופיים והם מאפשרים להעריך מראש את התוצאות האנרגטיות של כל שינוי בחדר המחשבים. בדרך כלל השותפים שלנו שהוכשרו בקורסים מיוחדים לכך, מבצעים את התכנון המפורט כחלק מהפרויקט. חברת APC מגבה אותם מקצועית ופיננסית, כך שהלקוח יכול להיות בטוח בתוצאות משביעות רצון. אבל יש גם פרויקטים מורכבים במיוחד, שדורשים פתרונות לא שגרתיים, בהם אנו מעדיפים לבצע את התכנון במרכז המו”פ שלנו. במקרים אלו השותף המקומי יבצע את העבודה וינהל את מערכת היחסים מול הלקוח הסופי, אבל האחריות היא על APC, כולל התחייבות ליעדי מדדי PUE ספציפיים. חברת APC מאמינה בשוק הישראלי ומוכנה להשקיע בו, ואנו רואים בשטח ששביעות רצון הלקוחות המקומיים גומלת לנו בנאמנות לאורך פרויקטים רבי שנים בישראל.

דורון קרופמן

תגובות סגורות