מאת: אריק וינשטיין. דר’ אורית מוסינזון, שתרצה בכנס החדשנות וחברות הזנק שתערוך קבוצת ניו-טק בחודש מאי במסגרת תערוכת New-Tech Exhibition 2013, הציגה בפני מערכת ניו-טק את התחומים החמים והמגמות שהיא צופה בתחום האינטרנט.
בשתיים עשרה השנים האחרונות יזמה אורית מוסינזון כמה פעילויות בתחום האינטרנט והייתה מעורבת אם כמייסדת או כחברת דירקטוריון מייעצת. בנוסף, ייצגה אורית משקיעים בינלאומיים בתחום חברות הסטארט-אפ בישראל והייתה מעורבת במספר גיוסי הון לחברות בתחילת דרכם – תוך כדי עזרה וייעוץ לחברות אלו כדי להגשים את החזון והאסטרטגיה שלהן בשלב הקמת הבסיס הכלכלי. היא מחזיקה בתואר שלישי במנהל עסקים ומרצה על ההיבטים שונים של הון סיכון ויזמות.
מהם התחומים העיקריים בהם את צופה פעילות רבה בשנים הקרובות?
“אחד התחומים העיקריים בו אני צופה התקדמות רבה הוא תחום אבטחת המידע וההגנה על המשתמש מפני חדירה לפרטיותו. אנו עדים לשינוי בתחום מתקפות האינטרנט – ממתקפות לפני שנים מספר, שהתפשטו ברשת האינטרנט במטרה לגרום נזק או השבתה למערכת המותקפת, הרי שהיום המוטיבציה השתנתה והמטרה היא גניבת מידע, ריגול ומניעת שרות. אני מאמינה שתחום האבטחה עומד לעלות מדרגה והאבטחה הולכת לכלול שני אספקטים חשובים שלא קיימים כיום באנטי וירוסים: – הגנה מפני תולעים/worms, מדובר בהגנה מפני הבעיה הכי חשובה היום. נחשפנו אליה בתקשורת בעקבות גילוייה של התולעת Stuxnet ב-2010 וה-flame שהתגלתה בשנה החולפת במחשבים באיראן ומדינות נוספות ואני מניחה שבקרוב מאד אנשים יבינו שמרבית המחשבים בעולם חשופים לתוכנות אלו וחלק כבר נגועים ונמצאים במעקב.
– מגמה נוספת היא הגנה על הסלולר, כל מערכות ההפעלה הסלולריות כיום יכולות להיחשף לווירוסים מסוגים שונים ואני מניחה שאף אחד מהמשתמשים לא רוצה שהפרטים והקשרים שמופיעים אצלו בסלולר יחשפו לכל. כמו כן, יש דרך לפריצה מרחוק בסלולר ואני מאמינה שגם עבורה יצטרכו לייצר אנטי וירוס מסוג חדש, ובקרוב.
דוגמה לחברה ישראלית שפעילה בתחום הזה של אבטחה ולדעתי עתידה להוביל אותו היא “Shine Security”.
חברת Shine Security, שרק לפני חודשים מספר גייסה 3.3 מיליון דולר, מפתחת מערכת מתוחכמת וייחודית שמסוגלת להדוף מתקפות זדוניות כנגד מכשירים ניידים וזאת באמצעות “אטימה” של מערכת ההפעלה כנגד נוזקות אלו. מוצרי החברה יתמכו במערכות ההפעלה המובילות את תחום ההתקנים הניידים קרי אנדרואיד וגם בהמשך ב-IOS וכן
ב-Windows 8. כמו חברות נוספות בתחום אבטחת המידע, גם Shine הוקמה על ידי צוות שמכיר היטב את תחום ה-hacking במחשבים והם פיתחו פתרון (מוגן פטנטים) שפועל בצורה שונה כדי לאטום את מערכת ההפעלה והמבוסס על שינוי מתמיד בצורת האטימה כך שהאקרים יתקשו לפתח פתרונות שיצליחו לפרוץ אותה.
דר’ מוסינזון: “הכול עומד להיות נגיש לכולם, אין יותר פערי מידע או פערי ידע טכנולוגי. כל אחד יוכל להקים אתר בדיוק כמו שכל אחד יוכל להקים את האפליקציה הסלולרית שלו ולהפוך לרשת שיווק חברתית בלחיצת כפתור. הכול נגיש ואנשי קוד אינם מובילים אלא מאפשרים פתרונות חדשים לכלל האוכלוסייה. דוגמא לחברה ישראלית כזו שקראה נכון את השוק וכיום מוערכת כחברה של ביליון $ היא החברה wix.com”.
Wix היא חברת סטארט-אפ ישראלית-אמריקאית שפיתחה פלטפורמה לתכנון ובנייה עצמית של אתרי אינטרנט. הגרסה הראשונה של המוצר תמכה בטכנולוגיית Flash ולאחרונה השיקה החברה גרסה חדשה של הפלטפורמה התומכת ב-HTML5, המשמש כאלטרנטיבה מתקדמת וחזקה יותר מה-Flash. פלטפורמת ה-Wix החדשה מאפשרת לבנות אתרים בעלי מראה מודרני אם ליישומים פרטיים או עסקיים וכל זאת ללא פיתוח קוד כלל כי אם בעזרת Drag&Drop. פלטפורמת הכלים מוצעת בחינם עם אופציה לשירותי פרמיום המתחילים ב-5 דולר לחודש, וע”פ אתר החברה יותר מ-25 מיליון אתרים נבנו כבר בעזרת הפלטפורמה. אחת התכונות הייחודיות לפלטפורמה זו היא היכולת לשיתוף – מפתחים יוכלו לפתח אפליקציות ולהפיץ אותם בחינם (או בתשלום) למשתמשי Wix כחלק מהפלטפורמה, דבר ההופך אותה בעצם לסוג של כלי חברתי שמאפשר שיתוף.
מה השינויים שאת צופה שיהיו ברשתות החברתיות המנקזות היום פעילות גדולה מאד ברשת?
“אחד השינויים העתידיים אותו אני צופה בתחום הוא טרנספורמציה ברשתות החברתיות כפי שאנחנו תופסים אותן כיום. רשתות חברתיות עתידות ללבוש צורות חדשות בשל בעייה של עייפות החומר. קשה לרגש בתוך המערכת דור שישב מספר שעות ביום מול אותו המסך של פייסבוק. החידושים יהיו משמעותיים מכיוון שהם יתעלו את הכוח של הרשתות החברתיות למקומות חדשים, בין אם זה בצורה יעילה או בין אם זה לצורך יצירת סביבה מבדרת למשתמש. אני מקווה שאוכל לחשוף תוך מספר שבועות בפני קוראי ניו-טק פרטים על חברה חדשה אותה אני מקימה בימים אלו. החברה עוסקת בפיתוח המוצר אשר יספק לדעתי את הפיתרון לצורך הזה, לחוויה חדשה ומרגשת למשתמשים”.