אבי דולב, אמירוניק

שעוני זמן ומונים

אבי דולב, אמירוניקמאת: אבי דולב, אמירוניק. מוני פעולות ושעוני מדידה הנם רכיבי תזמון קריטים לציוד אלקטרוני. ללא יכולת ספירה, פעולות אחזקה לא יבוצעו בעיתוי הנכון להם ולא תהייה אפשרות למדוד את זמן פעולת המערכת דבר שעלול ליצור קושי בהערכת משך החיים הכולל או ההפעלה הרציפה או אפילו לגרימת נזק בציוד. קיימות מספר אפשרויות למנוע את הכשלים המכניים-הנדסיים ע”י שימוש ברכיבים הבאים:
מדי שעות (Hour Meters) משמשים למדידת משך פעולת הציוד האלקטרוני, הטכומטר (Tach Hour Meter) עוקב בצורה מדויקת על ה-RPM האמיתי של המנוע ומונים (Counters) מכניים או חשמליים המיועדים לצרכי בקרה ומדידה.
עיקר השימוש הוא במכונות המבצעות פעולות חוזרות ונשנות כגון: מכונות לספירת מלאי, קווי ייצור ומדידת תקופת השימוש למנועים, ספקי כח וציוד אלקטרוני רגיש. קיימות גם מכונות הדורשות תחזוקה במרווחי זמן קבועים או מערכות שמודדות רציפות זמן הפעלה (או פעולה במסגרת אחריות). הדרישות מהרכיבים הללו הן אמינות ודיוק באמינות גבוהה.
חברת ENM מארה”ב, יצרנית שעונים, מונים ורכיבי (Elapsed Time Indicators), מפתחת קו מוצרים עכשוי התואם לדרישות השוק.
נסקור כמה מהם:

LCD Hour Meter
החברה יישרה קו עם המעבר הגלובלי לשימוש בטכנולוגיית ה-LCD וכעת צגי השעונים הנם סוג LCD מה שמאפשר להם להיות דקים יותר וחסכוניים יותר.
סדרת ה-TB44 למשל, הנה סדרת מונה שעות אלקטרוני בעלת 6 ספרות המכילות 2 ערכים לתזכורת שתוכנתו מראש עבור התרעה מסוימת. סדרה זו הנה אידאלית ליישומים בהם נדרשת פעולת תחזוקה בתזמונים מדויקים בחלל קטן. ההתרעה נותנת חווי למפעיל מתי נדרש לבצע פעולה יזומה. הסדרה הנה אטומה ועמידה בפני זעזועים לסביבה קשיחה. השעון הנו בעל מתח עצמי ע”י סוללת ליטיום כך שהצג תמיד ידלוק, גם כשהמערכת סגורה.
סדרת T47 המיניאטורית מאופיינת בכך שהיא אינה כוללת שימוש בכספית, מאד קומפקטית ומחליפה את שעוני הכספית הנפוצים בתעשייה. הרכיב יכול לעבוד בזרם AC או DC ושהצג דולק תמיד ע”י סוללה פנימית של הרכיב, השעון יפעל רק ע”י חיבור מתח חיצוני של המכונה עצמה. המידע מאוכסן על גבי כרטיס פנימי כך שגם בזמן ניתוק המתח החיצון, הקריאה תשמר.
סדרת T17 הנה מיוחדת בכך שהיא משמשת הן כטכומטר והן כשעון עבודה עבור מנועי בנזין. לנוחות המשתמש, נוספו גם ארבע נורות LED משמשות לחווי על כשל (למשל: בטרייה חלשה, חוסר שמן, כשל בטריגר הפעלה או כשל מעצור) . עם עבודת המנוע, הצג יראה את ערך ה-RPM וכאשר המנוע יעבוד, יוצגו גם משך שעות העבודה.
סדרת PC12 כוללת מונים בתצוגת LCD ליישומי אחזקה ומכילה 2 שדות בעלות 6 ספרות הניתנות לתכנות ע”י הלקוח. נורית השירות מודיעה למפעיל כאשר הספירה הגיעה לערך שנקבע מראש. סדרה זו מציגה את הספירה העכשווית של הרכיב (לאחר אתחול יזום או החלפת רכיב) והספירה הכללית. ניתן לאפיין תכונת נעילת מקשים למניעת גישה בלתי מורשית לאיפוס המונה.

מחווני פריקת סוללה – Battery Discharge Gauges
לאחרונה גדל הביקוש למחווני הטענת סוללה (BDI – Battery Discharge Indicator). שעון החווי סוללה הותאם לטווח טמפרטורות רחב
(-10˚C עד +65˚C) ומיוצרים בטכנולוגיית Solid State המאפשרים לרכיב לצרוך הספק נמוך, להיות במימדים קטנים (הספרות מוגדלת לצורך נוחות) ובמחיר חסכוני. התצוגה יכולה להיות מיוצגת בקווים של 10 עמודות LED צבעוניות דבר המאפשר למחוון להיות אידיאלי לתחום הרכבים החשמליים, למשל בזמן הטעינה, ייסרקו כל העמודות לחווי על תהליך הטעינה. ניתן לשלב את רכיב ה-BDI יחד עם מונה שעות בלתי תלוי בסוללה.

Wireless Motion Detector Counter
חברת ENM נכנסת גם כן לתחום האלחוטי ע”י מתן מענה לצורך של גלאי תנועה אלחוטי. סדרת ה-C12 הנה סדרת מונים מסוג LCD המשולבים עם גלאי תנועה. המונה מופעל ע”י 4 סוללות סטנדרטיות סוג (5Vdc) ומיועדת לתלייה על קיר או על משטחים. בכל פעם שהסנסור ירגיש תנועה, המונה יקודם. ההתקנה הנה נוחה והרכיב ניתן לאתחול ע”י המשתמש. ניתן להשתמש ביחידה כחלק ממערכת אבטחה או לצורך עקיבת אירועים כמו למשל פתיחה וסגירה של דלת. הסנסור הנו סנסור אינפרא אדום פסיבי (PIR) וטווח הקליטה הנו 20ft (כ-6 מטר) ובזווית של ˚140.

CMOS EEPROM
שימוש בטכנולוגיית ה-CMOS EEPROM מאפשר שימוש בזיכרון השעון או המונה ללא תלות במקור מתח או בבטרייה.
סדרת C44 למשל הנה סדרת מוני LCD עם זכרון EEPROM כך שהספירה נצברת ומאוכסנת על גבי זיכרון בלתי נדיף. סדרה זו מומלצת ליישומים בהם קיימת מגבלת שטח קטן ונדרשת אמינות עם זיכרון שאינו מסתמך על סוללה. המונה אטום ברמת אטימות IP67 ומתאים למתחי AC או DC, קיימת אפשרות לאפס את המונה או ללא אפשרות איפוס והוא אינו מכיל חלקים נעים (Solid State Electronic).
סדרת PT12 הנה סדרת שעוני Hour Meter בעלת זכרון EEPROM עם שתי תצוגות, האחת עבור אירוע מסוים והשנייה לסכימת השעות. סדרה זו מעולה ליישומי התחזוקה היות והיא מתריעה למפעיל כאשר הערך המוגדר שנקבע מראש הגיע. השעות הנצברות מאוכסנות על גבי זיכרון שאינו נסמך על סוללה.

Vibration Activated
זהו רכיב רגיש לרטט ומיועד להתקנה על מערכות רועדות, הסדרה שסימונה הוא T56 מיוחדת בכך שהיא מהווה LCD Hour Meter שפועל רק ברטט. השעון יכול להיות מותקן על הציוד ללא חיבור חיווט מיוחד או מקור כח נוסף וקיימת סוללה פנימית למשך תקופת הפעלה של כ-8 שנים. הסדרה אטומה ברמת אטימות IP67 וניתן להשתמש ברכיב זה גם בסביבה תת מימית. הרכיב הנו רובוסטי ומיועד לתנאי סביבה קשים מאד. העמידות לרעידות הנה עד 20G ועד הלם מקסימלי של 55G.

Fuel/Hour Meter Combo
מדובר בפריט שנמצא עדיין על שולחן השרטוטים וצפוי לצאת לשוק במהלך שנת 2013. רכיב זה הנו מונה שעות משולב מד דלק. השעות יהיו בתצורת 6 ספרות בעוד מד הדלק יהיה בתצורת 10 פסים (BAR’s).

Pulse Counter
לחברה יש גם מונים מיוחדים המסוגלים למדוד דפקים חשמליים. ע”י מעגל CMOS מיוחד, הרכיב מסוגל למנות פולסים בקצב של עד 2,500 ספירות לשנייה. המונה מופעל ע”י סוללת ליתיום עצמאית עם אפשרות לאיפוס בקדמת הפנל או ע”י Input.
ניתן לשלב את הרכיב עם מונה שעות כך שקיימת אופציה למדוד את הזמן המצטבר של כל הפולסים יחד עם מדידת מספר הפולסים כל פעם.

Electro-Mechanical Hour Meter
סדרה זו בעלת העיצוב הישן בו השעון אינו דיגיטלי, אלא הספרות נעות בצורה מכנית, אולם תוך כדי שמירת דיוק הרכיב כמו הסדרות הדיגיטליות החדשות (0.01%).
הרכיב יכול להיות עם או בלי תצורה לאתחול מסוג Pushbutton ומכיוון שהרכיב הנו מכני, הערך נשמר ואין צורך בבטרייה עבור הקלטת נתונים.
השעון יכול לשמש לחיווי זמן ריצה של מערכת או להציג זמן עד טיפול תחזוקתי ליישומי האחזקה.

Mechanical Counter
קיימת אפשרות למונה מכני שעל ידי ידית רצ’ט ניתן לקדם את המונה. הפעולה המכנית יכולה להיעשות ידנית או אוטומטית ע”י חיבור קפיץ בין הידית למכונה (למשל: מכונות מכירה אוטומטיות). ניתן להשתמש גם במכונות בהם אין מקום לחיבור מונה.
תצורה נוספת של המונה המכני הנה תצורה שולחנית בה ניתן לשים את המונה על משטח או לאחוז בכף היד. יישום זה אידאלי לבדיקת נוכחות כמו גם למדידת צפיפות אנשים ותעבורה (Tally).
לסיכום, הצורך בתזמון ועיתוי הנו הכרחי לעבודה תקינה של מערכת. לאחרונה חל שיפור ניכר על רכיבי הספירה והמדידה הן בביצועי הדיוק והן בטכנולוגייה המאפשרת להם להיות יותר חסכוניים, נוחים לעבודה ואקולוגיים. המעבר לצגי ה-LCD מאפשר מזעור. השיפורים המרכזיים הנם היכולת למנות תנועה בצורה אלחוטית וכן לכמת כמות של הנמדד (למשל:טעינת הסוללה או כמות הדלק במיכל). קיימים מונים מיוחדים אשר מונים פולסים חשמליים. טכנולוגיית ה-EEPROM מאפשרת זיכרון הערך גם כאשר אין מתח ברכיב ובזכות טכנולוגיית ה-Solid Sate אין צורך עוד בחלקים נעים וניתן לייצר בגדלים מיניאטורים.
חברת ENM הנה חברה אמריקאית ואין צורך בהצהרת משתמש סופי למוצריה.

אבי דולב, אמירוניק

תגובות סגורות