מאת: אמיר בר שלום. ב-21 במרץ חגגו בלוקהיד מרטין, יצרנית מטוס החמקן – F-35, עוד נקודת ציון בפרויקט הענק/עתק הזה. מטוס ראשון מדגם: Short Take Off ,Vertical Landing F-35B STOVL ביצע המראה ונחיתה אנכיים בבסיס המארינס ביומה אריזונה. מבחינת הנחתים האמריקנים מדובר ביום היסטורי משום שעד כה השתמש הצי האמריקני רק במטוסים בריטיים מדגם AV-8B Harrier. עד לסוף השנה צפויים המארינס האמריקנים לקלוט 16 מטוסים נוספים מדגם STOVL. “זה ציון דרך חשוב בתולדות המארינס בכלל ובפרט לפרויקט
ה-F-35 שביצע קפיצת דרך משמעותית, אמר בתום הטיסה לוטנט קולונל ג’פרי סקוט, מפקד הטייסת, שהטיס בעצמו מטוס F-35 שהמריא ונחת על מסלול רגיל.
אלא שלצד החגיגות ההיסטוריות האלה של המארינס ולוקהיד מרטין, יש עדיין לא מעט ביקורת בארצות הברית על הפרויקט היקר הזה. לפני חודשיים סערה ארצות הברית עם ההחלטה לקרקע את כל מערך מטוסי ה-F-35 בצבא ארצות הברית וכן במפעלי החברה בפורת וורת טקסס. הסיבה לקרקוע הייתה שבר שהתגלה באחד הלהבים, במנוע של מטוס חיל האוויר האמריקני, שהיה בסדרת ניסויים בבסיס אדוארדס בנבאדה. השבר התגלה בבדיקה שגרתית של המנוע. החשש שהתעורר מיד היה כי מדובר בכשל טכני מערכתי, ולכן כמקובל בחילות אוויר בעולם, החלה בחינה מדוקדקת של רכיבי המנוע יחד עם יצרנית המנועים Pratt & Whitney. אחרי פחות משבועיים של קרקוע מוחלט התברר כי המנוע הספציפי שנבדק היה בסדרת ניסויים לבדיקת מעטפת הביצועים שלו ולכן נוסה בעבודה אינטנסיבית בתנאי חום קיצוניים. “מדובר במנוע אחד בלבד שנבחן במסגרת בחינה כללית של מעטפת הטיסה של מטוסי ה-F-35” אמרה סגן אלוף קיירה האן, דוברת הפרוייקט מטעם צבא ארצות הברית. “במהלך הקרקוע נבדקו כל המטוסים שיצאו עד כה מפס הייצור בטקסס ובאף אחד מהם לא נמצאו סדקים”, נאמר בהודעה שפרסמה מאוחר יותר חברת לוקהיד מרטין. בניסוי שבו התגלתה התקלה נוסתה גם שכבת מעטפת חדשה למנוע, אם כי בשלב זה של הבדיקה לא ברור האם היא קשורה לתקלה שהתגלתה בלהבים. עד כה סיפקה לוקהיד מרטין 58 מטוסים לזרועות השונות של הצבא האמריקני: מארינס, צי וחיל האוויר. והם מוצבים בארבעה בסיסים: אדוארדס – נבאדה, אגלין – פלורידה, פטוקסנט ריבר – מרילנד ויומה-אריזונה. מטוס ראשון אמור להימסר בקרוב מאד לחיל האוויר המלכותי של בריטניה.
יש להדגיש כי בישראל אמנם עקבו אחר הדיווחים מארצות הברית, כאשר ההערכה הייתה כי למרות הקרקוע לא תהיה כל השפעה על לוחות הזמנים של המטוס הישראלי. הטייסים הישראלים יתאמנו על המטוס כבר במחצית הראשונה של 2016 בבסיס חיל האוויר האמריקני באגלין, והנחיתה של הטייסת הראשונה בישראל תהיה בסוף אותה שנה.
חזית לא צפויה נוספת נפתחה לפרויקט ה-F-35 מכיוון הפנטגון ברבעון האחרון של 2012. אחרי שנה רווית ויכוחים על המשך מימון הפרויקט יצא הפנטגון בקול קורא לחברות ביטחוניות להשתתף במכרז ראשוני לאספקת שירותים נלווים ל-F-35, במטרה להוזיל את עלויות הפעלתו. המכרז כלל אספקת שירותי סימולטור וניהול שרשרת אספקה טכנית ממוחשבת. הנחת העבודה של הפנטגון הייתה כי ככל שתגבר התחרות על תחזוקת המטוס, כך תוזל הפעלתו. בהודעת הפנטגון נאמר כי “יבחן את ההצעות במטרה לשפר את מדיניות הרכישה של הפרויקט, כדי לספק את הפתרון הטוב ביותר ללקוחות”.
ההערכה האחרונה של פרויקט ה-F-35 שנעשתה בפנטגון, אמדה אותו ב-1.11 טריליון דולר. אם כי יש להדגיש כי פקידים רשמיים אמרו מאוחר יותר שמדובר במחיר מקסימום ממנו ניתן יהיה לרדת באופן משמעותי ככל שהפרויקט יתקדם. יש לציין שבמימון הפרוייקט חברות מספר מדינות מלבד ארצות הברית ובהן: איטליה, הולנד, בריטניה, קנדה, טורקיה, נורבגיה, אוסטרליה ודנמרק. בהמשך הצטרפו כשותפות זוטרות גם סינגפור, יפן וישראל.
בשבוע שעבר פרסם אתר “בלומברג” כי הפנטגון יעביר 8.4 מיליארד דולר לפרוייקט בחלוקה הבאה: 6.36 מיליארד דולר לבניית 29 מטוסים נוספים, ושאר הסכום להמשך פיתוח והצטיידות בחלקי חילוף. לצורך השוואה, הסכום הזה הוא חלק קטן יחסית מתקציב הבטחון האמריקני שאותו מבקש הנשיא אובמה לאשר: 526 מיליארד דולר לשנה הפיסקלית שתחל באוקטובר הקרוב. מבחינת לוקהיד מרטין מדובר בבשורה מצוינת משום שמספר המטוסים שיצאו מפס הייצור לא יקטן, בהשוואה לשנה הקודמת.
אלא שבינתיים המצב הכלכלי וההאטה בשוקי העולם, נותנים את אותותיהם בקרב המדינות השותפות בפרויקט.
כך למשל איטליה הודיעה לפני שנה כי היא מצמצמת את מספר המטוסים שהזמינה מ-131 ל-90 בלבד. ארצות הברית ביטלה רכישה של 13 מטוסים מדגם S ודחתה רכישה של 179 נוספים. טורקיה הודיעה כי תרכוש רק שני מטוסים במנה הראשונה במקום ארבעה, ותישאר עם אופציה למאה מטוסים נוספים. אגב, המטוסים הראשונים של טורקיה אמורים להגיע בסוף 2015, זאת כמובן במידה ולא יהיה עיכוב נוסף בפרויקט. עניין שאמור להדאיג מאד את ישראל, לנוכח מצב היחסים הרעועים עם שלטון האיסלאם הקיצוני של ארדואן ומפלגתו.
הזווית הישראלית
כבר היום נמצאים גורמים שונים של חיל האוויר בוושינגטון ובטקסס כדי ללוות את הפרויקט הישראלי שידע לא מעט עליות וירידות. רק בספטמבר 2010 הגיעו הצדדים להסכמה, שיש לומר – תאמה באופן מלא את הדרישות הישראליות. בדגם הישראלי שנקרא F 35 I תשלב ישראל מערכות שליטה ובקרה ייחודיות לחיל האוויר הישראלי, מערכות לוחמה אלקטרוניתׁ המותאמות לאיומים ותרחישי הטיסה של חיל האוויר וכן מתלי תוך-גוף מותאמים לחימוש המיוחד של ישראל. בנוסף סוכם גם נושא התחזוקה, שבשונה מחילות האוויר האחרים, היא תעשה כולה בארץ ולא במרכזי ה”שירות” שאמורים לקום לתחזוקת המטוס באיטליה.
ולמרות כל הקשיים שבדרך, לאף אחת מהשותפות אין ספק שמדובר במטוס קרב שצפוי לשנות את המאזן במזרח התיכון, או ליתר דיוק לשמר את יתרונה האיכותי של ישראל באזור. עוד צריך להדגיש כי כל מקבלי ההחלטות בישראל תמכו בפרוייקט: הרמטכ”ל הקודם והנוכחי בני גנץ, מפקדי חיל האוויר נחושתן ואשל וראשי הממשלה אולמרט ונתניהו. בחיל האוויר יש המשווים את קליטת
ה-F-35 להגעתו של מטוס ה-F-15 במחצית השנייה של שנות ה-70, מטוס ששינה לגמרי את המאזן הצבאי במזרח התיכון אחרי הטראומה הישראלית במלחמת יום הכיפורים.
ואי אפשר ללא זווית אקטואלית, במשבר הנוכחי של ארצות הברית מול צפון קוריאה, הציבה ארצות הברית מספר מטוסי חמקן מסוג F 22 בדרום קוריאה. . . והמבין יבין.