מאת: אריק וינשטיין. חברת QualiSystems הוקמה בשנת 2004 על ידי ארבעה מפורשי אורבוטק סביב הרעיון לפתח מערכת לבדיקות אוטומטיות מבוססות תוכנה בעולם האלקטרוניקה. המוטיבציה הראשונית לפתרון שהיה פופולרי בתחום התוכנה וזר לעולם החומרה דאז, נבעה מכך שהיה צורך “להמציא כל פעם את הגלגל” עבור כל גרסא או פיצ’ר חדש שדורש בדיקה. ב-2007 הצטרף לחברה אריה פיינגולד, מייסד חברות דייזי ומרקיורי, כיו”ר הדירקטוריון, והביא עמו שדרה ניהולית חדשה ושינוי כיוון אסטרטגי לעולם הטלקום – תחום שהתפתח ביחד עם התפתחות האינטרנט והענן. התוצאה היא תוכנת TestShell של QualiSystems – סביבת תוכנה מבוססת .NET המשלבת בתוכה שתי פונקציות עיקריות:
1) ניהול והקצאת ציוד במעבדות לבדיקות השונות הנדרשות לרוחב הארגון.
2) יכולות קינפוג אוטומטי של ציודי הבדיקה והמערכות הנבדקות ואוטומציה של הבדיקות עצמן.
היום מספקת קוואליסיסטמס את פתרונותיה לשורה ארוכה של ספקיות תקשורת, יצרניות ציוד טלקום וארגוני אנטרפרייז ברחבי העולם. המשותף לחברות אלה הוא הצורך לתחזק רשתות תקשורת מורכבות שנדרשות לביצועים גבוהים מאד עם אפס תקלות. בסביבת התקשורת של ארגונים אלו מצויים ציודים שונים כגון שרתים, נתבים, מתגים ועוד.. כל שינוי ברשת (שילוב או החלפת ציוד, התקנת גרסאות תוכנה מתקדמות וכדומה) מצריך ביצוע בדיקות מקיפות בסביבת מעבדה המדמה את הרשת האמיתית טרם ההטמעה בשטח. כתוצאה מהבדיקות המסיביות הנדרשות, ספקיות שירותי טלקום (carriers) וספקי שרותי ענן כמו אמזון וגוגל מתחזקות מעבדות גדולות מאוד המפוזרות לעיתים באתרים שונים של החברה ברחבי הגלובוס. העלויות של מעבדות אלו הן אדירות הן מבחינת עלויות הרכש של ציודים ומערכות אחסון, והן מבחינת תחזוקה וצריכת אנרגיה – חשמל, קירור וכדומה. בשל הפיזור של המעבדות באתרים שונים יש לא פעם רכש כפול וניצול נמוך של הציוד במעבדה. עלותן הגבוהה של המעבדות הביאה ארגונים רבים להתייחס אליהן כמרכזי רווח והפסד – כשהרווח נובע מהשכרת המעבדות לצד שלישי – ארגונים שאינם מסוגלים להרים מעבדות עצמאיות או שלא משתלם להם.
אריאל קופרמן, מנהל התפעול ב-QualiSystems: “העלויות הגבוהות של תפעול המעבדות הציפו צורך ממשי לטיפול בבעיית ניהול הציוד במעבדה, וכאן למעשה מביאה מערכת TestShell יתרון עצום ביכולת לאתר ציוד נדרש, לנהל את השימוש בו, ולייעל את עבודת המעבדה. אחת המגמות המובהקות בה אנו נתקלים היא להפעיל את המעבדות במודל “ענן פרטי” שבו למשתמשים לא משנה היכן הציוד מותקן פיזית והם מתחברים אליו לצורך ביצוע הבדיקות מרחוק. בבוקר יכולים להשתמש בציוד מהנדסי פיתוח בהודו ואילו בערב אנשי תוכנה מארה”ב וכל זאת ללא התנגשות ומבלי “לדרוס” משתמשים אחרים”.
TestShell מחזיקה את כל המידע על הציוד המבוזר בבסיס נתונים מרכזי ויוצרת למעשה קונסולידציה של מעבדות לכדי מעבדה ווירטואלית אחת עם יכולות נרחבות של שליטה ובקרה. בכך מייעלת המערכת בצורה משמעותית את השימוש בציוד הבדיקה תוך הקטנת התחרות בין הקבוצות השונות שצריכות לעשות בו שימוש, ומניעת הפרעות בזמן אמת.
המערכת פותחה במקור כדי לנהל בדיקות באופן אוטומטי במוצרים ומערכות מורכבות שעד אז נבדקו באופן ידני. אוטומציה של בדיקות שהייתה (ועדיין) מקובלת היא דרך פיתוח קבצי קוד (scripts), אולם החסרון של שיטה זו הוא שנדרש ידע נרחב בתוכנה, עלויותיה גבוהות והיא יוצרת תלות במפתחים לאורך זמן לכל תיקון או שינוי במערך הבדיקה. TestShell מביאה גישה חדשה שמאפשרת גם למהנדסים ואנשי QA שהם לא אנשי תוכנה להגדיר ולפתח בדיקות אוטומטיות על ידי ממשק גרפי ונוח לשימוש (GUI). הממשק הגרפי מאפשר גם לאנשים ללא ידע בתכנות, להגדיר, לפתח ולעדכן בדיקות. ב-QualiSystems מציינים שאכן אצל לקוחות רבים מתחילים לראות שהבדיקות האוטומטיות מבוצעות על ידי בודקים ידניים או אפילו סטודנטים. במידת הצורך, אנשי פיתוח יכולים ליצור אבני בנין פונקציונאליות במערכת ולהעביר אותם לשימוש אנשי QA או בודקים אחרים ללא ידע בקוד כך שיוכלו להשתמש בה בקלות. אריאל קופרמן: “אנשי בדיקות ייעודיים, אנשי תמיכה טכנית ואפילו אנשי מכירות הנדרשים לעשות הדגמות ללקוחות, יכולים להשתמש במערכת הן על מנת לפתח ולבצע בדיקות אוטומטיות והן על מנת “להרים” את תשתית הבדיקה. הצורך בעוד מהנדס פיתוח או מהנדס אפליקציה שיקים את הסט-אפ במעבדה במשך שעות וימים נפתר, עם מערכת אוטומטית שיודעת לאתר את הציוד הנדרש ב”מעבדה הווירטואלית” ולקנפג אותו כנדרש. בשלב זה שילבנו את שתי התכונות העיקריות של TestShell לתוך מוצר אחד – היכולת לאתר את הציוד הנדרש במעבדה הווירטואלית, ליצור את הקונפיגורציה הנדרשת במערכת ואז להריץ באופן אוטומטי את הבדיקות. תהליכים שלקחו ימים התקצרו לחלקי שעה”.
ניתן להוסיף ל-TestShell תכונות או מודולים נוספים כמו ה-(BI (Business Intelligence שמאפשר להוציא דוחות לעובדים ומנהלים באופן אוטומטי בכל רמות הארגון, ותוך דקות לתת מידע עדכני על סטטוס האיכות בארגון, מידת שימושיות בציודים ועוד. דוחות אלו מנתחים את השימוש שנעשה בסוגי הציוד השונים ויכולים להצביע לדוגמא על עודף או חוסר בציוד מסוים או להצביע על ציוד שלא נמצא בשימוש וניתן לכבות אותו ובכך לחסוך בהוצאות האנרגיה השונות. בחברה מספרים על לקוח גדול בארה”ב שיש לו מעבדות ענק, וע”י ניטור וניתוח של השימוש בציוד הגיע למסקנה שחלק מהמעבדות ניתן לכבות בסופי שבוע ורק על ידי כך חסך חמישה עשר אלף דולר לכל סוף שבוע.
מגמה נוספת שמציינים בחברה היא הפיכתה של ה-TestShell לתקן דה-פקטו לביצוע בדיקות בתחום הטלקום. “אנו נתקלים יותר ויותר בלקוחות שהם ספקי תקשורת גדולים שדורשים מספקי הציודים שלהם לבחון את התנהגותם בסביבת המעבדה עם TestShell “מציין קופרמן.
לאחרונה שחררה החברה את גרסת ה-TestShell 5.0 שהביאה עמה כמה שינויים מהותיים כמו מעבר מארכיטקטורת client-server לממשק WEB, דבר שמקצר את עקומת הלמידה של המשתמשים. ב-QualiSystems מציינים שאינם מבצעים שינויים יעודים ב-TestShell עבור הלקוחות והארכיטקטורה הפתוחה שלה מאפשרת ללקוחות עצמם להוסיף למערכת את כל הנדרש בהתאם לצרכים שלהם.