מאת: אמיר בר-שלום. חברת STMicroelectronics היא בין יצרני המוליכים למחצה המובילים בעולם והמשמעותית ביותר בתחום באירופה. בשנת 2012 הניבה הקבוצה, המעסיקה כ-48,000 איש ברחבי העולם, הכנסות של 8.5 מיליארד דולר. לקבוצה 12 אתרי ייצור (מחצית מהם ממוקמים באירופה והאחרים באסיה) כמו גם מרכזי מחקר ופיתוח מתקדמים ב-10 מדינות ומשרדי מכירות בכל רחבי העולם. מבחינה ארגונית, ששת עסקי הליבה של קבוצת ST מאוגדים תחת חטיבות עיקריות הפונות לשוק המוערך ב-140 מיליארד דולר ב-2013. פלחי שוק אלה הם טכנולוגיות חישה, בקרת הספק (Power), מוצרי רכב ופתרונות עיבוד משולבים.
מוצרי החברה נמצאים בכל מקום שבו מוליכים למחצה תורמים תרומה חיובית וחדשנית לחיי אנשים. לדוגמה:
מוליכים למחצה אלקטרו-מכאניים זעירים MEMS-
(Micro ElectroMechanical System) וחיישנים המשפרים את חווית הצרכן.
מוצרי אוטומוטיב התורמים לנהיגה בטוחה, ירוקה ומהנה יותר.
מיקרוקונטרולרס, פרוססור ומוצרי צריכה דיגיטליים, הופכים את אורך חיינו לחכמים, בטוחים ומהנים יותר.
מוצרי הספק חכמים מהווים מפתח לניהול אופטימאלי של מקורות האנרגיה, העברת הספק וחסכון בצריכה.
בשנים האחרונות, הגבירה ST באופן משמעותי את נוכחותה ואת פעילויותיה בישראל על ידי הרחבה של צוותי פיתוח ושיווק. כיום, מוביל את פעילותה בארץ ג’ק דאובר, מנהל ותיק ומוערך מאוד בחברה, שמונה לאחרונה לנשיא ומנכ”ל של ST ישראל. כאשר ג’ק דאובר הצטרף לצוות הישראלי, החליט לחזק את נוכחותה של החברה בארץ בעזרת שיתוף פעולה הדוק עם כמה חברות ישראליות. אי-לכך, הוזמנו רבות מחברות אלה לאירוע השנתי של ST המוקדש ללקוחותיה ואשר נערך בחודש מאי האחרון. השנה, השתתף פול גרימי, המכהן כסגן נשיא EMEA, בסמינר טכני דו-שנתי במהלכו הדגיש את מחויבותה של החברה לחדשנות בתחומי מפתח בהם מובילה החברה כמו MEMS וחיישנים, הספק חכם, פתרונות לתעשיית הרכב, בקרים זעירים, מעבדי יישום ומוצרי צריכה דיגיטליים.
במהלך הכנס שנערך השנה, הסבירו מומחי החברה כיצד מאפשר מבחר המוצרים של החברה חדשנות וכיצד הוא תורם למימוש שלוש מגמות תעשייתיות בעולם: שימוש באנרגיה חכמה והפחתה דרמטית של פליטת גזי חממה; שילוב מוצרים מתוחכמים בכל תחום; חיבור אינטואיטיבי בין אדם למכונה ליצירת קשר קל ונוח.
אין ספק, כי ל-ST יש חזקה בעולם בחלק מתחומים אלה, כמו Smart Metering, מודם על קווי מתח, או Super Junction Transistors, והיא מסוגלת לספק פתרונות מלאים להספק חכם. מערכות חכמות הן מערכות המנוהלות באופן מאובטח, עליהן רצה מערכת הפעלה שמתחברת לרשת האינטרנט באופן עצמאי, מבצעת יישומים מקוריים או יישומים מבוססי-ענן ומנתחת נתונים הנאספים בזמן-אמת. בבסיס מערכות אלה ניתן למצוא בקרים סטנדרטים ומאובטחים של החברה.
בתחום בקרים סטנדרטיים, ממשיכה קבוצת ST להגדיל את פלח השוק שלה, והיא מנצלת לטובתה את המעבר בשוק לארכיטקטורה של 32 ביט. מאחר שהחברה היא זו שיישמה לראשונה את ארכיטקטורת 32 ביט של חברת ARM, היא רכשה לעצמה יתרון תחרותי משמעותי בשוק. כמו כן אנו מצפים לגידול בנתח שוק בעתיד הודות ליתרון המבדל.
שיתוף הפעולה שהחל בשנת 2005 בין ST עם חברת Mobileye בפיתוח של טכנולוגיה לבטיחות הנהג, הניב את המוצר EyeQ.
פתרונות מתקדמים אלה של System On Chip, משתמשים בחיישן מצלמה בעל טווח דינמי גבוה, ועם מעבדי תמונה שמוטמעים ב-EyeQ יוצר רדאר המאפשר ראייה לזיהוי הולכי רגל כדי להביא לבטיחות פעילה של הנהג באופן מתמשך מול כלי הרכב, ומזהיר את הנהג בפני תאונה הקרבה ובאה עם מכונית נוספת, אופניים, אופנוע, או במידה שהנהג עומד לצאת מנתיב הנסיעה מבלי להשתמש בסימן איתות.
חברת ST תרה אחר חדשנות ללא הרף, ע”י פיתוח עצמאי או רכישת כישרונות מבחוץ. בקיץ אשתקד, רכשה החברה את הקניין הרוחני של חברה ישראלית בשם BTendo לאחר מאמץ פיתוח משותף עם חברת הזנק זו. הטכנולוגיה של BTendo היא מהמתקדמות ביותר למקרן זעיר, המבוססת על מראות אלקטרו-סטטיות ולייזר. טכנולוגיה זו מספקת את הגודל הפיזי הקטן, עם הצריכה והיעילות הגדולה ביותר, תוך שהיא עונה על דרישות התכן של יצרני צריכה ניידים. מאמץ הפיתוח החדשני של BTendo כוון לשילוב מנוע הקרנה במוליכים האלקטרו-מכאניים (MEMS) של ST. הידע המקצועי לעיבוד תמונה וטכנולוגיית המוליכים למחצה, משולבים כעת כחלק ממוצרי החברה.
יכולות הייצור הפנימיות של החברה מספקות ללקוחותיה הזדמנויות ייצור בתועלת גבוהה, עצמאית, גמישה ובטוחה, יחד עם רשת כלל עולמית של מפעלים לתהליך ייצור המתבצע ב-2 שלבים: האחד, ייצור הסיליקון עצמו (Wafer) והשני, בדיקה, הרכבה ואריזה של המכלול.
כדי להפיק את המיטב מהטכנולוגיה בהווה ובעתיד, שומרת החברה על מחויבות מתמשכת וחסרת – פשרות במחקר ופיתוח, בטכנולוגיה וחדשנות על מנת לשרת את לקוחותיה עם יכולות ייצור ברמה עולמית.
בארץ, ממשיכה החברה לפתח יחסים קרובים עם מספר חברות הזנק כדי לזהות שיתופי פעולה אפשריים במקום שבו הטכנולוגיות למוליכים למחצה
המתקדמות של ST, מהווים מפתח לחדשנות.