חדשות היום

רפואה, טכנולוגיה ומה שביניהן

רפואה, טכנולוגיה ומה שביניהןמאת: אמיר בר שלום. יש שאומרים שמאחורי כל טכנולוגיה מתקדמת עומד רעיון בסיסי פשוט. האמנם? תשובה לשאלה הזאת ניתן אולי לראות ברעיון של חברת Freescale העולמית, כאשר זו החליטה להיכנס לפני קצת פחות מעשור לתחום הרפואי.

“ברפואה יש למעשה שתי אסכולות מנוגדות – זו המודרנית של המערב וזו המסורתית של המזרח שהתפתחה בעיקר בסין”, מספר Mickael Viot, מנהל השיווק לפלח השוק הרפואי באירופה, המזרח התיכון ואפריקה בחברת Freescale.
את Viot פגשנו במהלך הכנס של Freescale שנערך החודש בתל אביב.
“הרפואה המודרנית היא למעשה רפואה תגובתית. כלומר הרופא והטיפול באים לתת מענה למחלה כלשהיא שכבר התפתחה ואובחנה. תורת הרפואה הסינית תוקפת את העניין ממקום אחר לגמרי, היא באה למנוע את התפתחות המחלה, לפני שזו מופיעה. הבנה של השוני בין התפיסות הללו, היא למעשה הבסיס שעל פיו החלטנו להיכנס לשוק הרפואי, ולמה הכוונה? למעשה כיום ניתן לחזות על פי סימנים מוקדמים הרבה מאד מחלות עוד לפני שהן מתפרצות. כך למשל מחלות סרטן למיניהן שמאובחנות על פי פרופיל גנטי. לשוק הזה אנחנו לא מכוונים. אנחנו באים לתת את המענה לתהליכים פשוטים יותר. כמו למשל לחץ דם, דופק מואץ, רמות סוכר, רמת חימצון וכדומה. אלה בדיקות בסיסיות שאנשים רבים מגיעים לעשות אותן במרפאות ובתי חולים. לא פעם אלה בדיקות סרק משום שאין כל סימפטום קליני שמצריך טיפול, ולכן יש כאן בזבוז זמן, כסף ומשאבים”.
על פי הנתונים שמציגה Freescale עלות “קריאות השווא” הרפואיות בארצות הברית בלבד עמדה בשנת 2011 על 2.7 טריליון דולר… יותר מתקציב ההגנה השנתי של הצבא הגדול בעולם!
“הרעיון הוא לעבור מעבודה מקצועית לעבודה אישית. כלומר האדם הרגיל הוא זה שיעשה בעזרת הציוד הבסיסי שיסופק לו את האבחנה הראשונית. בישראל זה אולי נשמע מוזר עם רפואה ציבורית מפותחת, אבל בארצות הברית שבה הרפואה ברובה פרטית יש לכך משמעות כלכלית אדירה”.
בעקבות הניתוח הזה החלה Freescale לחדור לשוק הרפואי בעיקר בכל הקשור למכשירים האישיים. אחת המחלות שמצריכה טיפול אישי ולא מקצועי היא מחלת הסוכרת. חולי סוכרת משתמשים היום בערכת דקירה כדי למדוד את רמות האינסולין בגופם, וחלקם אף נזקק בעקבות כך להזרקה עצמית של החומר. Freescale התחברה לחברת סטארט אפ אמריקנית שפיתחה משאבת אינסולין צמודת גוף שאינה מצריכה החדרת צינורית לגוף באופן קבוע. כיום הזרקה קבועה של אינסולין דורשת החדרת מחט וצינורית לגוף, ואלה מחוברות באופן קבוע למשאבה חיצונית. הפיתוח החדש מאפשר לחולי הסוכרת להסתובב עם המשאבה כשהיא “מודבקת” לגוף מתחת לבגד. החולה חייב עדיין לשאת עימו ערכת דקירה כדי למדוד את רמות האינסולין. מיד לאחר הדקירה לצורך בדיקת רמת האינסולין, מוכנסת דגימת הדם למכשיר קטן בגודל קופסת גפרורים שמפענח את רמות האינסולין ובמקביל מעביר פקודה אלחוטית למשאבה שעל הגוף. המשאבה מזריקה באופן חד פעמי את כמות האינסולין הנדרשת בדקירה אחת וכך עד לבדיקה הבאה. כלומר החולה, אינו נזקק למחט וצינורית המוחדרות באופן קבוע לגופו.
“המוצר הזה הוא דוגמא מצוינת לשילוב של טכנולוגיה ברפואה” מספר ויאו.
“ב-Freescale ציוותי הפיתוח בסגמנט הרפואי מורכבים ממהנדסים ורופאים. האחרונים מביאים את הצורך הרפואי/טיפולי והמהנדסים צריכים לבחון את הפתרון הטכנולוגי. במשאבת האינסולין החדשה אנחנו למעשה מונעים מחלות זיהומיות שמתפתחות סביב הצינורית המוחדרת. מעבר לכך יש כאן מנגנון בקרה על רמת האינסולין המוזרק שהינו הרבה יותר מדויק מההזרקה הידנית. לאן זה ילך בעתיד? המהנדסים שלנו עובדים היום על פיתוח ההזרקה האוטומטית המדויקת. הרבה פעמים הזרקות אוטומטיות נכשלות בגלל שוני פיסי בין אנשים למשל, עובי עור. בעתיד המשאבה תוכל לקבל פקודות אפיון הפרופיל הפיסי של האדם הנושא אותה וניתן יהיה לתכנת את אופן ההזרקה: עמוק או שטחי, מהיר או איטי. לצורך כך צריך כל הזמן למזער את הטכנולוגיה כדי שזו תהיה כמה שיותר נוחה לשימוש יומיומי, ותגביל כמה שפחות את הצרכן. בכלל, פשטות היא עיקרון חשוב מאד בפתרונות רפואיים, ולכן גם אותה חייבים לקחת בחשבון”.
שילוב מעניין נוסף של רכיבי Freescale, ניתן למצוא בפתרון המשקפיים החכמים של חברת OrCam. המשקפיים האלה המיועדים לאוכלוסיית כבדי הראייה והם נחשבים לפריצת דרך טכנולוגית בכל הקשור לעיבוד מהיר של תמונה. על מסגרת המשקפיים מורכבת מצלמה זעירה המחוברת ליחידת חישוב ופענוח. כבדי הראיה מצביעים על אובייקט במבט ובאצבע ומיד מתורגמת התמונה למלל. כך למשל יכולים כבדי ראייה לקרוא תפריט במסעדה, לרכוש מוצרי מזון במרכול או לזהות מספרי קווי אוטובוס ושמות רחובות. כל זאת ממרחק רב ובאופן כמעט מיידי.
מעבד ה-i.MX6 Quad (בעל ארבע ליבות) של חברת Freescale הינו למעשה מנוע העיבוד עבור ההתקן המיוחד של חברת OrCam. האתגר למעשה הוא היכולת לספק פתרון לפעולות מובנות מאליהן, יומיומיות שכיום לקויי הראייה מתקשים לבצע.הפתרון שפותח ע”י OrCam הינה חומרה ותוכנה התומכים באלגוריתם עיבוד נתוני חוזי על גבי מעבד ה-i.MX6 Quad בעל ביצועים גבוהים, בהספק נמוך, המפרש קלט חוזי (מצורות וצבעים לטקסט ופנים) ומעביר את המידע/תיאורו של האובייקט בזמן אמת לאדם המרכיב את ההתקן. מעבד ה-i.MX6 Quad שנבחר מאפשר
ל-OrCam להשתמש ביכולות הבאות:
מעבד 4 ליבות המבוסס על ARM® Cortex™-A9 בקצב שעון של 1.2GHz, באריזה קטנה בעל כוח העיבוד הרצוי לביצוע חישובים מהירים עבור האלגוריתם.
ממשק MIPI מובנה במעבד שאינו מצריך חיישן חיצוני, מאפשר מידות קטנות של ההתקן.
יכולת ניהול הספק דינמי בנצילות גבוהה לשם הארכת חיי הסוללה. המעבד בעל יחס גבוה ביצועים-להספק מאפשר פעולה לאורך יום שלם ללא צורך בטעינה.
“המכשיר נועד לעזור לאנשים ביומיום”, סיפר יונתן וכסלר, מנהל מרכז הפיתוח של OrCam בראיון למגזין דה-מרקר. “הוא צריך להיות מכשיר שאני שם על עצמי בבוקר, ואז יכול לצאת החוצה ולעשות מה שאני צריך במשך היום. אני לא צריך לחבר אותו לאינטרנט ולא צריך לחשוש שתיגמר הסוללה”.
“במקרה של OrCam, מדובר בשיתוף פעולה יוצא דופן”, ממשיך Mickael Viot. “למעשה נתנו ל-OrCam גישה לכל מאגר הידע והפיתוח שלנו. כבר בשלבים הראשונים של ייצור המשקפיים היה ברור לנו שמדובר בדרישות מיוחדות בגלל אוכלוסיית היעד. לכן, הפתרון היה חייב לכלול שני מרכיבים שפותחו יחד, יכולת עיבוד מהירה וצריכת אנרגיה נמוכה. רק כך המוצר הזה יכול לענות על הצורך של פעולה לאורך חצי יממה ויותר”.
כיוון נוסף שמסמנים כיום ב-Freescale, הוא טכנולוגיית הסלולר. אמנם היישומים הרפואיים עדיין נמצאים בחיתוליהם, אבל הכיוון ברור. כך למשל יחליף הטלפון הסלולרי את מד הדופק והמרחק של הרצים, או לחילופין ישמש כלי ראשוני למדידת לחץ דם או בדיקת EKG. כיוון אחר שנבחן הוא ה-Health Hub Concept. מעין מרכזת ביתית שתרכז אליה בתקשורת אלחוטית את כל המדדים של חולה כרוני. החולה ישא על גופו משדר קטן שיעבד כל הזמן את הנתונים והמדדים וישמור אותם על גבי התקן אחסון ביתי. כך יוכל הרופא המטפל לקבל למחשב האישי את כל מסד הנתונים היומי/שבועי/חודשי של החולה ולהחליט על טיפול מבלי לבדוק את החולה עצמו ומבלי שזה יצטרך לצאת מביתו. הרעיון הזה נמצא עדיין בשלבי אפיון ראשונים, וכבר הוקם לצורך כך צוות חשיבה המורכב מנציגי חברות תוכנה, חומרה, רוקחות ורכיבים אלקטרוניים, במטרה ליצור פרוטוקול אלקטרוני אחוד להפעלת ה-Health Hub Concept.

תגובות סגורות