אמיר בר שלום
שחקי החורף בסו’צי, רוסיה משכו את תשומת לב העולם לא רק בשל התנהלותו הבעייתית של נשיא רוסיה וולדימיר פוטין, אלא ובעיקר בשל איום הטרור מצד בדלנים צ’צנים. ארצות הברית שהביעה לא אחת חשש מסדרת האיומים של גורמי איסלאם קיצוני לפגוע במשחקים, קידמה מספר ספינות צבאיות לים השחור, במידה ותיאלץ לפנות באופן מיידי את ספורטאיה מהמשחקים. הרוסים נקטו בתגובה בסידורי בטחון חסרי תקדים בעיר שלחוף הים השחור. חלק גדול ממערך האבטחה הרוסי נפרס בים עצמו כולל פריסה של כוחות קומנדו, לאבטחה תת ימית. הכוחות הללו צוידו במילה האחרונה של הנשק התת ימי הטקטי, ב-ADS AMPHIBIUS RIFILE.
ה-ADS פותח על ידי חברת TULA הרוסית, על בסיס טכנולוגיית ה-AK – 47 המוכר לנו כקלצ’ניקוב הוותיק. ה-ADS הוצג לראשונה לקהל הרחב בתערוכת הנשק “Interpolitex 2013” שנערכה בחודש אוקטובר האחרון במוסקבה.
“זוהי פריצת דרך משמעותית בכל הקשור לנשק אישי מתחת למים”, סיפר בתערוכה ניקולאי קומארוב, נציג הפרויקט מטעם חברת TULA. “עד היום לא פותח בעולם נשק שיכול לירות את אותה התחמושת מעל ומתחת למים. כל יחידות הקומנדו הימיות היו צריכות עד היום לשאת שני סוגי כלי נשק, לים ולחוף. במקרה הטוב היו מקרים שבהם היו שני סוגי תחמושת שהצריכו לעיתים גם הרכבת קנים מיוחדים על הנשקים. ה-ADS לא מצריך שום שינוי, מלבד החלפת מחסנית כך שהלוחם יכול לירות מעל או מתחת למים מבלי להשתהות”.
לרובה ה-ADS יש כאמור מחסנית ייעודית, שתוכננה במיוחד לכדורים ארוכים יותר המותאמים לשימוש בתוך המים. מדובר למעשה במעין חיצי מתכת מוארכים שמורכבים על תרמיל מלא באבק שריפה. הקליע הוא באורך 39mm ובקליבר 5.45mm. קצב הירי הוא 800 כדורים בדקה, לטווח של 500 מטרים. רובה הסער ADS מתבסס על הקלצ’ניקוב, וביצועיו דומים לקלצ’ניקוב AK-47, בתוך המים השימוש הוא בקליע במידה שונה, באורך 53.5mm ובאותו קליבר, עם מחסנית רחבה יותר. הירי האפקטיבי לפגיעה הוא לטווח של 25 מטר, בעומק של 30 מטר. רובה הסער מצויד גם ברומה רימונים 40 מ”מ.
ה-ADS פותח על בסיס שני רובים תת מימיים שפיתחה TULA בחמישים השנים האחרונות. הפרויקט הראשוני יצא לדרך במהלך שנות ה-60. בימי המלחמה הקרה חששה ברית המועצות מפשיטות עומק של אנשי קומנדו ימי מהמערב על בסיסיה הימיים, בעיקר על נמלי המים העמוקים בצפון ומזרח רוסיה, שם הוטענו חלק מהטילים הגרעיניים על צוללות. לצורך כך הקימה ברית המועצות יחידת צוללים הגנתיים שתפקידם היה לאבטח את הנמלים מתחת למים. בתחילת הדרך הם נשאו עימם סכינים ורובי קלצ’ניקוב שהושמו בתיקים אטומים. מאוחר יותר צוידו הצוללים באקדח מיוחד שפותח לירי מתחת למים SPP-1. לימים התברר כי בשל לחץ המים ושחרור הגזים בצפיפות שונה מהאוויר, יורד טווח הירי לפחות ממטר, מה שהופך את המפגש עם צוללן אוייב לקרב פנים אל פנים. בשלב הזה נכנסה TULA לתמונה.
ב-1971 היא הציגה את הנשק הראשון שיכול לירות באופן אפקטיבי מתחת למים, ה-APS. מהנדסי החברה הצליחו לשמר בעזרת צינורית גזים מחוררת את אפקט הפיצוץ. כך הפך ירי הכדורים לטווח קצר ליעיל יחסית, ואיפשר לנשק להידרך מחדש על ידי שימור חלק מגזי הפיצוץ בזמן הירי. פתרון נוסף שהושג בעזרת הגדלת כמות אבק השריפה בכל כדור היה דחיקת המים ממיכל הגז. הגדלת עוצמת הפיצוץ יצרה למעשה את הפעולה הכפולה של הסטת המים הן בתוך הנשק עצמו, והן בקנה הנשק, כך שלכדור שנורה נוצרה מעין צינורית אוויר לנוע בו מבלי לאבד יותר מידי אנרגיית תנועה. החיסרון של ה-APS היה במגבלות הירי שלו ביבשה. בשל המבנה המיוחד של מערכת פליטת הגזים, הוא הפך ללא יעיל ביכולת הדיוק שלו מחוץ למים, כך שגם עם ה-APS נדרש כל צולל לשאת עימו שני כלי נשק במשימה. מעבר לכך אחרי כל ירי של 200 כדורים הושבת הנשק כליל, והפך למעשה לחד פעמי.
הדור הבא בנשק התת מימי של TULA, פותח בסוף שנות ה-90. ה-ASM – DT הוצג לראשונה בתחילת שנת 2000.
ה-ASM – DT, הכיל למעשה שתי מערכות נפרדות של ירי. מערכת סגורה לירי תת מימי שמשמרת את אנרגיית הגז בפיצוץ ומערכת פתוחה שתתאים לירי מעל המים. ב-ASM – DT הוכנו שני פתחי הזנה למחסניות שונות. מחסנית לירי חי מתחת למים ומחסנית נוספת לירי באוויר הפתוח. התחמושת המיוחדת לירי התת מימי הייתה בגודל של 5.45 mm, בדיוק כמו זו של ה-APS. הזנת התחמושת לירי העל מימי הייתה ממחסניות של AK – 47 קלצ’ניקוב. בכך פתרה TULA את בעיית כפילות הנשק של הצוללנים.
באופן מפתיע מאד צבאות המערב לא התמקדו בפיתוח דומה של נשק תת ימי. כיום מציגה חברת HECKLER & KOCH את ה-P-11, אקדח נטען חשמלית היורה חיצי מתכת מתחת למים. לאקדח חמש מחסניות של חמישה חיצים. אחרי סיום השימוש לא ניתן להטעינו מחדש במקום, אלא להעבירו חזרה לחברה לצורך ההטענה המורכבת. על פי פרסומים לא רשמיים ה-P -11, נמצא בשימוש על ידי חילות הים של ישראל וארצות הברית. בכל הפרסומים הרשמיים של יחידת “אריות הים” האמריקנית לא מוזכר נשק כזה או כל נשק אישי תת מימי אחר.
על פי הפרסומים האחרונים ברוסיה הנשק החדש של חברת TULA, ה-ADS AMPHIBIUS RIFILE נמצא כיום על המדף ומוצע למכירה לצבאות זרים. עד כה לא ברור מי בחן את הנשק החדש מלבד הצבא הרוסי שכאמור כבר הצטייד בו. סביר להניח שה-ADS לא יחקה את הצלחתו של הקלצ’ניקוב הוותיק, ולו רק בשל העובדה שמדובר בנשק למטרות ספציפיות וממוקדות. לכך יש לחבר את תרחישי האיום הרלוונטיים כיום, רובם אינם מדברים על לחימת צבאות אלא על איומי טרור למיניהם והסיכוי שהם יגיעו מעומק הים, עדיין נותר קלוש אם כי לא בלתי אפשרי.