אחד האירועים ההיסטוריים שצוינו השנה, היה ציון 40 שנים לפלישת בעלות הברית לחוף נורמנדי בצפון צרפת. מהלך שלדעת רבים הכריע את מלחמת העולם השנייה. בפלישה , בבוקרו של ה 6 ביוני 1944 , הועמסו עשרות אלפי חיילים ארמקינים, בריטים,קנדים וניוזילנדים על גבי נחתות למיניהן והונחתו , תחת אש , על חופה הצפוני של צרפת.
מאז הנחיתה המפורסמת הזאת העסיקה הזירה הימית לא מעט צבאות בכל הקשור ליכולות הנחיתה והפלישה מהים.
כך למשל גם במבצע “צוק איתן” בעזה. לא פעם פעלו כוחות של שייטת 13 ברצועת עזה כאשר הם נוחתים על החוף ומבצעים פשיטות באש על מספר מתחמים של חמאס . אלא שסוג פעולה זה שונה בתכלית מנחיתה המונית. הנחתות של בעלות הברית בנורמנדי הנחיתו תחת אש מסה של כוחות כדי להכריע. פשיטות הקומנדו הן בדרך כלל ממוקדות משימה מוגדרות כמשימות הכרעה.
בהיסטוריה הישראלית זכורה היטב הנחיתה של צה”ל בחופי צידון, במהלך מלחמת לבנון הראשונה. שייטת הנחתות, בפיקוד אלוף משנה מייק אלדר, הנחיתה בשפך האוואלי את חטיבת הצנחנים לאחר שכוחות שייטת 13 טיהרו את קו החוף. שנתיים אחר כך הוחלט בצה”ל להקים חטיבה ייעודית למשימות נחיתה. המשימה הוטלה על החטיבה החדשה, חטיבת גבעתי , שבתחילת דרכה הוכשרו הלוחמים לנחיתה מהים מעל גבי נחתות. לימים כאשר פורקה שייטת הנחתות, איבדה החטיבה את הכשירות הייחודית הזאת.
אלא שאופציית הנחיתה מהים הייתה ועודנה תרחיש לחימה עדכני. בימים אלה בוחן הצי האמריקני אב טיפוס חדשני לרכב אמפיבי רב משימתי. בניסוי שנערך לאחרונה בפיקוח The Office of Naval Research (ONR) מעבדת הפיתוח של הצי האמריקני, נוסה ה Heavy-Lift Amphibious Connecter UHAC. ה UHAC הוא אבטיפוס מוקטן של נחתת/ רכב שטח שמעמיס כוחות או ציוד בבטן האנייה, משייט לחוף בעזרת שני זחלים /מצופים הפועלים בצורת משוט רציף , שבהגעה ליבשה משמשים כזחלים המקנים ל UHAC גם יכולת עבירות בסיסית בתנאי שטח. הזחלים / מצופים בנויים מפולימר מוקשח ומוקצף שמאפשר לזחל להיות קל – כדי לאפשר יכולת ציפה וקשיח ועמיד – כדי לשאת את משקל הכלי והציוד שעליו בנסיעה יבשתית. הגרסה הסופית של ה UHAC מתוכננת לשאת ציוד במשקל של עד 180 טון ( לדוגמא : שלושה טנקי מערכה מסוג M1A1 ) , מהירות השייט המקסימלית שלו היא 37 קמ”ש ( 23 מייל) ועל החוף הוא יכול להתגבר על מכשולים בגובה של עד 3 מטרים.
בראיון למגזין הטכנולוגי GIZMAG סיפר דייב ג’ורג , קצין הפרוייקט מטעם הצי האמריקני כי אין ספק שהצגת היכולת של ה UHAC היא בבחינת פריצת דרך בלוחמה הימית. בניסוי עצמו שנערך במסגרת התרגיל הימי Rim of the Pacific (Rimpac) 2014 – בבסיס הצי בהוואי , יצא הרכב מהיבשה, הפליג/ שט לעבר ספינת הצי האמריקני USS Rushmore , טיפס על סיפון נייד שהורד לגובה המים, העמיס רכב שטח והעביר אותו מהספינה ליבשה.
(תרגיל Rimpac נחשב לתרגיל הימי הגדול ביותר שנערך מידי שנתיים באוקיינוס הפסיפי. בתרגיל הזה שנערך ליד חופי איי הוואי משתתפים עשרות כלי שיט של הצי האמריקני שנוהג להזמין אליו גם ציים זרים).
” הרבה זמן לקח לנו להגיע לשלב הזה בפרויקט” סיפר ד”ר פרנק לאבן , חבר בצוות הפיתוח של ה UHAC בראיון לעיתון ה “דיילי מייל ” הבריטי. ” במהלך השנה האחרונה אנחנו עובדים על הקונספט המבצעי שיתאים לכלי הזה. כדי להתאים את היכולות לצורך המבצעי חייבים לבחון את הכלי הזה בתנאי ים אמיתי וכיצד פועל הממשק שלו עם ספינה ויבשה”.
הגרסה הסופית של ה UHAC אמורה להיות בעלת חתך פנים נמוך יותר כדי להקשות על הזיהוי שלו מהחוף ולהוריד את סיכויי ההיפגעות בשעת ירי.
“מבחינתנו זה היה נעלם גדול, כיצד ה UHAC יפעל בים ויתנהג בשעה שהוא צריך לעלות על ספינה”, סיפר קומנדר תומס סטפנס , מפקד ה USS Rushmore , שהשתתפה בניסוי כספינת אם. “אבל יחד עם זאת זה היה מבחינתי משהו מאד מיוחד, לקחת חלק בפיתוח כלי עתידי לצי”.
למרות הדברים האלה עתידו של הפרויקט עדיין לא ברור. כרגע לפחות, משרד ההגנה לא הציג לוחות זמנים לבניית אבטיפוס בגודל מלא של ה UHAC . אבל מקורות בצי האמריקני אמרו למגזין GIZMAG , כי הניסוי המוצלח של ה UHAC בתרגיל האחרון בהוואי, הוא בהחלט סימן מעודד לעתיד. את ה UHAC מפתחת עבור הצי האמריקני חברת Navatek Ltd , חברת הנדסה של כלים ימיים שמקום מושבה בהונולולו בירת הוואי.
ה UHAC הוא למעשה פיתוח של כלי דומה שפותח לפני מספר שנים לסוכנות המחקר והפיתוח המרכזית של משרד ההגנה האמריקני(DARPA ) . ה Captive Air Amphibious Transporter CAAT פותח כדי לתת מענה אזרחי לאזורים מוכי אסון. ה CAAT מבוסס על אותה יכולת של זחלים צפים המשמשים במקביל כמשוט סרט במים וזחלים על היבשה. במקור נבנה CAAT כדי להעמיס ולהעביר מכולות מאניית משא לחוף במקומות מוכי אסון. בפרויקט של DARPA שנקרא Tactically Expandable Maritime Platform (TEMP) , הוצגו מספר פתרונות אמפיביים בהם גם הCAAT .
” כדי להשאיר את ספינות הצי ומטוסי חיל האוויר לעסוק במשימות הייעודיות שלהם , זה מאד הגיוני לפתח כלי כזה לצרכים אזרחיים”, סיפר ראש הפרויקט ב DARPA, סקוט ליטלפילד למגזין GIZMAG . אלא שבצי האמריקני ביקשו לנצל את הידע שנצבר לבניית כלי המותאם למשימות צבאיות.
למעשה זה הניסוי השלישי של ה UHAC . בכל אחד מהניסויים הקודמים נוסה אבטיפוס בגודל שונה. הניסוי הראשון היה בגודל של חמישית הגודל מהגרסה הסופית ואחרי שהוא הצליח עברו בצי לסדרת ניסויים באבטיפוס בגודל של רבע מהגרסה הסופית. בניסוי הנוכחי כאמור מדובר באבטיפוס בגודל של חצי מהגרסה הסופית של ה UHAC.
” כל רכב שניסינו הוא למעשה גרסה משודרגת של תכונות וטכנולוגיה”, אומר ד”ר פרנק לאבן מצוות הפיתוח. ” כדי לעזור לנו להגיע לקנה המידה המלא חייבים לפתח את הכלי הזה בשלבים. במהלך השנה האחרונה מעבדת פיתוח יכולות הלחימה של חיל הנחתים, מעורבת מאד ואנשיה מנסים להתאים את הטכנולוגיה המוטמעת בכלי, לצורך מבצעי מוגדר . הם כבר מגיעים עם תיאורים ותרחישים על איך ניתן להשתמש UHAC “.
- ה-UHAC – הנחתת הבאה של המארינס. צילום: Kyle J. O. Olson הצי האמריקני
- ה-UHAC – הנחתת הבאה של המארינס. צילום: Kyle J. O. Olson הצי האמריקני