אחד האיומים המסוכנים ביותר על הכוחות הקרקעיים בלחימה האחרונה בעזה , במהלך מבצע “צוק איתן , היו פצצות המרגמה שנורו על ידי כלל הארגונים החמושים בקצועת עזה.
אחרי שמערכי הרקטות נשחקו או הידלדלו עברו חמאס, ג’יהאד אסלמי ,ועדות ההתנגדות ושאר הארגונים לירי מרגמות מסיבי לעבר ישובי עוטף עזה והכוחות שהיו פרוסים לאורך גדר הרצועה.
ב 28.7 היום ה 22 ללחימה היה הקטלני ביותר מבחינת ירי המרגמות. פצצה שפגעה בריכוז כוחות שריון שחנו סמוך לאחד הקיבוצים, גרמה למותם של ארבעה לומים ופציעתם של יותר מעשרה. הפגיעה הייתה מדויקת מאד וללא התראה שקדמה לנחיתת הפצצת המרגמה. מהשלב הזה הונחו הכוחות להתרחק מזרחה, מעבר לציר 232 וזאת כדי לצאת מטווח הירי הקטלני של פצצות המרגמה. לגבי הישובים התמונה נשארה בעינה, לעיתים התראה של שניות , בדרך נפילות ללא כל התראה מוקדמת , כאשר רק מזל מפריד בין חיים למוות .
בצה”ל ובתעשיות הביטחוניות עובדים כבר כמה שנים על פיתוח מערכת התראה לזיהוי ,מוקדם ככל האפשר, של ירי פצצות מרגמה . אחת המערכות שפותחה בשיתוף מפא”ת ואלתא של התעשייה האווירית היא מערכת “מגן רוח”, מכ”מ נייד לזיהוי שיגורים ומתן התראה מיידית. במהלך הלחימה הוכנסו לשטחי הכינוס מספר מערכות “מגן רוח” כחלק מהניסיון להתמודד עם איום המרגמות. המערכת עד שלב הכנסתה לכוחות במבצע ” עמוד ענן”, הייתה בשלב האבלאוצייה המבצעית בלבד.
“מגן רוח ” הוא מכ”ם טקטי נייד , הנע עם הכוחות המתמרנים על גבי כלי רכב .
המערכת מגלה, מאכנת ומתריעה מפני איומי תלול מסלול שונים : רקטות, מרגמות ופגזים וגם מאפשרת גילוי של מטרות אוויריות כמו מל”טים, גלשנים ומצנחי רחיפה. כלל היכולות האלה, כולל האוויריות , היו בידי חמאס לפני תחילת הלחימה .
בנוסף ליכולות גילוי העצמים בשמיים, מגן רוח מאכן בצורה מהירה ומדויקת מאוד את מקור הירי ובכך מאפשר השבת אש יעילה לנטרול שלו, בין אם מדובר במשגר רקטות או מרגמה. בנוסף, המערכת משערכת את נקודת הפגיעה הצפויה תוך זמן קצר מהשיגור ומעבירה בדיוק גבוה התראה סלקטיבית לכוחות, בטרם תתרחש פגיעה בהם.
המערכת ניתנת להתקנה על מגוון פלטפורמות : האמר, טרקטורון, נגמ”ש ורכבים מסוגים שונים וכן גם על אמצעים נייחים כמו במוצב צבאי קבוע ולמשימות סיור גבולות. המערכת, שפותחה באלתא , של התעשייה האווירית, מבוססת על מרכיבים בשלים ומבצעיים שנמצאים כבר במכ”מים אחרים של אלתא ובשימוש בתוכנה ובאלגוריתמיקה מורכבת שהוכחה כבר מבצעית.
“מגן רוח” מורכב ממכ”ם בעל יכולת סריקה אלקטרונית (ללא צורך בסיבוב מכני) היכול לגלות ולעקוב אחר מטרות רבות במקביל. המכ”ם מתאפיין ביכולת גילוי לטווחים גדולים של מטרות בעלות שטח חתך מכ”מי נמוך ( מטרות “קטנות” מבחינת גילוי מכ”מי) ובמגוון מהירויות. למערכת יכולת ניידות גבוהה ומאפשרת פריסה והפעלה מהירה ופשוטה מאוד. המערכת מצטיינת באמינות גבוהה – ללא חלקים נעים וללא אמצעי קירור אקטיביים, מה שמגדיל, מבחינת הכוחות הקרקעיים ,את האפקטיביות המבצעית.
במערכת הביטחון עסקו רבות באיום הנשק הרקטי על הכוחות המתמרנים , בדגש על יחידות החי”ר , שחשופות לאיום הזה. על פי ניתוח סטטיסטי שנעשה ממלחמת יום הכיפורים ועד למלחמת לבנון השנייה, עולה כי בין 30 ל 40 אחוזים מהנפגעים בלחימה , נפגעו מירי של נשק תלול מסלול. אחד הפתרונות שיושמו במהלך השנים היו השכפ”צים הקראמיים לחיילי החי”ר, אולם אלה לא מספקים פתרון מיגוני מוחלט. ההבנה הייתה כי באין פתרון מיגוני מוחלט , ניתן להקטין את הסיכון לחיילי החי”ר על ידי שני מימדים: התראה ארוכה ככל האפשר לכוחות לפני הפגיעה (על פי הסטטיסטיקה של פיקוד העורף, סיכויי ההיפגעות של אדם קטן ביותר מ 90 אחוזים כאשר שוכבים על הקרקע) ואיכון מדויק של מקור הירי על מנת להשמידו מהר ככל האפשר.
בצה”ל כאמור תכננו לקלוט בשלבים את “מגן רוח” , אולם לנוכח הירי המתגבר של פצצות המרגמה במהלך מבצע “צוק איתן”, הוחלט לפנות ל”אלתא”, ולזרז את אספקת המערכות לכוחות בשטח. מי שאמור לקלוט את המערכת ולהפעיל אותה הוא גדוד האיכון של צה”ל , גדוד “עיטם”. בראיון לאתר צה”ל לפני שלושה חודשים סיפר מפקד הגדוד סא”ל יגאל קצב :
“המכ”ם יזהה את מקורות הירי, כולל ירי קצר טווח, אשר יישוגרו לעבר החטיבה . בנוסף להתרעה לכוחות הלוחמים, דבר שמציל חיים באופן מיידי. בעזרת המכ”ם ניתן יהיה לבצע סגירת מעגל באש לעבר מקור הירי, ובכך להשמידו. המכ”ם החדש נועד לשעת חירום, אך יוכל לקחת חלק בפעילות מבצעית שוטפת. בשגרה המערכת תוכל לאתר בזמן אמת מקורות ירי בגבולות השונים, וינתן מענה טוב בגבולות בתחום הירי תלול המסלול. אנחנו יודעים שכלל הארגונים צוברים אמל”ח תלול מסלול רב, וכי בכל עימות או חיכוך, יהיה איום זה אתגר לא קטן”.
בשונה מהלחימה הנוכחית ברצועת עזה שבה לקחו חלק כל מערכי האיכון של צה”ל: כיפת ברזל מכ”מי “רז” , מכ”מי “נורית ” ומערכות האיכון של “שרביט קסמים”, בעימות רחב יותר לא יוכלו כלל המערכות לעבוד לטובת הכוחות המתמרנים קרקעית. הנחת העבודה בצה”ל היא כי עיקר מערכות התראה יופנו להגנה על העורף, מה “שידלל” את כמות האמצעים לטובת כוחות הקרקע. לכך יש להוסיף כי ארסנל הרקטות שעומד לרשות חיזבאללה עומד על כ 100,000 , פי עשר ויותר מכמות הרקטות שעמדה לרשות חמאס והארגונים האחרים ברצועת עזה . לכן הנחת העבודה היא שיש לאפשר לכוחות המתמרנים יכולות עצמאיות להתראה,, איכון ואיתור מטרות.
” הטמעתו הינה חלק מתהליך רחב בצה”ל, המקדם את עצמאותן ויכולותיהן של מסגרות הלחימה הטקטיות” , אומר סא”ל קצב בראיון. ” אלה יאלצו להתמודד לבד עם חוליות גרילה, כאשר לא תמיד האמל”ח האסטרטגי נמצא בפוקוס על היחידה הטקטית. לשם כך, יזדקקו הכוחות ליכולות איסוף מודיעין עצמאיות, וזאת לצד היקף המטרות הטקטיות שמגיע מהמטה הכללי בהתאם לתפיסת “הלוחמה מונחית מודיעין” (לוחמ”מ), שנועדה להנגיש את המידע המודיעיני מאגף המודיעין לכוחות בשטח בצורה מתקדמת ומהירה”.
מגן רוח – תעודת זהות
גילוי מטרות בעלות שטח חתך מכ”מי (שח”מ) נמוך כדוגמת פגזי ארטילריה ומרגמות, מל”טים, מצנחי רחיפה ובלוני תצפית קטנים. טווח גילוי של פגזי מרגמה כ- 10 ק”מ.
– גילוי מטרות מרובות, ועקיבה אחריהן
– איכון נקודת השיגור
– חישוב נקודת פגיעה עתידית בדיוק גבוה
– כיסוי רחב בזויות הגבהה וצידוד
– ניתן להשתמש כמערכת אוטונומית או חיבור בודד / מרובה למערכת שו”ב
- מערכת “מגן רוח” צילום : “אלתא”, תעשייה אווירית