חדשות היום

וויסקי חדש

בחודש אוקטובר האחרון נערך בבסיס חיל האוויר האמריקני ברקייסדייל לואיזיאנה, כינוס מיוחד של כלל יחידות המסוקים של זרוע האוויר (U.S AIR FORCE). מטרת הכינוס השנתי הייתה לבחון את המשך הפעלתם של מסוקי הבלק הוק הותיקים מדגם UH-1N ו-HH-60G Pave Hawk, שנכנסו לראשונה לשירות בצבא האמריקני בשנת 1982. חיל האוויר האמריקני מפעיל כיום את שני הדגמים הללו למשימות מודיעין, פשיטה, הובלת כוחות ואח”מים ופינוי נפגעים. כל אחד מהדגמים הוא בעל יכולות ייעודיות
(ה-HH-60G Pave Hawk הוא מסוק החילוץ של חיל האוויר שמופעל על ידי פיקוד ייעודי – ACC – Air Combat Command וכינויו המסורתי בקשר הוא “וויסקי”), אשר מצריכות תחזוקה ואימון שונים האחד מהשני.
“למרות שהמשימות שלנו שונות מאד בתכליתן, יש עדיין הרבה מאד מהמשותף. יותר ממחצית תרחישי הטיסה עצמם דומים מאד אחד לשני” אמר קולונל טוד וורמס, ראש להק מבצעי אוויר מוסקים בחיל האוויר האמריקני. “ימי העיון הללו שבם אנחנו מחליפים ידע ומידע בין המערכים חשובים מאד לידע הארגוני בכלל. המפגשים האלה הם למעשה סיעור מוחות שבו אנחנו דנים בתחומים רבים. יש לכך השנה חשיבות גדולה בשל הקיצוץ התקציבי שנגזר על מערך המסוקים בחיל האוויר”.
חלק מבעייתיות מערך מסוקי הבלק הוק בחיל האוויר האמריקני נובע מגילו המתקדם של המסוק. החודש הודיע חיל האוויר האמריקני כי הוא יצא לתכנית רב שנתית גדולה שבמהלכה הוא אמור להחליף כמעט את כל מערך מסוקי החילוץ שלו במסוקים חדשים. על פי הודעת חיל האוויר האמריקני, חברת סיקורסקי, יצרנית מסוקי הבלק הוק, זכתה במכרז לבניית מסוק החילוץ החדש Combat Rescue Helicopter (), שיתבסס על הבלק הוק הוותיק. הדגם החדש כבר זכה למספר סדרתי HH-60W.
“המטוס החדש יכלול מוט תידלוק חיצוני” מספר גורם בחיל האוויר האמריקני למגזין FLIGHT GLOBAL. “בהשוואה לדגם הנוכחי שבו אנחנו טסים כיום ה-HH-60G, זה יגדיל את טווחי הטיסה שלו ובנוסף יגדיל את החלל הפנימי במסוק, כך שיהיה ניתן לחלץ יותר פצועים ובנוסף צוותי הרפואה יוכלו לעבוד במרחב נוח יותר. עצם העובדה שאנחנו נתבסס על פלטפורמה מוכחת, ועליה נבנה את השיפורים היא יתרון גדול מצד אחד, ותהליך שמקטין סיכונים מצד שני”, הוסיף הגורם. עלות הפרויקט מוערכת בכ-8 מיליארד דולר ובמסגרתו אמור חיל האוויר האמריקני לקבל החל משנת 2019, 112 מסוקים מדגם HH-60W. “עדיין לא מצאנו לו שם” הוסיף הגורם מחיל האוויר האמריקני, לכן בינתיים הוא יישאר HH-60W”.
בניגוד לחלוקה המובנית של חיל האוויר, האמריקני בחיל האוויר הישראלי מבצעות טייסות הבלק הוק, “ינשוף” בכינויו בצה”ל, משימות כמעט אחידות. בקיץ 2015, אמורות שתי הטייסות של חיל האוויר: “החרב המתהפכת” ו”ציפורי המדבר”, להתאחד בבסיס פלמחים, כאשר הטייסת המאוחדת תשאיר צוותי כוננות בבסיס חצרים. מערך ה”ינשוף” בחיל האוויר הוקם לפני עשרים שנה, כחלק מהסיוע האמריקני לישראל בעקבות חתימת הסכמי אוסלו. באוגוסט 1994 נחת בישראל מטוס הגלאקסי C5 הראשון ובבטנו חמישה מסוקי בלק הוק מפורקים, מעודפי הצבא האמריקני. בהמשך הגיעו שאר המסוקים עד השלמת שתי הטייסות. כמו במקבילה האמריקנית, גם בחיל האוויר ה”ינשוף” הוא מסוק הפינוי והחילוץ העיקרי של החיל. סגן אלוף גיא, מפקד טייסת ה”חרב המתהפכת” סיפר לאתר חיל האוויר על גיחות החילוץ במהלך מבצע “צוק איתן”: “פינוי מהחזית הוא לא דבר של מה בכך – חלק מהפינויים התבצעו בשיתוף פעולה עם כטב”מים, אש מסוקי קרב ומטוסי קרב וכוחות ארטילריה. התחושה היא שכשאתה מבצע את הפינוי אתה בתוך שדה הקרב ולא משנה מה הסיכון, את הפצועים אתה מוציא”.
בחיל האוויר האמריקני מפעילים כאמור את מערך הבלק הוק משנת 1982. הבלק הוק החליף את מערך מסוקי בל 212 ובל 214, ששימשו את חיל האוויר האמריקני במלחמת ויטנאם. “אין ספק שההכרזה על פרויקט ה-CRH החדש, הוא ציון דרך חשוב”, אומר לאתר חיל האוויר האמריקני קולונל מייקל ג’י שמידט, ראש התכנית. “ה-CRH הוא התשובה למערך המזדקן של מסוקי ה-HH-60G, והוא אמור לתת מענה מבצעי הולם לתרחישים המבצעיים העתידיים של חיל האוויר האמריקני. תרחישים אלה כוללים: טווחי טיסה גדולים, יכולת ניווט והגעה מהירה ומדויקת לנקודה, שרידות גבוהה של המסוק והצוות ומתן מענה טוב יותר של צוותי הרפואה במסוק עצמו”. בעניין זה צריך להוסיף כי חיל האוויר האמריקני אינו משתמש במסוקי/מטוסי ה-V22 שנבנו במיוחד לחיל הנחתים ששייך לזרוע ה-NAVY. ה-V22 נותן למעשה מענה דומה ליכולות המסוק החדש שמתכנן חיל האוויר האמריקני, אבל השוני במשימות מצריך בניית מסוק חדש. חיל האוויר האמריקני הוא הזרוע שאחראית על המבצעים המיוחדים, והוא נותן את השירותים לכוחות המיוחדים האמריקנים, למעט ליחידת ה-NAVY SEALS, הקומנדו הימי האמריקני.
ב-CRH החדש של חיל האוויר האמריקני ישולבו שני מנועי T700-GE-701D, הרוטור המרכזי ייבנה ממתכות מרוכבות וישולבו בו חומרים מתקדמים נוספים כדי למנוע בלאי מואץ, בשל טיסה בתנאי מזג אוויר קיצוניים וטיסה מבצעית על גבול מגבלות היכולת.
“אין ספק שמדובר כאן בפרויקט חשוב מאד לנו ולחברת סיקורסקי”, אומר דיוויד שאיירבום, מתכנית ה-CRH, “אנחנו עושים הכול כדי לעמוד בלוחות הזמנים שהוקצו לנו על ידי חיל האוויר ולא פחות חשוב מכך לעמוד במחיר המטרה ליחידה”.
לקח חשוב מאד מתכנית ה-אפ35, שבה האמיר מחיר המטוס בעשרות מיליונים, בהשוואה לתמחור הראשוני.
במהלך סדנת החשיבה שנערכה בתחילת אוקטובר דנו אנשי חיל האוויר האמריקני, על זרועותיו השונות, בתהליך הקליטה של המסוק החדש. במהלך הדיונים הועלה רעיון ליצור מסגרת אימון משותפת לכל דגמי הבלק הוק, כדי שתהליך ההכשרה בין המערכים השונים יהיה קצר יותר.
“עצם העובדה שאנחנו קולטים מסוק חדש אינה פוטרת אותנו מסינרגיה בין המערכים. להיפך, היא מצריכה אותנו לחשוב מחדש על שיתופיות הידע והיכולת” סיכם קולונל צ’רלס טומקו, מפקד מערך מבצעי החילוץ המוסקים בחיל האוויר האמריקני.
מתי יגיע לישראל ה-HH-60W? סביר להניח שלא בעשור הקרוב. זו כנראה הסיבה שמערך הבלק הוק עומד בפני שדרוג פנימי של חיל האוויר עם המעבר לטייסת מאוחדת.

ה-HH-60W, מסוק החילוץ והפינוי החדש של ה-U.S AIR FORCE. איור: Sikorsky Aircraft Corporation

ה-HH-60W, מסוק החילוץ והפינוי החדש של ה-U.S AIR FORCE. איור: Sikorsky Aircraft Corporation

אמיר בר שלום

תגובות סגורות