בחודש יוני האחרון הודיע מינהל הרכש של דרום קוריאה, – South Korean Defense Acquisition Program Administration כי בחר במטוס התדלוק של איירבאס,
– A330-200 MultiRole Tanker Transport, כמתדלק הבא של חיל האוויר הדרום קוריאני. הבחירה של סיאול, הרימה מספר גבות, בעיקר אצל הפטרון האסטרטגי, ארצות הברית.
במכרז לאספקת ארבעה מתדלקים רב משימתיים, התחרו שלוש חברות: איירבוס הצרפתית עם ה-MRTT, בואינג האמריקנית עם ה-KC 46 והתעשייה האווירית הישראלית עם ה- – Multi – Mission Tanker
, .
הבחירה במתדלק הצרפתי הורכבה ממספר פרמטרים שהציב חיל האוויר הקוריאני ובכולם כמעט, עלה ה-MRTT על מתחריו. כושר נשיאת הדלק של ה-MRTT עומד על 111 טון מול 96 של ה-KC 46
ו-91 של ה-B 767-300. טווח הטיסה של
ה-MRTT עומד על 14,800 ק”מ לעומת 12,200 של ה-KC 46 וטווח דומה אבל עם פחות מטען דלק של ה-B 767-300. היתרון של ה-MRTT הצרפתי הוא ביכולת שלו לשאת מטען נוסף של 45 טון בגוף המטוס, בנוסף למטען הדלק.
ה-MRTT, מתבסס על דגם המטוס האזרחי A330-200, מה שמבטיח מבחינת הקוריאנים תחזוקה זולה ומלאי חלפים זמין. בנוסף, בשונה מה-KC 46 שנמצא עדיין בשלבי פיתוח, ה-MRTT הוא בעל ניסיון מוכח כמתדלק בצבאות בריטניה, ערב הסעודית, אוסטרליה, צרפת ואיחוד האמירויות. גורמים בכירים בחיל האוויר הקוריאני אמרו למגזין הבריטי JANES, כי המחיר היווה רק 20% בשכלול הסופי של המכרז. מחירו של ה-MRTT עומד על כ-212 מיליון דולר למטוס, בעוד שטווח המחיר של בואינג נע בין 189 ל-250 מיליון דולר למטוס.
האם יש לבואינג סיבה לדאגה? נראה שלא. בכתבה נרחבת על ההחלטה המפתיעה של דרום קוריאה, מציין השבועון JANES כי בבואינג מתמקדים כרגע בשלבי הפיתוח האחרונים של ה-KC 46, כדי לעמוד בלוח הזמנים של חיל האוויר האמריקני שהזמין בשלב הראשון כ-200 מטוסים. ההערכה היא כי השלב השני יכלול 200 מטוסים נוספים וזאת עוד לפני שהמטוס נמכר לצבאות אחרים. לכן, לא נראה שבואינג תפעיל את מנופי הלחץ שלה על הממשל, כפי שהיא הפעילה כאשר איירבאס זכתה במכרז הראשון לאספקת המטוסים לצבא האמריקני ב-2008. אז התעוררה סערה גדולה בארצות הברית, עד כדי ביטול המכרז בלחץ הקונגרס. במכרז החדש שיצא כשנה לאחר מכן, זכתה כצפוי בואינג עם אב הטיפוס של ה-KC 46. אבל בעוד בואינג מתמקדת במכרז הענק של חיל האוויר האמריקני, היא בהחלט צריכה לשאול את עצמה, כיצד בכל מכרז בינלאומי למטוסי תידלוק, ה-MRTT של איירבאס ניצח? נכון להיום, איירבאס בנתה כ-40 מטוסים ומחזיקה בצבר הזמנות של 18 נוספים, בעוד שלבואינג יש כבר כאמור הזמנה מובטחת לכ-200 מטוסים וצפי ל-200 נוספים. בנוסף לעסקה עם דרום קוריאה, נמצאת איירבאס במגעים מתקדמים עם קבוצה של ארבע מדינות למכירת ה-MRTT. פולין, נורבגיה והולנד העבירו לאיירבאס בחודש אפריל האחרון RFP – request for proposal לרכישה של עד 8 מטוסים. הבקשה הזאת מגובה על ידי ה- European Defense Agency – EDA, גוף שהוקם על ידי מספר מדינות באירופה כדי לקדם רכישות משותפות של יכולות וטכנולוגיות צבאיות. כך למשל בבקשה הנוכחית של נורבגיה, הולנד ופולין חברה גם בלגיה שהתחייבה “לקנות” שעות תדלוק מכל אחת מהמדינות. מי שמרכזת את המכרז היא הולנד, שבשטחה יוצבו בשלב הראשון המטוסים.
“המחיר יהיה פקטור מרכזי”, סיפר ל-JANES יוהן ואן סוסט, מפקד בסיס חיל האוויר באיינדהובן, משם אמורה לפעול הטייסת המשותפת. “אנחנו מודעים היטב למחירים בשוק ולכן בחרנו לשתף פעולה. האפשרות השנייה שלנו היא לבחור במשפחת המתדלקים האמריקנית מסדרת KC, גם את זה אנחנו בוחנים כרגע”. מועד האספקה שנקבע בדרישת 4 המדינות הוא 2019, מצריך את איירבאס לתת תשובות מהר ומוקדם ככל האפשר. גורמים המקורבים לעיסקה סיפרו כי מבחינת הולנד מדינות נוספות החברות בנאט”ו מוזמנות להצטרף למכרז, “יש הרבה מקום בבסיס באיינדהובן ואנחנו ממתינים לצקת עוד מלט לעוד מסלולים והאנגרים…” הם צוטטו בעילום שם בכתבה. מומחים מעריכים שהיכולת המוכחת של ה-MRTT מקנה לו בשלב הזה יתרון גדול על ה-KC 46 שנמצא כאמור בשלבי פיתוח אחרונים, אבל חווה לא מעט קשיים ועיכובים במעלה הדרך. אחת השאלות שמציף ה-JANES היא, האם לא היה כדאי לדרום קוריאה להמתין עם ההחלטה, עד שיכנס ה-KC 46 לשירות מבצעי? אז סביר להניח שמחירו היה יורד באופן משמעותי. מעבר לכך עולה עניין השימוש בפלטפורמות אחידות כמפתח בשיתוף פעולה צבאי, במיוחד לנוכח מצב היחסים כרגע בין שתי הקוריאות. כך למשל במקרה חירום, יכלה דרום קוריאה להשתמש במתדלקים אמריקנים למטוסי הקרב שלה.
מבחינת איירבאס, העסקה עם דרום קוריאה עדיין לא סגורה לחלוטין. שווי החוזה של חיל האוויר הדרום קוריאני עומד על כ-1.2 מיליארד דולר, כאשר ממשלת דרום קוריאה התנתה את החתימה ברכש גומלין צרפתי/אירופאי בלפחות מחצית משווי החוזה. על פי ה-JANES, הסעיף הזה עדיין במשא ומתן, אם כי לא נראה שהוא יכול להביא לביטול העסקה.
- ה- – A330-200 MultiRole Tanker Transport. צילום: AIRBUS