חדשות היום

עביר מהאוויר – כלי השטח החדשים לכוחות המיוחדים

הצבא האמריקני על שלוש הזרועות שלו נמצא בימים אלה בתהליך בחינה מחודשת של מערך הניוד שלו לכוחות קרקעיים. הלחימה בעיראק ואפגניסטאן הוכיחה כי התנועה ברכבי שטח כבדים וממוגנים, יוצרת בהרבה מאד מקרים נקודות תורפה מבצעיות. לא בכדי החל בשנים האחרונות לפעול מסוק ללא טייס, כתחליף לשיירות האספקה, שרבות מהן נפגעו ממטעני צד. המתקדם ביותר בתהליך חידוש צי הניוד שלו, הוא פיקוד הכוחות המיוחדים, – United States Special Operations Command. בתערוכת ציוד לכוחות מיוחדים שנערכה בחודש מאי האחרון בעיר טמפה בפלורידה, הציגה חברת ג’נרל דיינמיקס האמריקנית את אב הטיפוס של ה- – Ground Mobility Vehicle 1.1, הרכב החדש שהיא מפתחת ל-SOCOM.

מסוק "צ'ינוק" צילום: בואינג

מסוק “צ’ינוק” צילום: בואינג

הדרישות המבצעיות ש-SOCOM הגדיר לג’נרל דיינמיקס בתחילת הפרויקט היו: רכב בעל עבירות גבוהה, משקל עצמי של עד 3.2 טון ויכולת נשיאה של עד 7 לוחמים על ציודם. התכנון של SOCOM הוא להוביל את ה-GMV במתלה חיצוני על ידי מסוקי צ’ינוק. SOCOM התחייבה לרכוש 1300 רכבי GMV, במחיר של 245,000 דולר ליחידה. ה-GMV החדש אמור להחליף יותר מ-1000 רכבי האמר שנמצאים כיום בשירות הכוחות המיוחדים. סדרת הניסויים המבצעיים של הרכב החדש החלה לפני כשנה ועד כה, לפחות על פי הדיווחים של ג’נרל דיינמיקס, הוא מציג ביצועים טובים יותר מהדרישה המבצעית הראשונית. ה-GMV עומד בדרישת המשקל של 3 טון, הוא בעל יכולת נשיאה של עד 9 לוחמים על ציודם, בנסיעה על משטח קשה. בג’נרל דיינמיקס מתגאים בנתון שה-GMV יכול לשאת יותר משקל בנסיעה, ממשקל הרכב עצמו. מהירות הנסיעה המקסימלית של ה-GMV כשהוא עמוס מגיעה עד 100 מייל לשעה, וטווח הנסיעה עומד על 350 מייל. = במקביל לפיתוח ה-GMV של SOCOM, הוציא הצבא האמריקני ה-ARMY, קול קורא לפיתוח כלי רכב שטח חדש. באופן לא מקרי גם שמה של התכנית הזאת נקרא GMV, אם כי למרות השם הדומה, מנהל הרכש של ה-ARMY הדגיש כי המכרז פתוח לכל יצרניות הרכב. סגן אלוף גארת ווינטרייל, העומד בראש תכנית ההצטיידות החדשה של ה-ARMY אמר למגזין DEEFENCE NEWS כי בין שני הדגמים – של SOCOM ושל ה-ARMY – קיים שוני בכל הקשור לדרישות המבצעיות. “השוני העיקרי הוא משקל הכלי. ה-GMV המתוכנן של ה-ARMY, חייב להיות קל יותר שכן הוא אמור להיות יביל-אוויר על ידי מסוקי UH-60 ,Black Hawk. מעבר לכך, הרכב של ה-ARMY לא אמור לשאת עליו מקלעים, בעוד שהמקביל של SOCOM, כולל בדרישות המבצעיות שלו גם חימוש וגם מיגון קל. התפיסה שלנו היא להביא את הכוחות, שיונחתו או יוצנחו בשטח סטרילי יחסית, מהר ככל האפשר לאזור הקרבות”.  בתחילת 2016, אמור ה-ARMY להציג סופית את הדרישות המבצעיות של גרסת ה-GMV שלו, אחרי שיסכם זאת עם מנהל ההדרכה של הצבא האמריקני Training and Doctrine Command (). הכוונה היא לצאת למכרז כבר באמצע 2016, ולסיים את ההצטיידות עד סוף 2020 . במקביל לשני הפרויקטים הללו, אישר הפנטגון להתחיל בתכנון כלי רכב מבצעיים קטנים יותר, המיועדים לצוותים קטנים של עד חמישה חיילים. במהלך המכרז של SOCOM שנערך ב-2013 ל-GMV הגדול יותר, הקצה פיקוד הכוחות המיוחדים גם תקציב מיוחד לפיתוח כלי שטח קטן יותר שיוכל להיות מובל אווירית על ידי מסוקי ה-V-22. ג’נרל דיינמיקס ייצרה בינתיים אב טיפוס ראשוני בשם, Flyer 60, העונה לדרישות הללו. החל מחודש יולי התחיל SOCOM לבדוק את ה-Flyer 60 כאב טיפוס. בתחילת השנה אמור SOCOM לסכם את הדרישות המבצעיות ולצאת למכרז לכ-70 רכבים, ועד תחילת 2017 לצאת למכרז.  “תהליך הבחינה של ה-Flyer 60 לא היה אמור לבחון את הרכב עצמו אלא נועד לבחון את הרעיון עצמו, של להוביל רכב
ב-V-22”, סיפר למגזין DEEFENCE NEWS איש המארינס, קולונל ג’יימס אוסטלר, מנהל התכנית בפיקוד הכוחות המיוחדים. “במהלך כל הניסוי עקבנו אחרי השינויים הדרושים לכלי רכב כזה, כדי לוודא שאם הטיפוס מתאים באופן עקרוני לדרישות וכך לא נכנס לתהליכי ייצור ותכנון ארוכים”. הכוונה היא לצאת לפרויקט זול ומהיר, המתבסס על טכנולוגיות קיימות.  בדיוק על פי אותו עקרון פועל גם ה-ARMY האמריקני בכל הקשור לרכבי השטח הקטנים. בחודש אפריל האחרון, ערכו מספר חברות בהן:
HDT Global, Polaris, Navistar, Vyper Adamas ו-Northrop Grumman הדגמות של אבות טיפוס לכלי רכב קטן למטרת הובלת כוחות ואיסוף מודיעין. פרויקט ה-LRV – nascent Lightweight Reconnaissance Vehicle של ה-ARMY, אמור להיות יביל אווירית ובעל יכולת בסיסית של אש ומיגון לכוחות. בשונה מתפיסת הכוחות המיוחדים, התפיסה המבצעית של ה-ARMY בפרויקט הזה, היא להנחית כוח קדומני שינוע על גבי ה-LRV ויכין את השטח לפני הצנחה או הנחתה של הכוח העיקרי.  “שתי המלחמות באפגניסטאן ועיראק גרמו לכלל היחידות בזרועות השונות להתמקד במיגון הרכבים”, אומר מארק מקורמיק, מנהל המכירות של יצרנית רכבי השטח הקלים Polaris. “הראשונים שהבינו את הצורך ברכבים קלים יותר לפעולה מהירה, היה פיקוד הכוחות המיוחדים ולמעשה אחריו הלכו כולם. זה לא אומר שכלי הרכב המוגנים ייעלמו. זה אומר שכלי הרכב הקלים, יבילי אוויר, ישתפרו באופן משמעותי”.

אמיר בר שלום

תגובות סגורות