חדשות היום

הקשר בין האינטרנט של הדברים והצלת חיים

מהפכת ה’אינטרנט של הדברים’ מאפשרת לחבר בין חפצים, אנשים ותהליכים עסקיים ועכשיו היא גם מצילה חיים. הפתרון שחברת התרופות הבינלאומית Roche פיתחה באמצעות טכנולוגיות SAP לשיפור המניעה והטיפול במחלת הסוכרת ממחיש כיצד ניתן ליישם בקלות באמצעות טכנולוגיה זו פתרונות מצילי חיים ולקדם מודלים עסקיים חדשניים.

לורן פראתי, מנהל מכירות פתרונות טכנולוגיים ב-SAP ישראל

לורן פראתי, מנהל מכירות פתרונות טכנולוגיים ב-SAP ישראל

מהפכת ה’אינטרנט של הדברים’ (IoT), שבבסיסה מכשירים לאינטרנט והזרמת המידע המתקבל מהם לבסיסי נתונים ומנועי טכנולוגיה עוצמתיים, עתידה לשנות את אורח החיים שאנו מכירים היום מקצה לקצה בכל תחומי חיינו. לפי מכון המחקר גרטנר, בשנת 2016 יהיו כ-6.4 מיליארד חפצים מחוברים לאינטרנט בשימוש ברחבי העולם, נתון המשקף עלייה של 30% משנת 2015. חברת המחקר צופה כי נתון זה צפוי לגדול ל-20.8 מיליארד דברים מחוברים עד שנת 2020. בנוסף, ההערכה כיום היא שפחות מ-0.1% מכל המכשירים שיכולים להיות מחוברים לאינטרנט, הם אכן מחוברים. נתון זה משקף את הפוטנציאל העצום וההזדמנויות הבלתי מוגבלות שיש לתחום הזה להציע ולהשפיע על כל אדם וארגון ככל שיגדל ויהפוך לשכיח יותר ויותר.
אחת הדוגמאות שממחישות יותר מכל את ההשפעה העצומה של ה-IoT על חיינו היא פתרון מהפכני שחברת התרופות רוש (Roche) פיתחה בשיתוף ובאמצעות פתרון SAP HANA Cloud Platform של ענקית הטכנולוגיה SAP. קבוצת Roche, שמתמחה בתחום התרופות ואבחון רפואי, נוסדה כעסק משפחתי ב-1896 בשוויץ והתפתחה לאחת מקבוצות המחקר והפיתוח המובילות בעולם לרבות בישראל. לאחרונה השיקה Roche בשיתוף SAP פתרון מהפכני למניעה וטיפול במחלת הסוכרת, ממנה סובלים כיום כבר למעלה מ-380 מיליון אנשים ברחבי העולם.
כדי להבין את השילוב המהפכני בין הטכנולוגיה ובראשה ‘האינטרנט של הדברים’ במניעה וטיפול בסוכרת צריך לצלול למאפייני המחלה. ישנם שני סוגים עיקריים למחלת הסוכרת: סוכרת מסוג 1 – תלוית אינסולין, וסוכרת מסוג 2 אשר אינה תלוית אינסולין. בעוד הגורמים לסוכרת מסוג 1, בה הגוף מתקיף את תאי הלבלב אשר תפקידם לייצר אינסולין, הינם בראש ובראשונה נטייה גנטית, סוכרת מסוג 2 נוטה להופיע כאשר מנהלים אורח חיים לא בריא, הבא לידי ביטוי בין היתר בעודף משקל וריבוי מצבי לחץ. בסוג סוכרת זו, הגוף אינו מסוגל לנצל ביעילות את האינסולין הקיים, ואף אינו מייצר כמות מספקת של ההורמון. למעלה מ-90% מחולי הסוכרת סובלים מסוכרת סוג 2, אך על אף שכיחותה, חלק מהלוקים במחלה כלל אינם מודעים למצבם. זאת מאחר שהמחלה מתפתחת בהדרגה, וסימניה פחות ברורים מאלו של סוכרת סוג 1. הסיכון הגדול במחלת הסוכרת הוא הגברת הסיכון לפתח מחלות נוספות, ולהחמרה במחלות קיימות, כגון יתר לחץ דם, עליה ברמת השומן בדם, מחלות לב וכלי דם ומחלת כליות.
האינטרנט של הדברים לניהול ושליטה במחלת הסוכרת
על רקע זה פיתחה חברת Roche על בסיס טכנולוגיה של חברת SAP פתרון ייחודי שבאמצעותו ניתן לנהל ולשלוט בסימפטומים שאופייניים לסוכרת מסוג 2 ואף למנוע אותה בשלביה הראשונים בעזרת תזונה בריאה, אורח חיים בריא, וניטור קפדני של רמת הגלוקוז בדם. הפתרון של חברת Roche ו-SAP, שמסווג כ’טיפול רפואי מחובר’ נשען על שיטת רפואה מותאמת אישית ורותם את טכנולוגיית האינטרנט של הדברים במלוא עוצמתה. הפתרון מציע ערכה רפואית ייחודית בשם Accu-Check View הכוללת: מוניטור לרמת הגלוקוז בדם, צמיד רפואי לביש חכם ואפליקציית מובייל ייעודית, שפותחה על ידי SAP. באמצעות ערכה זו המטופל מנטר בבית את רמת הגלוקוז בדם שלו ומשדר את הנתונים למחשב של הרופא שלו באמצעות האפליקציה. נתונים אלו מועברים ונשמרים באופן מאובטח ומעובדים באמצעות פתרון SAP HANA Cloud Platform, מנוע ה-In-memory רב העוצמה של SAP בענן, שיכול לאסוף כמויות עצומות של מידע ממגוון מקורות, לעבד ולנתח אותם בזמן אמת תוך יצירת תובנות אופרטיביות.
אפליקציה זו מספקת מענה הן לצרכים של המטופלים והן של הרופאים במניעה ובטיפול. באמצעות הערכה הרפואית ניתן לנטר את הסימנים החיוניים ורמת הסוכר בדם של המטופלים ביחס לרמת הפעילות הפיזית שלהם, בזמן אמת, והרופא יכול לעקוב אחר מצב המטופל בזמן אמת מרחוק, תוך שהמטופל יכול לתקשר עם הרופא במקביל. שיטת מעקב זו חוסכת למעשה ביקורי רופא מיותרים ובכך חוסכת בזמן ובעלויות כספיות באופן משמעותי. לשם המחשה ההוצאה השנתית בארה”ב על מחלת הסוכרת נאמדה ב-2014 בהיקף של 612 מיליארד דולר, ועם טיפול ומעקב כדוגמת Accu-Check View ניתן יהיה להפחית אותה באופן משמעותי.  בנוסף, שימוש באפליקציה זו, יכול לחזק את הקשר בין המטופל לרופא תוך עידוד של המטופל לנהל אורח חיים בריא ומנגד להדליק נורות אדומות הן למטופל והן לרופא כאשר ישנה אי הקפדה על אורח החיים, ונדרש למצוא יחד דרך ליישם זאת.
לא פחות חשוב ואף יותר, היא היכולת של האפליקציה לסייע במניעת המחלה בקרב אנשים אשר נמצאים בקבוצות הסיכון ובכלל לחלות בסוכרת. באמצעות שימוש באפליקציה זו ניתן לזהות את הסימנים המוקדמים של מחלת הסוכרת וליישם את השינויים הדרושים באורח החיים כדי לחיות חיים בריאים ללא המחלה. “פתרון זה שפותח על ידי חברת Roche בשיתוף SAP ועל בסיס הטכנולוגיות שלה, הוא למעשה מימוש החזון של SAP לסייע לעולם להתנהל טוב יותר ולשפר את איכות חייהם של האנשים, אומר לורן פראתי, מנהל מכירות פתרונות טכנולוגיים ב- SAP ישראל, “גם הלקוחות שלנו מצפים שנסייע להם לנהל את פעילותם באופן פשוט וקל יותר. לחבר בין אנשים וטכנולוגיה באופן פשוט ובזמן אמת ולאפשר להם לבחון יום יום מחדש כיצד לקדם את פעילותם ולהיות משמעותיים יותר עבור לקוחותיהם”. ” SAP לאורך כל השנים הובילה בפתרונות עסקיים טכנולוגיים לחברות וארגונים מול האתגרים המשמעותיים ביותר עבורם”, מציין פראתי ומוסיף, “כי פתרון Platform SAP HANA Cloud שאנו מציעים מאפשר לחברות וארגונים להשתמש בו ולמנף אותו באמצעות בניית יישומים משלימים על בסיסו, תוך שהוא מאפשר להם להרוויח יכולת ביג דאטה, קישוריות ואינטגרציה לרבות ליישומי האינטרנט של הדברים, אבטחת מידע, עיבוד תהליכים, חיזוי ואנליטיקה מתקדמת, ממשק משתמש חדשני, מובייל, ניהול API וסביבות הרצה מובילות כגון Java ו-HTML5”.
פראתי מוסיף כי “באמצעות טכנולוגיית IoT ופתרון SAP HANA Cloud Platform אנו מחברים בין מכשירים לבין תהליכים עסקיים והופכים מידע גולמי למידע שימושי ותובנות אופרטיביות שניתן ליישם. זה המיקוד שלנו כבר מעל ל-40 שנה עבור הלקוחות שלנו, וגם הם מבינים כיום שה-IoT הוא מחד אתגר שמשבש מודלים עסקיים קיימים ומאידך הזדמנות להוביל במודלים עסקיים חדשניים ופורצי דרך. הפתרון של Roche ו-SAP מוכיח שוב שהטכנולוגיה מצילה חיים”.

ניב כהנוביץ

תגובות סגורות