חדשות היום

Autodesk התגייסה לסייע לספורטאית הנכה לקבל פרוטזה שתסייע לה להגיע לזהב במשחקים הפאראלימפיים בריו

רוכבת האופניים, המתחרה האולימפית דניס שינדלר, תתחרה במשחקים הפאראלימפיים (האולימפיאדה של בעלי המוגבלויות), שייפתחו בשבוע הבא בריו בברזיל, כשהיא מצויידת במיטב שיכולה להציע כיום הטכנולוגיה המתקדמת: פרוטזה חדשה ומותאמת אישית, אותה סיפקה למתחרה חברת אוטודסק. החשיפה הראשונה של הרגל החלופית הוצגה לראשונה במפגש שקיימה הספורטאית עם נשיא ארה״ב אובמה וקנצלרית גרמניה, מרקל.

הפרוטזה החדשה היא פרי שיתוף פעולה מתמשך בין שינדלר וחברת אוטודסק, שנולדה כדי לבחון באופן מעשי כיצד טכנולוגיות חדשות, דוגמת עיצוב, תכנון והדפסה בתלת מימד בשילוב טכניקות ייצור חדשניות, יכולים לסייע לבני אדם בחיי היום יום. שינדלר איבדה את רגלה בתאונה בהיותה בת שנתיים. ב-2012 זכתה במדליית כסף במשחקים הפאראלימפיים של לונדון ובשתי מדליות כסף נוספות באליפות העולם האחרונה.

״ייצור של פרוטזה עבורי היתה בעבר הליך שיכול היה להמשך שבועות ועד רבים של עבודה ידנית של טכנאים מיומנים ועלה הרבה מאוד כסף״, מספרת שינדלר. ״שיתוף הפעולה עם אוטודסק שינה את התמונה. תודות לטכנולוגיה ההליכים קוצרו דרמטית כמו גם המחיר, אבל, הכי חשוב לאנשים במצבי זו נוחות השימוש שאין לה מתחרים״.

בשלב ראשון הגדם נסרק בסורק תלת מימד ותוך שימוש בכלי העיצוב המתקדם לסביבת ענן – Fusion 360 שאפשר לצוותי התכנון שישבו בארבע מדינות שונות, ליצור במשותף לא פחות מ-52 גרסאות דיגיטליות של הפרוטזה הרצויה – עד להשגת המוצר הסופי. כדי לצמצם את המשקל נעשה שימוש בתוכנת ה-generative design – ה-Autodesk Within רבת העוצמה והפרוטזה עצמה הודפסה בתלת מימד במעבדות הנסיון ב- Pier 9 של אוטודסק בסן פרנסיסקו. כל התהליך נמשך 5 ימים ועלה רבע מהמחיר של הייצור ׳של פעם׳.

״מדובר בדוגמה מוצלחת ביותר לדרך בה טכנולוגיות וכלי עיצוב חדשניים משנים את הדרך בה מיוצרים דברים״, אומר איתן צרפתי, מנהל תחום ה- Digital Manufacturing ומנהל מרכז הפיתוח של Autodesk בתל אביב, וממובילי התחום. ״תוך שימוש ב-generative design המונע על ידי אלגוריתמים, אנו נמצאים בתחילתה של מהפיכה בעיצוב ובתהליכי הייצור. מעצבים אנושיים משתפים פעולה עם מחשבים רבי עוצמה ותוכנות מתקדמות בהתמודדות עם המגבלות העיצוביות של החומרים הקיימים, כשהמטרה: עיצובים אופטימלים, שיענו על הצרכים, אבל, גם יפרצו החוצה מהמסגרות הקיימות״.

לדברי צרפתי, מחשב רב עוצמה שיש לו גישה למאגרים של עיצובים, שרטוטים, או רעיונות יכול, בסיטואציות מסויימות, לתת מענה טוב יותר לשלל אתגרים עיצוביים, במסגרתם, אלגוריתמים בעלי יכולת למידה מזהים דפוסי התנהגות של דגמים, ממיינים ולומדים אותם ללא כל צורך בהתערבות אנושית. ״עד לאחרונה, generative design היה מצוי בתחום מדעי המחשב בלבד. כעת, כאשר מתאפשרת גישה באמצעות הענן לביג דאטה ונפתחה האפשרות לנתח כמות עצומה של נתונים ע״י בינה מלאכותית, עולם העיצוב חווה שינוי משמעותי  ע״י גישה למיליוני אופציות תכנון במקביל.

בזיהוי פרמטר ספציפי אשר אותו אנו חפצים לשפר כגון, משקל, שטח פנים או קשיחות, המחשב מספק את המידות האופטימליות. המעצב יכול לבחור את האפשרות האסתטית ביותר בעיניו, והמחשב ימשיך באופטימיזציות על גבי אופציה זו עד אשר יתבקש לא לעשות כן. לבסוף, האופציה שתיבחר, האופטימלית, תהיה לא רק יפה יותר אלא גם אפקטיבית יותר מקודמותיה״.

בתמונה: דניס שינדלר במפגש עם אובמה וקנצלרית גרמניה מרקל.

קרדיט צילום: יח”צ אוטודסק

 

תגובות סגורות