חדשות היום

שחקן חדש

האם בואינג האמריקנית עומדת להציג מטוס חדש לעולם התעופה האזרחית, אחרי הבשורה שהביאה עם ה-787 DREAMLINER? בתחילת חודש מרץ הציגה החברה בכנס – International Society of Transport Aircraft Trading , את הקונספט החדש שלה למטוס נוסעים שכבר מכונה בשוק “בואינג 797”. מנכ”ל חברת התעופה United Airlines אמר בראיון ל-AVIATION WEEK כי המטוס המתוכנן הוא בעל גוף רחב – widebody שיגשר על הפער הקיים מבחינת טווח ותפוסה בין הדגם הגדול ביותר של ה-737 לדגם הקטן ביותר של ה-787. הרעיון הראשוני הוצג כבר בסלון האווירי של 2015 בלה בורג’ה, שם הוא נקרא MOM jet – . על פי התכנון של בואינג, המטוס החדש אמור להחליף את סדרת ה-767 וה-757 המתיישנים. על פי הדיווח של AVIATION WEEK, התגובה של חברות התעופה וחברות החכרת המטוסים הייתה חיובית מאד. “למרות שהייתי ספקן באשר להיתכנות הכלכלית של מטוס כזה, שיניתי את דעתי עליו אחרי המצגת של בואינג”, אמר אנדרו לוי, מנכ”ל United Airlines לאתר החדשות בלומברג. ההערכה היא כי בואינג לא תציג אבטיפוס ראשוני של המטוס עוד השנה, למרות הצורך של השוק. על פי AVIATION WEEK, עדיין לא הוחלט סופית מה יהיה יעוד המטוס מבחינת טווח ומספר מושבים. “אפשר לקרוא למטוס הזה בואינג 797″, אומר סטיבן אודבר הייזי, מנכ”ל Air Lease Corp…” המטוס יהיה בעל שני מנועים, כאשר ההתלבטות היא בין GE, ROLLS ROYCE ו-Pratt & Whitney. למצוא את המנוע הנכון זו אחת המשימות העיקריות של בואינג למטוס הזה”. לא רק United Airlines תומכת בבניית המטוס, גם חברות תעופה במזרח הרחוק מביעות בו עניין. כך למשל JAL היפנית שרוצה להפעיל אותו בקווים הפנימיים ובטיסות הבינלאומיות הקצרות למזרח סין. JAL ו-ANA היפניות הזמינו בעבר את ה-787-3, דגם שהיה אמור להתאים לטווחים הללו אבל הייצור שלו בוטל על ידי חברת בואינג, כנראה בשל ביקוש נמוך.

תמונת כותרת: בואינג 737 max צילום: בואינג לעיל: בואינג 787 צילום: בואינג

תמונת כותרת: בואינג 737 max צילום: בואינג
לעיל: בואינג 787 צילום: בואינג

ה-797 אמור לכלול כאמור שני מעברים, עם תכולה של בין 225 נוסעים לדגם עם מחלקת עסקים ל-260 לדגמים המיועדים לחברות ה-LOW COST. טווח הטיסה שלו אמור להיות ארוך יותר בכ-1000 ק”מ מהדגם הנוכחי של ה-757 ולעמוד על כ-8400 ק”מ, כדי לאפשר לחברות התעופה האמריקניות טיסה ישירה מהחוף המזרחי של ארצות הברית למרכז אירופה.
סגן נשיא החטיבה האזרחית של בואינג ראנדי טינסט אמר בכנס בסן דייגו בחודש שעבר, כי החברה בוחנת כרגע שני דגמים של המטוס החדש ולא מן הנמע שתציג שני דגמים לטווחים שונים ובעלי תפוסה שונה. בסקר שנערך ב-2016 על ידי בנק ההשקעות מריל לינץ’, והמגזיןAVIATION WEEK , 60% מחברות התעופה הביעו התעניינות במטוס חדש רחב גוף. 46% מהנשאלים חשבו כי בואינג צריכה לייצר מטוס של 150 עד 200 מקומות ישיבה, מספר הדומה לתפוסת סדרת ה-737 MAX.
בואינג שזיהתה כמו המתחרה הגדולה AIRBUS הצרפתית את הפער בין ה-737 ל-787, בחרה ללכת למטוס חדש בעוד AIRBUS מציעה שדרוגים לדגם הצר A 321 והרחב A 330. ההערכה היא כי המטוס הראשון של בואינג יסופק לקראת 2025, ויטוס עד 2060. על פי תחזית האנליסטים של מריל לינץ’, בואינג חייבת להציג ומהר אבטיפוס של המטוס כדי לא להפסיד את נתח השוק הזה ל-AIRBUS שמתכננת בימים אלה את ה-A 322 NEO. אתגר נוסף על פי האנליסטים הוא המחיר. “בואינג חייבת בעניין הזה להיות מאד מדויקת בתכנון כדי לעמוד במחיר אטרקטיבי ללקוחות”, אומר אנגוס קלי מנכ”ל AerCap Holdings לאתר האוסטרלי .traveller.com.au. “היא חייבת למצוא את האופטימום, לא לבנות מטוס חדש לגמרי כמו ב-787, שתקציב הפיתוח שלו חרג משמעותית מהתכנון ועדיין לבנות מטוס חדש שיענה על הפער שנוצר”.
עד כמה התחרות הזו צמודה וקרובה להכרעה, יעידו הדברים הבאים של אנדרו לוי, מנכ”ל United Airlines, אחת הלקוחות הגדולות של בואינג המחזיקה בצי של 128 מטוסים מדגמי 767 ו-757. “כרגע הדגמים המוצעים של ה-767, לא מתאימים לצרכים שלנו בכל הקשור למטוסים רחבי גוף. לגבי המטוסים צרי הגוף – ה-757 , הרי שהפתרון שמציעה AIRBUS עם ה-A 321 בהחלט עונה על כ-95% מהצרכים שלנו. האם זה מספיק לקבל החלטה בעניין? אין לי על כך תשובה ברורה משום שהחלק שנותר ללא מענה הוא עדיין משמעותי מבחינתנו”.
AIRBUS כאמור לא שוקטת על השמרים ומדברת גם היא עם הלקוחות לגבי שיפורים של ה-A 321. “אם AIRBUS תשנה את מבנה הכנף של ה-A 321, ותקטין את צריכת הדלק בכ-3% היא בהחלט יכולה להתחרות ב-797 המתוכנן ולהקדים את בואינג”, אומר סטיבן אודבר הייזי, מנכ”ל Air Lease Corp. “אופציה אחרת היא להוזיל את מחיר ה-A 330. בשתי האפשרויות הללו AIRBUS לא נכנסת לתכנון מחדש של מטוס, וזה יכול להיות משמעותי מבחינת תפיסת פלח השוק הזה”.

אמיר בר שלום

תגובות סגורות