פס דין תמיד היה מילה נרדפת לצורת ההרכבה בארונות כוח.
אלא שהצורך הרב בפתרונות כאלה הביא יצרנים רבים בתחומים רבים, לפתח וליצור פתרונות על פס שאותם ניתן להרכיב בלי צורך בהתאמה מכאנית ספציפית לאותו רכיב. אם למשל הרכיבו בארון חשמל ספקי כוח בלבד לצד כמובן מפסקים ובקרים שונים, היום ניתן למצוא רכיבים רבים בתחום רכיבי המתח הנמוך כמו ממירי מתח, מטענים, מערכות אל-פסק למתח ישר DC-UPS ואפילו יחידות לחיבור מקבילי של ספקי כוח (דיודות) שמותאמות להרכבה קלה על פס ללא צורך באריזה או כיסוי.
דיודות להתקנה על פס דין מתוצרת Meanwell
יחידת DC-UPS של Meanwell. פתרון ייחודי בתחום.
ניתן לומר שבעבר הסיבה לכך הייתה מאוד פשוטה, צורכי השוק יצרו את הדרישה. כול יצרן ראה שמוצר שלו מורכב על פס בכול מני התאמות מכאניות, הבין שיוכל על ידי שינויים מכאניים קלים להציע את אותו מוצר זול יותר באריזה של ספק על פס דין, בגלל שלא יהיה צורך יותר בהתאמות המכאניות שנאלץ הלקוח או המתכנן לעשות.
היום כבר היצרנים לא ממתינים לצורכי השוק. הם יוצרים את הצורך על ידי החדרת מוצרים קיימים וגם חדשים עם אופציה של התקנה על פס. כך למשל חברת Meanwell בשיטוף עם אדוויס אלק’ בע”מ מציעות מוצר חדש שנקרא ICL-16 שהוא למעשה Inrush Current Limiter מגבל זרם בכניסה לספקי כוח, גם בהתקנה על קיר אך גם בהתקנה על פס ICL-16R. הסיבה לך מאוד פשוטה, יתכן שהצורך ודרישת השוק להרכבה על פס יהיו גדולות יותר. רבים מכירים את המצב בו לאותה רשת חשמל באתר מסוים, בניין או בית, יש לוח חשמל שתוכנן לזרם שהוא קרוב למגבלה שהרשת מאפשרת. והיה ומותקנת שם כמות גדולה של ספקי כוח זה עשוי לעבור את המגבלה הזו בפרץ של זרם בהפעלה הראשונית. הסיבה לכך היא כמות גדולה של הקבלים שיש בספקי כוח שיוצרים זרם התנעה גבוהה. או במילים אחרות, אם מוסיפים יחידה זולה כזאת, זה מאפשר לא לעבור את מגבלת הזרם בהפעלה הראשונית למרות כמות גדולה של ספקי כוח שמותקנים באותו לוח. לפיך זה רק הגיוני שתהיה אפשרות להתקין יחידה כזאת על לוח כאילו היה עוד מפסק או ספק על פס בלוח החשמל.
סדרת ICL ליישום על פס דין והתקנה ללא פס
לא בכול הסבה של ספק כוח רגיל לספק על פס דין הדרישה ליחידה על פס עלתה על הביקוש לדגם הרגיל. בתחום ספקי כוח לתאורת לד למשל, הספקים על פס-דין אותם מציעה היצרן הגדול ביותר לספקים סטנדרטים Meanwell, הם במהדורה מוגבלת יחסית. בעוד שספקי כוח לתחום התאורה מאופיינים בעמידות בתנאי חוץ IP65, IP67,IP68, אפשרות לשליטה בפרוטוקולים שונים Dali, KNX, 0-10, PWM, resistance ועוד הספקים לתאורת לד שעוצבו להתקנה על פס דין מאפשרים שליטה באמצעות מתח 0-10, PWM והתנגדות בלבד. הסיבה לכך נובעת מאופן ההתקנה של ספקי כוח לתחום התאורה. ספקים אלה על פי רוב מותקנים מחוץ לארונות החשמל בתנאי חוץ ופנים. יתר על-כן, השליטה בהם נמצאת פעמים רבות בארון עצמו. כך באופן לא מפתיע בקרים לשליטה על ספקים אלה, מתגים לתחום התאורה, ממירים מפרוטוקול אחד לאחר בתחום התאורה, כן עוצבו להתקנה על פס דין ואף לעיתים לא ניתן למצוא אפשרות התקנה אחרת של מוצרים אלה.
KSR של Meanwell מתג KNX עם 4 מבואות
ממיר KNX ל – DALI
אחד ההוכחות לצורך הגובר בפתרונות חדשים להתקנה על פס דין, הוא החידושים והשיפורים בתחום. חידושים אלה הם מענה לצורך הגובר ביישומים הקיימים בתחום התעשייה, הבקרה, האבטחה והתחבורה. לא זאת בלבד שיש מוצרים חדשים בתחום שלא היו קיימים בעבר, ישנם מוצרים חדשים המחליפים מוצרים קיימים של אותו יצרן. כך למשל יצאה חברת Meanwell בסדרת מוצרים חדשים כגון סדרת הספקים NDR בהספק של 75W ועד 480W. דגמים אלה בסדרה NDR-75, NDR-120, NDR-240, NDR-480 החליפו את הסדרות הישנות של אותו יצרן עם צפיפות הספק גבוהה יותר, נצילות ועמידות משופרים באופן משמעותי. ספק מהסדרה הישנה DRP-240-24 בהספק 240W שהיה בעל נצילות של 84% מוחלף בספק NDR-240-24 קטן יותר פיזית, זול יותר ועם נצילות גבוהה יותר של 88.5%. ואם זה לא מספיק אותו יצרן יצא בסדרה נוספת ומשודרגת, סדרת SDR שהמקביל בהספק זה דגם SDR-240-24 מגיע לנצילות של 93%. המשמעות בחיסכון היא כפולה: פעם אחת, פחות אנרגיה נצרכת מהיחידה היות ויש פחות הספק שמבוזבז. אבל גם פחות חשמל נדרשת לקירור סביבת ההספק.
סדרת NDR בהספק עד 480W מאפשר מחירים תחרותיים לתחום ספקי פס דין
סדרת הפרמיום של Meanwell עם נצילות של עד 93%
יצרנים שמשתמשים בארונות כוח ובלוחות, ברכיבים שמותקנים על פס דין יודעים את היתרונות שבצורת ההתקנה על פס דין. על פי רוב אין צורך במחברים מיוחדים לחיבור הכניסה והיציאה לרכיבים השונים בלוח, אין צורך בהתאמות מכאניות היות והכול תלוי על הפס וגם המידות של המרכיבים השונים הן דומות. כך למשל אדוויס אלקטרוניקה מציעה שתי סדרות מקבילות של ספקי כוח על פס דין בהספק עד 100W. שתי הסדרות הן בהספק דומה ומותקנות על פס, אבל בעוד שסדרה אחת MDR בעל מבנה צר ועמוק, הסדרה השנייה HDR משמשת לארונות כוח שטוחים בעומק של פחות מ – 100mm. כך ניתן להציע למשל פתרון למכונת דפוס עם מקום מוגבל על הפס, דגם MDR-100-24 בהספק של 100W או MDR-60-12 בהספק של 60W ושני הספקי יתקנו זה לצד זה ויהיו באותו גובה ועומק. לעומת זאת בשימוש לצורכי בית חכם ניתן להשתמש בספק מדגם HDR-100-24 להתקנה בארון ביתי שקירות הבית לא מאפשרות ארון מעבר לעומק 100mm. כך גם ספקים אחרים באותה סדרה כגון HDR-60-12 או HDR-30-5 יהיו באותו עומק וגובה ורק רוחב הספק ישתנה בהתאם להספק שלו.
סדרת HDR להתקנה בארון שטוח.
סדרת MDR להתקנה הארון עמוק אך צר.
המעבר מיצור מוצרים להתקנה על משטח או מעגל מודפס לייצור מוצרים להתקנה על פס יכולה להיות טבעית ופשוטה אם יש צורך מצד אחד ופתרון קיים שאינו על פס מצד שני. מעבר כזה נעשה כאשר בשטוף פעולה בין אדוויס לחברת – Meanwell זיהו את הצורך בממירי מתח לתחום האבטחה וארונות החוץ ויצאו בסדרת ממירי המתח DDR בהספק של 30-240W. בכול ארון חוץ יכולים להיות מספר רב של צרכנים שמוזנים ממתחי DC שונים. כדי לא ליצור מערכות מקבילות של גיבוי (מטענים, מצברים..) ניתן פשוט להמיר את המתח ולהזין כול צרכן במתח הנדרש לו. בעבר כשלא היה קיים פתרון להמרת מתח על פס דין היה נדרש ליצור פתרונות מכאניים לכך. בנוסף ההתקנה וגם הפרוק במקרה של יחידה תקולה היה מורכב יחסית בגלל פרוק ברגים מכול מני נקודות בלוח. ממיר על פס חוסך את זמן ההתקנה וגם את המקום המיוחד שהיה נדרש כדי להתקין ממירים כאלה. היום ממירים אלה אף מאפשרים תחום רחב של כניסת מתח לדוגמא input 9-36VDC או 18-72VDC.
ממירי מתח מסדרת DDR בהספקים שונים.
אין ספק שאנו באמצע תהליך בכול מה שנוגע לחיפוש ומציאת פתרונות למערכות בהם נעשה שימוש בפס דין והייצור של מערכות הכוח והבקרה שלהם מבוסס ברובו על השימוש הנוח של התקנה על פס “בקליק”. מעניין מה יהיה הדבר הבא בתחום.
כתב וערך – חיים מלס,
0523231060