הדור הבא

חידושים בשדה הקרב. חיל האוויר האמריקני הוא   הראשון בעולם שישלב כבר בקרוב מטוסים חשמליים מאויישים בפעילות שלו. ועל הקרקע,  חברה ישראלית פיתחה מערכת קשר מתקדמת ל… כלבים שמשתתפים בפעילות מבצעית.

זה לא חדש שבשדה הקרב המודרני שילוב של כלבים הוא מכפיל כוח משמעותי. כיום לכלבים יש יכולת לבצע מיגוון משימות כמו איתור  מטענים, איתור אוייב מסתתר, סריקת של מבנים ואזורים חשודים ועד תקיפת כוח עוין. לצורך כך, במקביל לשיטות אימון מתקדמות של הכלבים, התעורר הצורך לפתח אמצעי לחימה ייעודי בכדי להגדיל את קשת היכולות שלהם ובמקביל את השליטה עליהם מרחוק על ידי המפעיל.

אחד הפתרונות הייחודיים שהציגה לאחרונה החברה הישראלית, Silynx Communications היא מערכת אוזניות לכלבי לחימה. המערכת בנויה מצמד אוזניות שנכנסות לאוזן של הכלב, בדומה לאוזניה אישית של לוחם. על ידי כך הכלב פחות נחשף לרעשי לחימה שיכולים להפריע לו, תוך שהוא מקבל הוראות ישירות מהמפעיל. כיום כאשר הכלב נשלח למשימה רחוקה הוא נושא עליו רמקול דרכו הוא מקבל את הוראות המפעיל, מה שחושף אותו מיד.

“זו ללא ספק מערכת פורצת דרך” אומר ניר קליין מנכ”ל Silynx Communications. “הצוותים שלנו פיתחו כאן אמצעי תקשורת שמתאים לצרכים מבצעיים של יחידות שמפעילות כלבים בסביבת לחימה מורכבת. בדקנו את המערכת בכל פרמטרים ובכמה תרחישי לחימה והיא עמדה בכולם: עמידות, איכות שמע ונוחות לכלב”.

המערכת שמורכבת על ראשו של הכלב דומה מאד לאוזניות שמע רגילות, והיא לא מגבילה את טווח התנועה של הראש. בנוסף, היא קטנה יחסית כך שהסיכוי שהיא תיתקל במכשולים כמו גדרות, או תקרה נמוכה קטן. לדברי קליין המערכת כבר נמצאת בבחינה של לקוח גדול. “העובדה שיש לנו שיתוף פעולה עם לקוח גדול היא מבחינתנו הכרה באיכות המוצר שאנחנו מספקים לעולם הכלבים בשדה הלחימה המודרני”.

חידוש מעניין נוסף הוא החלטה של חיל האוויר האמריקני להצטייד במטוסי מטען חשמליים. המטוס ALIA מתוצרת BETA Technologies האמריקנית נוסה במשך שלושה חודשים על בבסיס חיל האוויר האמריקני אגלין בפלורידה. במהלך תקופת הניסוי הוא ביצע 55  טיסות מבחן שכללו הובלת מטען וטיסות מנהלה וסימולציה מלאה של פינוי פצועים.

“לנוכח הצלחת הניסוי נכנסנו לתהילך רכישה של המטוסים הללו”, סיפר בראיון לאתר DEFENCE ONE  אנדרו לאו מחיל האוויר האמריקני. “השימוש במטוסים חשמליים זה יעזור לנו להוריד משמעותית את פליטת הגזים המזהמים של חיל האוויר, זה יביא לחסכון משמעותי בדלק ויעזור לנו בתהליכים לוגיסטיים מורכבים שכיום מצריכים הובלת דלק סילוני למקומות מרוחקים. הטענה חשמלית של מטוס במקום תידלוק היא יתרון אדיר במשימות רחוקות”.

המטוס החשמלי ALIA צילום: Beta Technologies

המטוס שנוסה מונע על ידי שני מנועים חשמליים והוא בעל יכולת המראה ונחיתה אנכית. במהלך הניסוי הלוגיסטי הוא הטיס חלקים של מטוסי F 35. BETA Technologies החלה לפני כמה שנים כחברת סטארט אפ בוורמונט ששמה לה למטרה לפתח מטוסים חשמליים קלים. חיל האוויר האמריקני, בחלק ממדיניות לפתח טכנולוגיות טיסה חדשות  העביר לה תקציב פיתוח ראשוני.

ה ALIA  בעל טווח טיסה של 380 מייל ( כ 600 ק”מ) וזמן ההטענה שלו עומד על שעה אחת בלבד, מה שמגביר מאד את יכולת הנצילות שלו במשימות תכופות. בנוסף המטענים החשמליים שלו ניתנים לפריסה מהירה ללא צורך בעבודות תשתית מורכבות. בעקבות הצלחת הניסוי, BETA Technologies מפתחת עכשיו גם גרסה היברידית לטווחי טיסה גדולים שמיועדים לזירה האינדו –פסיפית של ארצות הברית. עד כה בנתה החברה  16 תחנות הטענה למטוסים שלה מוורמונט ועד ארקנסו, ובעתיד היא מתכננת בניה של עוד 58 תחנות כאלה. בנוסף הקימה BETA Technologies יחד עם חיל האוויר האמריקני מרכז מחקר ופיתוח בכדי לשפר את ביצועי הסוללות. עוד לפני ההזמנה של חיל האוויר האמריקני, החלה BETA Technologies לבנות קו ייצור ל 300 מטוסים בשנה, כאשר חלק גדול מההזמנות אמור להגיע מהשוק הפרטי.

המטוס החשמלי של Joby Aviation צילום: Joby Aviation

מערכת שמע לכלבים צילום: Silynxcom

“אנחנו רואים את השינוי בשוק והמעבר ממנועי דלק למנועים חשמליים”, אומר כריס קפוטו , טייס הניסוי הראשי של BETA Technologies. “אין לנו ספק שתהיה דרישה לכמות כזו של מטוסים חשמליים. אני חושב שצריך לעשות שינוי מחשבתי ולהבין שבעתיד צריך להתבסס על הטכנולוגיה הזו. מעבר להורדת פליטת הגזים המזהמים יש כאן גם יתרון כלכלי בהוזלה משמעותית של מחיר שעת טיסה”.

בנוסף למטוס החשמלי של BETA Technologies חיל האוויר האמריקני בחן בהצלחה בבסיס אדוארדס בנבאדה גם את המטוס / מסוק החשמלי של חברת  Joby Aviation. מדובר במטוס עם טייס אחד שיכול להוביל 4 נוסעים ועד כ 550 ק”ג מטען. הוא טס במהירות של עד  200 מייל לשעה (320 קמ”ש).  המטוס הזה  מורכב משישה מנועים חלקם אנכיים וחלקם אופקיים. במהלך חודש אפריל האחרון השלימה החברה את ניסויי הטיסה האזרחים שלה, לקראת שיווק המטוס כמונית אווירית. “ללא ספק מדובר כאן בפתרון זמין ואמין לעולם התובלה האווירית” אמר מייסד החברה ג’ו בן בוירט בהודעה הרשמית לאחר סיום הניסוי שכלל 1500 טיסות, 100 מהן מאויישות. בעקבות הצלחת הניסוי הודיע חיל האוויר כי הוא יחל בסדרת ניסויים מבצעית עם המטוסים של Joby Aviation בבסיס מקדייל בפלורידה.


המטוס החשמלי ALIA

צילום: Beta Technologies

אמיר בר-שלום

תגובות סגורות