חדשות היום

ריחוף יוקרתי בחלל

באירופה ובארצות הברית לוטשים עיניים לתחום תיירות היוקרה, ולא רק על הקרקע. שתי חברות הציגו לאחרונה אב טיפוס של בלון מיוחד לתיירות בחלל. שתי החברות מתכננות טיסות ראשונות מאוישות לחלל כבר בשנה הבאה, כנראה בכדי לתפוס ככל הניתן מהר את פלח השוק הזה, שמוערך כיום ב 9 מיליארד דולר. 

החלל הפך כבר מזמן למגרש משחקים של מדינות רבות. בין המעצמות קיים מרוץ הצטיידות מואץ בכדי לתפוס כמה שיותר מהר מיקומים אטרקטיביים בחלל, כאלה שיכולים לשמש למשימות צבאיות ומסחריות. אלא שמתברר כי המרוץ הזה גולש אט אט גם לתחום התיירות והנופש. מספר חברות בעולם האיצו לאחרונה את הפיתוח של בלוני אוויר מתקדמים שאמורים להטיס לחלל נוסעים למסע בן כמה שעות בשכבת הסטרטוספרה, השכבה האמצעית בקליפת האטמוספירה שמקיפה את כדור הארץ, ונמצאת בגובה ממוצע של כ 40 ק”מ מפני כדור הארץ (לא כולל הקטבים, שם המרחק לסטרטוספרה הוא כ 20 ק”מ בממוצע ולעיתים אף פחות).

למרוץ המתגבר הזה הצטרפה לאחרונה גם חברה ספרדית בשם EOS-X Space שהכריזה כי היא נמצאת בשלבי סיום של פיתוח בלון תיירותי שיטיס לחלל 8 נוסעים, 7 תיירים וטייס / מפעיל. הבלון אמור לעבוד על מילוי הליום (שהחברה מדגישה כידידותי לסביבה) שיאפשר את הטיסה אל החלל וממנה במשך ממוצע של כחמש שעות. ההערכה היא שההגעה לסטרטוספרה תיארך כשעתיים עד לגובה מקסימלי  של 40 ק”מ, הריחוף יהיה במשך שעתיים נוספות והירידה חזרה לכדור הארץ כשעה.עבור התענוג הזה אמור כל נוסע לשלם כסכום שינוע בין  €150,000 ל   €200,000. תמורת הסכום הזה הנסוע יהנה מתא שהייה שאמור להיות מפואר ברמה של מחלקה ראשונה במטוס, ויכלול כורסאות ארגונומיות, שירותים, מטבחון ובר משקאות. התא בנוי מחלונות 360 מעלות שיאפשרו לנוסעים מראה פנורמי של החלל וכדור הארץ. על פי הודעת החברה, הגובה שנבחר משלב מראה אופטימלי של החושך החללי והאור בכדור הארץ. התא עצמו נבנה מסיבי פחם בכדי להוריד ככל הניתן את משקלו ועדיין לאפשר לו עמידות גבוהה .

 

 

 

 

 

 

 

EOS-X Space שממוקמת בסביליה הוקמה ב 2020 משתפת פעולה עם אבו דאבי ומשם אמורים להמריא הנוסעים הראשונים לחלל. עלות פיתוח הבלון ובניית אתר השילוח מוערכת ב  230 מיליון דולר. מי שמלווה את הפרויקט הזה הוא בנק ההשקעות האמריקני FTI Capital Advisor שגייס עד כה יותר ממחצית הסכום. ההערכה היא כי שוק טיסות התיירות לחלל הוא בעל פוטנציאל הכנסות של 9 מיליארד דולר. על פי התוכנית העסקית שהציגה החברה למשקיעים היא אמורה להיות ריווחית כבר מהשנה הראשונה שלה עם הכנסות של כ 353 מיליון דולר. מי שמלווה את הפרויקט הזה במישור המקצועי הוא מכון מחקר החלל של ספרד –  National Institute for Aerospace Technology (INTA). טיסת הבכורה של ה EOS-X Space מתוכננת כרגע לרבעון השלישי של 2025. מאבו דאבי.

“תיירות החלל היא תחום מבטיח בהיבט של השקעה כלכלית”, אומר מייסד EOS-X Space, קמל קארבאצ’י. “מדובר בתחום שמעניין מאד הרבה אנשים, ואנחנו צופים שיום אחד הטיול לחלל יהיה דומה מאד לעולם התעופה האזרחית כיום. זה יהיה נגיש טכנולוגית וכלכלית. בינתיים אנחנו מציעים מוצר יוקרה שנגיש לקהל מצומצם יחסית של כ 20 מיליון איש”.

כרגע מתכננת  EOS-X Space שלושה אתרי שילוח של הבלון, וכולם אמורים להיות חוויה תיירותית יוקרתית. האתר ראשון נבנה בימים אלה באחד האיים ליד אבו דאבי, הקומפלקס השני מתוכנן להיבנות ב 2026 בעיר טולום במכסיקו והשלישי עד סוף 2025 באי La Isla de la Cartuja ליד סביליה. בכל אחד מהם אמור להיבנות מלון יוקרה שבנוסף לחוויית הנופש יכין את הנוסעים לטיסת חלל בכל הקשור לתפקוד בתנאי חוסר כבידה. אלא שבשונה מתיירות החלל שמשתמשת בקפסולות שמוצבות בטילים ומצריכות הכנה ארוכה של הנוסעים, השימוש בבלון לא מצריך הכנה כזו מלבד אימון של כמה שעות שייעטף בחוויה תיירותית מפנקת.

חברה נוספת שנמצאת בשלבים מתקדמים של פיתוח בלון תיירותי לחלל היא Space Perspective. הבלון שהיא בנתה בשם NEPTUNE ביצע כבר טיסת ניסוי לא מאוישת בחודש ספטמבר האחרון. במהלך הטיסה המריא הבלון מאסדת ניסוי שהוצבה מול חופי פלורידה ושייט בגובה של 30 ק”מ. בעקבות הצלחת הניסוי הודיעה אחת ממייסדות החברה ג’יין פויינטר  (שיסדה את החברה עם בעלה טאבר מקקלום) כי כבר בשנה הבאה מתוכנן ניסוי דומה מאויש. כמו ה EOS-X Space הספרדית, גם ה NEPTUNE מכוונת לקהל יעד של עשירון עליון. הבלון שלה אמור להטיס 8 נוסעים וטייס בתא שדומה מאד לזה של EOS-X Space , עם חלונות פנורמיים ושירותי VIP. הבלון שנושא את הקפסולה תלוי בגובה של 183 מטרים מעליה ובשונה מ EOS-X Space שעושה שימוש בהליום, ה NEPTUNE ממולא במימן. ה  NEPTUNE  יכול להגיע עד לגובה של 70 ק”מ שמוגדר כ  Kármán line, הגובה שבו על פי ההגדרות הפלנטריות מתחיל החלל. בכל מקרה התכנון הוא לא להגיע לגובה הזה אלא להישאר ברצועה שבין ה 30 ל 40 ק”מ מעל כדור הארץ.

תמונות: הניסוי בבלון התיירות החללי     NEPTUNE
צילומים: Perspective S

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


תמונות ותמונת כותרת: הבלון החללי Space X-EOS
צילומים: Space X-E

אמיר בר-שלום

תגובות סגורות