חדשות היום

שותף עצמאי

הוויכוח הלא מוכרע בעולם התעופה הצבאית וספק אם אי פעם יוכרע, הוא תמהיל השימוש בין מטוסים מאוישים ללא מאוישים. למרות ההתקדמות העצומה בעולם הפלטפורמות הלא מאוישות וכניסה של מרכיבי בינה מלאכותית למערכות טיסה וניהול משימה, יצרניות המטוסים עדיין מתכננות מטוסי קרב מאוישים. בחילות אוויר מודרניים המגמה כיום היא לבנות כוח אווירי שידע לשלב בין פלטפורמות מאוישות ולא מאוישות במשימה אחת, כדי להביא למיקסום יכולות מבצעיות.

במהלך חודש אוקטובר האחרון הוכתר בהצלחה ניסוי ראשון שערכו כוחות המארינס האמריקניים ובמהלכו מטוס חמקן B35F  שיתף פעולה במשימת מבצעית עם  ה  XQ-58A Valkyrie,  מל”ט אוטונומי חמקן, מבוסס בינה מלאכותית. בניסוי עצמו ה XQ-58A Valkyrie  טס כביכול באזור קדמי מאוים לפני המטוסים המאוישים ובנה עבורם תמונת מצב תוך כדי זיהוי אויב וסימון מטרות.

“הצלחת הניסוי עם ה  XQ-58A Valkyrie   מסמן עבור הצי פריצת דרך מבצעית משמעותית”, אמר קולונל דרק ברנדון  סגן מנהל Cunningham Group, זרוע הפיתוח והטמעת היכולות של המארינס בהודעה רשמית שפירסם הצי. בטיסת הניסוי שנערכה בבסיס חיל האוויר האמריקני אגלין בפלורידה,  השתתפו ארבעה מטוסי B35 F (הדגם המיועד להמראה ונחיתה אנכיים) מטייסת התקיפה 214 של הצי. “הנתונים שעברו מה XQ-58A Valkyrie  למטוסי הקרב על בסיס רשת תקשורת דיגיטלית מוצפנת היו מדויקים מאד וציירו תמונה טקטית מלאה של אזור הקרב. ההצלחה הזו דוחפת קדימה באופן משמעותי את היכולות שלנו לשלב בין שני סוגי הפלטפורמות”, סיפר ברנדון.

היכולת הזו של שליחת פלטפורמה קטנה, חמקנית וזולה לפני מטוסי הקרב, היא מרכיב חשוב בתוכנית כללית של צבא ארצות הברית, על שלוש הזרועות שלו: צבא יבשה, צי וחיל האוויר. התכנית מכונה המכונה  LOYAL WINGMAN  אמורה לייצר תמהיל של כלים בלתי מאויישים שיתאימו למיגוון משימות רחב ככל הניתן. ה XQ-58A Valkyrie  הוא רק אחד הדגמים של מטוסים כאלה שנבנו על ידי תעשיות אחרות כמו בואינג ונורתרופ גרומן. ב 2023 חיל האוויר האמריקני פסל את  ה XQ-58A Valkyrie  מאחר והוא היה קטן מדי לביצועים שנדרשו ולמערכות המוטסות שתוכננו להיות עליו. הפלטפורמה שנבחרה על ידי חיל האוויר האמריקני הייתה ה  XQ-67A  של  General Atomics. כמו המארינס, גם בחירת חיל האוויר מוגדרת עדיין כשלב ניסוי ולצורך כך נבנו שני אבות טיפוס. הדגם הראשון של ה XQ-67A  הוצג במהלך פברואר האחרון, וביצע טיסה ראשונה. עדיין לא ברור האם בחיל האוויר האמריקני מייעדים אותו רק למשימות  סיור, מודיעין ורכישת מטרות  או בנוסף קיים תכנון להוסיף לו מערכות נשק. צריך להדגיש שבמקרה הזה יכולה להיות בעיה משפטית, של הפעלת נשק באופן אוטונומי על בסיס בינה מלאכותית בלבד. כרגע בכל מערכות הנשק של ארצות הברית, גם אם הן עצמאיות לחלוטין, תמיד יש אדם במעגל ההחלטה, MAN IN THE LOOP.

תמונה: ה Valkyrie A-58XQ בניסוי עם F35B של המארינס צילום מאתר: mil.marines.www ,Wiles Blake .Sgt S

ה XQ-58A Valkyrie מתוכנן לפעול גם עם מטוסי ה 22F. על פי פרסום של צבא ארצות הברית הוא נוסה ב 2023 בטיסה משותפת עם דגם  של E15F. ה XQ-58A Valkyrie בנוי בתצורה חמקנית עם מיכלי דלק בעיצוב טרפזי להורדת שטח חתימת מכ”מ. הגוף העיקרי בנוי בקווים חדים, מזכירים מאד את מבנה החמקנים המאוישים. כונס האוויר שלו נמצא בחלק העליון הגוף, ומשתלב בתצורת הגוף  החמקנית למרות הקווים העגולים שלו. ה  XQ-58A Valkyrie  בנוי להיות משוגר ממתקן מיוחד בשם RATO [rocket-assisted take off],  שיכול להיות מוצב גם על משאית או סיפון ספינה. ההאצה עצמה נעשית על ידי שני צמדים של טילי האצה שמורכבים בחלקו האחורי של המטוס מתחת לזנב. מיד אחרי השיגור הטילים מתנתקים והמטוס ממשיך בתצורת טיסה חמקנית מלאה ללא מתלים חיצוניים שיכולים לגרום להחזר מכ”מ גבוהים.  לאחרונה הוסיפה KARTOS גם יכולת המראה ממסלול. ה XQ-58A Valkyrie מולבש על ערכה גלגלית Kratos Trolley Launch System (KTLS) שמאפשרת לו האצה והמראה כמו מטוס רגיל. על פי KARTOS, היכולת הזו מאפשרת לו לשאת יותר משקל בכל טיסה. הוא מאיץ על המסלול כרגיל וברגע שצובר מהירות מספיקה הוא מנתק עצמו אוטומטית מהערכה הגלגלית שנשארת על הקרקע. על פי הודעת החברה היכולת החדשה הזו מאפשרת להמריא אותו גם מכבישים רגילים.  ל XQ-58A Valkyrie  אין ערכת נחיתה, וכאשר הוא חוזר ממשימה הוא פותח שלושה מצנחים גדולים שמאטים את הגלישה שלו. לפני הנגיעה בקרקע נפתחות כריות אוויר מיוחדות שנמצאות בחלק התחתון של המטוס, והן מונעות חבטה חזקה ופגיעה במערכות החיוניות.

למרות שחיל האוויר האמריקני בחר בדגם של General Atomics, היצרנית Kratos Defense & Security Solutions, Inc, המשיכה לפתח את ה  XQ-58A Valkyrie, ועשתה לו את ההתאמות לזרועות האחרות של הצבא האמריקני. ה XQ-58A Valkyrie אמור להיות מטוס זול מאד לרכישה ושימוש ולכן יש בו התעניינות גדולה. מטוסי ההדגמה שנוסו על ידי המארינס נרכשו ב  7.8 מיליון דולר לכל מטוס, כאשר הכוונה היא להגיע למחיר של 4 מיליון דולר ליחידה בייצור שנתי של 50 מטוסים ובהמשך להגיע למחיר של 2 מיליון דולר ליחידה,  בייצור שנתי של 100 מטוסים. KARTOS  בכל מקרה מתכננת ייצור שנתי של 250 מטוסים.

תמונה: ה Valkyrie A-58XQ עם ערכת המראת מסלול
צילום: Kratos


תמונת כותרת: ה Valkyrie A-58XQ
בהמראה ונחיתה
צילומים: Force Air .S.U U

אמיר בר-שלום

תגובות סגורות