מערכות הנשק ההיפרסוני נמצאות בליבו של מרוץ חימוש בין מעצמתי. לצד הנשק ההתקפי שמפתחות ארצות הברית, רוסיה, סין ומדינות נוספות, מפותחות גם מערכות הגנה מפני הנשק הזה. כיום מערכות ההגנה המבצעיות, כולל אלה הישראליות מתקשות לתת מענה לגופים שנעים במהירות של יותר מ 5000 ק”מ בשעה. הצי האמריקני יחד עם הסוכנות האמריקנית להגנה מפני טילים – MDA, השלימו לאחרונה ניסוי מתקדם של מערכות היירוט הימיות AEGIS, שיירטו בניסוי חצי סימולטיבי, מטרה שנעה במהירות היפרסונית ודימתה נשק גולש.
בשעה שארצות הברית צוברת כוח צבאי עצום במפרץ הפרסי מול חופי איראן, היא פורסת סביב ישראל את מערכות ההגנה מפני טילים המתקדמות ביותר שלה. בתחילת חודש אפריל האחרון נחתה בבסיס נבטים בנגב סוללה של טילי THAAD שאמורה להשתלב עם סוללת THAAD אמריקנית נוספת שכבר פרוסה כאן. שתי הסוללות הללו מחוברות למערכת ההגנה מפני טילים של ישראל שכוללת את מערכי החץ, שרביט קסמים וכיפת ברזל. למערך ההגנה הזה שפרוס ביבשה מצטרפות גם סוללות ה AEGIS שמוצבות על ספינות מלחמה אמריקניות בים התיכון ובים האדום מול חופי תימן וסעודיה. מערכות ה AEGIS הללו יירטו כבר עשרות טילים שנורו מתימן לעבר ישראל וחלקן השתתף גם בבלימת מתקפות הטילים האירניות באפריל ואוקטובר 2024. הניסיון המבצעי הזה חשוב מאד למערכת הבטחון האמריקנית שרואה במערכות ה AEGIS גם פתרון אפקטיבי ומהיר לאיום הטילים ההיפר סוניים שמציבות רוסיה וסין.
בתחילת חודש אפריל האחרון נעשה ניסוי חצי סימולטיבי בהוואי, ובו דימו האמריקנים יירוט של גוף הנע במהירות של 5000 קמ”ש. מערכות ה AEGIS ביצעו יירוט סימולטיבי של גוף גולש אמיתי. הספינה שנבחרה לניסוי היא USS Pinckney (DDG-91) . בניסוי שכונה 40FTX, שחרר מטוס C-17 Globemaster III של חיל האוויר האמריקני טיל בליסטי לטווח בינוני שנשא בתוכו את הוגף ההיפרסוני הגולש. מיד לאחר ההטלה הטיל הנושא הצית מנוע סילוני והאיץ לגובה רב. כאשר הגיע לסביבת האטמוספירה התחתונה הוא שחרר את הגוף הגולש לעבר נקודת מכוון מסוימת באוקיינוס הפסיפי. בשלב הזה הגוף הגולש החל לצבור מהירות של 5 מאך, ואז הוא זוהה ונעקב על ידי מערכות ה AEGIS. המערכת התייחסה לכך כאילו היא עומדת לבצע ירי של טיל חי, ואז בשלב מסוים נתנה פקודת ירי וירטואלית לטיל מיירט מדגם Standard Missile-6 . מטרת הניסוי הייתה לבחון את יכולת הגילוי והעקיבה המדויקת של הספינה אחרי מטרה שנעה במהירות גדולה. בנוסף נבחנו מהירות ודיוק חישובי המערכת לגבי נקודת היירוט של הגוף הגולש. על פי הודעת חברת לוקהיד מרטין שהובילה את הניסוי, החצי סימולטיבי הוא הוכתר בהצלחה.
“מערכות ה AEGIS הוכיחו בניסוי הזה את היכולת שלהן להתמודד עם גופים שנעים במהירות היפרסונית”, אמרה צ’אנדרה מארשל סגנית נשיא לוקהיד מרטין לפתרונות לחימה משולבים. “העובדה שמערכות ה AEGIS הצליחו לזהות, לעקוב ולחשב במדויק נקודת יירוט מביאה לנו יכולת התמודדות מתקדמת עם איום בלתי נראה ובכך להגביר משמעותית את היכולת להגן על נכסים שלנו”.
הניסוי הזה התבצע אחרי שדרוג שעברה מערכת ה AEGIS בכדי להתמודד עם האיום ההיפרסוני שכאמור מדאיג מאד את מקבלי ההחלטות של ארצות הברית. רוסיה וסין מחזיקות כיום ארסנל טילים היפרסוניים מבצעיים, בעוד שארצות הברית מפגרת ביכולת הזו, התקפית והגנתית. כל זרועות הצבא האמריקני – חיל האוויר, צבא היבשה והצי – נמצאות בהליך מואץ של פיתוח נשק היפרסוני התקפי ובמקביל לתהליך הזה, מפותחות גם מערכות הגנה תואמות.
מערכת ההגנה המשודרגת שנוסתה מצוידת בשני סוגי טילים: Standard Missile-6 (SM-6) ו Standard Missile-3 (SM-3). בנוסף מתוכנן תהליך שדרוג של כל מערכות מכ”מ הגילוי של ספינות ה AEGIS לדגם המתקדם SPY-6 radar. שדרוג המכ”מ יאפשר למערכת יכולת יירוט בגובה רב יותר, תוך אטמוספירי ובהמשך גם יכולת יירוט חוץ אטמוספרית של מטרות היפרסוניות מדלגות.
“היכולת שלנו לפגוע במטרות שמתמרנות במהירות היפרסונית קריטית לנוכח האיומים המתפתחים מולנו” אומר היט קטלינס, ראש ה MDA, הסוכנות האמריקנית להגנה מפני טילים. כאן המקום להזכיר שה MDA היא גם שותפה של ישראל בפיתוח ושדרוג מערכות החץ ושרביט קסמים. “מערכות ה AEGIS הן ללא ספק מרכיב שישחק תפקיד חשוב בהתמודדות שלנו מול האיום ההיפרסוני. הצלחת הניסוי הנוכחי היא אבן דרך בבניית היכולת החשובה הזו”.
כבר היום מערכות ה AEGIS הן בעלות יכולת ליירט בחלל, אבל תחת מגבלה של מטרות סטטיות או כאלה שנעות במהירות נמוכה יחסית. בשנת 2007, לאחר שסין ביצעה ניסוי יירוט בחלל של לווין ישן, ארצות הברית מיהרה להציג יכולת דומה. מערכת AEGIS שהוצבה על ספינת הצי Lake Erie (CG-70), יירטה בחלל גם היא לווין ישן בשלב הכניסה שלו לאטמוספירה. עד כה נבנו 110 ספינות שמשרתות שבעה ציים: ארצות הברית, קנדה, יפן, דרום קוריאה, ספרד ונורבגיה. בנוסף מתוכננות להיבנות עוד 71 ספינות, רובן לצי האמריקני. על פי הודעת ה MDA, לאור הצלחת הניסוי החצי סימולטיבי מתוכנן כבר בקרוב ניסוי יירוט היפרסוני מלא.

תמונה: הגוף ההיפרסוני משתחרר מהטיל הנושא צילום: US Navy

תמונה: ספינת (DDG 91( AEGIS USS Pinckney צילום: U.S. Navy photo by Mass US Navy/Mass Communications Specialist 3rd C lass Sean Lynch
תמונת שער: ספינת AEGIS USS Ralph Johnson בתמרון במפרץ הפרסי
צילום: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Matthew F. Jackson