הלחימה הימית הולכת אלפי שנים אחורה. לא בכדי ביוון העתיקה האמירה הייתה כי מי ששולט בים שולט בעולם. לימים צ’רצ’יל חזר על האמירה הזו לא פעם במהלך מלחמות העולם. המאבק הזה נותר בעינו והוא מתמקד לא רק מעל פני הים, אלא גם מתחתיו. Anduril האמריקנית הציגה לאחרונה מערכת פורצת דרך למיפוי אקוסטי של המרחב התת ימי שיאתר צוללות אויב מהר יותר ומדויק יותר.
עד כמה מודאגות המעצמות מפעילות של צוללות זרות בשטחן תעיד העובדה שכולן משקיעות סכומים גדולים בפיתוח של טכנולוגיה מתקדמת לאיתור פעילות תת ימית חשודה בשטחן. בתחילת חודש אפריל האחרון דווח כי הצבא הבריטי מצא מערכת של חיישנים בעומק הים סביב האי הבריטי. על פי החשד החיישנים הללו נפרסו על ידי רוסיה בכדי לעקוב אחרי תנועת הצוללות הגרעיניות של הצי הבריטי, וכנראה גם של ציים אחרים בברית נאט”ו. חלק מהחיישנים נמצאו כשהם מחוברים לקרקעית הים. החשד הבריטי התעורר בעקבות גופים חשודים שנסחפו לחוף ונחקרו על ידי המודיעין הבריטי, שהגיע למסקנה כי מדובר בציוד מעקב. “זה לא מפתיע” אומר קצין בריטי בעילום שם לעיתון סאנדי טיימס שחשף את הפרשה, “צוללות זה משחק של חתול ועכבר, והאוקיינוס האטלנטי הוא אחד ממגרשי המשחקים של המלחמה הזו”.
אלא שמהמערב לא נשאר מאחור במירוץ אחרי טכנולוגיות מתקדמות לאיתור צוללות. חברת Anduril Industries האמריקנית הציגה לאחרונה מערכת חישה תת ימית מתקדמת בשם Seabed Sentry undersea sensor network, המשלבת יכולות של בינה מלאכותית לאיתור צוללות בעומק הים. ה Seabed Sentry היא למעשה קפסולה בנפח של חצי מטר הבנויה מחומרים מרוכבים (מבוססי סיבי פחמן) שיכולה לפעול בעומקים של יותר מ 500 מטר. התכנון הוא להטיל אותה במים על ידי צוללת אוטונומית לא מאוישת Autonomous Underwater Vehicles (AUS). אורך החיים של ה Seabed Sentry יכול להגיע לחודשים עד שנים, תלוי בתכנות הראשוני של המשימה. בכל מקרה גוף המערכת הוא רב שימושי, כך שניתן למשות אותו מהמים ולעשות בו שימוש חוזר. החיישנים שבמערכת מנוהלים על ידי תוכנה ייחודית שפיתחה Anduril, המשלבת בינה מלאכותית בניתוח הנתונים על ידי הפרדת רבדים של אותות. התוכנה Lattice AI platform מאפשרת לכל חיישן לעבד בנפרד מידע ונתונים שנאספים מסנסורים שמוצבים על גבי הקפסולה עצמה וגם ממידע אקוסטי שמגיע ממקורות חיצוניים.
כיום מחזיקה ארצות הברית מערכת חישה תת ימית בשם SOSUS. מדובר במערכת חיישנים שנפרסת בים ועוקבת אחרי תנועת ספינות וצוללות בקרבת החוף האמריקני. גם נאט”ו מחזיקה מערכת מקבילה כמו גם רוסיה, סין, יפן, בריטניה והודו. אחת הבעיות של SOSUS היא הסטטיות שלה. היא מבוססת על כבלים קבועים שנפרסו בקרקעית הים סמוך לחופים. התשתית הזו, מעבר להיותה פגיעה בשל היותה קרובה לחוף ולפעילות אזרחית ימית בסביבתה, מצריכה גם עבודות תחזוקה באופן תדיר. טכנולוגית, המערכת הזו ישנה יחסית ומבוססת על קליטת אותות בתדר נמוך ובפועל היא קולטת המון רחשי רקע אחרים שמכבידים על יכולת העיבוד.

תמונה: מערכות טורפדו Copperhead

תמונה: מערכת Seabed Sentry צילומים: Andu
בדיוק לפער המבצעי – טכנולוגי הזה פנתה Anduril עם החומרה והתוכנה שהיא מציגה ב Seabed Sentry. העובדה שמודבר בכלי נפרס, מאפשרת כיסוי שטח נרחב יותר בהתראה קצרה יחסית. גם מימד האחזקה נפתר כאן, בעצם היכולת להגיע ל Seabed Sentry, למשות אותה ולטפל בה על החוף. בהיבטי התוכנה המתקדמת שמשלבת יכולת עיבוד מבוססת בינה מלאכותית, המערכת מעבדת במהירות אלפי אותות, מאפיינת וממיינת אותם ועל יד כך יכולה להצביע באופן מדויק יותר על רעשים חשודים. במילים אחרות, היכולת המתקדמת שמציגה Anduril לא רק מגדילה את טווח הכיסוי התת ימי, אלא גם מצליחה לדלות טוב יותר את המידע המודיעיני הרלוונטי מתוך כמות מידע אקוסטי עצום.
הפריסה המהירה שלה מאפשרת גמישות מבצעית גדולה מאד גם בזירות פעולה רחוקות. מעבר לכך, היא מאפשרת להגן על תשתיות תת מימיות קריטיות כמו צינורות גז או כבלי תקשורת תת מימיים. בחברה אומרים כי ה Seabed Sentry יכולה לשמש גם למטרות אזרחיות כמו מעקב אחרי תופעות טבע או שימושים למחקר איכות סביבה וקיימות.
בנוסף ליכולות העיבוד המתקדמות, ה- Seabed Sentry יכולה לתקשר עם פלטפורמות ימיות אחרות בעזרת מערכת מוצפנת מבוססת תדר נמוך. המידע שמעובד במערכת יכול להיות מועבר לכלי שלישי על פני המים והוא מעביר את המידע הרלוונטי לחדרי פיקוד ובקרה דרך תקשורת לוויינית מאובטחת. ה Seabed Sentry גם קשה מאד לאיתור בשל הממדים הקטנים שלה והעובדה שהיא לא מופעלת על ידי כבלים. ב Anduril אומרים כי המערכת יכולה ל “דבר” עם מערכות רבות נוספות מבלי לפרט איזה. ההערכה היא כי בנוסף ליכולת תקשורת הנתונים המודיעיניים היא יכולה להכווין גם מערכות נשק תת מימיות. Anduril פיתחה בשנים האחרונות מערכות טורפדו מתקדמות שמוצבות על גבי צוללות לא מאוישות. המערכת תחת השם Copperhead-M היא למעשה מיכל תת ימי שניתן להרכיב עליו מספר מגוון של מערכות: ממנגנוני חישה שונים או לחילופין ראש נפץ ואז הופך הגוף לטיל טורפדו לכל דבר. ה Copperhead-M מגיע בשני גדלים: opperhead-100 עם יכולת נשיאת מטען של עד 45 ק”ג, וה Copperhead-500 עם יכולת נשיאת מטען של 227 ק”ג. בראיה רחבה Anduril מציגה כאן למעשה פתרון שלם למערך הגנה והתקפה על ימי ותת ימי, שמבוסס על פלטפורמות לא מאוישות שיודעות לתקשר עם היבשה ועם ספינות קרב בים.
תמונת שער: מערכת Seabed Sentry
משוגרת מצוללת לא מאויישת Dive-XL