ממכסים אמריקאיים משתנים ועד סיום חיי מוצר ((EOL – אתגרים חדשים משנים את סדרי העדיפויות ברכש ובאסטרטגיות התפעוליות של שרשרת האספקה הגלובלית.
כמעט בחצי הדרך של 2025, תעשיית השבבים מתמודדת עם נוף סיכונים שעובר שינוי דרמטי, המאופיין בהחרפת מתחים גיאופוליטיים ושבריריות כלכלית. כמעט בכל שבוע צץ אתגר חדש בשוק, המחייב ארגונים להסתגל במהירות.
ציות רגולטורי, ניהול סיכוני EOL, Obsolete ואבטחת תחרותיות וזמינות לטווח ארוך הפכו להכרח אסטרטגי, במיוחד בימים של חוסר ודאות. למרות שהכאוס בשרשרת האספקה אינו כפי שהיה בתקופת הקורונה, התיישנות רכיבים, שבריריות פיננסית ומתחים גיאופוליטיים יוצרים דאגה הולכת וגוברת. על חברות ההפצה, הפיתוח והיצור (OEM), יצרניות חוזה (CM) וספקי שירותי ייצור אלקטרוני (EMS) לפעול יחד לשמירה על יציבות הייצור.
לחץ גובר מהתנודתיות של המכסים בארה”ב
השבעתו מחדש של דונלד טראמפ לנשיאות ארה”ב החזירה את החשש מהחרפה במדיניות המכסים. סבבי מכסים חדשים כבר משפיעים על תעשיות רבות, כולל תעשיית השבבים. במרץ נרשמה עלייה של 19% במכירות שבבים לעומת השנה שעברה, עקב רכישות מקדימות לקראת כניסת מכסים לתוקף.
המכסים מורכבים במיוחד במוצרי שבבים, משום שתהליך הייצור כולל שלבים במדינות שונות. לדברי קורי מאסטרס, אנליסטית בגרטנר, מדובר ״במורכבות מטורפת”, כאשר רכיב בודד עלול להיות כפוף למספר שכבות של מכס. גם חומרים קריטיים כמו אלומיניום מתייקרים בעקבות מכסים נוספים.
השלכות המדיניות נוגעות גם לארגונים מחוץ לארה”ב, שמחויבים כעת להתאים את אסטרטגיות הרכש והייצור לעלויות חדשות ולמבנה שונה של שרשרת האספקה.
צוותי רכש חייבים לתכנן מחדש את חשיפתם לסיכוני סחר. מכסים עלולים למחוק יתרונות עלות שהושגו במו”מ, במיוחד כאשר יש תלות ברכיבים ממקורות סיניים. קושי נוסף נובע מהאופי התגובתי של קבלת ההחלטות הפוליטית, המקשה על תכנון ארוך טווח.
אסטרטגיות ההתמודדות כוללות:
- מיקור אזורי מגוון
- העברת ייצור למדינות כמו וייטנאם, תאילנד ומקסיקו
- שימוש במודלים חוזיים מותאמי מכס
לפי גרטנר, למעלה מ־61% מהארגונים מגוונים כיום את שרשרת האספקה כדי להתמודד עם תנודתיות.
הגישה משתנה: מכסים נתפסים פחות כמשתנה זמני ויותר כמציאות חדשה קבועה.
DDR4 והשלכות סיום ייצור זיכרונות ה-AI
סמסונג הודיעה שתפסיק לייצר DDR4 עד סוף 2025, ותתמקד ב-DDR5, אשר מציע ביצועים ויעילות גבוהים יותר. המעבר הזה יוצר סיכון משמעותי: DDR4 עדיין משולב במערכות רבות, ולקוחות רבים טרם ערוכים למעבר. צפוי חוסר איזון חריף בין היצע לביקוש.
חברות רבות מבצעות רכישות LTB, אך מיקרון אינה מסוגלת למלא את הפער, וספקים קטנים אינם מהווים עדיין תחרות אמיתית.
סמסונג אף הודיעה שתבטל או תשנה הזמנות. תחזיות מצביעות על עליית מחירים של 12%–14% ברבעון השלישי, לאחר עלייה של 8%–10% ברבעון השני. במקביל, הביקוש לרכיבי AI מזנק – במיוחד למעבדים גרפיים ,רכיבי זיכרון, רכיבים אנלוגיים ופסיביים.
טכנולוגיות ייצור ישנות – עליית מחיר בדרך ?
לפי השמועות, חברת טקסס אינסטרומנטס צפויה להודיע על עליית מחיר של עד כ 30% למספר קבוצות רכיבים המיוצרים בטכנולוגיות ישנות. עם שחיקת הרווחיות והשקעות עתק בטכנולוגיות ייצור חדשות. עוד ועוד יצרניות שבבים צפויות להכריז על עליית מחיר ואפילו הכרזת סיום חיי מוצר (EOL) לרכיבים שמיוצרים בטכנולוגיות ישנות וזאת על מנת לקדם רכיבים המיוצרים בטכנולוגיות חדשות ורווחיות יותר.
לדברי גרטנר:
“אם זה לא במחסן – זה לא קיים.”
אלון בלש, סגן נשיא בכיר בחברת הפצת הרכיבים הגלובלית Sourceability, מציין כי “חברות בישראל נמצאות בסיכון גבוה יותר להפרעות באספקה, בשל נפח שוק קטן יחסית וריבוי יישומי high mix- low volume”
לדבריו: “יצרניות הרכיבים הגדולות ((Tier 1 ומפיצי העל הגלובליים מקצים פחות תשומת לב לשוק המקומי בזמן מחסור – מה שעלול להוביל להפרעות אספקה יקרות ומתמשכות.”
המלצות כוללות:
- תיאום הדוק בין רכש, תכנון והנדסה
- חוזים ארוכי טווח
- תוכניות ניהול והחזקת מלאי ((VMI
- גיוון ספקים מעבר ל-Tier 1
- שימוש בכלים טכנולוגיים כגון Datalynq לניטור פעיל של סימני EOL , וצפי של שיבושי אספקה
- שילוב שוטף של מקורות אספקה אלטרנטיביים
סיכונים פיננסיים וגיאופוליטיים
מעבר לתנודתיות שוקית, קיימים סיכונים פנימיים הנובעים מחולשה פיננסית של ספקים. גם מובילים עלולים לקרוס – לדוגמה, הכוונה של Wolfspeed להגיש בקשה לפי צ’אפטר 11.
קריסה זו משפיעה במיוחד על תעשיית הרכב, התלויה במוליכים כמו SiC. ספקים חלופיים – למשל בסין – בעייתיים בשל מגבלות הסחר עם ארה”ב.
למרות זאת, Wolfspeed מכרה את תחום ה-GaN ל-MACOM תוך שמירה על IP בארה”ב – מה שעשוי להוות בסיס לתחרות עתידית.
כדי לבנות עמידות, ארגונים מחפשים ספקים בעלי גיוון לקוחות ויכולת עמידה רגולטורית ורב-אזורית. גישות חדשות כוללות:
- ייצור באזורים פוליטיים ידידותיים
- קירוב היצור לשווקים
שתי הגישות מספקות איזון בין עלות, קיבולת ותגובה. למשל, השקעת TSMC באריזונה עוקפת מכסים – אך מעלה עלויות ב־30%.
בלש מוסיף כי: “התעשיות החזקות יותר כרגע בביקוש למוצרים כגון ביטחון, תקשורת, תעשייה ורפואה – נדרשות לחזק את חוסנן.”
עליהן: “להרחיב את מגוון היצרנים והספקים המאושרים (AVL), ולשלב ערוצי אספקה חלופיים, גמישים ואמינים.”
מבט לעתיד
״המנצחים הגדולים״ ב-2025 ומעבר לכך יהיו אלו שיחשבו קדימה, שישכילו לשלב גמישות, תובנות מבוססות נתונים, אוטומציה, ושיתופי פעולה עמוקים עם ספקים – כדרך להתמודדות עם עולם שבו חוסר הוודאות הפך לנורמה.
לא רק תגובה לסיכון – אלא תכנון להזדמנות.