מירוץ החימוש העולמי לא בא לידי ביטוי רק באוויר, בחלל או ביבשה, אלא גם בים. השנה הצטפרה אליו גם טורקיה שהחלה לבנות נושאת מטוסים ראשונה לצי שלה. מי שלא נשארת מאחור היא צרפת שמתכננת נושאת מטוסים חדשה שתיכנס לשירות ב 2038.
נושאות מטוסים הן מנת חלקן של מעצמות. בסיסי האוויר הצפים הללו הם אמצעי חשוב להקרנת עוצמה צבאית על גבי שטחים נרחבים על הגלובוס. פריסת נושאות המטוסים האמריקניות במפרץ הפרסי בחודשים האחרונים הן הדוגמא העדכנית ביותר ליכולת הזו. גם סין עושה שימוש בנושאות המטוסים שלה בדיוק לאותה מטרה. בסוף חודש אפריל האחרון נפרסה נושאת המטוסים שלה יחד עם מספר ספינות קרב סמוך לפיליפינים, שם אמור להיערך תרגיל ימי גדול משותף לארצות הברית והצי הפיליפיני.

תמונה: נושאת המטוסים האמריקנית Gerald R. Ford צילום: Mass Communication Specialist 2nd Class Maxwell Orlosky
מועמדת חדשה להצטרף למועדון האקסקלוסיבי הזה היא טורקיה שרואה עצמה כמעצמה אזורית, כל שכן כאשר היא נדרשת להקרין עוצמה בים התיכון. בתחילת השנה הכריז משרד הבטחון הטורקי כי הוא החל בבניית נושאת מטוסים ראשונה. הספינה שנקראת כרגע בטורקית MUGEM – שהם ראשי תיבות של נושאת המטוסים הלאומית – אמורה להכיל עד 50 מטוסים, 20 על הסיפון ועוד 30 בסיפונים התחתונים. התכנון הוא להציב על הספינה מטוסי קרב מדגם Hurjet – מטוס קרב הפצצה קל ומספר סוגי מל”טים : ANKA-III – מל”ט חמקן רב משימתי בצורת כנף דלתא שמפותח על ידי התעשייה הטורקית, Bayraktar KIZILELMA- מל”ט קרב חמקן שמזכיר מאד בצורה החיצונית שלו את ה 35 F, ו TB-3 UCAV – מל”ט רב משימתי בעל יכולת המראה ונחיתה על משטחים קצרים. הסיפון העליון של ה MUGEM אמור לכלול שלושה מסלולים, שניים להמראות ואחד לנחיתות. ה MUGEM לא אמורה לכלול מנגנון שילוח – catapult system, אלא סיפון קמור – ramp design שאמור לספק את העילוי בהמראה. על פי הדיווח של משרד הבטחון הטורקי, הדגמים העתידיים של נושאות המטוסים הטורקיות יכללו מנגנון שילוח אלקטרומגנטי, בדומה לזה שמוצב על נושאות המטוסים האמריקניות. הדמיות מתקדמות של גוף נושאת המטוסים כבר נעשו, בעיקר בתכנון החלק התחתון שלה, במטרה להגיע ליכולת תמרון גבוהה עם חסכון מקסימלי באנרגיה לצורך הנעה. מבחינת חימוש אורגני ה MUGEM אמורה לכלול מערכת שיגור טילים מגוונת מדגם MiDLAS, שיכולה לשגר גם טילי יירוט להגנה על הספינה וגם טילים תוקפים, בנוסף לשתי מערכת תותחים: Gökdeniz 35 מ”מ ו STOP 25 מ”מ.

תמונה: נושאת המטוסים האמריקנית העתידית של הצי האמריקני איור: US DO
גם צרפת נמצאת בתהליך מתקדם של תכנון נושאת מטוסים חדשה, שאמורה להחליף את נושאת המטוסים היחידה של הצי הצרפתי, שארל דה גול. נושאת המטוסים החדשה, כרגע תחת הקוד FFC – Future French Carrier, נמצאת בתכנון כבר מ 2018, ועד סוף 2025 אמורה הממשלה הצרפתית לאשר את תקציב הבניה שלה שמתוכנן ל 6 מיליארד אירו עם אפשרות הגדלה ל 8 מיליארד בשל התייקרות עתידית של חומרים ותשומות. לוחות הזמנים של הצי הצרפתי ארוכים יחסית: אישור תקציב כאמור עד סוף 2025, תכנון עד 2032, בניה עד 2035, ניסוי ים במהלך 2036 וכניסה לשירות מבצעי ב 2038. על פי הצי הצרפתי’ ה FFC אמורה להיות בשירות במשך 4 עשורים. התכנון הצרפתי הוא לאפשר גם למטוסים אמריקניים מדגם 18-F ו 35- F לנחות ולהמריא על הסיפון שיכלול שלושה מסלולים ולכן תשולב ב FFC מערכת ההמראה האמריקנית EMALS – Electromagnetic Launch Systems. המערכת הזו מורכבת על גם נושאות המטוסים האמריקניות מדגם FORD. הדגם המתקדם של ה EMALS מאפשר הגדלה של 30% במספר ההמראות, נתון שמשפר משמעותית את היכולת המבצעית של הספינה. תמהיל המטוסים שמתוכנן כרגע הוא מטוסי קרב רב משימתיים מאוישים מסוג RAFALE , שני מטוסי התראה ולוחמה אלקטרונית E-2 Hawkeye, שני מסוקים ימיים 90NH ומל”טים מסוגים שונים. מערכת ההנעה של ה FFC תהיה בעזרת שני כורים גרעיניים מדגם 22K שיתבססו על אורניום מועשר לרמה נמוכה – LEU, שמצריך החלפה של מוטות דלק כל עשר שנים. ה FFC תצויד ב 4 תותחי 40 מ”מ מדגם Thales RapidFire, 3 משגרי טילים לטווח קצר SIMBAD-RC, ומספר לא ידוע של משגרי טילים רב משימתיים מדגם Sylver VLS. המתכננים מתכוונים לשלב בספינה גם מערכות נשק לייזר, אם כי בשלב הזה לא ברור איזה מערכת תיבחר.

תמונה: הדמייה של נושאת המטוסים העתידית של צרפת איור: MINISTERE DES ARMEES
הצי האמריקני – עיכוב באספקה
הצי האמריקני הודיע לאחרונה כי השקת שתי נושאות המטוסים החדשות שלו שתוכננו ל 2029, תידחה בשל קשיים בשרשרת אספקה ומחסור בכוח אדם במספנות. על פי מנהל הרכש של הצי מדובר בהשפעה ארוכת טווח של הקורונה. דגם ה FORD הוא נושאת המטוסים הגדולה ביותר בעולם במשקל של 110,000 טון עם יכולת נשיאה של 100 מטוסים. מחירה המשוער של כל נושאת מטוסים כזו עומד כיום על 13 מיליארד דולר.
ה MUGEM של טורקיה – תעודת זהות
אורך: 285 מטר
גובה: 70 מטר
נפח: 60,000 טון
מהירות מקסימלית : 25 קשר (כ 45 קמ”ש)
מספר מטוסים: 50, מטוסי קרב, מל”טים
טווח: 10,000 מייל ימי (18,500 ק”מ)
הנעה: 5 טורבינות גז בהספק של כ 100 MW
צוות: 800 איש
ה FFC של צרפת – תעודת זהות
אורך: 305 מטר
גובה: 85 מטר, 38 מטר מעל המים
נפח: 75,000 טון
מהירות מקסימלית: 27 קשר (כ 50 קמ”ש)
מספר מטוסים: 38, מטוסי קרב, מל”טים, מטוסי התראה ומסוקים ימיים
טווח: לא מוגבל בשל הנעה גרעינית
צוות: 2000 איש
הנעה: 2 כורים גרעיניים K22 בהספק 110 MW
שטח כולל: 17,000 מ”ר
תמונת שער: מטוס RAFALE על סיפון נושאת המטוסים הצרפתית Charles de Gaulle
צילום: Aeronavale © French Navy