טעינה מחדש: StoreDot הישראלית מציגה חזון חדש לסוללות רכב סיליקון, ננוטכנולוגיה ובינה מלאכותית

הצורך במהפכה – טעינה מהירה, ביטחון פסיכולוגי

למרות הצמיחה המרשימה של שוק הרכב החשמלי, שתי בעיות עיקריות ממשיכות לעכב את המעבר ההמוני אליו:

  1. זמן טעינה ממושך
  2. חשש לא להגיע ליעד – מה שמכונה “חרדת טווח”

חרדת טווח, כפי שמציינת חברת הייעוץ McKinsey בדו”ח מ-2023, היא אחת הסיבות המרכזיות לכך שצרכנים נמנעים ממעבר לרכב חשמלי. כ-46% מהנשאלים בסקר שנערך בארה”ב הביעו חשש שהסוללה תתרוקן במהלך נסיעה, במיוחד באזורים עם תשתית טעינה דלה. “אנשים רוצים לדעת שהם יכולים לעלות לרכב ולנסוע מבלי לחשוב פעמיים איפה יטעינו אותו. זו לא רק שאלה של קילומטרים, אלא של ביטחון,” הסביר ד”ר מיירסדורף.

חברת StoreDot הישראלית מפתחת סוללות מסוג Extreme Fast Charging (XFC), שמבטיחות טעינה מ‏‐10% ל‏‑80% בתוך כ‏‐10 דקות בלבד. בראיון קודם, הסביר המייסד והמנכ”ל ד”ר דורון מיירסדורף: “אנחנו מפתחים אנודות מבוססות סיליקון וטכנולוגיות AI כדי להפוך את חוויית הטעינה לחשמלית – פשוטה, מהירה ובטוחה.”

לצד זאת, החברה מתמודדת עם החשש הפסיכולוגי שמלווה נהגים רבים: מה יקרה אם אמצא את עצמי עם סוללה ריקה וללא תחנת טעינה בסביבה? טעינה מהירה עשויה לשחרר את הנהגים מהחשש הזה ולהוביל לעלייה באימוץ רכבים חשמליים בקנה מידה רחב.

למה גרפיט לא מספיק – ואתגרי הכימיה של הסוללה

במרכז הסוללה נמצא מבנה האנודה – הרכיב האחראי לקליטת יוני הליתיום בזמן הטעינה. כיום, רוב היצרנים משתמשים בגרפיט כחומר גלם מרכזי, בזכות יציבותו. אך בזמן טעינה מהירה במיוחד, הליתיום עלול להתגבש כמתכת וליצור lithium plating – תופעה שפוגעת בביצועים ואף טומנת בחובה סכנת התחממות והתלקחות.

סיליקון מציע אלטרנטיבה חזקה יותר: הוא יכול לקשור פי עשרה יותר ליתיום בהשוואה לגרפיט – תכונה המבטיחה קיבולת גבוהה במיוחד וטעינה מהירה יותר. אך עם היתרון מגיע גם אתגר: נפחו של הסיליקון מתנפח בעד 400% במהלך טעינה, מה שמוביל לסדקים ולפירוק מבנה התא.

כדי להתגבר על בעיה זו, StoreDot מפתחת מבנים ננומטריים גמישים המשלבים סיליקון ופולימרים סופגי מתח. כך נוצר מבנה שמסוגל “לנשום” – להתרחב ולהתכווץ – מבלי לפגוע ביציבות התא. “יצרנו למעשה מעטפת דינמית סביב גרעיני הסיליקון, שמאפשרת להם לעבוד בטווח תרמי משתנה מבלי לקרוס או לאבד קשר חשמלי”, אמר מיירסדורף בכנס טכנולוגי של החברה.

סוללה חכמה – שילוב של בינה מלאכותית עם כימיה

מעבר לשיפור החומרים, החברה שואפת להטמיע למידת מכונה (Machine Learning) בכל שלבי הפיתוח והשימוש:

  • במעבדה, האלגוריתמים עוזרים לזהות מראש אילו תרכובות צפויות להניב ביצועים טובים – ובכך לקצר את תהליך המחקר.
  • בשלב היישום, הטכנולוגיה עשויה לנתח את הרגלי הנהיגה, תנאי מזג האוויר ומצב הרכב, ולהתאים את קצב הטעינה בזמן אמת כדי לשפר יעילות ולשמר את אורך חיי הסוללה.

המערכת אינה מחליפה את הכימאים, אלא משמשת ככלי עזר לייעול קבלת החלטות – תחום שמתפתח במהירות במסגרת חקר חומרים מונחה  AI .

התאמה לייצור תעשייתי – תאים פריזמטיים

StoreDot  עברה להשתמש בתאים פריזמטיים – מבנים מלבניים קשיחים שמתאימים לתעשיית הרכב. היתרונות:

  • צפיפות אריזה גבוהה
  • עמידות מכנית ותרמית
  • נוחות בהשתלבות במבני רכב מודרניים

“המטרה הייתה לא רק לחדש – אלא להתאים את הפתרון לתשתיות הייצור הקיימות של התעשייה,” ציין מיירסדורף.

הדגמות ופיילוטים: מ‏10% ל‏‑80% ב‏10 דקות

במאי 2023, StoreDot קיימה הדגמה פומבית של טעינה מהירה בתא סוללה פריזמטי – מ‏‐10% ל‏‑80% תוך כ‏‐10 דקות, בעומס תרמי מאוזן. ההדגמה התקיימה בשיתוף עם יצרניות רכב כמו VinFast ו‏‐Polestar, ובהובלת Flex|N|Gate – ספקית רכיבים Tier 1 בתעשיית הרכב.

“מדובר באבן דרך עבורנו,” אמר ד”ר מיירסדורף לאחר ההדגמה. “הראינו לעולם שאפשר לפרוץ את גבולות הפיזיקה של טעינת סוללות, ויותר חשוב מזה – לעשות את זה במסגרת שיכולה לעמוד בדרישות של יצרני רכב אמיתיים.”

הפיילוטים עם Polestar כוללים שילוב תאי XFC בפרויקטים של רכבי קונספט, ומטרתם לבדוק אינטגרציה מלאה ברמת התוכנה, החומרה והקירור.

בשלב זה, מדובר בטכנולוגיה במעמד Pre-Production , אך החברה שואפת להגיע לטעינה של כ‏‐100 מייל (160 ק”מ) תוך 5 דקות עד 2026.

 המודל העסקי – למה StoreDot לא מקימה מפעלים?

בשונה מחברות כמו CATL או StoreDot ,LG Energy Solution  אינה שואפת לייצור עצמאי של סוללות. המודל העסקי שלה מבוסס על רישוי פטנטים וטכנולוגיה לחברות ענק בתעשייה, בהן

  • – BP ענקית האנרגיה הבריטית, שמשקיעה במעבר לאנרגיה מתחדשת ותשתיות טעינה מהירה.
  • Mercedes-Benz Group
  • Volvo
  • Ola Electric

, BP אחת מהחברות הראשונות שהשקיעו ב-StoreDot, רואה בטכנולוגיית הטעינה המהירה פתרון משלים לרשתות עמדות הטעינה שהיא מפתחת. “היכולת לטעון רכב תוך דקות ספורות תשנה את חוקי המשחק, ותהיה תמריץ משמעותי לנהגים לעבור לחשמל,” נאמר בהצהרה של BP לאחר השקעתה.

האסטרטגיה הזו מאפשרת לחברה להתמקד בליבת החדשנות – ללא סיכונים לוגיסטיים או השקעות עתק בהקמת מפעלים. “אנחנו רוצים להיות מנוע טכנולוגי – לא בהכרח היצרן,” הסביר סמנכ”ל השיווק של החברה.

בזכות המודל הזה,  StoreDot מתפקדת כמרכז ידע גלובלי בתחום האנרגיה, שמעביר את “המתכון” לחברות שמחזיקות בתשתיות ייצור – וכך מייצר החזר מהיר יותר על ההשקעה ומקטין את זמן ההגעה לשוק.

מבט קדימה – יישומים נוספים לסוללות XFC

החזון של StoreDot אינו מוגבל רק לרכבים פרטיים. המהירות והעמידות של תאי ה-XFC הופכים אותם למועמדים טבעיים לשימושים נוספים, ביניהם:

  • רחפנים תעשייתיים וצבאיים – שבהם כל שנייה של השבתה קריטית.
  • ציוד רפואי נייד – כמו מערכות הנשמה או דפיברילטורים שדורשים אמינות גבוהה וזמינות מיידית.
  • מערכות גיבוי לאנרגיה ביתית – בדגש על טעינה מהירה ממקורות סולאריים מוגבלים בזמן.

“הטכנולוגיה שלנו יכולה לשמש כל יישום שבו נדרשת טעינה מיידית ואמינה – לא רק בכביש אלא גם באוויר, בבית ובתעשייה,” אמרה סמנכ”לית המוצר של החברה בכנס Recharge Europe  האחרון.

סיכום – הדרך לחשמל חכם ומהיר

StoreDot  מבקשת לשנות את חוויית הנהיגה החשמלית – לא רק ברמת הטכנולוגיה, אלא גם בתחושת הביטחון של הנהג. טעינה של דקות בודדות במקום חצי שעה, סוללה שמגיבה לתנאים ולא רק נטענת – ושיתוף פעולה עם תעשייה גלובלית כבר מהשלב הניסיוני.

האם מדובר במהפכה מעשית – או בהבטחה שעדיין מחכה לפריצה מלאה? זוהי שאלה של יישום תעשייתי, עלות, ועמידה בסטנדרטים של בטיחות ושרידות – אך הכיוון ברור.

StoreDot מציעה מבט אל עתיד שבו החשמל מתקרב סוף סוף לנוחות של הבנזין – ואף עשוי לעקוף אותו.

מקורות:

  • אתר StoreDot: https://www.store-dot.com
  • הודעות לעיתונות רשמיות (2023–2024)
  • פרסומים טכנולוגיים ב‏‐Electrek, Reuters, The Times of Israel
  • דו”ח McKinsey בנושא מגמות רכבים חשמליים, אפריל 2023
  • מצגות מכנס Recharge Europe, 2024

מערכת ניו-טק מגזינים גרופ

תגובות סגורות