חדשות היום

אהוד דיגיטלי

אחד האתגרים הגדולים של צבאות מודרניים הוא העלויות המאמירות של מערכות ואמצעי לחימה. לא פעם את מחיר ההצטיידות משלם הצבא בירידה בימי האימון, כל שכן כאשר מדובר במערכות יקרות, בעיקר בחילות האוויר והים. אחת הדרכים להתמודד עם עלויות אימון גבוהות הן בניית סימולטורים מתקדמים, שאמורים לחסוך שעות טיסה ושעות ים יקרות. התעשייה האווירית הציגה לאחרונה את הפיתוח האחרון שלה בתחום מערכות אימון סימולציה, מערכת “אהוד” דיגיטלית.

“מדובר בטכנולוגיה חדשה לחלוטין שפותחת בפני הלקוח, עולם תוכן שלם שלא היה לו בעבר”, מספר עמית חיימוביץ, ראש מנהל שיווק ופיתוח עסקי במפעל מלמ של התעשייה האווירית.
“מערכת ה”אהוד” החדשה מאפשרת למתאמן והמאמן להציג תרחישים שונים, מגוונים ובזמן אמת בעזרת מניפולציית רשת מתקדמת. הטכנולוגיה שמתבססת על LVC – Live, Virtual, and Constructive, מאפשרת ליצור מציאות בתרחישי אימון קרובים מאד למציאות”.
כך למשל יכול חיל אוויר מסוים להעלות מוביל של רביעיית מטוסי קרב לטיסת אימון, כאשר פיסית בשמיים נמצאים שני מטוסים בלבד. תרחיש האימון יהיה מדויק מאד כאילו טסים באוויר ארבעה מטוסים. באימון עצמו ניתן לתכנן מספר תרחישים, לתזמן אותם בהתאם למשימה ומסלול הטיסה ובמידת הצורך להכניס שינויים בזמן אמת בכל פרמטר. בנוסף ניתן להזריק לרשת ישויות וירטואליות מזדמנות, בהתאם להחלטת המאמן בתחנת הקרקע.
“הייחוד של המערכת הוא במידת הגמישות שלה” ממשיך חיימוביץ. “מערכת ה”אהוד” החדשה יכולה לדבר עם כל מערכת קיימת, היא מתאימה למספר גדול מאד של פלטפורמות ומערכים מזרחיים ומערביים. מעבר לכך המערכת מאפשרת אימונים ארוכים מאד, לטווח גדול ובהיקף כוחות נרחב בהשוואה למערכות סימולציה דומות”.
המעבר למערכת דיגיטלית איפשרה למפתחים להרחיב את נגזרות האימון למספר תחומים באוויר בים וביבשה:

(Naval Combat Maneuvering Instrumentation) –
מערכת המאפשרת אימון ותחקור של תרחישים ימיים תוך שילוב אובייקטים וירטואליים הלקוחים מסביבת הלחימה הטבעית בים. המערכת משתלבת במערכות הקיימות בספינות הפלגה או הצי, כאשר כל מתאמן יכול לראות ע”ג מסכי המערכות האמיתיים את הישויות המסמלות ספינות אויב, ספינות-אחיות בצי, מטרות אוויריות ועוד. הודות לרשת תקשורת מתקדמת המעבירה את הנתונים בזמן אמת, פתרונות מתקדמים לאבטחת מידע, כוח עיבוד להרצת סימולציות מורכבות ועוד, המשתתפים יכולים להתאמן בלב ים בדיוק באותה צורה כאילו הם נמצאים במשימה עצמה. כמו כן, ניתן לעדכן את מתאר האימון גם כאשר הצוותים נמצאים בלב ים, בדרכם למשימה הספציפית עליה הם מתאמנים.

– (Helicopter Training & Safety System)
מערכת לאימון טייסי מסוקים (המערכת בנויה בשתי גרסאות – למסוקי סער ולמסוקי קרב) המספקת הדמיה ברמה גבוהה של מערכות הנשק ופעילות המערכות הטקטיות בסביבה עוינת, כולל הזרקת ישויות וירטואליות וממשיות לטובת חיוויי התראה מוקדמת. למערכת יכולות בטיחות מוגברות הכוללות התרעות מפני התנגשות אווירית או קרקעית. טייסי המסוקים יכולים להתאמן מול מטרות “חיות” או וירטואליות מסוגים שונים – טילי אוויר-אוויר, ירי מרכבים ועוד. דיווח פגיעה/החמצה יופיע בזמן אמת על צגי מערכת הנשק. האיום יכול להופיע גם ע”ג צגי מערכת הל”א המשמשת לגילוי איומים.

– (Air Defense Training System)
מערכת אימון רשתית לכוחות הנ”מ מאפשרת ליחידות הגנה אווירית להתאמן בתרחישים מורכבים תוך שימוש במערכות הנשק הקיימות בשילוב עם מטוסים ומסוקים הנמצאים באוויר וכן מול מטוסים או מסוקים וירטואליים.

מערכת אימון רב-זרועי
המערכת מספקת פתרון מקיף לאימון ומעקב בזמן התרגיל ותחקור של מתארי אימון חי למסוקים, מטוסים וכוחות קרקע. מערכת האימון הרשתית היא המערכת הראשונה מסוגה בעולם אשר מקשרת בזמן אמת 5 מערכות אימון שונות:
מערכות אימון ובטיחות למסוקי סער ומסוקי קרב (HTS), מערכת אהוד למטוסי קרב, מערכת אימון לקוחות הנ”מ , ומערכת אימון ובקרת תרגילים של כוחות היבשה.
חבילת האימון כוללת סימולציות מתקדמות של חימושי אויר-קרקע וקרקע-אויר שונים ומאפשרת דיווח בזמן אמת של תוצאות הקרב מול החימוש המדומה. בנוסף מאפשרת המערכת שימוש במצייני לייזר לדימוי תקיפה של מסוקי-קרב נגד טנקים וכוחות קרקעיים נוספים. חבילת הבטיחות כוללת בין היתר מערכת התראה נגד התנגשות בין מסוקים ומטוסים, בינם לבין עצמם והקרקע.
המערכת מאפשרת למנהלי התרגיל לעקוב אחרי הכוחות השונים באימון בזמן אמת, לבדוק תרחישים אמיתיים ומדומים, ותחקור הכוחות לאחר התרגיל.
“אחד היתרונות הבולטים של המערכת היא ביכולת שלה לנהל את משאבי הרשת בהתאם לישות הוירטואלית או לזהות המתאמן”, מספר חיימוביץ. “כל ישות במערכת – בלי קשר למתאר האימון – מצריכה משאב רשת, והמערכת יודעת להבחין בין ישות מזדמנת לישות קבועה ובהתאם לנהל אותה בצורה א-סימטרית באופן אוטומטי – חכם. כך למשל באימון מוטס המערכת תדע לזהות את מוביל הרביעייה, ולהקצות לו משאבי רשת גדולים יותר מאשר לטיל נ.מ שמוזרק לתרחיש ונעלם אחרי שניות. מעבר ליכולות הללו המערכת היא מערכת לומדת. כך למשל כאשר מפקד משימה מסוים נכנס לאימון, המערכת כבר מכירה את ביצועיו הקודמים, היא יודעת להציג זאת, לנהל את האימון בהתאם ובעיקר לדעת איזה יישומי רשת יש להקצות לו. מעבר לכך, היכולות המתקדמות של מערכת ה”אהוד”, מצריכות מאיתנו להתייחס ברצינות לבטחון המידע ולקודד את האינפורמציה. קידוד והצפנה הם מרכיבים הכרחיים במערכות הללו שכן נמצאים בהן: תרחישי איום, מודיעין עדכני, אמצעי לחימה ושיטות פעולה”.
עד היום סופקו למספר חילות אוויר בעולם 1000 מערכות “אהוד”, על סוגיהן. נאטו הכריזה על המערכת כרשת האימון האווירי הסטנדרטית של מדינות נאט”ו באירופה. על פי הנתונים המצטברים, השימוש במערכות ה”אהוד” מביא לחסכון של
כ-25% מעלות האימון.
“בארצות הברית מדברים כבר על 30%”, אומר חיימוביץ, “מה שבהחלט מעיד על יכולות המערכת והחשיבות שלה בצבאות מודרניים”.

ת.ז מערכת EHUD

מערכת אימון ותחקור רשתית “אהוד” מפותחת ומיוצרת במפעל מלמ של התעשייה האווירית משנת 1993. המערכת נקראת על שם אהוד פאלק, מהנדס במפעל וטייס קרב, שמטוסו התרסק בעת טיסת אימונים באזור ים המלח בשנת 1988.
המערכת מאפשרת אימון מתקדם של טייסי קרב, תוך שימוש בסימולציית כלי נשק מתקדמת ודיווח פגיעה/החמצה בזמן אמת. המערכת כוללת גם תחקור מתקדם בתום האימון, תוך שימוש בין היתר באלגוריתם “מה היה קורה אילו” כולל הדמיה של קבלת החלטות שונה ממה שארע בפועל. מערכת “אהוד” כוללת גם חבילת בטיחות, בכלל זה גם התראות מפני התנגשות בין מטוסים. המערכת מותאמת לטוס הן על מטוסים מערביים והן על מטוסים מזרחיים. היא משרתת בנאמנות חילות אוויר רבים ברחבי העולם הטסים עם מגוון גדול מאוד של מטוסי קרב.

אמיר בר שלום

תגובות סגורות