שינויים רגולטוריים בגרמניה ובאיטליה זיעזעו את שוק האנרגיה הסולארית בשנת 2011 והוכיחו כי תעשיית האנרגיה הסולארית תזזיתית לא פחות מאשר תעשיית הסמיקונדקטורס. אולם כאן המחזוריות היא פועל יוצא של מדיניות ממשלתית ולא של השוק החופשי
מאת: רוני ליפשיץ
באמצע חודש דצמבר סיפקה ממשלת סין את התגובה הרשמית הראשונה לאסון הכורים הגרעיניים ביפן: היא הכריזה על תוכנית שאפתנית להכפלת היקף השימוש במקורות אנרגיה אלטרנטיביים, כמו אנרגיית רוח ואנרגיה סולארית. על-פי התוכנית הממשלתית, עד לשנת 2015 יגיע היקף ייצור החשמל האלטרנטיבי המקומי ל-15GW באמצעות מתקנים סולאריים ו-100GW באמצעות אנרגיית הרוח.
מדובר במהלך נוסף בסדרת מהלכים שהחלו כבר בשנת 2005, כאשר החלה ממשלת סין לפתח מספר יוזמות שנועדו להגדיל את שוק האנרגיה הסולארית במדינה. לפני מספר שבועות היא הכריזה על תוכנית תמריצים חדשה שעל-פי ההערכות תגדיל בכ-50% את היקף ההתקנה של מערכות סולאריות במדינה.
תוכנית לא מושלמת
להערכת אנילסט בכיר לתחום האנרגיה הסולארית בחברת IHS, גלן גו, “היוזמה הגבירה את הביטחון של כל השחקים בשוק הסיני, מכיוון שהיא מבטיחה החזר על ההשקעה של כל הגופים שייכנסו לשוק האנרגיה הסולארית. אנחנו מעריכים שכבר בשנת 2012 תביא התוכנית להקמת תחנות סולאריות רבות במדינה”.
התוכנית הוצגה בחודש יוני האחרון, והיתה התוכנית הראשונה בסין בהיקף כלל-ארצי. היא נועדה לקדם את השימוש במתקנים פוטו-וולטאיים באמצעות חיוב חברות החשמל ברכישת עודפי האנרגיה מתחנות כוח עסקיות ופרטיות. למעשה, ממשלת סין אימצה את המדיניות של ממשלת גרמניה, שבזכותה הפכה גרמניה למדינה המובילה בעולם בשימוש בתאים פוטו-וולטאיים.
למרות זאת, IHS מציינת שתוכנית התמריצים הסינית סובלת מכמה חסרונות בולטים: היא כוללת תימרוץ אחיד לאזורים השונים בסין, המימון צריך להגיע מהעלאת תעריפי חשמל שנועדו לממן את השימוש באנרגיה אלטרנטיבית, והיא אינה מספקת מענה לאופן ההתחברות אל רשת החשמל. “אם רשתות החשמל לא יהיו מוכנות לקליטת האנרגיה הסולארית שתיוצר על-ידי גורמים חיצוניים”, הזהירה IHS, “תוכנית התמריצים החדשה תהיה חסרת ערך”.
עידוד תעשייה מקומית
ראוי לציין שהתוכנית הסינית לא מטפלת בנושאי התמריצים למשתמשים בלבד. היא כוללת עידוד מיוחד לשימוש במוצרים מייצור מקומי. מבחינת תעשיית האלקטרוניקה הסינית זו בשורה חשובה, שכן המרכיב האלקטרוני המרכזי במערכות סולאריות הוא הממיר (Photovoltaic Inverter). מערכת אנרגיה סולארית מבוססת על מודול פוטו-וולטאי הממיר את אנרגיית השמש לזרם ישר לא אחיד, סוללה האוגרת את האנרגיה, ומערכת להמרת הזרם או המתח הישר לזרם חילופין בתדר הרשת, המאפשר להפעיל אבזרים מקומיים או להזרים עודפי אנרגיה אל תוך הרשת (Grid).
להערכת iSuppli, בעקבות היוזמות החדשות צפוי שוק הממירים הסיני להכפיל את היקפו פי ארבעה בתוך ארבע שנים. בסוף שנת 2011 טיפלו הממירים בסין באנרגיה סולארית בהספק כולל של כ-1.4GW. היקף השימוש בהם צפוי לצמוח בקצב של 31% בשנה ולהגיע לכ-5.5GW בשנת 2015.
ראוי לציין שגם ב-2011 חלה התקדמות עצומה והשוק יותר מאשר הכפיל את היקפו: בשנת 2010 הסתכם שוק הממירים הסיני ב-657MW בלבד. הקפיצה הגדולה צפויה בשנת 2012, שבה יזנק השוק בסין ל-2.6GW, כשלאחר מכן הצמיחה תתמתן יחסית.
הצמיחה המהירה בשנים הבאות תמקם את השוק הסיני באחד מהמקומות המובילים בעולם. בשנת 2010 היא היוותה רק 3% משוק הממירים בעולם (במונחי יחידות) בהשוואה ל-42% בגרמניה, 22% באיטליה ו-7% של הרפובליקה הצ’כית. בשנת 2015 תתפוס סין 13% משוק הממירים העולמי.
מבחינת היצרנים המקומיים מדובר בשוק אטרקטיבי, שכן בעוד שעלות הממירים הינה קטנה בהשוואה למערך הסולארי כולו: 7% מהעלות בהשוואה למשל ל-64% מהעלות שהם מחיר הסוללה במערך ההמרה – קיימים מעט יצרני ממירים מקומיים ולכן התחרות ביניהם אינה כה עזה כמו בתחום הסוללות והתאים הפוטו-וולטאיים (PV Cells).
יצרנית הממירים הגדולה ביותר בסין היא Sungrow Power Supply, המחזיקה בכ-40% מהשוק המקומי. ב-2010 הסתכמו מכירותיה בכ-86 מיליון דולר. כמחצית משוק הממירים הסיני (54%) מצוי בידי חברות חשמל. תחנות בבעלות חברות מסחריות מהוות כ-42% מהשוק ומערכות לשימוש ביתי מהוות 4% מהשוק.
שוק המודולים התזזיתי
בינתיים שוק המודולרים הסולאריים (Photovoltaic Modules) מתמודד עם תהפוכות שוק המאפיינות את שוק השבבים, אלא שבמקרה הסולארי הגורם העיקרי לחוסר היציבות הוא הממשלות – לא השוק החופשי. שנת 2011 היתה עדה לאחד מהזעזועים המעניינים הללו, שהביא לירידה וכמעט שפל מעורר חרדה במחצית הראשונה של השנה – ולאחריה מעבר לרכישה מוגברת, בעיקר ברבעון האחרון של השנה, שמחק את השפל של שלושת הרבעונים הראשונים.
במחצית השנייה של 2010 הותקנו בעולם מודולים בהספק כולל של 6.8GW, במחצית הראשונה של 2011 חלה ירידה של כ-4% להספק של 6.8GW, ובמחצית השנייה של השנה התחוללה צמיחה מפתיעה שהביאה להקמת מודולים פוטו-וולטאיים בהספק כולל של 14.7GW. בסך הכל, התוצאה היא צמיחה שנתית של 21% להספק עולמי כולל של כ-21.2GW.
להערכת חברת המחקר IHS, הזעזוע של 2011 הוא תוצאה של תהליכים שהתרחשו בשני השווקים הסולאריים הגדולים בעולם: איטליה וגרמניה. באיטליה ההתקנות נעצרו עקב שערוריות שליוו את יישום תוכנית התמריצים החדשה, 4th Conto Energia, אשר יצרו אי-ודאות בשוק ובלמו את תנופת ההתקנות בתחילת השנה.
גרמניה מלכת השמש
בגרמניה אופיינה המחצית הראשונה בעלייה תלולה במחירי המודולים הסולאריים שנמשכה עד חודש מאי. ירידת מחירים שהתרחשה במאי וביוני נתנה דחיפה לעלייה בהיקף ההתקנות, אולם היא היתה מרוסנת מכיוון שלקוחות רבים המתינו לירידת מחירים נוספת. בחודשים יולי ואוגוסט יצאו עובדים רבים בגרמניה לחופשה, ונראה היה שהשוק נתקע שוב.
אולם בחודש ספטמבר נכנס השוק הגרמני לסחרור: הממשלה הודיעה על כוונתה להפחית את תעריפי הזנת החשמל לרשת (Feed In Tariff) החל מתחילת 2012. ההודעה יצרה גל עצום של הזמנות מכיוון שגופים רבים מיהרו להתקין מערכות סולאריות כדי לקבל את התעריפים הגבוהים כל עוד הם בתוקף. הדהירה היתה כל כך מהירה, שחברות התקנה רבות דיווחו שהן קיבלו הזמנות במלוא קיבולת הייצור שלהן, ולא יכולות לקבל הזמנות נוספות.
הרבעון התזזיתי הכניס למצוקה יצרנים רבים בסין אשר הקטינו את כושר הייצור שלהם בעקבות השפל היחסי של תחילת השנה, ופתאום נאלצו לעמוד מול ים של הזמנות בזמני אספקה קצרים משישה שבועות.
מבחינת יצרני המודולים הסולאריים עצמם (הפנלים הפוטו-וולטאיים), המצב עשוי להחמיר ברבעון הראשון של 2012, שבו צפויה ירידת מחירים נוספת. חברת IHS מזהירה שהם ייאלצו להתמודד עם מציאות קשה במיוחד, שבה הם יידרשו לבצע הגדלה יקרה מאוד של קיבולת הייצור, בשוק שבו מחירי המוצר הסופי נמצאים בירידה. ייתכן שהדבר יביא לארגון מחדש של התעשייה, ואולי אף להופעת מגמת מיזוגים ורכישות בשוק.
איטליה דוהרת אל הצמרת
אולם לאחר יותר משנתיים שבהן ניצבה בפיסגת שוק האנרגיה הסולארית, גרמניה עומדת לאבד את מעמדה לטובת איטליה ולרדת למקום השני. כך העריכה בחודש דצמבר 2011 חברת המחקר IHS. גם הפעם עומדת מאחורי התהליך מדיניות ממשלתית, זאת לאחר שתוכנית התמריצים החדשה באיטליה כוללת גם העלאת תעריפי ההזנה לרשת החשמל, וגם הרחבת היקף הסבסוד של הקמת חוות סולאריות.
בסך הכל, בשנת 2011 יותקנו בגרמניה מודולים סולאריים בהספק כולל של 5.9GW, ירידה של 20% בהשוואה ל-2010, ואילו באיטליה יותקנו מודולים בהספק כולל של 6.9GW – כמעט הכפלה בהשוואה ל-3.6GW ב-2010.
מעניין לציין ששאר מדינות העולם נמצאות הרחק מאוד מאחורי גרמניה ואיטליה. ארצות הברית מדורגת במקום השלישי בעולם עם התקנות בהספק של 2.7GW בלבד בשנת 2011. סין מדורגת במקום הרביעי (1.7GW), יפן במקום החמישי (1.3GW) וצרפת במקום השישי בלבד עם התקנות בהספק כולל של 1GW בשנת 2011.