בארצות הברית ציינו בחודש שעבר אירוע היסטורי – טייסת ראשונה של מטוסי החמקן מדגם F-35, הוכרזה מבצעית. הטייסתSquadron 121 (VMFA-121), המוצבת ביומה אריזונה, מונה בשלב הראשון 10 מטוסים מדגם F-35 B, מטוס בעל יכולת המראה ונחיתה אנכית. ה”מבצעיות” של הטייסת הראשונה, הוכרזה בתום חמישה ימי אימונים רצופים, שבהם נוסו המטוסים והטייסים במתארי לחימה מגוונים. “אני שמח להכריז שהטייסת השיגה את כל היעדים המבצעיים שהוצבו לה על ידי הפנטגון ואושרו בקונגרס”, אמר מפקד הצי, הגנרל ג’וזף דאנפורד. “כבר היום, טייסת החמקן הראשונה, יכולה להיפרס בכל נקודה בעולם. היכולת הזאת כוללת גם פריסה על נושאות המטוסים שלנו והשתתפות בכל סוגי המשימות: סיוע לכוחות קרקע, תקיפות מהאוויר, קרבות אוויר ואיסוף מודיעין”.
לפני סדרת המבחנים המסכמת, ערכה טייסת החמקן אימון מרוכז בן שבעה שבועות על נושאת מטוסים באוקיינוס הפסיפי. במהלך האימון תורגלו הטייסים בכל תרחישי הטיסה האפשריים, ורק לאחר שאלה הוכתרו בהצלחה, הוחלט לעבור לשלב המסכם לפני הכרזת המבצעיות. “אין ספק שתוספת הכוח של החמקנים תשנה מבחינתנו את שדה המערכה” הוסיף דאנפורד. השאלה עתה היא מתי תהיה המשימה המבצעית הראשונה של המטוס, והאם היא תכלול גם תקיפה או שמא הצי יסתפק בינתיים, רק באיסוף מודיעין. ה F-35 B אמור להחליף בצי האמריקני שלושה סוגי מטוסים: F-18 – מטוס יירוט ותקיפה, AV-8B Harrier – מטוס קרב קטן הממריא ונוחת אנכית ואת ה-EA-6B Prowler – מטוס המיועד למשימות לוחמה אלקטרונית. אם תרצו – שלושה במחיר אחד… עד כה הכשיר הצי האמריקני כ-50 טייסים על ה-F-35 B ויותר מ-500 טכנאים. במהלך השנתיים הקרובות אמור הצי להכניס לשירות עוד שתי טייסות חמקן, כך שעד סוף 2017, יעמדו לרשותו שלוש טייסות מבצעיות.
אלא שהאמריקנים לא לבד במרוץ החמקנות. בסלון האווירי בפריס הודיע נשיא UAC-UNITED AIRCRAFT CORPORATION הרוסית (הידועה כיצרנית המטוסים סוחוי), כי פרוייקט ה-T-50, החמקן הרוסי – הודי, השלים שורה של ניסויים מבצעיים לקראת מסירתו בסוף 2016 לחיל האוויר הרוסי. “הצלחנו להשיג תוצאות טובות ומהימנות בסדרת הניסויים שערכנו השנה. הניסויים כללו טיסות מתחת ומעל מהירות הקול”, סיפר יורי סיליוסאר. “בנוסף המטוס עבר סדרה ארוכה של טיסות בגובה נמוך ובגובה גבוה, טיסות שכללו גם תקיפות אוויר קרקע בזוויות חדות. מעבר לכך השלמנו את סדרת ניסויי התדלוק האווירי של המטוס”. בשנה האחרונה יוצרו ברוסיה עוד שלושה מטוסי T-50 שנוספו לארבעה שכבר יוצרו. כל שבעת המטוסים מוגדרים עדיין אב טיפוס, כאשר הייצור הסדרתי אמור להתחיל בחודשים הקרובים.
ה-T-50 אמור להחליף בחיל האוויר הרוסי את המיג 29 והסוחוי 27, שניהם מטוסים מדור רביעי. בשונה מה-F-35,ה-T-50 מצויד בשני מנועים. הודו, השותפה בפרויקט אמורה לקבל את המטוסים הראשונים שלה רק בסוף העשור אחרי שחיל האוויר הרוסי יקלוט 50 מטוסים, חלק מהם בגרסה הימית לנושאות המטוסים. במעמד חתימת ההסכם בין שתי המדינות, סוכם על השקעה של 12 מיליארד דולר בפיתוח, והתחייבות לרכישה של 150 מטוסים לחיל האוויר הרוסי, ו-210 מטוסים לחיל האוויר ההודי. הדגם ההודי של ה-T-50, אמור לכלול גם מטוס דו מושבי. בינתיים צמצמה הודו את ההזמנה שלה לכ-190 מטוסים.
בחודש מאי האחרון פורסם ברוסיה כי יצרני ה T-50 הצליחו להקטין באופן משמעותי את חתימת המכ”מ של המטוס, וכיום היא קטנה יותר מחתימתם של החמקנים האמריקנים:ה-F-22 וה-F-35. בידיעה, שתפסה מיד כותרות בארצות הברית ובעולם, צוטט ולדמיר מיקייב, יועץ בכיר לתעשיית הנשק האלקטרואופטית הרוסית – Radioelectronic Technologies Concern (). מה שהפתיע בדברים של מיקייב היו הנתונים הסודיים בהם נקב לגבי המטוסים האמריקניים:”ב-T-50 הצלחנו להוריד את חתימת המכ”מ שלנו לנתון של 0.1 בכל מטר רבוע של שטח המטוס, בעוד שהמקבילים האמריקנים עומדים כרגע על ממוצע של 0.35 למטר רבוע”.
הרבה מאד גבות הורמו בארצות הברית באותו שבוע. מיד אחרי הדברים המפתיעים של המומחה הרוסי, הופיע ברוסיה ציטוט נוסף של מפקד חיל האוויר הרוסי : “ערכנו השוואה בין החמקנים האמריקנים ל-T-50, והגענו למסקנה שהוא עולה עליהם בכל פרמטר”, סיפר ויקטור בונדארב. בארצות הברית יש מי שחושש כבר זמן רב כי חלק מטכנולוגיית החמקנות האמריקנית דלפה לרוסיה וסין. חיזוק לטענה הזאת ניתן לראות בדמיון הרב שבין ה-T-50 ל-F-22. וזאת עוד לפני שדברנו על החמקן הסיני שנמצא בימים אלה בפיתוח, שם כבר הוכח כי חלק מהתכניות ה-F-35, הגיעו לידיים סיניות במהלך השנים האחרונות.
אורך………………………………………….19.8 מטר
גובה…………………………………………6.05 מטר
מוטת כנפיים……………………………….14 מטר
משקל ריק………………………………18,500 ק”ג
משקל טעון…………………………… 26,000 ק”ג
משקל המראה מרבי…………………37,000 ק”ג
מהירות שיוט………………..1,850-2,100 קמ”ש
מהירות מרבית……………..2,100-2,600 קמ”ש
טווח טיסה מרבי……………………….5,500 ק”מ
חימוש טילים: שמונה טילי אוויר-אוויר מסוג R-77 או שני טילים לטווח ארוך שפותחו על ידי נובאטור ומסוגלים לפגוע במטרות במרחק של 400 ק”מ
פצצות: שתי פצצות נגד ספינות במשקל טון וחצי כל אחת
הנעה: מנועי סילון טורבו-מניפה S117
אורך……………………………………………..15.7 מטר
גובה……………………………………………….4.3 מטר
מוטת כנפיים…………………………………10.7 מטר
משקל ריק……………………………………….13.3 טון
משקל טעון……………………………………..22.5 טון
משקל המראה מרבי…………………………31.8 טון
מהירות מרבית…………………..מעל 1.6 מאך [3]
(1,960 קמ”ש)
קצב נסיקה…………………………………………..חסוי
טווח טיסה מרבי…………………………2,220 (ק”מ
(ללא מכלי דלק חיצוניים)
תותחים: תותח 25 מ”מ ג’נרל דיינמיקס GAU-22
טילים: ארבעה טילים או פצצות בתאים פנימיים
וחימוש בנשיאה חיצונית, במשקל מרבי של 8.1 טון
הנעה: מנוע פראט אנד ויטני F135