חדשות היום

אם עוד מעט ישאלו אותך ברחוב: “סלח לי, מה הדופק?” – אל תתפלא. Bluetooth® Smart הופך את השעון החכם למכשיר סופר-פונקציונלי

יונית טל

השעון החכם הוא מוצר נוסף הנמנה על שורה של מוצרים אשר יחד מגדירים את התחום הטכנולוגי החדש שבכותרות – מיחשוב לביש. חברת CSR, חברה בריטית, עם סניף ישראלי גדול ומשפיע, נחשבת בין מובילות התחום בעולם. שוחחנו עם פול וויליאמסון, דירקטור בתחום ה-Bluetooth Smart, מקבוצת השיווק של CSR, על מנת לשפוך קצת אור על התחום.

485 מיליון שעונים חכמים יופצו לשוק עד 2018 קובע מכון המחקר ABIresearch. מעניין לראות מה קורה מאחורי הקלעים של הגל החדש של ישומי מיחשוב לביש. כיצד הקישוריות והגמישות מתאפשרות ומה הפלטפורמות העומדות בבסיס המיחשוב הלביש ומקלות על תכנון החומרה ופיתוח התוכנה בתחום.

ראשית, מה ההבדל בין Bluetooth Smart
ו-Bluetooth Low Energy?
אלו שני שמות של אותה טכנולוגיה.
ה- Bluetooth מספק קישוריות, תוך כדי צריכת אנרגיה נמוכה, עם תעבורת נתונים מצומצמת, ליישומים אשר בעבר הוגבלו על ידי אילוצי צריכת אנרגיה, אילוצי גודל ומורכבות של תקני תקשורת נתונים אלחוטית.
כך, גירסת 4.0 Bluetooth Smart של CSR צורכת אנרגיה בכמות הקטנה משמעותית ביחס לדורות הקודמים (בין פי 10 לפי 50). יכולת זו מאפשרת למוצרים להמשיך להיות “מחוברים” גם כאשר הקישוריות כבויה, ולהתעורר לפעילות מלאה כאשר הנתונים הופכים לנגישים. למעשה, זה המודל הטכנולוגי המאפשר חיי סוללה ארוכים יותר.
אחד המוצרים שהשקנו לאחרונה ומתבסס על טכנולוגיה זו – היא המקלדת הדקה בעולם. למקלדת שלנו אין מקשים, היא מתחברת למחשב באופן אלחוטי, היא מסוגלת להעביר טקסט שנכתב בכתב יד ישירות למחשב וכל זה בפחות מחצי מילימטר עובי ומשקל נוצה.

אילו עוד מוצרים יכולים להתבסס וליהנות מן הטכנולוגיה הזאת?
ה-Bluetooth Smart רלוונטי לתחום האלקטרוניקה הצרכנית, למוצרים כגון: שלטי טלוויזיה מבוססי תנועה, שעונים, חיישני בריאות וספורט ומוצרי אוטומציה ביתיים. מוצרים מותאמי Bluetooth Smart, כגון אלה המבוססים על מערכת ההפעלה iOS של אפל, משתמשים ב-API המאפשר למפתחים ליצור יישומים שיתקשרו עם שבבי Bluetooth Smart באופן סטנדרטי.

השעון מתחבר לסמארטפון
בוא נדבר על שעונים חכמים, אשר על פי האנליסטים והשוק הולכים להפוך לאחד המוצרים החכמים השמישים והרווחים ביותר.

כיצד עובד שעון חכם?
שעון חכם משמש כאביזר נלווה לסמארטפון, ומאפשר שימוש ואינטראקציה חדשנית בין משתמשים. מדובר בשעון יד דיגיטלי התומך בתכונות רבות נוספות מלבד חיווי השעה. הוא יכול לבצע חישובים מתמטיים מורכבים של פרמטרים שונים הנוגעים לאדם שעונד אותם, כמו מהירות הליכה, ריצה, דופק, אבל גם מדידה של פרמטרים רפואיים שונים כמו לחץ דם, ריכוז הסוכר בדם, רמת שריפת הקלוריות, לפני ואחרי אימון ספורטיבי וכו’. שעון כזה יודע לבצע פעולות תזמון חריגות והוא גם מכיל משחקים, מעביר מסרי מולטימדיה, נותן התראות וחיוויי מיקום וקרבה, ומסייע למשל לאתר את הסמארטפון שהלך לאיבוד או מתריע כי שכחת את הארנק בבית.
אז איך מייצרים שעון חכם?
שעון חכם מבוסס על שבב של Bluetooth Smart, מיקרו-בקר (MCU) ומסך LCD. בפלטפורמה שמספקת CSR למשל, תמצאו Bluetooth בעל פונקציה אחת, מעבד 16 ביט משולב וזכרון של 128 קילו-בייט. הפלטפורמה היא לב ליבה של המערכת ושולטת על כל מכשירי הקצה. מסך ה-LCD מציג את המידע למשתמש ומכיל יכולת מגע המייתרת את הצורך בלחצנים פיזיים. מסך LCD מבוסס מגע משפר את חוויית המשתמש באופן משמעותי ומאפשר תנועות של נקישה, הזזה ומגע כדי לשלוט ביישום השעון. המיקרו-בקר מתקשר עם מסך
ה-LCD באמצעות אפיק טורי, כגון I2C או SPI. לעיתים, השעון מכיל גם רמקול או זמזם ליצירת התראות כגון שעון מעורר.
ליצירת פלטפורמה מתקדמת יותר ניתן לשלב במוצר מיקרו-מעבד המאפשר הפעלה של חיישנים נוספים, כמו לדוגמא חיישן לחץ ברומטרי ואביזרי קצה כמו: GPS. אלגוריתמים מורכבים יותר יכולים לשפר את מערך עיבוד הנתונים, ולאפשר שימוש במערכות הפעלה בעלות ממשקי משתמש עשירים.

ישומים ושימושים
של שעון חכם
Bluetooth Smart מתבסס על ארכיטקטורת שרת-לקוח א-סינכרונית. המידע, ומאפייניו השונים, מאוחסן במסד נתונים יעודי בשרת, ומאורגן שם בהתאם לפרדיגמה מוטת-שירות וחוקיות קבועה. רשימת השירותים המלאה לצד פרופילי המשתמשים שהוגדרו מקודדים ב-Bluetooth Smart ונשלפים בהתאמה.
שעון חכם, למשל, יתבסס על פרופילי השימוש הבאים:
פרופיל התראות: השעון יתחבר לסמארטפון כדי לקבל שיחות נכנסות, שיחות שלא נענו, הודעות דוא”ל, מסרונים והודעות מולטימדיה. השעון גם יציג כל התראה חדשה שהתקבלה בסמארטפון, לרבות נתונים על זהות השולח או המתקשר.
פרופיל התראות טלפון: ניתן יהיה לשנות הגדרות של צלילים והתראות בסמארטפון, באמצעות השעון.
פרופיל קירבה: יגדיר את התנהגות השעון כאשר הוא מתקרב או מתרחק מן המכשיר המקושר וישמיע התראה. ניתן יהיה להשתמש בהתראה להנעה של פעולה נוספת, לדוגמה, הדלקת אורות באופן אוטומטי כאשר אדם נכנס לביתו, או השמעת התראה כאשר הילד מתרחק ממך.
פרופיל שעות: השעון יציג את השעה והתאריך ונתוני זמן נוספים, כמו: נתוני שעון חורף שיגיעו מהסמארטפון או מכל מכשיר מחובר אחר.
פרופיל “מצא אותי”: השעון ישמיע התראה כאשר תאבדו את המכשיר המקושר (סמארטפון, צרור מפתחות או כל דבר אחר).
פרופיל מהירות ריצה: השעון יתחבר לחיישן ריצה כדי לקבל נתונים מיידיים על מהירות, אורך צעד והספק.
פרופיל מהירות דיווש: השעון יתחבר למד סל”ד ומד מהירות.
פרופיל לחץ דם: השעון ימדוד לחץ דם ונתונים אחרים באמצעות חיישן לא פולשני.
פרופיל גלוקוז: השעון יציג מדדים של רמת הגלוקוז ונתונים נוספים.
פרופיל קצב לב: השעון יציג נתונים שיגיעו מחיישן קצב לב.
לסיכום חשוב לציין כי תחום המיחשוב הלביש נמנה על אחד ממנועי הצמיחה של החברה, ומהווה עבורה יעד אסטרטגי. CSR ישראל, המנהלת את הפן הדיגיטלי של הפיתוח של CSR בעולם כולו, שוקדת גם על הפיתוח של ה-Bluetooth Smart הבא, כצעד נוסף שעושה החברה, על מנת לתת מענה מקיף ומעניין לעולם המיחשוב הלביש.

תגובות סגורות