חדשות היום

IBM מציגה לראשונה בעולם: מחשב קוונטי עם מעבד בעל 50 סיביות

עודד כהן, סגן נשיא ב- IBM העולמית: ” אנו מעמידים במהירות מערכות קוונטיות וכלים חדשים זמינים לשימוש רחב,  באופן המסייע בניצול היכולות יוצאות הדופן בהתמודדות עם בעיות החורגות מקנה המידה עימו מסוגלות להתמודד מערכות מחשוב קלאסיות”.

IBM מציגה שני שידרוגים משמעותיים למערכות הקוונטיות הראשונות שלה המיועדות ליישומים מסחריים ונגישות באמצעות הרשת, IBM Q. השידרוגים מבטאים התקדמות מהירה אותה רושמת החברה בתחום החומרה במערכות קוונטיות, כאשר במקביל היא פועלת בתחומי התוכנה, היישומים והנגשת הטכנולוגיה הזאת.

מערכות קוונטיות ראשונות מדגמי IBM Q שיהיו זמינות בגישה מקוונת יציעו מעבד בן 20 סיביות קוונטיות, (qbit) ושיפורים בתכנון מוליכות העל של הסיבית הקוונטית, הקישוריות והמארז. הזמן הקוהרנטי של הסיבית במחשב של IBM  (זמן קוהרנטי, ,Coherence time הוא משך הזמן בו ניתן לבצע חישוב קוונטי) הוא עתה המוביל בתחום, עם זמן ממוצע של 90 מילי-שניות – משך זמן המאפשר ביצוע פעולות חישוב קוונטי ברמה גבוהה של מהימנות.

IBM הצליחה גם לבנות מעבד הכולל 50 סיביות קוונטיות ולמדוד את ביצועיו בפועל. נמצא כי גם ב- 50 סיביות, שומר המעבד על רמת ביצועים דומה במונחים של זמן קוהרנטי. המעבד החדש מהווה הרחבה של הארכיטקטורה בה משתמשת החברה במעבדי 20 סיביות קוונטיות, והוא צפוי להיות זמין כבר בדור הבא של מערכות IBM Q.

לקוחות יוכלו לגשת באמצעות הרשת אל עולמות המחשב של מערכות IBM Q הראשונות כבר בסוף 2017, במהלך 2018 מתוכננת כבר סדרת שידרוגים נוספת. IBM מתמקדת בהבטחת הזמינות של מערכות מחשוב קוונטי ליישומים אוניברסאליים הניתנות להרחבה מדורגת. מערכת כאלה יאפשרו ללקוחות לבחון שימוש ביישומים פרקטיים הנשענים על היכולות החדשות אותן הן מציעות.

ההתקדמות הנוכחית בתחום החומרה הקוונטית ב- IBM היא תוצאה ישירה של פיתוח לאורך שלושה דורות טכנולוגיים, מאז השיקה IBM במאי אשתקד מחשב קוונטי עובד הזמין לגישה מקוונת. ב- 18 החודשים שחלפו מאז ההשקה , העלתה IBM לשימוש מקוון מערכות בעלות 5 סיביות קוונטיות, ואחריה מערכות בעלות 16 סיביות כאלה. כך גם הצליח הצוות של IBM בתוך שישה חודשים להכפיל את משך הזמן הקוהרנטי במעבד בן 20 סיביות קוונטיות, בהשוואה למעבדים בני 5 ו- 16 סיביות הזמינים כבר לשימוש הציבור.

IBM מנגישה את המחשבים הקוונטיים לשימוש הציבור הרחב באמצעות תוכנית ההתנסות שלה IBM Q Experience, ומפתחת את האקו סיסטם המתקדם בעולם של מערכות קוונטיות התומך בשימוש על ידי ציבור רחב ככל האפשר. במסגרת IBM Q Experience, כבר הריצו יותר מ- 60,000 משתמשים למעלה מ- 1.7 מיליון ניסויים קוונטיים – המהווים תשתית ליותר מ- 35 מאמרים מדעיים של חוקרים מחוץ ל- IBM עצמה.

לדברי עודד כהן, סגן נשיא ב- IBM העולמית ומנהל מנהל מעבדת המחקר של IBM בחיפה : ” משמעות ההכרזה היום היא שאנו מעמידים במהירות מערכות קוונטיות וכלים חדשים זמינים לשימוש רחב,  באופן המסייע בניצול היכולות יוצאות הדופן בהתמודדות עם בעיות החורגות מקנה המידה עימו מסוגלות להתמודד מערכות מחשוב קלאסיות”.

מחשוב קוונטי נושא עימו הבטחה לפתור בעיות מסויימות, דוגמת סימולציות של תהליכים כימיים וסוגים של אופטימיזציות, שהיקפן יחרוג לעולם מעבר ליכולותיהם של מחשבים קלאסיים. במאמר מדעי שפורסם לא מכבר ב- Nature, הציג צוות IBM Q דרך חלוצית חדשה לבחינת בעיות בכימיה באמצעות שימוש בחומרה קוונטית העשויה לשנות בעתיד את האופן שבו מגלים תרופות וחומרים חדשים. חומרי הדרכה בנושא זמינים גם הם בערכת QISKit.

 עודד כהן – סגן נשיא ביבמ העולמית ומנהל מעבדת המחקר של יבמ בחיפה. בתמונה:

 

 

תגובות סגורות