השקת קובוט חדש לחלוטין היא סיבה למסיבה ובמיוחד כשמדובר באחד שמגיע ממובילת השוק: Universal Robots. שיחה עם חיים זכרמן מ-SU-PAD, על החידוש, מצב השוק, איך מקדמים אוטומציה וגם תחזית קדימה
המפגש עם חיים זכרמן, מנהל חטיבת רובוטיקה ואוטומציה בחברת SU-PAD, נציגת UR בישראל, לא יכול היה להגיע בטיימינג טוב יותר. Universal Robots, היצרנית הדנית של הקובוטים – הרובוטים שיתופיים ומובילת השוק, בדיוק הכריזה על הוספת קובוט חדש – ה- UR20- עם יכולות העמסה של 20 ק”ג לקו מוצרי החברה. אנחנו יושבים בחדר הישיבות של SU-PAD ועל המסך הענק רץ בלופ אינסופי סרטון ההשקה, מה שיתגלה בהמשך כבעיה לא קלה למראיין: המרואיין, זכרמן, לא מפסיק להתבונן בהתפעלות בביצועי ה׳שרירן׳ ומדי פעם, גם קם בהתלהבות, ניגש למסך ומסביר מקרוב קרוב מה בדיוק אנו רואים שם. סיפור אהבה.
ואכן, ה- UR20, מפגין עיצוב חדש לגמרי המבוסס על הניסיון של UR בהנדסה ׳מעודנת יותר׳ והוא התוספת האחרונה לפורטפוליו החזק של הקובוטים שמציעה החברה. יש לו יכולות העמסה של 20 ק”ג לקו מוצרי החברה. הקובוט, UR20, מפגין עיצוב חדש לגמרי המבוסס על הניסיון של UR בהנדסה ׳מעודנת יותר׳ והוא התוספת האחרונה לפורטפוליו החזק של הקובוטים שמציעה החברה. הוא גם ההדגמה הטובה ביותר עד כה לחדשנות של UR בתחום הקובוטים, הכוללת עיצוב מַחבָּר חדש לחלוטין שיאפשר פעולה מהירה, כמו גם יכולת להתמודד עם עומסים כבדים יותר. טווח ההגעה של 1750 מ”מ תוכנן לעבוד עד לגובה המלא של משטחי ההעמסה התקניים, נתון שישנה את האופן שבו עסקים מעמיסים משטחים או מבצעים משימות משטוח. טביעת הרגל הקטנה של הקובוט החדש תאפשר לחברות להשיג יותר בתוך שטח הייצור הקיים שלהן.

איור 1: מכירות רובוטים לתעשייה נמצאות במגמה חדה של התאוששות עולמית. קרדיט: יוניברסל רובוטס
בנוסף ליכולות המשטוח, זכרמן מצפה שה- UR20ישמש גם למשימות ריתוך, טיפול בחומרים, טעינת מכונות וטיפול במכונות, כמו גם לפתרונות חדשניים שנוצרו לאורך השנים בסיוע מערכת אקולוגית שלמה של שותפים עסקיים. “זו לא רק גרסה גדולה יותר של הקובוטים הקיימים שלנו; מדובר בהגדרה מחדש של מושג הקובוט״, הוא אומר. ״ה- UR20 הוא הקובוט החדשני ביותר שייצרה UR וההתפתחות העדכנית ביותר ב-17 שנות ניסיון טכני בתעשיית הרובוטיקה. המהנדסים המומחים של החברה הנדסו מחדש לחלוטין את הזרוע תוך שמירה על אותו ממשק משתמש אינטואיטיבי שהיא ידועה בו כבר מזמן. היתרונות של ה- UR20 הם משמעותיים, מזמני מחזור מהירים יותר והיכולת להתמודד עם עומסים כבדים יותר, ועד לטווח הגעה גדול יותר עם טביעת רגל קטנה. שולבו כאן גם שיפורי תוכנה מתקדמים, המעניקים למשתמשים יכולות בקרת תנועה חסרות תקדים.”

איור 2: היכולת לפרוס בבטחה קובוטים זה לצד זה עם מפעילים מיומנים מאפשרת להפוך תחנה, מכונה או תהליך בודד לאוטומטיים. קרדיט: יוניברסל רובוטס
UR השיקה את הקובוט המסחרי הראשון בעולם ב-2008 ומאז בנתה מערכת אקולוגית של למעלה מ-1,100 אינטגרטורים, מפיצים ושותפים עצמאיים שיצרו רכיבים, ערכות ויישומים עבור הקובוטים שלה. החברה מכרה יותר מ-50,000 קובוטים ונעזרה בתהליך עיצוב הקובוט החדש בידע שנצבר באמצעות בסיס הלקוחות שלה. לדברי זכרמן, ה- UR20 מסמן את תחילתה של סדרה חדשה של קובוטים חדשניים מהדור הבא, אשר ישלימו את סדרת קובוטי ה-e-Series המצליחה של החברה.
ההשקה שלכם דווקא כעת עם היציאה מהקורונה מסמלת משהו? עם כל שיבושי הקורונה, נראה שהשנה האחרונה הייתה שנה טובה עבור מגזר הרובוטיקה, הלא כן?
״מכירות רובוטים לתעשייה נמצאות במגמה חדה של התאוששות עולמית״ אומר זכרמן. ״על פי נתוני ההתאחדות הבינלאומית לרובוטיקה (IFR), במהלך שנת 2021 נמסרו קרוב ל-490 אלף רובוטים – עלייה של 27% בהשוואה לשנה קודמת. ההתאוששות בענף הייתה חזקה ביותר. טרנד המעבר לאוטומציה והחיפוש אחר חדשנות טכנולוגית העלתה את הביקושים לכל אורך הקו. על פי הנתונים, התחומים בהם הרובוטים זכו לאימוץ מסיבי היו בתעשיות האלקטרוניקה, כשאחריה תעשיית הרכב, מתכת ומכונות, פלסטיקה וכימיקלים ומזון ומשקאות.
בישראל, יותר חברות ומפעלים בארץ מבינים שקובוטים (רובוטים שיתופיים) הם כבר לא גימיק, או טרנד חולף והם בשלים יותר להשקיע את המשאבים הנדרשים לצורך הטמעתם לאור מחסור חמור בכוח אדם. את התחושה שלנו מחזק מחקר שנערך במהלך 2021 על ידי Let-Lab, שמציין כי העניין, כמו גם הטמעת רובוטים (וקובוטים) בשוק הישראלי נמצאים במגמת צמיחה מתמדת. 89% אחוז מהמשתתפים בסקר דיווחו כי הם מתכננים לשלב יותר רובוטים במקום עבודתם וכי מדובר במגמה שניתן לאתר גם בקרב מפעלים קטנים ובינוניים. קובוטים, שהיו די נדירים בזירה הישראלית בשנת 2016 הם התחום הלוהט ביותר והצומח ביותר כיום כשמדברים על הטמעת רובוטים תעשייתיים״.
כולם מדברים על משבר כח אדם בתעשייה… אתם רואים את זה מקרוב? זה משפיע על מגמות אימוץ אוטומציה?
״במרץ 2020, מציאת ושימור כוח עבודה איכותי הייתה הבעיה מספר 1 שדווחה בסקר של איגוד התעשיינים הלאומי בארה”ב. במבט קדימה לינואר 2022, הנושא הזה ירד למספר 3, כשרק אתגרי שרשרת האספקה ועלויות חומרי הגלם מעליו. אבל העבודה נותרה אתגר משמעותי – 85% מהמשיבים בסקר דיווחו על משרות פתוחות שאינם מסוגלים לאייש. וזה עוד לא הכל: בשנת 2019, Deloitte מצאה ש-27% מכוח העבודה בייצור היו בני 55 ומעלה, ודור הבומרים ממשיך לפרוש בקצב של כ-10,000 ליום. לרוע המזל, המילנאלים ודור ה-X וה-Z מגלים עניין מוגבל מאוד בעבודה בייצור. נכון, גם בישראל. בקיצור, בומרים עוזבים את הייצור מהר יותר ממה שנכנסים דורות צעירים יותר. וזה מסובך עוד יותר בגלל פער הכישורים. בניתוח של 2021 דלויט ו-The Manufacturing Institute דיווחו ש-36% מהמצטרפים החדשים לשוק העבודה (או הוריהם) לא היו בעלי עניין בתעשייה, ו-38% לא תאמו לציפיות. וזה בנוסף למחסור בחינוך למדעים (STEM) ותוכניות הכשרה יעילות לעבודה. בקיצור: חייבים לעבור לאוטומציה. אין יותר מדי חלופות למחסור בעובדים. קובוטים הם בהחלט אבן הבניין העיקרית של אוטומציה בתחום הייצור.
עלות התקנה נמוכה מאפשרת אפילו לעסק היצרני הקטן ביותר לבצע אוטומציה. בניגוד לאוטומציה מסורתית, פתרונות שיתופיים הפחיתו בהצלחה את העלויות מכל שלב של פרויקט טיפוסי. כיום מקובל לראות מערכות שלמות בטיפול במכונות, ריתוך ופיזור משטחים נפרסות בפחות מ-90,000 דולר, לרוב פחות מ-70,000 דולר עבור כל הפתרון כולו (קובוט, גריפר, מכאניקה וכו’).
קובוטים מאפשרים אוטומציה מצטברת. בניגוד לגישה המסורתית של הכל או כלום, היכולת לפרוס בבטחה קובוטים זה לצד זה עם מפעילים מיומנים מאפשרת להפוך תחנה, מכונה או תהליך בודד לאוטומטיים. ניתן להפוך תא אחד לאוטומטי, ליצור החזר ROI ולאחר מכן להמשיך לבצע אוטומציה הדרגתית של פעולות נוספות.
קובוטים מהירים לפריסה ומהירים לפריסה מחדש, מה שהופך אותם למושלמים עבור תהליכי high mix / low volume. הקובוטים הטובים הם קלים לתכנות ואינם דורשים צוותים ייעודיים של מהנדסים ומתכנתים״.
אז איפה מתחילים לדעתך?
״צריך להשלים פערים. מי שנאבקים להעסיק רתכים, מפעילי מכונות, עובדי קו אריזה או תפקידים אחרים, יכולים להשקיע בקובוטים כדי למלא את החללים שהותיר משבר העבודה בייצור. התקנת קובוט בעלות כוללת של 65,000 יורו (פתרון Turn Key כשעלות הקובוט רק כמחצית הסכום) המטפל במכונה נותנת מענה הן למחסור בעבודה והן לניצול הנמוך של המכונה – שיפור כפול לשורה התחתונה.
צריך לחתור לאוטומציה של יישומי DDD – כלומר, ליישומי “משעמם, מלוכלך, מסוכן”. תפקידים אלו הם הקשים ביותר להעסקה ואוטומציה שלהם תשפר את שביעות הרצון בעבודה ואת מורל העובדים. חייבים להפוך את הייצור לאטרקטיבי. ההססנות של הדורות הצעירים להיכנס לקריירות ייצור עומדת ביחס ישיר לדעתם על משרות DDD. אוטומציה של קובוט יכולה להקל על גיוס מועמדים מתאימים. אוטומציה של המשימות הפשוטות, החוזרות על עצמן, המשעממות, מאפשרת להעביר עובדים מיומנים למשימות בעלות ערך גבוה יותר. ההמלצה שלי היא לחפש קודם כל תחומים שבהם אוטומציה של תהליכי high mix / low volume שם ניתן להגדיל את הקיבולת ולהפחית עלויות״.
מבחינת מקבלי ההחלטות, ללכת על רובוטים או קובוטים?
״קובוט הוא רובוט שיכול לעבוד לצד עמיתים אנושיים על קו הייצור, או ההרכבה, בשל תכונות בטיחות שונות. קובוטים יכולים להשתלב במגוון משימות, כגון: ביצוע משימות דוגמת הזרקה של חומרים, ריתוך MIG, הלחמה, חריטה, EDM תיל, הטבעה וליטוש, סיוע בבדיקת חלקים (ויזואלית), סיוע בהרכבת המוצר, במיוחד בהגעה למקומות שקשה להגיע אליהם, אריזה וארגון על גבי משטח וטיפול במכונות.

איור 3: ה UR20- , מפגין עיצוב חדש לגמרי המבוסס על הניסיון של UR בהנדסה ׳מעודנת יותר׳. קרדיט: יוניברסל רובוטס
היתרון המכריע ביותר של קובוט על פני רובוט תעשייתי הוא גמישות, במיוחד מכיוון שסביבות הייצור צריכות להפוך לזריזות יותר ויותר כדי להתמודד עם עבודות בעלות נפח נמוך. קובוטים הם גם ניידים יותר ותופסים פחות שטח רצפה מאשר רובוטים תעשייתיים מסורתיים. קל יותר לתכנת קובוט מחדש למשימות שונות או לפי וריאציות מוצר ולהקל על הסיוט של התזמון והאוטומציה שמגיע עם הטרנד להתאמה אישית המונית.
מותגים מסוימים אפילו מציעים אפליקציות המאפשרות לצוות להיכנס ידנית לעמדות קצה, לשאוב מידע מספריות למשימות ספציפיות, כמו ריתוך מעגלי ומפרקים תחתיים, ולאחסן רצפי תנועה מותאמים אישית בקובוטים שלהם – בכמה לחיצות כפתור. ישנן אף ׳ערכות׳ שמאפשרות להתקנה מהירה ולמקרי שימוש ספציפיים.
חווית המשתמש ברמת ההתקנה והתכנות היא בליגה אחרת מזו של תכנות רובוט מסורתי, אשר בסביבה הייעודית שלו דורש מומחיות ושינויים אינסופיים. כתוצאה מכך, מחסום הכניסה למפעילים יורד משמעותית בשימוש בקובוטים, תוך האצת הפריסה והחזר ה- ROI.
בנוסף, קובוטים הם קומפקטיים מספיק כדי שהם יכולים לחלוק שולחן עבודה עם עובד הרכבה, ולהשלים משימות ביחד. מחליפי כלים אוטומטיים מאפשרים פעולות מהירות ומתוחכמות יותר, וניתן לספק מחברים או חומרי מליטה ברציפות בדיוק אולטימטיבי, מה שמבטיח איכות עקבית של המוצר הסופי.
המיתוס שרובוטים “יחליפו” בני אדם יתפוגג כאשר עובדים יבינו שעבודה עם רובוטים יכולה להיות מהנה, נגישה טכנית ושהייצור יואץ באופן אקספוננציאלי בהתחשב בכך שמפעיל אנושי אחד יכול להריץ ארבעה רובוטים או יותר. בפועל, קובוטים אידיאליים להשתלטות על משימות חוזרות, או לא ארגונומיות בהרצות ייצור משתנות שעדיין דורשות מאדם לבצע חלק מהעבודה. מנהלי מפעלים צריכים יותר ויותר לראות באתר העבודה הכלאה דינאמית של פתרונות יצירתיים שונים. ההחלטה אם לשכור בן אדם, רובוט או קובוט כדי לבצע את העבודה נותרה מורכבת אך הכרחית יותר ויותר.
מהנסיון שלנו, קובוטים גמישים יותר, ניידים ובסוף היום כשמשווים פתרון מלא מול פתרון מלא ואת נושא ההחזר על ההשקעה קל לגלות כי משתלם יותר להטמיע בפסי הייצור קובוטים יותר מאשר רובוטים תעשייתיים מסורתיים. ניתן להתאים בחלק גדול של המשימות, בין אם מדובר במשטוח, קידוח, הלחנה ואריזה, בכדי לענות על תכונותיו של רובוט מסורתי לייצור נפח גבוה שאף דורשים אמצעי בטיחות מתאימים. עם יכולתם לשפר את איכות המוצר, שיעורי התפוקה, ובסופו של דבר את שביעות הרצון מהעבודה, ברור שהמגמה של קובוטיזציה של אתרי עבודה תימשך״.

חיים זכרמן, מנהל חטיבת רובוטיקה ואוטומציה בחברת .SU-PAD קרדיט: יוניברסל רובוטס
“המחויבות שלנו להצלחת כל לקוח באה לידי ביטוי במאמץ שאנו משקיעים ב׳תפירת׳ פתרון כולל מקצה לקצה כשהקובוטים הם חלק אינטגרלי מכך,” אומר זכרמן. “מהנסיון ארוך שנים שלנו עם UR, וכאינטגרטורית שלהם, מדובר בחברה שמחוייבת להנדסה איכותית, לעיצוב נורדי מדהים ולחוויית משתמש יוצאת דופן. ה- UR20 הוא רק ההתחלה. החברה השיקה את הדור הבא שלה עם המודל הזה מכיוון שהוא יהפוך אוטומציה מקצה לקצה למציאות עבור הלקוחות ויאפשר להם להשתמש באוטומציה של קובוטים כדי להתפנות למשימות חדשות. השלב הבא בהגדרה מחדש של אוטומציה יהיה להביא את אותן תכונות חדשניות למשפחה חדשה של קובוטים. אנחנו לא יכולים לחכות להראות לכם מה צופן העתיד.”
תמונת כותרת: הקובוט החדש של יוניברסל רובוטס. קרדיט: יוניברסל רובוטס