חדשות היום

בין כוונות

בתום מלחמת יום הכיפורים הוזמן מדען צעיר שזה עתה סיים את הדוקטורט בטכניון יחד עם חבריו ברשות לפיתוח אמצעי לחימה, לשיחה עם בכירים במערכת הבטחון ובדרג המדיני. הימים, ימי הטראומה של מלחמת יום הכיפורים, האבידות הרבות וההרגשה שהטיל כופף את כנף המטוס ולא רק אותו. הדרישה שהוצגה למדענים הצעירים הייתה ממוקדת מאד : האם נוכל בעתיד להשמיד בעזרת חימוש מתקדם את הטנק מאחורי הגבעה? זה שאנחנו לא רואים בקו ראיה ישיר? הסיבה לדרישה המבצעית הזו הייתה ניתוח של קרבות השריון הקשים שניהל צה”ל במלחמת יום הכיפורים בסיני וברמת הגולן. כל הקרבות הללו היו בעדיפות מספרית ברורה של המצרים והסורים. המסקנה הייתה כי צריך למצוא חימוש מתקדם שיוכל לפגוע בזמן אמת בכוח שנמצא רחוק, נסתר ומעבר לקו ראייה. המהנדס הצעיר, לימים בכיר ברפאל ובמשרד הבטחון חזר למעבדת המחקר ומתוצאות הפיתוח אנחנו “נהנים” עד היום. משפחת טילי נ”ט ארוכי טווח מונחי ראש ביות אלקטרואופטי דוגמת התמוז, החפיז ודומיהם.

תמונה: לווין Gunsmoke-J
צילום: U.S. Army

האתגר המבצעי הזה, של זיהוי ופגיעה באויב מעבר לקו הראייה, ממשיך ללוות צבאות רבים בעולם גם בעידן הנוכחי, כל שכן כאשר סביבת הלחימה המודרנית משתנה מלחימה של צבא מול צבא,  ללחימה מול  טרור וגרילה. כלומר, כזו שמתמודדת עם אויב לא מדינתי הפועל ברוב המקרים מתוך אוכלוסייה. עם האתגר המורכב הזה מנסים בצבא ארצות הברית להתמודד דרך פיתוח יכולות צילום, מעקב וסימון מטרות מהחלל. בחודש יולי האחרון השלימה זרוע היבשה האמריקנית,  ה ARMY שילוח של שלושה לוויני תצפית קטנים – CUBESATS,  לצורך ניסוי רכישת מטרות קרקעיות מהחלל. הלוויינים  מוקמו בשכבה נמוכה – ORBIT, בגובה ממוצע של 500 ק”מ.

האישור לפרויקט הזה בשם  J-Gunsmoke, ניתן לאחר שבשנה שעברה הוכחה יכולת ראשונית על ידי ניסוי שנעזר בלווייני צילום אזרחיים. בניסוי  צולמו מספר אזוריים קרקעיים, ותוך 20 שניות הם עובדו  למטרות ואיומים, והועברו לכוח קרקעי.  עיבוד הצילומים נעשה על ידי בינה מלאכותית שהצליחה לזהות את המטרות הצבאיות מבין שלל הפרטים שצולמו.

פרויקט הJ-Gunsmoke  משותף ל  USASMDC-    Army Space and Missile Defense Command  ולצוות הנקרא, Assured Position Navigation and Timing/Space Team Function cross . הצוות הזה הוקם ב 2017 על ידי ה ARMY  במטרה ליצור סינרגיה בין סנסורים שונים שתשפר את תמונת המודיעין ותגדיל את קטלניות כוחות היבשה.

“המטרה שלנו היא לחזק את כוחות היבשה ביכולת להתמודד עם איומים מוקדם ככל הניתן”, אמר בראיון לתקשורת האמריקנית דרק טורניר, מסוכנות פיתוח החלל האמריקנית, שגם היא חלק מהפרויקט הזה. “המטרה שלנו היא לאתר, לעקוב ולסמן מטרות בגודל של רכב ויותר ולסגור עליו מעגל אש מהיר, בכל מקום על הגלובוס”.

פרויקט  J-Gunsmoke אמור היה לצאת לדרך ב 2019, עם שילוח שלושה לוויינים ראשונים. אלא שהשיגור    התעכב בשל סיבות לוגיסטיות, מה שהצריך את המפתחים להדגים את יכולות המערכת על ידי שימוש בלוויינים אזרחיים. רק בחודש יולי האחרון הושלמה הפריסה הראשונית כאשר כל לווין שוגר על גבי פלטפורמה שונה. הראשון מוקם על ידי רקטת ELECTRON של חברת Rocket Lab, חברה פרטית המתמחה בשיגור לוויינים קטנים מאתר שיגור בניו זילנד (ראו הרחבה). הלווין השני שוגר  על גבי חללית האספקה Cygnus, שמיקמה אותו  אחרי שסיימה עגינה בתחנת החלל הבינלאומית והשלישי שוגר באותו היום  על גבי רקטת  LauncherOne של חברת VIRGIN ORBIT. הרקטה הייחודית הזו מתחברת לבואינג 747 שעבר הסבה לנשיאת מטען בגחון המטוס. היא משוחררת בגובה רב ומשם מפעילה מנועי האצה ויוצאת מהאטמוספירה. במשימה הספציפית הזו של  J-Gunsmoke המטוס המריא משדה התעופה Mojave  בקליפורניה ושיגר את הרקטה מעל האוקיינוס הפסיפי. מבחינת VIRGIN ORBIT זו הייתה אבן דרך חשובה בתעשיית החלל, שכן זו הייתה הפעם השנייה בסך הכל שנעשה שימוש ברקטה הזו.

תמונה: חללית האספקה Cygnus מתנתקת מתחנת החלל הבינלאומית בדרך
למיקום לווין 30.6.21 ,Gunsmoke-J
צילום: NASA

“הפריסה באותו היום של שני לוויינים משתי פלטפורמות שונות לחלוטין היא צעד חשוב בפרויקט הזה”, אומר בראיון לאתר c4isrnet.com   ווילר  הארלי מ USASMDC. “זו תוצאה של הרבה מאד עבודת מחקר ופיתוח, וזה מוכיח את מגוון היכולות העתידיות של  כוחות היבשה”.

מה שהארלי לא אמר אבל בהחלט רמז הוא היכולת לפרוס קבוצת לוויינים קטנה בחלל בתוך ימים, מרגע קבלת ההחלטה. הצבא האמריקני על כל הזרועות שלו עובד על יכולת כזו כבר כמעט עשור, ובמיוחד אמורים הדברים לגבי פרישת לוויני GPS. החשש האמריקני הוא משיבוש ופגיעה בלווייני ה GPS  של ארצות הברית בזמן משבר עם סין או רוסיה, או אפילו שתיהן במקביל. על פי דרישת התקציב של ה ARMY, במהלך 2021 הניסויים עם שלושת הלוויינים יימשכו עד סוף השנה, ובמידה ואלה יעמדו בדרישות המבצעיות, ב 2022 יועברו הלוויינים לשימוש מבצעי ראשוני.

“ההצלחה של  J-Gunsmoke תאפשר לנו לפגוע באש מדויקת  גם מטרות רחוקות מאד”, אומרת רבקה נגורני, סגנית ראש הפרויקט. “מדובר בלוויינים קטנים מאד, בגודל של כיכר לחם, שיאפשרו בעתיד לחימה הרבה יותר מדויקת וקטלנית”.

השיגור והמחאה

שיגור הלווין מניו זילנד עורר מחאה של תושבים   ב Hawke’s Bay המתגוררים סמוך לאתר השיגורים.         יום אחרי השיגור הם פנו לחברת Rocket Lab בבקשה להבהיר את מטרת השיגור ואיזה שימושים יעשו בלוויין על ידי  הצבא האמריקני. לטענת המוחים, שימוש עתידי בנשק גרעיני כתוצאה משימוש בלוויין הזה, הוא הפרה של מדיניות ניו זילנד, שלא לאפשר הכנסת נשק גרעיני או מרכיבים שלו למדינת האיים. Rocket Lab הגיבה לדברים באופן עמום וכתבה להם :”אנחנו בהחלט מכבדים את הזכות של תושבי המקום לחלוק ולהשמיע את דעותיהם. שמענו את הדברים ואנחנו מזמינים את כל אחד מבני המקום לפנות אלינו באשר לפעילות שלנו”.


תמונת כותרת: רקטת LauncherOne
משוגרת מבואינג 747
צילום: Virgin Orbit

אמיר בר-שלום

תגובות סגורות