שרשרת אספקה במיקור חוץ

שרשרת אספקה במיקור חוץווספי ארמז, ניסטק

מגמת מיקור החוץ צברה תאוצה בשלושת העשורים האחרונים, כאשר יותר ויותר ארגונים מתמקדים בכישורי הליבה שלהם ומפנים פעילויות אחרות למיקור חוץ. מאמר זה מתמקד במיקור חוץ של שרשרת האספקה בכלל ובהוצאת השירותים מחברות (Original Equipment Manufacturer) לקבלני משנה (EMS – Electronic Manufacturing Services) בפרט.

מיקור חוץ (outsourcing) הינו העברה של פעילות תפעולית מסוימת של חברה או ארגון לספק חיצוני. להבדיל מקבלנות משנה, שבה מדובר על התקשרות למשימה מסוימת המוגבלת בזמן, במיקור חוץ מדובר על התקשרות ארוכת טווח. בשונה מהגישה המקובלת, מיקור חוץ אינו רק כלי להורדת עלויות, אלא גם כלי למימוש אסטרטגיה ארגונית, אשר בניהול נכון מאפשר ייצוב יכולות ליבה וייחוד ארגוני, בשילוב הערכים המוספים של קבלני משנה, תוך ניהול סיכונים מחושב. זהו תהליך אסטרטגי מתמשך המשלב תכנון ארוך טווח בהתאמה הארגונית הפנימית ויצירת שותפויות עם ארגונים המשלימים את יכולות הארגון. המניעים העיקריים למעבר מיקור החוץ הם:
מיקוד וידע: רצון הארגון להתמקד בתחומי הליבה שלו.
עלות: עלות נמוכה יותר ואיכות גבוהה יותר של שירותים המתקבלים במיקור חוץ.
מומחיות: היתרון העיקרי של ספקי שירותי מיקור חוץ נובע מהמומחיות ויתרון הגודל של ספקי שירותים אלה.
זמן: קיצור לוח הזמנים להוצאת מוצר חדש לשוק, באמצעות ניצול מיומנויות ופסי ייצור קיימים של ספקי מיקור חוץ.
בארגונים רבים, ובמיוחד בארגונים שעיקר יהבם הינו בתחומי הפיתוח והשיווק, נתפסים התפעול ושרשרת האספקה המהווים מרכיב עיקרי, כפעילות שאינה מוגדרת כעיסוק הליבה הארגוני. הגישה האסטרטגית בעבר של ניהול שרשרת אספקה התמקדה באינטגרציה אנכית, על ידי בעלות של מרבית המרכיבים בשרשרת האספקה. אך כיום הגישה האסטרטגית הינה שיתוף פעולה בין מספר משתתפים בשרשרת האספקה, אשר מקבלים החלטות באופן רציף על אופן ניהול מרכיבים בשרשרת האספקה, כאשר הארגון מתמקד בכישורי הליבה שלו בשרשרת האספקה ומעביר למיקור חוץ תחומים אחרים.
ואכן, מסוף שנות ה-80 החלה מגמה הולכת וגוברת בעולם של הוצאת שירותי הייצור מחברת ה-OEM לקבלני משנה EMS קבלני המשנה EMS ממוקמים בדרך כלל במדינות בהם שכר העבודה נמוך (בעיקר מדינות מהמזרח הרחוק) ומתמחים בייצור המוני. חברת ה-OEM קובעת את מפרט הייצור ההנדסי למוצר, את תחזית הייצור לאספקות או תחזית הדרישות ואת מחיר המוצר הסופי. קבלני המשנה מנהלים קווי יצור רבים ללקוחות שונים. בדרך זאת הם משיגים יתרון לגודל ברכישת ציוד וקווי ייצור ועלויות האחזקה, בניצול קווי ייצור (המוקצים ללקוחות רבים), במחירי רכיבים ובזמינותם ובעלויות עובדים. רווחיות קבלן המשנה מושפעת מעלויות הייצור הנמוכות וההתייעלות שהוא משיג.
למגמה זו של שימוש במיקור חוץ לצרכי ייצור בשרשרת האספקה יש מספר סיבות אשר הביאו ליתרונות מרכזיים עבור חברות ה-OEM: הוספת קיבולת ייצור בזמן קצר כדי לתת מענה לשינויים חדים בביקושים; הוזלת עלויות הייצור על ידי שימוש בכוח אדם ותשתיות בעלות נמוכה יותר, כאשר קבלן המשנה יכול לעמוד בהקטנת העלויות כתוצאה מכמויות הייצור הגבוהות יותר וניצול גבוה יותר של מכונות; התמקדות בליבת פעילות ה-OEM שהיא מחקר ופיתוח; יכולת להרחבה מהירה של פעילות שיווק המחייבת פתיחת מפעל/ים, על ידי התחברות עם קבלן משנה; קבלת התמחות טכנולוגית בתהליכי הייצור על ידי קבלן משנה שהתמקצע בתחום זה, וללא צורך בהשקעות ניכרות של חברת ה-OEM הנדרשות לרכישת התמחות זו.
מגמה זו הביאה לשינויים מבניים בתעשיית האלקטרוניקה, כאשר בשנות האלפיים רוב יצרני ה-OEM העבירו את מפעלי ההרכבה שלהם לשירותי ייצור אלקטרוני EMS, ונוצרו ענקי תעשיה חדשים העולים בגודלם על יצרני המקור. בעוד שבעבר קבלני ה-EMS סיפקו בעיקר שירותי ייצור בסיסיים, אך כיום הם מספקים מגוון פתרונות “עד מפתח” (turnkey) או פתרון הכולל גם את אספקת המוצרים המוגמרים ללקוחות הסופיים.
לפי הערכת IHS, היקף הייצור במיקור חוץ נמצא בעלייה יציבה ויצמח ב-2013 להיקף של כ-405 מיליארד דולר. כאמור, כיום מרבית חברות ה-OEM מבצעות את כל פעולות הייצור אצל קבלני משנה החל מתכנון ייצור והרכבה של המוצר ועד שליחתו ישירות ללקוח היעד. קבלן המשנה משמש הזרוע הייצורית של חברת ה-OEM ומנהל עבורו את כל שרשרת האספקה. דבר זה מחייב את קבלן המשנה לנהל בצורה מושכלת ואסטרטגית את שרשרת האספקה של הלקוח בעיקר בשוק דינאמי הסובל מתנודות עולות ויורדות.
אך רוב חברות ה-EMS עובדות בשולי רווח נמוכים ביותר של כ-3% ופחות. אחת הסיבות לכך הינה המודל העסקי של תעשיית הייצור האלקטרוני בקבלנות משנה (EMS): שחברות ה-OEM אשר מזמינות את עבודות הייצור, לוחצות על קבלניות הייצור להוריד מחירים כדי להשיג יתרון תחרותי על-פני המתחרות. כך נוצר מצב בו קשה לחברות ה-EMS לקצץ בעלויות המחקר והפיתוח, ולכן מופעל לחץ על הייצור ורכש החומרים, שהם מרכיב העלות הגדול ביותר במחירו של כל מוצר אלקטרוני.
בנוסף לכך, במהלך תהליך הייצור של קבלן ה-EMS, עלולות להיווצר נסיבות המובילות לשינוי בעלויות ייצור המוצר הסופי בפועל לעומת המחיר המקורי, כגון עליות מחירי הרכיבים בשוק, ושינויים בתוכניות הייצור המקוריות על ידי חברת ה-OEM המביאים להגדלת המלאי ולגידול בעלות המלאי. במקרה כזה, קבלן ה-EMS ידרוש תשלום עבור ההוצאות הנוספות, וייערך תהליך של בדיקת הטענות ומשא ומתן בין הצדדים לאישור התשלום הנוסף. תוספות התשלום לקבלני ה-EMS כתוצאה מהעלויות הנוספות לייצור הינן בדרך כלל גבוהות ומשפיעות באופן משמעותי על רווחיות ה-OEM, ולכן חשוב כי קבלן ה-EMS יעדכן את חברת ה-OEM באופן שוטף על התייקרויות או שינוי בעלויות, ויקבל את אישורה לכך.
לסיכום, הסביבה העסקית מאופיינת בתנודות חדות, משפל לגאות בפרקי זמן קצרים וללא צפי מראש. מיקור החוץ בשרשרת האספקה הפך להיות נדבך מהותי באסטרטגית החברה ובאסטרטגית ניהול שרשרת האספקה, והוא משפיע באופן משמעותי על ההוצאות הכספיות של החברה. דבר זה הביא להזדמנויות רבות ליצרני ה-EMS אך גם לסיכונים בשל השינויים החדים בביקושים והלחצים להורדת עלויות. קבלן משנה המנהל את שרשרת האספקה עבור חברות OEM רבות, חייב להיות ער להיבטים
אלה ולנקוט באסטרטגיות שונות כדי לספק מענה מהיר ואיכותי לגלי השוק המשתנים בכל תקופת זמן. בחירת אסטרטגיה מתאימה ונכונה תועיל לקבלן המשנה להבטיח תפקוד אופטימאלי ויעיל של שרשרת האספקה ועל ידי כך השגת שביעות רצון לקוח מרבית.

שרשרת אספקה במיקור חוץ

תגובות סגורות