חדשות היום

מירוץ במהירות של חמישה מאך

מאז 2018, כשוולדימיר פוטין נשיא רוסיה חשף לעולם את השגא קולי  AVANGARD, נמצאת ארצות הברית בטלטלה שהביאה אותה למירוץ חימוש מחודש. לא פחות מ 70 פרויקטים חדשים של הזרועות השונות עוסקים בפיתוח נשק שגא קולי (hypersonic), כמענה לאיום החדש שהציבה רוסיה בזירה.  בנוסף יש מי שטוען  שגם סין, עם תעשיית החלל שלה והידע בטילים, מחזיקה מערך מבצעי של נשק שגא קולי. כאילו לא די באיום המתפתח הזה, בתחילת חודש אפריל האחרון נכשל בארצות הברית ניסוי של טיל שגא קולי במסגרת תכנית Air-launched Rapid Response Weapon (ARRW). הטיל מדגם AGM-183A לא התנתק ממטוס ה B-52H  מעל המטווח הימי  Point Mugu באוקיינוס הפסיפי. בהודעת חיל האוויר האמריקני לא הוזכרה סיבת התקלה ולא ננקב גם תאריך לניסוי חדש.

התכנית האמריקנית לפיתוח נשק שגא קולי מעסיקה רבות לא רק את בכירי מערכת הבטחון האמריקנית, אלא גם את מקבלי ההחלטות בקונגרס. בדוח חריף של ועדת  המעקב והביקורת של הקונגרס – Government Accountability Office  – שפורסם בתחילת אפריל האחרון. בדו”ח נכתב  במפורש, כי על משרד ההגנה לבחון מחדש את עשרות הפרויקטים הללו,  “שלא מביאים עד כה את התוצאה הרצויה – סגירת הפער הטכנולוגי והמבצעי שנפער בין ארצות הברית לסין ורוסיה במערכות נשק שגא קולי. בסיכום הדו”ח נכתב כי יש לשקול להחליף את ראשי הפרויקטים ואף לצמצם את מספר התכניות, בכדי להאיץ את התהליך.

כרגע מתנהלות בארצות הברית שתי תכניות פיתוח עיקריות, אחת של חיל האוויר  עם ה AGM-183A  שנכשל כאמור בניסוי האחרון והשנייה, Common-Hypersonic Glide Body, תכנית משותפת ל ARMY  וה NAVY. במסגרת התכנית בוצע במהלך חודש מארס האחרון, ניסוי ירי מוצלח עם פגיעה מדוייקת מאד במטרה. בהמשך מתוכנן ניסוי ירי ראשון מספינה ל 2023 וירי מצוללת ב 2024.

עד כמה מפגרת ארצות הברית  במימד השגא קולי אחרי המעצמות האחרות?  רוסיה למשל ביצעה כבר כמה ניסויי ירי של נשק שגא קולי  מספינות, האחרון  תוכנן לחודש מרץ, בים BARENTS. על פי הודעת הצי הצפוני של רוסיה הפרוס באזור הארקטי, ספינת הטילים  מדגם Admiral Gorshkov נערכה לירי טיל היפר סוני –  Tsirkon. לא ברור האם הניסוי יצא לפועל או נדחה, בכל מקרה הוא מדאיג מאד את ארצות הברית,  שכן הוא מיועד להשמיד נושאות מטוסים ומטרות איכות ימיות. בחודש יוני הקרוב מתכננת רוסיה ניסוי ירי של הטיל מצוללת , ובהמשך להכניס אותו לשירות מבצעי בתחילת 2022. מזכיר הצי האמריקני לשעבר תומס מודלי השווה בראיון בשנה שעברה  את מאזן היכולות השגא קוליות  בין ארצות הברית לרוסיה למירוץ החלל בשנות ה 60 של המאה הקודמת. גם שם ברית המועצות הצליחה להפתיע את ארצות הברית עם שילוחו של הקוסמונאוט יורי גגרין לחלל ב 12 באפריל 1961.  בנוסף לטיל ה  Tsirkon, מחזיק הצבא הרוסי בשתי מערכות שגא קוליות מבצעיות : Avangard המשוגר קרקעית וה Kinzhal המשוגר ממטוס. שניהם בעלי יכולת לשאת ראשי נפץ גרעיניים.

“הנשק הרוסי שעומד מולנו טס 800 ק”מ ב 10 דקות, בעוד שהנשק שלנו טס את אותו מרחק בשעה”, אמר  מייקל וויט, ממשרד ההגנה האמריקני בראיון ל AIRFORCE  MAGAZINE . “אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו פער כזה ולכן הגדלנו את התקציבים בהתאם. ב 2016 הקצנו 350 מיליון דולר לנשק שגא קולי, היום הסכום הזה גדל  זה פי 10”.

על פי השבועון NEWSWEEK, הפנטגון מתכנן ל השקיע ב 2022   3.2 מיליארד דולר בפיתוח נשק היפרסוני, מיליארד יותר משנת 2020. בכל הפרסומים בארצות הברית לוחות הזמנים לגבי יכולת מבצעית ראשונית, מעורפלים מאד, מה שמסביר את הדאגה של הקונגרס.

ככל הידוע,  הנשק הרוסי מגיע למהירות של יותר מחמישה מאך, בעוד שהנשק האמריקני מתוכנן למהירות גדולה הרבה יותר. אתר POPULAR MECHANICS טוען כי בחיל האוויר האמריקני מכוונים למהירויות של  כמעט  20 מאך בשעה. על הפרסום באתר, חיל האוויר האמריקני בנה לאחרונה מנהרת רוח לניסוי מהירות של  18 מאך. משמעות המהירות הזו היא טיסה מניו יורק ללוס אנג’לס ב 10 דקות, פי שלושה מהר יותר מהחימושים השגא קוליים של סין ורוסיה.

בנוסף למערך הטילים, מפתחת ארצות הברית גם מערכת התגוננות מפני נשק היפרסוני. הסוכנות להגנה מפני טילים, ה MDA –   MISSILE DEFENCE AGENCY, העניקה לחברת  L3 Harris Technologies חוזה פיתוח של 121 מיליון דולר לבניית לווין מעקב אחרי נשק שגא קולי. הלווין אמור לשאת חיישן מיוחד – Hypersonic and Ballistic Tracking Space Sensor(HBTSS) לאיתור החימוש המהיר. על פי הלקט הבטחוני של משרד הבטחון, ה HBTSS אמור לסגור את הפער שנוצר בארכיטקטורת ההגנה מפני טילים שבנתה ארצות הברית, ויועדה לאתר טילים בליסטיים. כיום המערכות הללו, כולל החיישנים המוצבים בחלל, מתקשות לזהות את החימוש השגא קולי בשל המהירות הגבוהה וחתימת המכ”מ הנמוכה שלו. ה HBTSS שיוצב על גבי 12 לווינים שינועו במסלול נמוך מעל כדור הארץ אמור לספק לארצות הברית בהקשר האיום השגא קולי, כיסוי רציף של הגלובוס.


תמונת כותרת ותמונות: טיל שגא
קולי AGM-183A מוצב על מטוס B-52
צילום: U.S. Air Force photo by
Giancarlo Casem

אמיר בר-שלום

תגובות סגורות