חדשות היום

ניקוי ירוק לאנרגיה ירוקה

על מנת להשיג תפוקה מקסימלית של אנרגיה סולארית יש להתמודד עם בעיית האבק המצטבר על הפאנל הסולארי. כיום, ברב המתקנים הסולאריים משתמשים בניקוי ידני המבוצע בצורה פרימיטיבית עם מגב ומברשות רטובות. בשיטה זו קיים בזבוז משווע במים, מדובר בתהליך יקר, המצריך תיאומים לוגיסטיים וכמובן שאינו פותר באופן מלא את בעיית האיבוק מאחר והניקוי מתבצע לרב אחת לחמישה שישה שבועות, כאשר בין הניקויים הפאנלים המאובקים מייצרים אנרגיה בצורה סאב-אופטימלית. במקרים של סופות אבק אשר מתרחשות מספר פעמים בשנה המצב חמור עוד יותר, ולמספר שבועות או אפילו ימים של פאנלים עם כמות אבק מרובה השפעה ממשית על תפוקת האנרגיה.

חברת אקופיה (ECOPPIA), הקיימת כבר שנתיים, ומרכיבה את המערכות בארץ, מציעה פתרון ללא מים. שני היזמים מאחורי החברה הם משה מלר וערן מלר (Co Founders) – לשניהם ניסיון עשיר בפיתוח מוצר והפיכתו למסחרי, בתחום הרפואי, הביטחוני ובתחום האנרגיה המתחדשת. סה”כ השניים בסיוע הצוותים שעבדו עימם רשמו מעל 30 פטנטים, מתוכם מעל 50% הפכו למוצרים הנמכרים בשוק. נפגשתי לראיון עם ערן מלר, על הפתרון החדשני. ערן: “הפתרון של אקופיה מאפשר ניקוי מיידי במצב של סופת חול, כך שכעבור שעתיים הפארק כולו נקי וייצור האנרגיה מתבצע בצורה אופטימלית”. החברה כבר מבוססת ועומדות מאחוריה שלוש קרנות מהגדולות בארץ: Swarth Group, GlenRock, Gandyr.

 מאיפה הגיע הרעיון?

“הרעיון הגיע ממאמר ב-The Economist שם הוצגה הבעיה העומדת בפני הפארקים הסולאריים הגדולים בעולם המתמודדים עם אובדן ייצור בעקבות איבוק. לאחר מחקר שוק, ולמידה של העולם הסולארי בארץ, ובשיתוף עם חברת ערבה פאוור שהייתה החלוצה בתחום הפארקים הסולאריים בישראל והקימה את הפארק הראשון בקטורה ב-2011 יחד עם סימנס ישראל, התברר גודל האתגר ודלות הפתרונות המוצעים בשוק. תהליך פיתוח המוצר היה agile  עם cycles מהירים של פיתוח על ידי הצוות הטכנולוגי המוביל בראשותו של ה-CTO משה מלר, ובמהלך 2013 כבר בוצע פיילוט של המוצר בשדה הסולארי בקטורה במהלכו הושוותה רמת ייצור החשמל בשורות שנוקו ע”י אקופיה לעומת שורות שנוקו ניקיון ידני מסורתי אחת למספר שבועות. לאור התוצאות החליטו ערבה פאוור וסימנס לבצע הזמנה מסחרית וצוות הטכנולוגיה של אקופיה ניגש לשלב העיצוב והתכנון הסופיים של המוצר המסחרי כפי שהוא נמכר היום בשוק”.

 ספר לי על הפתרון

“ישנם חוקרים רבים באוניברסיטאות וחברות רבות שמנסות לתת מענה למצוקת האיבוק על הפאנלים אך בסופו של דבר – אקופיה היא החברה היחידה שהצליחה להעמיד פתרון שמבוסס על ניקוי ללא מים, אפקטיבי וכלכלי שניתן להתקנה בפארקים חדשים כמו גם בפארקים קיימים. לאקופיה חמישה פטנטים רשומים מאושרים בתחומים נרחבים הנותנים הגנה מקיפה על הקניין הרוחני ונוגעים לעיצוב, התכנון, המתודולוגיה והטכנולוגיה שמאחורי פעולת הניקוי. בנוסף – זהו המוצר היחידי שעבר בדיקות עצמאיות מקיפות של מכון התקינה המחמיר ביותר בעולם בתחום הסולארי (PI Berlin) שבדק ומצא שהמוצר אמין, ולא יוצר נזקים לפאנלים הסולאריים הרגישים גם אחרי 20 שנה של ניקוי”.

 מה הטכנולוגיה העומדת מאחורי הרובוט המנקה?

“כל מערכת רובוטית מצוידת באנטנה ומעבירה באופן רציף ושטף נתונים למערכת המרכזית המנהלת את כל הצי בפארק. התקשורת עם המחשב המרכזי מתבצעת באמצעות תקשורת RF, ומסד הנתונים כולו יושב על הענן ומנוהל משם. המחשב המרכזי מקבל גם עדכונים שוטפים על מצב מזג האוויר בכל אתר ועל תחזית מזג האוויר מאחד משני השחקנים המובילים בתחום ברמה העולמית – The Weather Channel ומשדר נתונים בזמן אמת על מצב הניקיונות. נתונים אלו מאפשרים לאקופיה לנטר באופן קבוע את מצב הרכיבים המרכזיים במערכת לטובת ,predictive maintenance כך שצוותי התחזוקה של אקופיה יודעים חודשים מראש איזה רכיבים צריך להחליף באיזה פארק ומתי. הניקוי הוא ניקוי “על יבש” והוא מתבסס על שלושה וקטורים מרכזיים:

1. ניצול כוח הכבידה וביצוע הניקוי מלמעלה למטה.

2. המערכת מייצרת משבי רוח עדינים הדוחפים את גרגרי האבק מטה אל הקרקע.

3. שימוש במקרופייבר שהוא שילוב של פוליאסטר ופוליאמיד – חומר בעל יכולת לקלוט עד מיקרונים בודדים של אבק ושהינו עדין מאד על הפאנלים הסולאריים כך שלא נגרמות להם שריטות או פגעים.

המרכז הטכנולוגי של אקופיה שם גם נבנו כל המערכות הוא באיזור התעשיה בר-לב (בין עכו לכרמיאל). הרכיבים כולם הם של יצרנים מן השורה הראשונה בעולם ומגיעים מארה”ב, גרמניה יפן, ישראל וסין.

 איזה בלאי יש למערכת?

“המערכת כולה תוכננה כך שתוכל לעמוד בתנאי מזג האוויר הקשים במדבר – כל רכיב נבדק בקפידה כנגד טמפרטורות של מעל 80 מעלות צלזיוס, והמערכת כולה עמידה לרוחות חזקות האופייניות למדבר ובפני ברקים. המערכות של אקופיה ספגו סופות חול וסופות רוח חזקות במיוחד בשנתיים האחרונות ונותרו ללא נזק. הרובוטים מותאמים לעמוד באורך חיי הפרויקט (20 שנה) כאשר את התחזוקה מבצעת חברת אקופיה – בתמורה לתשלום אחזקה שנתי על ידי הלקוח. אקופיה מבצעת את כל החלפת החלקים, השדרוגים והתחזוקה הדרושים, במסגרת חלונות התחזוקה הרבעוניים או לפי הצורך. יש לציין שלכל רכיב אורך חיים שונה – ישנם רכיבים שזקוקים להחלפה מידי 3-4 שנים, ורכיבים אחרים שמצריכים החלפה רק כעבור 8 או אפילו 10 שנים. בכל מקרה – התחזוקה כולה, כולל אמצעי השליטה ובקרה מרחוק, מידע על מזג אויר, אנליזות בזמן אמת וכדומה – כלולים בעלות התחזוקה השנתית של הלקוח.

 מה היקפי השוק של המערכת?

“רובם המכריע של הפארקים הסולאריים הגדולים בעולם הינם באזורים המוגדרים מדבריים לאור כמות השמש הרבה שבהם והיכולת לייצר אנרגיה רבה יותר על פני יחידת שטח. בהתאם, אלו גם אזורים שלרוב סובלים מכמות גשמים נמוכה ביותר ומחסור במים (באזורים מסוימים בצ’ילה מדובר על 1-2 ימים גשומים בשנה בלבד) ובמקביל – מתמודדים עם כמות רבה של סופות חול ואבק המוריד את רמת ייצור החשמל בצורה משמעותית ומהווה אתגר תפעולי רציני. מדובר על המזרח התיכון כמובן, כמו גם על הודו, צ’ילה ואזורים נוספים בדרום אמריקה, כמו גם דרום אפריקה, אוסטרליה ואזורים נרחבים בסין. השווקים המרכזיים של אקופיה כיום הם הודו והמזרח התיכון. בהודו לבדה – הממשלה הכריזה על יעד של 100,000 מגה וואט אנרגיה סולארית עד 2022 ומעמידה הטבות ותמריצים רבים לחברות מקומיות וזרות על מנת לעמוד ביעד זה. מבחינת הודו זהו יעד אסטרטגי לצמיחה. כבר היום ישנם בהודו כ-4500 מגהוואט של אנרגיה סולארית וקצב הצמיחה של התחום מסחרר, עם השקעות עצומות של קונגלומרטים מקומיים כמו גם חברות בינלאומיות גדולות. ישנו צמא ממשי לטכנולוגיות מתקדמות שיתמכו בתחום ויאפשרו התפשטות מסיבית בצורה כלכלית אשר לא תבוא על חשבון מאגרי המים המתדלדלים של תת היבשת”

 יש תוכניות להתפתחות לתחומים נוספים?

“באקופיה אנחנו מאמינים בריכוז מאמץ והתמקצעות מוחלטת בתחום, לכן הוחלט להתמקד בתחום האנרגיה הסולארית, ויותר מזה – בפארקים סולאריים גדולים של 5 מגהוואט ומעלה ולא בהתקנות מסחריות קטנות. נתח השוק הקיים הוא גדול דיו וההתעניינות רבה – כך שאנחנו צופים המשך צמיחה משמעותית ביותר של החברה ברבעונים הקרובים – עד סוף 2016 אנחנו מאמינים שהחברה תנקה 35 מיליון פאנלים סולאריים מידי חודש”.

תגובות סגורות