צבי לוינסון, גיל דרור, דריו הנטר, עו”ד
לפרסום דירקטיבת ה-RoHS 2002/95/EC (העוסקת באיסור על שימוש בחומרים מסויימים במכשירים חשמליים ואלקטרוניים) והדירקטיבה המשלימה WEEE 2002/96/EC (העוסקת בחובת המחזור של מכשירים חשמליים ואלקטרוניים לאחר סיום תקופת השימוש בהם – end of life) הייתה השפעה מכרעת על ייצור וייבוא של מכשירים חשמליים ואלקטרוניים לאיחוד האירופי. מעבר לנושא של עלויות הייצור הנוספות שנובעות מהחובה לעמוד בהוראות הדירקטיבות, יצרנים ויבואנים חוו בלבול רב לגבי הגדרת תחולת דירקטיבת ה-RoHS על מוצריהם ולגבי הפעולות שיש לנקוט על מנת לעמוד בהוראות הדירקטיבה. אחרי תקופת הסתגלות של מספר שנים להוראות דירקטיבת ה-RoHS, פורסמה ביוני 2011 דירקטיבת RoHS מתוקנת שבמובנים מסויימים משנה סדרי עולם ומכניסה הסדרים חדשים ומשמעותיים למילון המונחים שהושרש בתחום עד כה. עם זאת, לגבי יצרנים ויבואנים וגורמים אחרים לאורך שרשרת הייצור, השינויים בהוראות הדירקטיבה הביאו עימם גם בשורה – אופן העמידה בדירקטיבה הוא היום ברור יותר. במאמר הזה נתאר ונבהיר מספר גישות ורעיונות חדשים הנדרשים ליישום דירקטיבת ה-RoHS החדשה 2011/65/EU.
הרחבת התחולה
קריאה זהירה של דירקטיבת ה-RoHS החדשה, מראה שתחולת הדירקטיבה השתנתה בדברים הבאים:
ראשית – הדירקטיבה המקורית התייחסה לשמונה מתוך עשר הקטגוריות בדירקטיבת ה-WEEE (קטגוריות 7,8 לא נכללו). בדירקטיבה החדשה נכללות כל עשר הקטגוריות: מכשירים ביתיים גדולים; מכשירים ביתיים קטנים; ציוד תקשורת וטלקומוניקציה; מוצרי צריכה; מוצרי תאורה; כלים חשמליים ואלקטרוניים; צעצועים וציוד פנאי וספורט; ציוד רפואי; מכשירים לניטור ובקרה כולל מכשירי ניטור ופיקוח תעשייתיים; מכונות חלוקה אוטומטיות; בנוסף, הוספה קטגוריה נוספת (מספר 11) המוגדרת כ-“מכשירים חשמליים ואלקטרוניים אחרים שלא כוסו על ידי הקטגוריות האחרות”. יוצא מכאן, שלמעשה הגדרת הקטגוריות איבדה ממשמעותה. כל עוד מכשיר יהיה מכשיר חשמלי או אלקטרוני כפי שהוא מוגדר בדירקטיבה, הרי שהוראות הדירקטיבה חלות עליו.
שנית – הדירקטיבה המקורית הוציאה מתחולתה מפורשות חלקי חילוף המיועדים לתיקון או לשימוש חוזר של מכשירים חשמליים או אלקטרונים שנכנסו לשוק לפני 1 ביולי 2006. הוצאה כזו מהתחולה אינה קיימת בדירקטיבה המתוקנת ולפיכך היא תחול על חלקי חילוף.
ושלישית – על פי ההוראות החדשות בדירקטיבה מכשיר חשמלי ואלקטרוני שלא נכלל בתחולה כפי שהוגדרה בדירקטיבה המקורית 2002/95/EC יוכל להיות זמין בשוק האירופאי ומשווק עד ליום 22.07.2019.
המוצרים הבאים הוצאו מתחולת הדירקטיבה:
א) ציוד חיוני להגנה על אינטרסים חיוניים של בטחון המדינות החברות, כולל תחמושת ונשק המיועדים למטרות מלחמתיות [ס’ 4(a)];
ב) ציוד שתוכנן להישלח לחלל [ס’ 4(b)];
ג) מכשיר שתוכנן באופן ייחודי, וצריך להתקין אותו, כחלק מציוד אחר שאינו נופל תחת תחולת הדירקטיבה או שמוחרג ממנה, שיכול למלא את הפונקציונליות שלו רק כשהוא חלק מהציוד הכולל, ושניתן להחליפו רק על ידי מכשיר שתוכנן במיוחד לשם כך [ס’ 4(c)];
ד) כלים תעשייתיים נייחים בקנה מידה גדול [ס’ 4(d)];
ה) מתקנים קבועים בקנה מידה גדול [ס’ 4(e)];
ו) אמצעי שינוע לאנשים או טובין למעט רכבים חשמליים דו גלגליים מסוג שלא אושר [ס’ 4(f)];
ז) מכונות נעות שלא על כבישים המיועדות באופן בלעדי לשימוש מקצועי [ס’ 4(g)];
ח) מכשור רפואי אקטיבי שניתן להשתלה [ס’ 4(h)];
ט) תאים פוטו-וולטאיים המיועדים להיות בשימוש במערכת שתוכננה, חוברה והורכבה על ידי אנשי מקצוע לשימוש קבוע במיקום קבוע על מנת לייצר אנרגיה מהשמש לצרכי ציבור, מסחר, תעשייה או צרכים ביתיים [ס’ 4(i)];
י) ציוד שתוכנן באופן מיוחד למטרות מחקר ופיתוח ושזמין על בסיס קשר בין עסקים [ס’ 4 (j)];
החרגות
בכל הנוגע להחרגות, הכלל שהוביל את הדירקטיבה המקורית, לפיו לאחר זמן נתון יש לדון בהצדקה של כל החרגה והאם ראוי להשאירה או לבטלה התהפך. בדירקטיבה החדשה הכלל הוא שכל ההחרגות מתפוגגות בזמן שנקבע מראש, אלא אם כן התקבלה החלטה להשאירם על כנם בעקבות בקשה שתוגש 18 חודשים לפני תאריך התפוגה. יוצא אם כן, שמקרים של השתהות, היעדר הסכמות או חילוקי דעות שיובילו לחוסר יכולת הכרעה, יגרמו בסופו של דבר לביטול ההחרגה ולא להמשך קיומה, כפי שהיה בדירקטיבה המקורית.
בנוסף לשינוי הזה, רשימה חדשה ומעודכנת של החרגות מדירקטיבת ה- RoHS החדשה 2011/65/EU ניתן למצוא בנספח III לדירקטיבה, כולל תאריכי תפוגה של כל החרגה.
שם המשחק: הטלת אחריות על כל השחקנים בשרשרת האספקה
בגרסה המקורית של דירקטיבת ה- RoHS, יצרן הוגדר כ- כל אדם שבלי קשר לשיטות המכירה שנקט:
(i) מייצר ומוכר מכשירים חשמליים אלקטרוניים תחת שם המותר שלו.
(ii) מוכר תחת שם המותג שלו ציוד חשמלי או אלקטרוני שרכש מייצרן.
(iii) מייבא או מייצא מכשירים חשמליים או אלקטרוניים על בסיס מקצועי למדינות החברות באיחוד האירופי.
כתוצאה מהגדרה זו, יצא שחלק מהשחקנים בשרשרת האספקה נותרו ללא מחוייבויות כלשהן. מסיבה זו, דירקטיבת ה – RoHS החדשה הגדירה בנוסף ליצרן (ס’ 7) וליבואן (ס’ 9) שחקנים נוספים בשרשרת האספקה:
הנציג המוסמך (authorized representative) שמוגדר יישות טבעית או משפטית באיחוד האירופי שקיבל הרשאה בכתב מיצרן לפעול בשמו בנוגע למשימות מוגדרות.
המפיץ (distributor) שמוגדר כיישות טבעית או משפטית בשרשרת ההפצה, שאינו נחשב להיות יצרן או יבואן, שהופך מכשירים חשמליים או אלקטרוניים להיות זמינים בשוק.
המפעיל הכלכלי (economic operator) שיכול להיות היצרן, הנציג מוסמך, היבואן או המפיץ.
על כל אחד מהשחקנים בשרשרת האספקה, הוטלה אחריות על פי הוראות הדירקטיבה:
על היצרן, חלה האחריות לוודא שמכשיר חשמלי או אלקטרוני שמוכנס לשוק האירופאי תוכנן ויוצר בהתאם למגבלות של החומרים האסורים במכשירים חשמליים ואלקטרוניים, להכין את המסמכים הנדרשים ולערוך פיקוח על הייצור, להכין הצהרת תאימות, לסמן את המוצר הסופי בסימון CE, לשמור מסמכים במשך 10 שנים, לנקוט באמצעים שיאפשרו עקיבות אחרי המוצר, לצרף למוצר פרטים מזהים, ולנקוט בפעולות מיידיות במידה וקיימת אפשרות שהמוצר אינו עומד בהוראות הדירקטיבה.
הנציג המוסמך במידה ומונה, יכול לעשת כל פעולה שהיא שחלה על היצרן, למעט החובה לוודא שתכנון המוצר נעשה, פיקוח על ייצור המוצר והכנת המסמכים הטכניים הנדרשים על-ידי היצרן. בכל מקרה, יש למנות את הנציג המוסמך למלא לפחות את הדברים הבאים:
שמירת מסמכים טכניים ומסמכים המעידים על תאימות בשטח הפיקוח של המדינה למשך 10 שנים מיום כניסת המוצרים לשוק.
במידה ויתבקש על ידי הרשות המתאימה, להעביר כל מסמך שיתבקש על מנת להראות תאימות להוראות הדירקטיבה;
לעמוד בקשר עם הרשות המתאימה, לבקשתה, לגבי כל פעולה הנדרשת על מנת לוודא תאימות עם הוראות הדירקטיבה על פי הסמכויות שניתנו לנציג בכתב המינוי.
על היבואן חלה החובה להכניס לשוק רק מוצרים שעומדים בהוראות הדירקטיבה ולשם כך לנקוט לפני הכנסת מוצר לשוק בפעולות הבאות: שהוכנה הצהרת תאימות על ידי היצרן; שהוכנו המסמכים הטכניים על ידי היצרן; שעל המוצר יש סימון CE והמוצר מלווה במסמכים המתאימים; שהיצרן שומר רישום של מוצרים פגומים ושל אירועים של החזרת מוצרים פגומים ושסדרות הייצור מסומנות במספר סידורי המאפשר עקיבות וזיהוי המוצרים; במידה והיבואן חושד שהמוצרים אינם עומדים בדרישות הדירקטיבה, אסור לו להכניס את המוצרים לשוק עד שיערכו השינויים הנדרשים על מנת שיעמדו בהוראות הדירקטיבה תוך מתן דיווח על הפעולות שנעשו על מנת שהמוצרים יתאימו לדרישות ליצרן ולרשות המפקחת; הוספת פרטים מזהים על המוצר; שמירה של מסמכים;
על המפיץ חלה חובה של סימון CE ומסמכים; לוודא שהיצרן והיבואן עמדו בחובותיהם לשמור רישומים של מוצרים פגומים ושל אירועים של החזרת מוצרים פגומים ושסדרות הייצור מסומנות במספר סידורי המאפשר עקיבות וזיהוי המוצרים; להימנע מלהביא לכך שהמוצר יהיה זמין בשוק האירופאי עד שלא יתאים להוראות הדירקטיבה; במידה ויש סיבה להאמין שמכשיר חשמלי או אלקטרוני שהוכנס לשוק אינו עומד בהוראות הדירקטיבה, מוטלת עליו החובה לנקוט באמצעים על מנת שהמוצרים יתאימו לדרישות או לאסוף את המוצרים מהמדפים. כמו כן, עליו להודיע על כך באופן מיידי לרשות המתאימה במדינה בה נמצאה אי ההתאמה, תוך מסירת מידע לגבי אי ההתאמה והאמצעים שננקטו.
סימון CE
על פי הגרסה המוקדמת של דירקטיבת ה- RoHS, לא היה כל סימן או תיווי המעיד על עמידת המוצר בדרישות הדירקטיבה. סימנים ותיווים רבים התפתחו כתוצאה מכוחות השוק, ולא לאור דרישות רגולטיביות. הדירקטיבה החדשה של ה–RoHS, מחייבת הוספה של סימון CE למוצרים חשמליים ואלקטרוניים, המהווה חזקה משפטית לכך שהמוצר נמצא בהתאמה עם הדרישות החוקיות בחקיקה האירופית שדורשת הטבעת סימן זה. הסימון צריך להיעשות על פי תקנות אירופאיות 765/2008, באופן נגיש, בולט ובלתי מחיק על גבי מוצר חשמלי או אלקטרוני או בלוחית נתונים שלו, או ע”ג האריזה אם אין ברירה אחרת.
הצהרת תאימות
הצהרת תאימות היא מסמך המעיד על התאמה של מכשיר חשמלי או אלקטרוני לדרישות הוראות דירקטיבת ה-RoHS והיצרן מחוייב להכינה ולהעבירה לשחקן שאחריו בשרשרת האספקה. תוכן ההצהרה הוא מתן פרטי זיהוי של היצרן, של המוצר והצהרה על עמידת המוצר בהוראות הדירקטיבה. משמעותה של מסירת הצהרת תאימות על ידי יצרן היא הטלת אחריות עליו למילוי הוראות הדירקטיבה.
סיכום
בסקירה זו, התייחסנו לחלק מהשינויים בדירקטיבת ה-RoHS לעומת הדירקטיבה המקורית. שינויים אלה הם שינויים מהותיים, הנוגעים להטלת אחריות על גורמים שקודם לכן לא נכללו במסגרת ההנחיה האירופית, ועוסקים בתיעוד ומתן הצהרה בכתב ובתיווי על עמידה בדרישות הדירקטיבה. דרישות של זיהוי, סימון ועקיבות אינם חלות על היצרן הישראלי. אך מכיוון וסביר שהיבואן האירופאי יכלול את הדרישות האלה במערכת ההסכמית עם יצרן ישראלי, אנו ממליצים ליצרנים ישראליים ללמוד את דרישות דירקטיבת ה-RoHS החדשה ולהיערך בהתאם, על מנת לאפשר הכנסה חלקה של מוצרים לאירופה.
*הכותבים ממשרד עו”ד צבי לוינסון העוסק במשפט סביבתי ישראלי ובינלאומי.