חדשות היום

בלי נהגים ובלי הפסקה. העגלות הרובוטיות מסיעות את התעשייה קדימה

יצרנים מובילים רבים בעולם מוותרים על המלגזות הנהוגות על ידי עובדים או על שיטות השינוע המסורתיות ועוברים לשימוש בעגלות רובוטיות אוטונומיות. הכירו את הפתרונות שמשנים לחלוטין את תחום השינוע הפנים מפעלי.

עוד בימיה הראשונים של התעשייה המודרנית, נוצר הצורך להתמודד עם אתגרי השינוע הפנים מפעלי – הובלה של חומרי גלם, רכיבים ומוצרים מוגמרים, בין תחנות שונות במפעל: מחסנים, קווי ייצור ועוד. בשנות החמישים של המאה העשרים הוצג לראשונה בפני התעשיינים דור חדש של מוצרים, שנועד לפתור את הדאגות שלהם בנושאים הללו. לפתרון, המהפכני לשעתו קראו לו Automatic guided vehicle או בקיצור AGV. המסלולים בהם נסעו הרכב המונחים אוטומטית,  הותוו על ידי רשת מסילות קבועה שהוטמעה ברצפות המפעלים, הקרונות, לפחות בתחילת הדרך, לא היו מצוידים בחיישנים כלשהם והם היו מסוגלים לבצע, באופן אוטומטי, הובלה מנקודה לנקודה. מערכות בסיסיות הללו התפתחו עם השנים ונוספו אליהן יכולות כמו העמסה וגרירה ועוד, בנוסף צוידו במצלמות וחיישנים שמאפשרים להן לעצור כאשר מישהו או משהו נמצא בדרכן וגם המסילות, עליהן נעו המערכות, הפכו לצרות יותר ויעילות יותר. אולם העיקרון הבסיסי, לא השתנה: מסלולים קבועים שעליהן נעות עגלות מסורבלות יחסית.

עלייתן של העגלות השיתופיות

אחת הסיבות לכך שפתרונות AGV ממשיכים לפעול בהצלחה עד היום, בשורה ארוכה של מפעלי תעשייה היא, שהקונספט הזה עובד. העגלות האוטומטיות נוסעות מנקודה לנקודה, מעמיסות, פורקות ועושות את כל מה שמוטל עליהן ביעילות ובבטיחות. מדוע אם כן, לא מעט מפעלים מעדיפים להטיל את משימות השינוע שלהם על מפעילים אנושיים במלגזות? בגלל שהקמתו של פרויקט AGV היא משימה כבדה במיוחד, גם מבחינת האפיון וגם מבחינת העלויות. מדובר בהנחה של תשתית מורכבת, יקרה וקבועה, שגם שינוי הקטן ביותר במסלול שלה, עלול להפוך להוצאה משמעותית. חברת MiR ((Mobile Industrial Robots הדנית, מפתחת ויצרנית של עגלות רובוטיות אוטונומיות, מובילה בשנים האחרונות מהפכה שלא נופלת בעוצמתה ממהפכת ה- AGVשל שנות החמישים ומציעה למפעלים, בכל סדר גודל, פתרונות שינוע אוטונומיים, אשר בדומה לרובוטים הנייחים השיתופיים, מתאפיינים ברמות גמישות ובטיחות, שמתמודדות בגובהן, רק עם רמת המהירות של החזר ההשקעה.

משטחים MIR500PALLETES , עגלה לשינוע משטחים של עד 1000 ק”ג.

יותר יעילות, יותר ביטחון, פחות עלויות

איך זה עובד? כמו מערכות ה- AGV או אם תרצו, כמו המלגזות הנהוגות על ידי עובדים, רק הרבה יותר יעיל, בטוח וכלכלי. לדוגמא: העגלות הרובוטית של MiR נוסעות למחסן בכוחות עצמן ללא התערבות אנושית וכאשר הן מגיעות ליעד המחסנאים מעמיסים עליהן את התכולה הדרושה. כאשר העגלות מלאות, הן ממשיכות באופן אוטומטי אל הנקודות שהוגדרו להן מראש, נפרקות ונשלחות שוב אל נקודת המוצא. דוגמא נוספת היא פינוי אוטומטי של פסולת תעשייתית. העגלה יוצאת מנקודת איסוף כאשר היא עמוסה באשפה, מנווטת את דרכה באופן עצמאי אל שטח הריכוז של הפסולת, פורקת את המטען וחוזרת להעמסה נוספת. כל הפעולות הללו, מבוצעות על ידי העגלות השיתופיות של MiR רצפת המפעל הקיימת, תוך שמירה על בטיחות העובדים והציוד  ללא צורך במסילות או בחיישנים קבועים. כדי להבין כיצד הן עושות את זה, מומלץ להכיר מספר עקרונות של רובוטיקה שיתופית – מגמה צעירה יחסית שהולכת ותופסת מקום נכבד במגוון רחב של תעשיות.

קלות לתכנות, יעילות להפעלה

בקליפת אגוז, רובוטים שיתופיים הן מערכות רובוטיות שנועדו לפעול לצד בני אדם, ללא צורך במערך ההגנות המאסיביות שאפיינו את הרובוטים התעשייתיים הקלאסיים. מערכי החיישנים של הרובוטים השיתופיים ומערכות הבקרה הרגישות, מוודאים כי הם אינם מסכנים את סביבתם המיידית. רובוטים שיתופיים נייחים מבצעים כיום מגוון רחב של משימות במגוון רחב של תעשיות – לרוב אלו הן משימות מונוטוניות שבוצעו בעבר על ידי פועלים. מאפיין מהותי נוסף של הרובוטים השיתופיים הוא קלות התכנות וההפעלה, שהופכת את היישום שלהם לקצר ויעיל. המהפכה אותה מחוללות העגלות הרובוטיות של MiR לתחום השינוע הפנים מפעלי, זהה במובנים רבים למהפכה אותה חוללו הרובוטים השיתופיים בתחום הרובוטיקה התעשייתית.

מובילות עד 1000 ק”ג, ללא נהג

תכנותן של העגלות הרובוטיות, המסוגלות לשאת עד 1000 ק”ג של מטען, בהתאם לדגם ולקונפיגורציה, הוא קל, פשוט ויש הטוענים שהוא אפילו מהנה. באמצעות אפליקציית ג’וי-סטיק הניתנת להתקנה על כל טלפון חכם, מובילים את העגלה הרובוטית פעם אחת במסלול הרצוי. העגלה, שאליה ניתן להוריד גם קבצי CAD של המבנה לומדת את התוואי ומגדירה לעצמה את מסלול הנסיעה באמצעות החיישנים המותקנים עליה. כעת, כל מה שנותר הוא להגדיר את הפעילויות השונות לאורך מסלול הנסיעה: פריקה, טעינה, ביקורת ועוד. בנוסף, העגלות האוטומטיות השיתופיות יודעות לזהות מכשולים, לעקוף אותם ולחזור למסלול ללא התערבות של מפעיל אנושי. האפשרות להגדיר מסלולים ופעולות במהירות וביעילות, ללא התערבות גורמים חיצוניים, מאפשרת גמישות חסרת תקדים בתחום השינוע הפנים מפעלי והתאמה מהירה ומדויקת של העגלות, לצרכים המדויקים ולדרישות של כל מחלקה ומחלקה.

שינוע באמצעות וו גרירה של תשתית עגלות קיימת

נעים להכיר: MiR

ההיצע הנוכחי של MiR כולל שישה פתרונות מתקדמים שהופכים את התעבורה הפנים מפעלית ליעילה מתמיד. חלקם מיועדים להובלה עצמית של מטענים ומשטחים כבדים במשקלים של 200 עד 1000 קילוגרם – כמו המערכות הפועלות כיום במפעלי “סודה-סטרים”, המועמסים על העגלות עצמן וחלקם לגרירה של פלטפורמות עצמאיות במשקל של 300 או 500 קילוגרם. העגלה הרובוטית מזהה את הפלטפורמה הנגררת באמצעות קיו אר קוד ויודעת להוביל אותה בבטחה אל היעדים השונים ומהם. אבל זה לא הכול. שורה ארוכה של תוספים מתקדמים, המיוצרים על ידי החברה ועל ידי חברות מתמחות דוגמת Nord Modules מעניקים להן מגוון יכולות נוספות: לאיסוף, העלאה, טעינה ופריקה של משטחים ועוד. התוספים הללו הופכים את העגלות להרבה יותר מקרונות משא חכמים. הם מאפשרים להן למעשה להשתלב באופן מלא בקו הייצור ולגרום לו להיות יעיל וכלכלי יותר.

אין סוף אפשרויות

החיבור בין העגלות הרובוטיות השיתופיות של MiR לבין מערכות רובוטיות נוספות, כמו הזרועות הרובוטית של Universal Robots, מציג שפע של אפשרויות שעד לפני מספר שנים נחשבו לדמיוניות. נאמר שאתם מעוניינים להקים מעבדת בדיקות שבה יש צורך במעברים בין מכונות שונות ולחיצות על כפתורים שונים. עגלות רובוטיות שעליהן מותקנות זרועות רובוטיות מסוגלות לבצע מספר אין סופי של בדיקות כאלה בדייקנות מקסימאלית. העגלה נוסעת באופן אוטומטי בין המכונות השונות, הזרוע הרובוטית מבצעת את הלחיצות הדרושות, ותהליך הבדיקה המונוטוני שיכול להוציא כל עובד אנושי מכליו, מתרחש ללא מגע יד אדם. באמצעות זרועות רובוטיות ניתן לייעל לא מעט תהליכים נוספים כמו העברת חומרי גלם בין מכונות עיבוד למכונות חריטה, בדיקה של החלקים החרוטים והובלה שלהם אל המחסנים.

שינו מהמחסן של רכיבים ותוצרת גמורה מ ואל קווי הייצור.
התמונה צולמה במפעל MAGNA POWER – יצרן ספקי DC אמריקאי

יבואנים שאפשר לסמוך עליהם

מהפכת העגלות הרובוטיות השיתופיות כבר כאן ועל פי כל הסימנים היא מתכוונת להישאר, ואולי אף להפוך לסטנדרט בתעשייה. היכולות של העגלות עצמן ושל המוצרים המשלימים הנלווים אליהן, הולכות ומתרחבות בקצב מהיר ויחד איתן הולכת וגדלה גם הכדאיות התפעולית שלהן. יצרנים המעוניינים לקחת חלק במהפכה, יכולים לעשות זאת כבר היום, ובמידה ומדובר בעגלה בעלת יכולות בסיסיות הם אפילו יכולים לעשות את זה בעצמם לאחר הדרכה קצרה. יצרנים המעוניינים ליישם פתרונות מורכבים יותר מוזמנים לעשות זאת בעזרת אנשי מקצוע שמתמחים ביישום ובעלי הייכרות מעמיקה עם הפתרונות של MiR, עם המוצרים המשלימים ועם הדרישות הספציפיות של התעשייה הישראלית.

הכותב : זיו שדה.

סמנכ”ל שיווק ומכירות של חברת סו-פאד, נציגת MIR בישראל.

זיו שדה, סמנכ"ל שיווק ומכירות של חברת סו-פאד, נציגת MIR בישראל.

תגובות סגורות