חדשות היום

רמז לבאות

כבר כמה שנים שבארצות הברית מתנהל “מצוד” אחרי מידע או תמונות של ה B-21, המפציץ האסטרטגי הסודי שבונה נורתרופ גרומן לחיל האוויר האמריקני. בחודש פברואר האחרון שוחררו לתקשורת האמריקנית, שלוש תמונות מעובדות של המטוס, כל אחת מהן בבסיס אחר של חיל האוויר האמריקני: WHITEMAN במיסורי, DYESS בטקסס ו ELLSWORTH בדרום דקוטה. ELLSWORTH הוא הבסיס הראשון שאמור לקלוט את המטוס החדש בעוד חמש שנים. שני הבסיסים האחרים יקלטו את המטוס עד לסוף העשור, כאשר בסיס WHITEMAN במיסורי ישמש למתקן התחזוקה המרכזי שלו. פרסום הצילומים עורר כצפוי גל ספקולציות. מיד צצו ניתוחים לגבי צורתו, גודלו וביצועיו העתידיים של ה B-21, כל אלה נתקלו בשתיקה רועמת מצד חיל האוויר האמריקני.

תמונה: הדמייה של החמקן B-21 בבסיס DYESS טקסס
צילום: U.S AIR FORCE

מהזווית שבה נראה ה B-21 , קובעים המומחים כי הוא דומה מאד ל B-2 , אלא שהאף שלו הרבה פחות גדול ובולט. אחת הפרשנויות לכך היא הקטנה משמעותית של שטח הפנים של המטוס במטרה להקטין עוד יותר את חתימת מכ”מ שלו. ההערכה היא כי גודלו של ה B-21 יהיה שני שליש מה B-2. מסקנה נוספת שאליה הגיעו מומחים היא כי למרות הדמיון החיצוני בין ה B-21 ל B-2, ה B-21 מיועד לפעול בגובה רב. ההערכה הזו מתבססת על פרסומים שונים של חיל האוויר האמריקני בשנה האחרונה. השבועון AVIATIUON WEEK שעקב אחרי הפרויקט גילה כי חיל האוויר האמריקני פרסם במסמך גלוי כי התכנון הוא לטיסה בגובה רב בלבד. ההצהרה הזו ניתנה   כאשר חיל האוויר נשאל על כך על ידי המשרד להגנת הסביבה בהקשר ההשפעות האקולוגיות שיכולות להיות למטוס. חיזוק למסקנה הזו ניתן בניתוח כנף המטוס, כפי שהיא נראית בצילומים האחרונים שפורסמו. מבנה ה W של הכנף    דומה לתכנון הראשוני של ה B-2 שתוכנן בתחילת דרכו לפעול בגובה רב, מעל מטוסי ה נ-52 ו B-1B. אלא שדרישות מבצעיות שהציב חיל האוויר האמריקני בשלב המאוחר של הפרויקט, אילצו את היצרנית נורתרופ גרומן, לשוב לשולחן השרטוט ולהתאים את מבנה הכנף לטיסה מבצעית בגובה נמוך. זו הסיבה שתצורת הכנף של ה B-2 משוננת. באשר לרמת הרעש שמייצר המטוס , בחיל האוויר האמריקני טוענים כי הוא צפוי להיות נמוך יותר ממטוס ה B-1B, ודומה או נמוך מזה של ה B-2. סטיב טרימבל, כתב ה AVIATIUON WEEK, טוען כי מהנתונים הללו ניתן להסיק שה B-21 יצויד במנועים תת קוליים ללא מבער אחורי.

תמונה: הדמייה של החמקן B-21 בבסיס WHITEMAN , מיסורי
צילום: U.S AIR FORCE

התמונות הללו מפורסמות בעיצומו של ויכוח גדול בארצות הברית לגבי מספר המפציצים שהיא צריכה להחזיק עד להגעתו של ה B-21, לקראת המחצית השנייה של העשור הנוכחי. הגנרל בדימוס ג’ון מייקל לו, שעמד בראש מערך ההפצצה של חיל האוויר האמריקני – Air Combat Command, טוען כי חיל האוויר האמריקני הגיעה למצב מסוכן מבחינת מספר המפציצים. במאמר דעה נוקב שפרסם הגנרל לו בשבועון  AVIATIUON WEEK הוא כותב : “מעולם לא היו לחיל האוויר האמריקני כל כך מעט מטוסי הפצצה. אפילו לא אחרי מלחמת העולם השנייה. התקציב לשנה הקרובה אינו מביא בשורה בהקשר הזה. המשימות שמוטלות כיום על חיל האוויר האמריקני רק הולך ומתרבות. צריך גם לזכור שהן מורכבות יותר מבעבר. לכן, מי שחושב שאפשר לעשות יותר בפחות במצב הזה, טועה”. לטענתו התבססות על כ 140 מפציצים, מתוכם רק 20 חמקנים מדגם B-2S, אינה מכסה את הצרכים המבצעיים, במיוחד באזור האוקיינוס הפסיפי, שם מתמודדת ארצות הברית עם תעוזה הולכת וגוברת של סין. תכניות ההצטיידות של חיל האוויר האמריקני מדברות על רכישה של כ 145 מטוסי B-21, שאמורים להחליף את מערך ה B-1B המזדקן. הגנרל טימוטי ריי, שעומד כיום בראש מערך מטוסי ההפצצה של חיל האוויר האמריקני, אמר בתחילת אפריל האחרון כי אחד הפתרונות שנבחנים במטרה להתגבר על הפער המבצעי, הוא שיפור יכולות הנשיאה של מערך המפציצים הקיים. כלומר, יותר חימוש, יותר קטלניות על אותו מספר מטוסים. גם הוא לא הסתיר בשיחה עם עיתונאים את חוסר שביעות הרצון מצמצום מערך ההפצצה האמריקני, ואמר כי הוא חושב שאחרי קליטת ה B-21, מערך ההפצצה של ארצות הברית צריך למנות כ 220 מטוסים ולא 175 כפי שמתוכנן. ההערכה היא כי מפציצי ה B-1B יוכלו לשאת מתחת לכנפיים נשק היפר סוני. בניסוי שנערך לאחרונה בבסיס הניסויים של חיל האוויר אדוארדס בנבאדה, נוסו כני נשיאה חדשים על ה B-1B, ובנוסף נעשו מספר שינויים בתאי האחסון הפנימיים של המפציץ, לצורך נשיאת חימוש כבד יותר. “שדרוג מערך ה B-1B והסבה שלו ליכולת נשיאת נשק קונבנציונאלי, מגדילה באופן משמעותי את יכולות התקיפה שלנו, כל שכן כאשר אנחנו מתקדמים מהר ליכולת מבצעית של חימוש היפר סוני”, אמר ריי.

תמונה: מפציץ B-1B ממריא מהאי גואם
באוקיאנוס הפאסיפי
צילום: U.S. Air Force photo by Senior Airman
Jacob Skovo

עושים כבוד

בחיל האוויר האמריקני יודעים לתת כבוד. ב 2016 נערך במרילנד טקס ההכרזה על שמו של המטוס – RAIDER. השם הזה ניתן לו כהערכה למערך מטוסי ההפצצה של ארצות הברית שהשתתפו במבצע “דוליטל” – Doolittle Raider , באפריל 1942. במבצע הזה הפציצו מטוסי חיל האוויר האמריקני לראשונה את איי יפן, מאז ההתקפה על פרל הרבור. לדעת רבים המבצע השה היווה נקודת מפנה במערכה מול יפן, שהופתעה מהתעוזה האמריקנית. בטקס ההכרזה בוושינגטון השתתף ריצ’ארד קול, בן 101 , אחד הטייסים שהשתתפו במבצע.

תמונה: טקס ההכרזה על ה F-21 RAIDER בהשתתפות ריצ’ארד קול
19/9/2016
צילום: U.S. Air Force photo/Scott M. Ash


תמונת כותרת:חמקן B-2A SPIRIT באימון בים הצפוני
צילום: U.S. Air Force photo by Master Sgt. Matthew Plew

אמיר בר-שלום

תגובות סגורות