אחת הבעיות שחברות אלקטרוניקה רבות מתמודדות היא מלאים מתים / עודפים .
כיצד מלאים מתים / עודפים נוצרים ?
זמני האספקה של רכיבים אלקטרוניים יכול לנוע ממספר שבועות עד מספר חודשים , תופעה זאת מאלצת אנשי רכש רבים להכניס הזמנות מראש .ולהחזיק מלאי רכיבים לצורך יצור המוצרים . בד”כ כלל מוצר אלקטרוני יורכב ממאות / אלפי פריטים ומספיק פריט אחד שיהיה חסר בכדי לעצור את היצור ואת אספקת המוצר .
במקרים רבים לחלק מהרכיבים יש MOQ (כמות מינימלית להזמנה ) כך שגם אם היצרן צריך 1000 יח וכמות המינימום היא 2500 הוא נאלץ לרכוש 2500 יח ו 1500 יח יהיו מלאי עודף .
תופעה נוספת שעושה את החיים אפילו לקשיים יותר למתכננים היא תופעת ה EOL , תופעה שבא יצרן הרכיבים מחליט על הפסקת יצור יש מוצר מסוים ואז הלקוח הסופי נאלץ לעשות הערכה של רכש למספר שנות תוך לקיחת סיכון של מלאי מת עתידי .
עולם ההייטק הוא עולם דינמי מאוד , מוצרים חדשים , טכנולוגיה חדשה , תחרות קשה , מתחרים חדשים כל אלו גורמים לחברות הייטק לשנות תכניות , לבטל מוצרים ישנים ותוך כדי התהליך “ליצר” ליצר מלאי מת /עודפים .
עליות הרכיבים האלקטרונים (בדרך כלל מוצרים אקטיביים ) מהוות משקל משמעותי ממחיר המוצר הסופי והם יכולות להגיע לעשרות אחוזים ממחיר המוצר הסופי. מניסיון העבר פגשתי חברות רבות שיש להם מלאי מת בעלות של במיליוני דולרים והוא מונח במחסן ללא שימוש .
ניהול המלאי המת /עודפים .
מלאי מת / עודפים הוא נטל על החברה , הוא מתישן (לרכיבים יש תאריך יצור וחברות רבות נמנעות מצריכה של רכיבים שגילם מעל 18 חודש )
מלאי תופס מקום יקר במחסן , ודורש ניהול , הדבר הנכון ביותר מבחינת החברה הוא למכור את המלאי מהר ככל האפשר . ולקבל מכסימום תמורה על המלאי הקיים .
מכירת מלאי מת מאפשרת לחברה גם להנות מבחינה חשבונאית , היא יכולה לקזז רווחים בשנת מס מסויימת ולשלם פחות מס . מצד שני זה משפיע במאזן הכספי על רכוש החברה ( אנשי הכספים של כל חברה אמורים לתת תשובה בנושא )
מה שווי המלאי המת ? זוהי שאלה טובה מאוד , לצורך זה יש צורך להיעזר במומחים שינתחו את המלאי הקיים , יבדקו האם יש לו ביקוש ואז יציעו הצעת מחיר למלאי . בד”כ הסכום שיתקבל עבור המלאי יהיה בין 5-10% מהעלות הראשונית .) .
במקרים רבים גם סכום זה לא יתקבל, והחברות יאלצו לפנות לחברות מחזור פסולת אלקטרונית ולמכור את המלאי על פי משקל . שם הסכום שיתקבל יהיה הרבה יותר נמוך (פחות מאחוז מעלות הרכש).
מצד שני ישנם גם מקרים שאפשר יהיה לקבל הרבה יותר ( תלוי בביקוש שיש לאותם פריטים באותו הזמן
יש מספר שיטות למכירת המלאי המת / עודף .
- מכירה מלאי כחבילה אחת , בשיטה זו הלקוח רוכש את כל רשימת המלאי שישנו אצל הלקוח , היתרון השיטה הזו הוא שהחברה בעלת המלאי מקבלת סכום כסף בצורה מידית ונפתרת מהמלאי המת . החסרון בשיטה זו שבד”כ התמורה שתתקבל היא נמוכה יותר מאשר מכירה לפי פריט מחיר ממוצא של הרשימה יהיה 3-7% בממוצא מעלות הסחורה .
- מכירת מלאי לפי פרטים ספציפים , בשיטה זו הלקוח רוכש מהספק רק את הפריטים שרלונטים מבחיתנו ואז המחיר פר פריט הוא 15-30% בממוצע מעלות הפריט .
- מכירה בקוסיגנציה , בשיטה זו הסחורה נמצאת אצל הספק אבל המידע של הסחורה ותמונות של רכיבים נשלחים למנהל מכירת המלאי , והוא מנסה למכור את הרכיבים לקבל מחיר מקסימלי עבורם , במקרה זה בד”כ ישנו מודל חלוקת רווח בין הצדדים נניח 30 אחוז לחברה שמכרה את הרכיבים ו 70 אחוז לחברה שמלאי שייך לה .
לכל שיטה יש את היתרונות / חסרונות שלה והיא משתנה מחברה לחברה .
מחיר הפריטים , איך נקבע ?
המחיר נקבע על פי מספר פרמטרים מרכזים :
- האם הפריט אובסוליט ( עדיין מיוצר או פריט היצור שלו הופסק )
- מה זמן האספקה של הפריט ( זמן ארוך , משפיע על עלית המחיר שיש במלאי מת)
- האם יש כמות רבה מהפריט בשוק ( ישנם אתרים שבהם מפורסמים מלאים של חברות שיש להם מלאים של פריטים אלקטרונים למכירה )
- האם יש ביקוש לפריטים האלו ( מהי עקומת ההיצע / ביקוש לפריטים )
לדוגמא , נניח שיש במלאי פריט שהוא אובסוליט ( לא מיוצר ) או פריט שזמן האספקה שלו הוא 20 שבועות ויותר ( משהו שקורה הרבה מאוד בתקופת הקורונה ) פריט עלה 10 דולר , ניתן יהיה למכור אותו במחיר הרבה יותר גבוה מהעלות ( ראיתי מקרים שפריטים כאלו נמכרו במחיר של פי 10 מעלות הקניה .
לעומת זאת פריטים שזמן האספקה שלהם הוא סביר ( מלאי , או 4-6 שבועות ) ימכרו במחיר של 5-10 אחוז ממחיר השוק . ( מחיר השוק הוא לא המחיר שאתם רואים באתרים באיטרנט . בד”כ המחיר באתרים האיטרנט הוא הרבה יותר יקר מהמחיר בפועל של הרכיבים .
מלאי איטי ? , עוד נושא שמציק להרבה מאוד חברות הוא מלאי איטי , מלאי זה הוא מלאי שהצטבר לחברה וכרגע אין לה צורך בו ( יתכן שידרש בעוד מספר חדשים ) במקרים כאלו יש מצב שהחברה תרצה למכור את המלאי האיטי שיש ברשותה לצד ג ( לשפר את התזרים שלה או אפילו לעשות רווח ממכירת המלאי כי מצב השוק מאפשר זאת )
במצ”ב זה ניתן שוב להעזר במומחה בתחום ולהפוך את הלימון ללמונדה
למידע נוסף ועזרה בתחום ניתן לפנות לרונן לינג במייל ronen.ling@ganir-tech.com , טלפון 0544-356804