חדשות היום

החדשנות הישראלית שמאפשרת לנהל תחבורה חכמה באמצעות טכנולוגיות מתקדמות

כבר שנים שמדינת ישראל תקועה בפקקים, שרק הולכים ומחמירים. מרבית האזרחים מעדיפים לנסוע ברכב פרטי על פני התחבורה הציבורית המסורתית הקיימת. הקורונה החזירה חלק מההשקעות בתחבורה ציבורית אחורה. על אף שהושקעו כספים רבים בשיפור התחבורה הציבורית, מדינת ישראל עדיין נמצאת הרחק מאחור והציבור בוחר באופן חד משמעית ברכב הפרטי. במשך שנים נשמעו קולות הטוענים כי שדרוג התחבורה הציבורית והעלאת תדירות האוטובוסים והרכבות יביאו לפתרון המיוחל לבעיית הפקקים. על מנת לשדרג את התחבורה הציבורית ולהתאים אותה לצרכים המדויקים של הנוסעים, פיתחה חברת YSB מערכת טכנולוגית שיכולה לספור נוסעים בתוך רכבות קלות תוך כדי סיווג הנוסעים לפי גיל, מגדר וכו .

המערכת, שפותחה על ידי קבוצת YSB הישראלית הצליחה להוכיח את עצמה גם בזירה הבינלאומית, כאשר בפיילוטים שביצעה החברה בארץ ובחו”ל נמצא דיוק של למעלה מ- 95%. בפרויקט שהתקיים ברכבת התחתית והקלה בכמה ערים בספרד, העבירו בשלב הראשון את כל מנגנון ספירת הנוסעים שנעשה כיום באופן ידני לאוטומציה מלאה. עד היום ספירת נוסעים התבצעה באופן ידני ולא מדויק, מה שפגע ביכולת של הרכבת והמדינה להבין כמה כסף על המדינה לשלם כדי לסבסד נסיעות, או כדי לקבל את הנתון האמיתי של המשתמשים ברכבת. ספירה ידנית הינה מוגבלת מאוד ביכולתה להעביר את האינפורמציה הרלוונטית, שכן ילדים שאינם מחויבים בכרטיס לא נספרים, גם לא עגלות או מזוודות, אולם אלו כן תופסים מקום ברכבת. כלומר, גם מעבר לעניין הכספי הטכני, יש בעיה להתבסס או לייצר תובנות על סמך ספירת הנוסעים, שיכולה להיות נמוכה כשבפועל הקרונות יהיו מלאים.

ההערכה היא שהמצלמות יאפשרו לא רק לחסוך את עלויות השכר של הסוקרים עצמם, אלא גם יבטלו את הפערים שנוצרו בין הספירה הידנית לנתוני האמת. אלו עומדים על בין 40%-30% – כלומר פער עצום בין המספרים של הנוסעים בפועל לבין אלו הנספרים או מתועדים במכונות התיקוף. הפער מתבטא בתקצוב לא הולם של הסבסוד שמקבלת הרכבת, בין אם מדובר בתשלומי חסר או תשלומים מעבר לסכום הרלוונטי.

היכולת לספור נוסעים באופן מדויק ולהסיק מנתונים כמו מקום העלייה לתחבורה הציבורית, העומסים ברציפי הנוסעים והשעות העמוסות, מאפשרת לתכנן תחבורה ציבורית טובה יותר, המגיבה לעומסים השונים ונותנת כלים למקבלי ההחלטות לקביעת מדיניות בזמן אמת בהתאם לביקושים ולצרכים המיידים.

באופן טבעי, אחד החששות המרכזיים בשימוש במערכות כאלו הוא נושא הפרטיות. ואכן, אחת מהיכולות  של המערכת הן יכולת מעקב פרטניות, שכן המערכת מסוגלת באמצעות זיהוי פנים, זיהוי אות הטלפון הנייד של הנוסע (בדומה למערכות באתרים ביטחוניים או בדומה לזו שיש בשדה התעופה) ובין אם בנפרד או בשידוך בין השניים, לייצר פרופיל מעקב נסיעות מדויק.

בכל הקשור לנושא של הגנת הפרטיות, כפי שמכונה טשטוש פרטי הזהות, מדובר בכלי שיכול להוות תשתית להבנת הרגלי השימוש ברכבת ובתחבורה ציבורית בכלל, ולשמש בסיס לשיפור תדירות הקווים או הקישוריות שלהם לקווי אוטובוס משלימים. המערכת כפופה לחוקי הגנת הפרטיות, ומעבר לכך, סרטוני הוידאו שמועברים עוברים טשטוש פנים ונמחקים מיד לאחר המעבר שלה במערכת האנליטית.

בניגוד למה שמקובל לחשוב, הטמעת טכנולוגיות מתקדמות אמנם דורשת השקעה כספית, אך היא  יכולה להחזיר את ההשקעה ולחסוך עלויות בטווח הארוך. עלות הפרויקט ברכבת הקלה בירושלים לספירת נוסעים שביצעה חברת YSB, בשנה האחרונה, נאמד בכמה מיליוני שקלים בודדים. ההשקעה צפויה להחזיר את עצמה תוך זמן קצר, לאור החיסכון הצפוי בעלויות התפעול הנמוכות ביחס להעסקה של מערך סוקרים אנושי, וכן הדיוק המשופר שלה, שיאפשרו טיוב של התשלומים למפעילת הרכבת וייעול של הפעלת הרכבת בהתאם לצרכים האמיתיים של הנוסעים.

בנוסף להטמעת טכנולוגיות בתחום הניהול והתכנון של תחבורה ציבורית, חברת YSB  פיתחה מערכת נוספת המאפשרת לספור את מספר הנוסעים הנמצאים בתוך הרכב בכבישים מהירים. מדובר במערכת ייחודית שהטמעתה בכבישי ישראל מאפשרת לבצע ניהול ואכיפה אפקטיבית בהתאם למס’ נוסעים ברכב ולא בהתאם למאפייני הרכב. הטכנולוגיה הזו מאפשרת לנהל את התנועה והחניונים בהתאם למקדם התפוסה בתוך רכב. הטמעת מערכות מסוג זה מאפשרות כלי חדש לניהול תנועה, כלומר ניהול על בסיס מספר נוסעים ברכב, הקצאת נתיבים ייעודים עם אכיפה אפקטיבית לספירת נוסעים.

אליצח דמבינסקי מנכ״ל החטיבה הטכנולוגית ב-YSB קרדיט: נתיבי אילון

בפרויקטים דומים שבוצעו בארה”ב נבדקו אוטוסטרדות לפני ולאחרי התקנת המערכת. מסיכום שנעשה דווח על ירידה בכ-80%  במספר הרכבים שנסעו שלא כחוק.

אימוץ טכנולוגיות חכמות בתחום התחבורה הציבורית וניהול התנועה מביאות לשדרוג משמעותי בטיב השירות ובאיכותה של מערכת התחבורה הציבורית וניהול התנועה. אלו יאפשרו לשדרג את מערך התחבורה ולהתאים אותו לצורכי המשתמשים. ייעול ושיפור פעילות התחבורה הציבורית תמשוך יותר ויותר נוסעים מהרכב הפרטי לאוטובוסים ולרכבות, דבר שיביא לצמצום בעומסי התנועה תוך כדי ניהול תנועה חכם.

הטמענו כבר עשרות פרויקטים של טכנולוגיות מתקדמות לניהול תנועה בארץ ובחו”ל. כעת ניתן להגיד בוודאות שהטמעת טכנולוגיות חכמות בתחום התחבורה תוכל להקל ולייעל את מערך את  התחבורה  בארץ, כך שישראל תתייצב בשורה אחת עם מדינות מתקדמות אחרות באירופה ובאמריקה. ברגע שיבינו שהפתרון טמון באימוץ טכנולוגיות חכמות ומתקדמות לניהול תנועה חכמה ובשדרוג מערך התחבורה הציבורית, נוכל כולנו להרגיש את השינוי בפועל.


אליצח דמבינסקי מנכ״ל החטיבה הטכנולוגית ב-YSB

תגובות סגורות