מיפוי מפורט כתשתית מידע לרכב אוטונומי במסלולים ראשיים בישראל נגיש לציבור ללא עלות

בינואר 2017 החליטה ממשלת ישראל על יישום תכנית לאומית לתחבורה חכמה . לתכנית שתי מטרות עיקריות: הראשונה היא להמשיך ולחזק את מדינת ישראל כמרכז ידע מחקרי ותעשייתי בתחום. המטרה השנייה הינה להטמיע טכנולוגיות חדישות בישראל על מנת לייעל את מערך התחבורה.

כעת הושלם צעד נוסף בתכנית,  כאשר מפ”י (המרכז למיפוי בישראל) בשיתוף פעולה עם מנהלת תחליפי הדלקים ותחבורה חכמה במשרד רה”מ, מספקים נתוני מיפוי  גולמיים ונתונים מפוענחים שמופצים כמידע חופשי ופתוח לכל דורש.

המקטע הראשון שמוצג באתר הינו הוד השרון – אורך המסלול 27 ק”מ וכולל את כביש 6, כביש 531, כביש 4, כביש 402, רחובות הפרדס, ההכשרות והתכלת. המסלול ברובו בין- עירוני בטופוגרפיה מתונה. הנתונים הגולמיים ישרתו בעיקר את יצרני הסנסורים וחברות המיפוי והמידע הסמנטי, וכן את מפתחי הטכנולוגיה בתחום הנהיגה האוטונומית ומדיניות הנהיגה וקבלת החלטות לרכב העתידי.

האתר כולל מפרטים טכניים של תהליך ביצוע התצלום – לשונית ” MMS Data” והסבר על מבנה הנתונים המפוענח -לשונית Mapping layers. כל הנתונים שיוצרו במהלך המיפוי ניתנים להורדה בכפוף לרישום חינם באתר בלשוניתDownloads

הנתונים הניתנים להורדה מתחלקים ל-3 חלקים וניתנים להורדה עפ”י מקטעים המוגדרים באתר

א.         תמונות ממצלמת 360 מעלות – יצירת צילום רציף של כל אחד מהמקטעים

ב.         נתוני) LIDAR לייזר) – ענן נקודות. לכל נקודה יש XYZ

ג.          פיענוח של הנתונים – רמזורים, תמרורים, תוואי הדרך וכד.

כמו כן, ניתן לצפות בנתונים באתר (ללא צורך בהורדה) באמצעות הצפיין הנמצא בלשונית Virtual Tour . באמצעות הצפיין ניתן גם לבצע ניתוחים של מרחקים, מיקום וכד וכן להחליף את הרקע בין תוצרי המיפוי השונים

בנוסף, במסגרת הפרויקט מבוצע מיפוי HD של 150 ק”מ ב-4 מקטעים, נוספים שיעלו לאתר עד לסוף שנת 2019: : חיפה – אורך המסלול 39 ק”מ וכולל את מנהרות הכרמל לכל אורכן, כביש דורי, כביש 705 (עוקף נשר) רחוב אבא חושי, רחובות מוריה, הנשיא, הציונות, יפו וההגנה כשהמסלול ברובו עירוני ומרבית התוואי הינו בטופוגרפיה קשה. תל אביב – אורך המסלול 32 ק”מ וכולל בין היתר את נתיבי איילון, כביש 2/דרך נמיר, דרך השלום, רח’ ירמיה ונורדאו. המסלול בחציו עירוני ובחציו בין-עירוני, בטופוגרפיה מתונה. ירושלים – אורך המסלול 30 ק”מ וכולל את כביש 1 (יגאל ידין), כביש 404 (בגין), כביש 60, המלך ג’ורג’, עמק רפאים וכנפי נשרים. באר שבע – אורך המסלול 41 ק”מ וכולל את כביש 40, כביש 406 ומרכז העיר. המסלול ברובו בן-עירוני בטופוגרפיה מתונה.

ראש מנהלת תחליפי דלקים ותחבורה חכמה, ד”ר ענת בונשטיין אומרת: ” פרויקט המיפוי הינו חדשני ברמה עולמית ויוכל לשמש את כלל החברות העוסקות בתחום התחבורה החכמה ובפיתוח פתרונות לרכב האוטונומי. צעד זה מתחבר לצעדים נוספים כחלק מהתכנית הלאומית לתחבורה חכמה, תכנית הפיילוטים, מכון מחקר, שטחי ניסויים ועוד. המנהלת שמחה להוביל  מהלך חשוב זה שממשיך לחזק את המובילות הישראלית  בתחום.

המדען הראשי של מפ”י, פרופ’ ירון פלוס מציין כי זהו פרויקט מיפוי ייחודי גם בשל השימוש במגוון חיישנים ואיחוד הנתונים למוצר אחד וגם בשל הפענוח המפורט המכיל מאפייני דרך רבים באיכות גבוהה. נתוני המיפוי יאפשרו לרכב החכם “לדעת” מה צפוי לו מאחורי העיקול בכביש או מאחורי הגבעה (האזורים שבהם החיישנים של הרכב אינם ממפים). הנתונים יאפשרו לרכב למקם את עצמו בדיוק גבוה גם ללא קליטת גיפיאס (לדוגמה במנהרות). בשלב הבא המפה המפורטת תהיה גם דינמית ותכלול גם נתוני זמן אמת אודות עומסים, מטרדים, ובעיות בצירי התנועה.

מנהל המרכז למיפוי ישראל, מר רונן רגב אמר כי:  המרכז למיפוי ישראל, כגוף המוביל את המיפוי במגזר הממשלתי, רואה חשיבות רבה בתמיכה בתעשייה המקומית בתחום המיפוי לתחבורה חכמה. לראשונה יש פתיחת מידע מפורט לציבור הרחב. הפרויקט הוא דוגמה לשקיפות הממשלתית ויקדם את היזמות בחברה הישראלית. הפרויקט משתלב במערך הפעילויות של המרכז למיפוי ישראל לאספקת מידע ונתונים התומכים בטכנולוגיות מתקדמות להתייעלות לאומית.

תגובות סגורות