מה מסתתר מאחורי המיתוסים של מחשוב ענן

יש הרבה רעש ודיבורים סביב מחשוב ענן. כמעט כל ספק IT טוען שיש לו מוצר או שירות כלשהוא עבור הענן. חלקם אפילו יצרו מונחים כמו “ענן פרטי” ו”ענן היברידי”, כדי להוסיף למורכבות. אז מהו מחשוב ענן אם כן, ומה זה אומר עבור עסקים, ממשלות וארגונים מכל הגדלים?
דרך פשוטה להסביר מחשוב ענן היא שבמקום קנייה, בעלות, ושמירת מרכזי נתונים ושרתים משלך, אתה קונה את שירותי כוח המחשוב והאחסון מספקי תשתית, כאשר אתה צורך את הקיבולת, ומשאיר להם את הניהול והתחזוקה של התשתית. אתה ניגש למשאבים דרך האינטרנט, ויכול לגדול ולהקטין קיבולת באופן מיידי, מבלי להשקיע בהם כסף רב. כדי להציע “מחשוב

ד"ר וורנר ווגלס,  מנהל טכנולוגיה ראשי, אמזון

ד”ר וורנר ווגלס,
מנהל טכנולוגיה ראשי, אמזון

ענן” אמיתי, צריכים להתקיים חמשת המאפיינים הבאים:
1. אין הוצאת הון – אינך צריך להשקיע כסף בשרתים או במרכזי נתונים. אתה הופך הוצאה הונית להוצאה משתנה, וזה יתרון עצום עבור חברות שאין להן הרבה כסף, או כאלה שפשוט אינן רוצות להשקיע הון לתשתית.
2. שלם עבור שימוש – אין תשלום מראש, אין הסכם או התחייבות. אתה משלם רק עבור מה שאתה צורך בפועל, עם הגמישות לבחור את מודל התמחור שעונה טוב ביותר לדרישותיך העסקיות.
3. קיבולת אלסטית אמיתית – אתה יכול לשנות גודל כלפי מעלה או כלפי מטה, ולא להחזיק בקיבולת עודפת ומיותרת. כמו כן, ענן מאפשר ליישומים ולעסק שלך לגדול בצורה חלקה, מהר ככל שנדרש. כאשר אינך צריך קיבולת זאת, אתה מוותר עליה בדיוק באותה מהירות.
4. יציאה מהירה לשוק – אתה יכול לקדם הרבה יותר מהר את הפרויקטים שלך. אתה יכול להפעיל כמויות גדולות של קיבולת שרתים בתוך דקות, במקום לחכות ימים או שבועות כדי שיקצו לך משאבים.
5. התמקד במיומנויות הליבה שלך – תוכל לנצל משאבים טכנולוגיים יקרים, ובמקום ליישם אותם להרצת תשתית חסרת בידול, תוכל להשקיע זמן בפרויקטים שמוסיפים ערך, או לתחומים היוצרים בידול לעסק שלך.
אם אחד או יותר מהיתרונות למעלה אינו קיים, זה לא ממש מחשוב ענן.
מאחר שיש הרבה רעש וספקנות לגבי הענן, הבה נצמצם רעש זה ונפריך אחדים מהמיתוסים הנפוצים:
מיתוס מס’ 1 – הענן אינו מאובטח – עבור כל ספק ענן, אבטחה היא תמיד בראש סדר העדיפויות. לרוב החברות אין המותרות של הקדשת משאבים לאבטחה, בניגוד לספק ענן כמו אמזון ווב סרוויסס (AWS) שעושה זאת כבר שנים. הענן משתמש באותן טקטיקות ואסטרטגיות אבטחה, כולל אבטחה פיזית של מרכז הנתונים, הפרדה של הרשת, שרתים ואחסון; שמרכזי נתונים ארגוניים השתמשו בהם במהלך 30 השנים האחרונות, ולמעשה משקיעים הרבה יותר. מיתוס מס’ 2 – עלות היא היתרון היחיד של הענן – המציאות היא שעלות היא רק אחד מהיתרונות, שהחשוב בהם הוא היכולת להתקדם במהירות רבה יותר, ולהאיץ את זמן היציאה לשוק. אם תשאלו מהנדסי פיתוח תוכנה בארגונים, כמה זמן נדרש כדי לקבל שרת כשהם רוצים לעשות ניסוי או סתם להרחיב פרויקט, התשובות נעות בין ארבעה שבועות לשלושה חודשים רק עבור שרת. זה מתסכל מהנדסים וחונק חדשנות. עם ענן אתה מסוגל להפעיל כמויות גדולות של קיבולת שרתים בתוך דקות כדי לזרז עבודות פיתוח. כדוגמא, לפני המעבר ל-AWS, נדרשו לעיתון הבריטי גרדיאן שלושה שבועות לקבלת חומרה והתקנת, וכן זמן נוסף לאישור תקציב. עכשיו התהליך כולו מתבצע בתוך 30 דקות.
מיתוס מס’ 3 – צריך להעביר את כל התשתית לענן בבת אחת – אם אתה בחברת סטארט-אפ, זה מה שעליך לעשות. לא הגיוני לפעול במודל העולם הישן, של רכישת תשתית שכן אז לא תצטרך אותה. בארגונים בהם מתבצע פיתוח חדש, קל לבנות אותו על גבי הענן, ולנצל במהירות את יתרונותיו. לארגונים עם מערכות ויישומים וותיקים רבים, לא מומלץ להעביר הכל בבת אחת. רוב הארגונים בוחרים להעביר מערך מגוון של יישומים ראשוניים לניסוי והוכחת ישימות בענן. מריצים אותם מספר שבועות עד מספר חודשים, כדי לראות את ההבדל עם הענן, ולהבין כיצד לפעול בענן לפני העברת יישומים נוספים אליו. בעקבות כך מופעלת תכנית הגירה של 12 עד 14 חודש.
מיתוס מס’ 4 – ניתן לקבל את כל יתרונות הענן עם ענן פרטי – המציאות היא שכאשר נכנסים באמת לעומק הפרטים של עננים פרטיים או פנימיים אלה, יש להם בדרך כלל עלות קבועה מאוד גבוהה, והתקנה פרטית של תשתיות ללא כל היתרונות העיקריים של הענן. חברות שמקימות עננים פנימיים כאלה, עדיין מממנות את כל ההשקעות ההוניות במרכזי הנתונים, יחד עם עלויות תחזוקה מתמשכת גבוהות. לדוגמא, מעבר להשקעה הראשונית ברכישת חומרה, עסקים צריכים לקחת בחשבון בדיקות ביצועים ודמי תחזוקה. שדרוג לנתבים החדשים או מאזני עומסים, הינו יקר.  הניצולת הממוצעת של מרכז נתונים היא סביב 10 אחוזים, והגבוהה ביותר עליה שמענו היא 20-25 אחוז. ספק ענן מנוסה יפעל בניצולת הרבה יותר גבוהה, מאחר שעקומת הביקוש מתחלקת בין אלפים רבים של לקוחות.
הרצת תשתית IT אמינה וזמינה מאוד, דורשת כמובן הרבה יותר מאשר פריסת שרתים במרכז נתונים. ארגונים זקוקים לאחסון אמין, כולל גיבוי. כדי להשיג התאוששות מוצלחת מאסון, כל מרכזי הנתונים והשרתים המעורבים צריכים להיות מנוצלים כל הזמן. אם הם אינם מנוצלים כראוי, כמעט בטוח שהם לא יתפקדו כהלכה כאשר יופעלו “כשהם קרים”. כך שארגון צריך לקחת בחשבון את העלות והמורכבות של יתירות זאת בעת הערכת הפריסה. אנשים רבים גם מתעלמים מהעלויות האמיתיות של צוותי תשתיות IT גדולים, הנדרשים כדי להתמודד עם “העבודה השחורה” של ניהול חומרה הטרוגנית ושרשרת האספקה הקשורה לכך, להישאר מעודכנים בתכנון מרכזי נתונים, לנהל משא ומתן על חוזים, להתמודד עם תוכנה מדור קודם, לתפעל מרכזי נתונים, להעביר מתקנים, להרחיב ולנהל גידול פיזי. חברות צריכות להבין מהו באמת ענן פרטי, מפני שהמילה ‘ענן’ קיימת בו, אך חסרים לו כל היתרונות העיקריים של הענן.

ד"ר וורנר ווגלס, אמזון

תגובות סגורות