חדשות היום

״מפיחים חיים״ בתא הנהג הדיגיטלי

כדי “להחיות את תא הנהג”, עבדה Harman, חברת הבת של סמסונג, בתקופה האחרונה, צמוד צמוד ליצרניות רכב מהשורה הראשונה. במקרה של תא הנהג, למערכות ההפעלה (OS)  המאוחדות יש אילוצים שונים מאלה שכולנו מכירים בעולם המחשוב ה״מסורתי״. כך, לדוגמה, התפקוד הדיגיטלי דורש מהתצוגה להגיב במהירות, בעוד שמערכת המידע והבידור מחייבת להפעיל סט גדול של אפליקציות (דפדפן אינטרנט, מיזוג אוויר, רדיו ואפליקציות אנדרואיד, או אייפון, למשל). תפקוד זה הוא קריטי לבטיחות, בעוד שהמידע הבידורי צריך להיות פתוח ומאובטח.

בהתחשב בתהליך הווירטואליזציה של Harman, דרישת המפתח מהחברה היא לספק אמצעי תקשורת בטוח, גמיש ומבוקר. צריך גם לקחת בחשבון שה׳חוויות׳ בתוך המכונית השתנו באופן משמעותי במהלך השנים: הפרספקטיבה שלנו על תא הנהג השתנתה מאוד בעיקר עקב ההתפתחות המהירה של הרכבים החשמליים.

בידור לשמו

עבור הנוסעים, עניין הבידור התקדם במהירות כדי להפוך את כל חווית המשתמש למהנה יותר. בעניין המידע והבידור, ראינו בעיקר את המעבר מהמסך שמנסה לחקות סמארטפון למערכת של מסכים – יש מכוניות כרגע עם עד שישה מסכים בכל הרכב – שם המידע צריך להיות מוצג באופן שבו הוא מובן בקלות ומותאם במדויק לנהיגה. זהו נושא מאוד עכשווי בתעשיית הרכב כיום, עם יצרני OEM וספקים רבים שמחפשים לנהל מספר מסכים בתוך הרכב מול משתמשים שונים ותצוגות שונות.

תא הנהג הדיגיטלי של Harman פועל באמצעות שימוש בפלטפורמות חומרה ותוכנה ניתנות להרחבה. החומרה ה׳גמישה׳ היא אגנוסטית למרכז תפעול האבטחה SOC)) של הרכב ויכולה לתמוך בעד שבעה צגים, שמונה מצלמות ו-12 מיקרופונים, עם ממשקי תקשורת בקר שטח CAN)) וממשקי תקשורת Ethernet. בתצורה הזו, מודולי חומרה משתלבים עם מודולי אשכול מודולרי ומודולי תוכנת IVI כדי לשלב מראש תכונות מובילות.

מעבר לחלק של הבידור, הצגת מידע מועיל, שיכול לספק תובנות אמיתיות, כגון עדכוני כבישים והתראות תנועה, באופן לא מסיח את הדעת, היא חלק חשוב לא פחות מהמשוואה. עבור הנהג, המידע שאתה מציג לו יכול מטבעו להיות שונה מאוד מהמידע של הנוסע״. האם ניתן לחבר את המסך כך שכל משתמש יוכל להעביר מידע לכל מסך ברכב, לא רק חזותית אלא גם עם אודיו? מה אם משתמשים יתחילו ליצור אזורי שמע שונים ברכב – האם הנוסעים יכולים להמשיך בפעילויות עצמאיות תוך שמירה על תקשורת עם כולם? אלו תחומים שהצוות שלנו בישראל ובחו״ל חוקר ומפתח ממש בימים אלה.

התוספת האחרונה של תא הנהג הדיגיטלי שלHarman , שכותרתה ‘ממוקדת באדם’, שהוכרזה לא מכבר, כוללת את Ready Together – פלטפורמה המיועדת לתמיכה בבידור וניהול תקשורת ברכב. התוכנה מותאמת לפי דרישה ומשדרגת את איכות הסאונד ואת מערכות האודיו השונות שקיימות לרכב. Epson מציעה גם ניווט בתלת-ממד במציאות רבודה (augmented reality)  כדי לשפר את חווית הנסיעה של הנהג והנוסע באמצעות גרפיקה איכותית והיפר-ריאליסטית.

בטיחות מעל הכל

בזמן ניהול מערכות האינפוטיינמנט, ליצרניות הרכב והספקים חשוב גם להתחשב בבטיחות. אחד הנושאים היותר חשובים  כולל פיתוח וייצור מערכות מתקדמות לסיוע לנהג (ADAS) המשמשות בדרך כלל לניטור הנהג – בתוך הרכב. בעוד שחלק מיצרניות הרכב משתמשות במערכות המזהות נהגים שדעתם מוסכת Harman מחפשת להתמקד במה שניתן לעשות כדי למשוך את תשומת לבם של נהגים מוסחים, או מנומנמים ואף הציעה כמה פתרונות פוטנציאליים, הכוללים את הגברת מיזוג האוויר, או התאמת עוצמת הקול ברדיו כדי להגביר את הערנות.

קרדיט: HARMAN

מערכת  ה‘’Ready Care’’ של Harman מזהה את העומס המופעל על הנהג ומספקת התראות מותאמות אישית כדי להפחית ישנוניות והסחות דעת. המערכת אף משתמשת במצלמות מיוחדות כדי ללכוד את מצב עפעפי הנהג ולקבוע האם הנהג בדרך  להירדם. הגישה שלנו הייתה שונה מהותית משל האחרים. כן, אנחנו מזהים נהגים מנומנמים, אבל אנחנו ממזגים את זה גם עם גורמים אחרים. זה לא קשור רק לנהג שנרדם או הולך להירדם – מה אם הנהג בכביש מסתכל על המסך? האם הוא עדיין מרוכז נפשית בנהיגה עצמה ובמתרחש על הכביש?

שיקולים אלה יהפכו חשובים יותר ככל שיצרניות הרכב יעברו לכיוון תכונות נהיגה עצמאית ואוטונומית. יהיו מצבים שבהם המכונית עשויה לנהוג במקומנו, אך הנהג הוא זה שעדיין אחראי. לרוב הנהג יסתמך על כך שהרכב יעשה את הדברים בצורה נכונה, אך הוא עדיין צריך להיות נוכח וערני להשתלט על ההגה בעת הצורך”.

מיכל גבע, מנכ״לית Harman ישראל קרדיט: סמדר כפרי

אבטחה קשוחה

בנוסף לבטיחות ולאבטחה, תא הנהג הדיגיטלי של Harman ידוע במערכות השמע ובזיהוי הקולי שלו. תא הנהג כולל רשתות המספקות פונקציות של בינה מלאכותית, כמו זיהוי פנים וקול טבעי, הפועלות באופן מקוון ובמצב לא מקוון. אבטחה היא בהחלט חלק בסיסי של זיהוי קול, כשהמשימה היא שיפור הזיהוי הקולי. אם נלך רחוק יותר, תחום הדאגה אפילו כולל את הדוגמה של ילד שנכנס למכונית שנעזרת בנהיגה אוטונומית  ויבקש נסיעה על דעת עצמו – הטכנולוגיה החדישה עדיין לא מסוגלת להתמודד עם מכשולים כאלה ועדיין לא פותחה במלואה. חתימות קוליות קיימות, והתוכנה אמורה לזהות את ההבדלים בין הקולות השונים.

היבט נוסף של תחום אבטחה כולל את סוגיית הרכב המחובר ותוכנות זדוניות: אבטחה עבור הלקוחות שלנו היא אבטחה בהקשר של רכב מקושר מטבעו, וזה המקום שבו ניהול האפליקציות בתוך תא הנהג הופך להיות מאוד חשוב.


מיכל גבע, מנכ״לית Harman ישראל

תגובות סגורות